Allmänt & vardagslyx, Kreativt, inspiration & äventyr

Åh så äntligen kan jag skriva om vår Murder Mystery Dinner med cirkustema! Det var ju nämligen en av Linneas födelsedagspresenter när hon fyllde 30, så eftersom hon läser min blogg då och då har jag inte ens vågat andas om det här innan allt är klart. Och ikväll blev det av! Jag tänker skriva lite mer utförligt och visa fler bilder från själva minglet senare när jag har gått igenom kameran (jag spelade ju journalist med kameran i högsta hugg!) och kanske någon liten filmsnutt om ni har tur 😜

Jag har varit så galet nervös! Eftersom jag, S och A skrev alla roller, back story och så vidare själva så kunde det gå hur som helst. Men det blev faktiskt himla bra och verkade vara väldigt uppskattat! Linnea var till och med inne på att jag och de andra skribenterna borde sälja det på nåt sätt, heh. Skulle inte vara mig emot att arrangera lite sånt här! Fast när jag orkar då, just nu är det inte riktigt realistiskt tyvärr... Hur som helst, fantastiskt kul var det, men som vanligt när jag är med och arrangerar grejer så får jag nästan som en black out efter, minns ingenting förrän dagen efter. Hjärnan måste väl processa eller nåt ^^; Så ja, nu är det dags att ta itu med att elda järnet - det var åtminstone 14 grader hemma när jag kom hem, i torsdags var det 10 grader, hehe 😅 Den mindre mysiga biten av att bo så som jag gör och inte vilja lägga pengar på mer el än nödvändigt... Ändå eldade jag järnet natten till idag. Eller igår blir det väl för de flesta. Natten till söndag, hur som. Nå, simma lugnt alla fina läsare! ❤

XoXo Varga

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Bloggande & Skrivande

Något jag länge velat ha i min blogg är Gästbloggare, så nu tänkte jag att jag skulle skriva ett inlägg och söka efter er där ute som har lust att gästblogga! Vad innebär det då att vara gästbloggare? Att gästblogga här hos Varganess innebär att du skriver ett inlägg angående något av de ämnen eller teman som jag valt ut (dessa ser du längre ned i inlägget). Skriv ett meddelande till mig om vad du vill skriva om, skriv inlägget och skicka det till mig. Svårare än så är det inte! Därefter kommer jag att lägga upp inlägget på min blogg (och såklart länka till din blogg!). Troligast blir det så att ditt inlägg kommer upp när jag inte har så mycket inspiration själv, men jag kan lova att inlägget kommer upp inom en vecka från att jag har fått det.

Varför ska du då gästblogga hos andra? Först och främst så är det jättebra och trevligt att ha samarbeten med andra bloggare - det skadar ju åtminstone aldrig! Och för det andra så är ett ett väldigt bra sätt att bredda sin blogg och bli sedd på andras bloggar. Du blir länkad i inlägget du skrivit och om du har skrivit ett bra inlägg så kan jag nästan garantera att folk kommer att klicka in på din blogg för att läsa mer av det du har skrivit. Detta är bara några av fördelarna med att vara gästbloggar - du kan säkert komma på ännu fler anledningar!

Så vad söker jag då i en gästbloggare? Jag vill höra dina åsikter och tankar kring de ämnen som jag oftast skriver om här på bloggen, alltså; skrivande, författande, varghundar, steampunk, dumpster diving och AR-spelen Pokémon GO samt Draconius GO. Det är åtminstone det som kommer upp i huvudet på mig när jag funderar över det, men har du en annan idé om ett gästblogginlägg som du vill skriva? Hör av dig! Jag är absolut inte omöjlig, det är bara roligt med samarbeten.

Något annat som känns viktigt när det gäller inlägg från gästbloggare (och som jag försöker att hålla mig till själv) är antalet ord. På min blogg vill jag gärna ha inlägg som är minst 200 ord. Egentligen har jag inget direkt max antal ord på mina inlägg, men ska man skriva många ord så vill jag gärna ha flera bilder att bryta av med. Bilder är en annan sak - helst minst 1 bild per inlägg av gästbloggare. Om du inte har någon bild eller känner att det inte är din starka sida så kan vi komma överens om det också, jag fotar gärna mer eller mindre relevanta bilder och redigerar beroende på vad du vill skriva om. För att sammanfatta - hör av dig om du är intresserad av att gästblogga! Vi kan garanterat komma överens om något kul. Hör gärna av dig till mig om du vill ha en gästbloggare på din blogg också, för jag gästbloggar mer än gärna! ^_^

XoXo Varga

Likes

Comments

Allmänt & vardagslyx, Åsikter & diskussion

Det händer då och då att jag får syrliga, negativa och rent av elaka kommentarer om att jag minsann inte är "utbränd på riktigt". Den här okunskapen gör mig väldigt ledsen, men inte av de anledningar ni kanske tror. Det gör mig ledsen för att det visar hur lite förståelse det finns för psykiska sjukdomar, sjukdomar som kanske inte syns i vardagen, sjukdomar som man kanske inte vill tala vitt och brett om. Jag är absolut inte ute efter några "misärpoäng" när jag berättar om min diagnos, som för övrigt är ställd av en läkare jag inte känner sedan innan och som verkligen inte är jävig. Eller egentligen av tre olika läkare och fyra kuratorer, om man ska vara noga. Alla har varit överens om min utbrändhet, utmattningssyndrom eller utmattningsdepression - vad man nu vill kalla det. Men syftet med att få sina problem diagnostiserade är ju inte att jag ska ta dem som min identitet, som vissa verkar tro. Syftet är att jag ska förstå varför jag mår som jag gör, varför jag ibland inte orkar gå en promenad, laga mat, umgås med folk. Varför jag vissa dagar inte ens orkar gå till affären för att det är för mycket folk, varför jag ibland behöver titta på ett avsnitt av en serie tre gånger på raken för att förstå vad som ens hänt, varför jag kan sova 12 timmar utan att vara utvilad. Varför jag glömmer bort hur gammal jag är eller slutar prata mitt i en mening för att jag glömt vad jag började säga. Eller de gånger jag rivit armarna blodiga i panikattacker för att livet känts för jobbigt. De gånger jag gått ut helt ensam i skogen och legat och gråtit timtals i mossan för att jag inte känt att jag kunnat visa den sidan av mig för någon, inte ens hundarna.

Nu för tiden mår jag mycket bättre än när jag mått som sämst. Jag har lärt mig hur mycket återhämtning jag behöver inför olika aktiviteter, och efter olika aktiviteter. Även om jag inte helt lärt mig att bemästra det ännu utan ändå vill göra mer än jag än så länge orkar. Och det är viktigt - än så länge. För det är än så länge det gäller. Utbrändhet är (oftast) inte en livstidsdiagnos, det är något man kan bli frisk från (även om risken att halka dit igen är större). Det är en tillfällig och inte kronisk obalans i hjärnan.

Vad är det då som är orsaken till att vissa blir utbrända och andra inte? På sidan stress.se kan man läsa följande; "Eftersom att alla människor är olika är orsakerna till att du blir utbränd väldigt individuella. Däremot har man kunnat se att långvarig stress utan paus kan leda till att du blir utbränd. Andra saker som kan leda till att du blir utbränd kan vara att höga krav som är svåra att greppa, att du känner att du inte kan påverka ditt liv eller ditt arbete eller att dina relationer inte fungerar som de ska. Situationer som är enformiga och kaotiska kan också leda till utbrändhet." Det tror jag att många känner igen sig i idag, tyvärr. Vårt samhälle är uppbyggt på att man ska vara duktig, bita ihop och inte klaga. Man ska knega och förtjäna sin plats i samhället, man ska vara den perfekta vännen, partnern, föräldern, kollegan. Man ska helst ha flera intressanta intressen som man bemästrar till 110%, klä sig i det senaste modet och så vidare. Detta varierar en del beroende på vilken krets man rör sig i men pressen finns nästan alltid där.

Jag förstår att det här är svårt för vissa att förstå. Och jag är medveten om att det inte är alla som kan sätta sig in i och känna empati med de som drabbas. Men jag önskar verkligen att människor kunde vara lite snällare mot varandra, och även mot sig själva. För i utbrändhetsträsket är vi alla våra egna värsta fiender. Vi vill helt enkelt för mycket och är inte tillräckligt snälla mot oss själva, vi ger inte våra kroppar och sinnen vad de behöver. Så oavsett om du är drabbad eller inte - försök att ta några minuter om dagen och fundera över vad du behöver för att ladda batterierna. Se sedan till att planera in det, även om det bara är att slökolla på Netflix. Planera in, och boka inte av möten med dig själv! Din planerade egentid är viktig. Och glöm inte heller att respektera din omgivnings egentid.

Och det här inlägget är absolut inte skrivet i ett försök att få någon form av sympatipoäng. Jag kände bara att det var viktigt att någon säger ifrån, att någon visar på baksidan av den här sjukdomen som det faktiskt är. Att någon vågar. Det finns andra som vågar också, jättebra. Men jag ville vara en av dem som vågade. Vågar du erkänna för dig själv hur bra kompis du är till dig själv?

Jag har även skrivit flera andra inlägg i ämnet, bland annat "Sluta kassera människor när batterierna tar slut"

XoXo Varga

Likes

Comments

Kreativt, inspiration & äventyr, Pokémon

De senaste dagarna har man kunnat läsa om ett nytt AR-spel; nämligen Draconius GO! Det liknar verkligen Pokémon GO i upplägget, vilket tillverkarna inte heller sticker under stol med. Sedan har de lagt till en massa funktioner som spelare av Pokémon GO har längtat efter och efterfrågat. PvP ("player vs player"), fler stopp och monster ute på landet, vilda monster att slåss mot med dina monster, magi man kan kasta och så vidare. I Draconius GO så går du runt i världen och använder din GPS precis som i PoGo. Jag håller fortfarande på att lära mig hur allting funkar, men så snart jag känner mig varm i kläderna så kommer jag att göra en ordentlig guide till Draconius GO här i bloggen, helt på svenska! Så är ni intresserade av att lära er mer om spelet så håll utkik här ;)

XoXo Varga

Likes

Comments

Bloggande & Skrivande, Åsikter & diskussion

Efter mitt inlägg om att hitta läsvärda bloggar så vill jag göra en lista med 5 saker som alla bloggare borde göra. Det känns, som jag skrev i mitt tidigare inlägg, som att många bloggare inte riktigt har någon riktning med sin blogg. Kanske tänker de att de kan bli storbloggare genom att dela med sig av sin vardag och sin frukost, kanske vill de skriva av sig. Det är inte för mig att döma egentligen. Men oavsett varför du bloggar så är det troligt att du blir glad av besökare, så här kommer jag att dela med mig av mina 5 saker som alla bloggare borde göra för att få fler besökare och en mer läsvärd blogg!

 • Kommentera och intressera dig för andras bloggar!
  Det borde vara självklart, men om du vill att andra ska intressera sig för det du skriver så måste du också intressera dig för dem och deras liv. Ett av de bästa sätten att få andra bloggare att hitta dig är att följa och kommentera på deras bloggar. Och du, var genuint intresserad! En kommentar som bara är till för att locka dem till din egen blogg gör bara den andra bloggaren negativt inställd. Tänk dig att du ska lyfta upp andra så kommer du själv att få ett lyft. Det är väldigt uppskattat att dela andra bloggares inlägg och hjälpa dem att synas - och glöm inte att det finns alltid något intressant att hämta hos andra!
 • Försök att skriva så grammatiskt korrekt du kan!
  De allra flesta bloggläsare bryr sig om intrycket din blogg gör - så om den är full av slarvfel och konstiga meningsbrytningar kommer läsaren högst troligt inte orka fortsätta läsa dina inlägg. Du kan alltid använda dig av rättstavningsprogrammen i till exempel Word Document eller liknande för hjälp om du till exempel har dyslexi (eller bara skriver lite för snabbt för ditt eget bästa ;) )
 • Uppdatera ofta - men inte för ofta!
  Vissa bloggar jag följer (som till exempel @QueenGniztra ) kommer undan med att skriva flera korta inlägg om dagen. Jag kan som läsare tycka att det ibland är skönt att inte ha så mycket text att läsa utan istället få fokusera på att vara nyfiken på någons liv. Men det allra bästa tror jag personligen är om man blandar lite lättare, vardagliga inlägg med lite "tyngre" inlägg där du faktiskt går in på djupet av något ämne. Givetvis beror det lite på vad för typ av blogg du har och vad du vill få ut av din blogg! Men de flesta vill ha mer än en mening men de vill samtidigt inte mötas av en så kallad "Wall of text".
 • En bild säger mer än 1000 ord!
  När vi ändå pratar om "wall of text"... De allra flesta läsare tycker att ett inlägg är mer intressant om du har en eller flera bilder till det. Det är inte ens alltid så att bilderna måste hålla sig till ämnet! (Men snälla, försök åtminstone sikta på att hålla dig till ämnet.) Man kan läsa en massa forskning på det här, att ögat lättare fångas av bilder än text, fast det är inget jag orkar länka nu så det får ni ta reda på själva ;)
 • Producera unikt innehåll och håll dig till ämnet!
  På tal om att ha bilder i sina inlägg - tänk på att bara för att en bild finns på google betyder det inte att den är fri att använda. Jag själv har tidigare varit dålig på det här och "lånat" random bilder från Google eller diverse hemsidor, men det är alltså olagligt och man kan bli tvungen att betala böter! Det finns sidor (bildbanker) som har gratis bilder man kan använda, men det allra bästa är om du har möjlighet att använda dig av egna bilder. Alla bloggare kan inte vara proffsfotografer, men alla kan lära sig att ta en okej bild. Och med dagens alla filter och så vidare så är det inte heller jättesvårt att redigera bilder, så överväg det åtminstone! ^^

Så, det var 5 saker som jag tycker att alla bloggare borde göra! Håller du med, eller inte? Oavsett varför/varför inte? Har du andra tips och saker som du tycker att alla bloggare borde göra?

XoXo Varga

Likes

Comments

Pokémon

Ikväll kommer Pokémon GO att påbörja sitt Halloween event för det här året! Enligt mina beräkningar så kommer det att börja klockan 21.00 idag Fredag 20/10 och pågå till Torsdag 2/11 klockan 22.00. Vi vet ju alla dock att det inte alltid stämmer med Niantic - ibland börjar de event tidigare och ibland så förlänger de eventen också. Men det är i alla fall de dagar och tider som vi kan förvänta oss.

En kort sammanfattning av Halloween eventet:
 • Dubbla candy när du; Fångar, Kläcker, går med din Buddy och skickar till professorn (transfer).
 • Special boxes i shoppen med Raid-pass och Super incubators
 • Pikachu med en häxhatt
 • Sableye, Banette och andra Pokémon från Hoenn (gen 3)

Så nu är det bara att samla candy som en galning i Pokémon GOs Halloween event! Jag personligen hade gärna haft ännu ett event med stardust eftersom det går åt ordentligt, speciellt när man bor på landet som jag gör... Men Super incubators är en trevlig syn! Hade kunnat skippa ännu en hatt-pikachu, det känns som om att de mest tar plats bland ens Pokémon men vissa gillar väl att samla på dem också antar jag... Och förresten, glöm inte heller att kolla in deras Instagram - det finns redan nu en ny #hashtag som heter #pokemongohalloween där de vill att du lägger upp alla dina spöklika, mystiska och läskiga bilder under eventet! Nu är det dags för mig att gå och utnyttja mitt första EX-pass och förhoppningsvis fånga Mewtwo! Önska mig lycka till <3


XoXo Varga

Likes

Comments

Allmänt & vardagslyx, Pälsvänner, Recept & mat

Det är något speciellt med att laga mat på vedspis. Man känner sig liksom närmare ursprunget, närmare maten. Det är lite extra jobb med att få igång elden, hålla relativt bra temperatur, planera i vilken ordning man ska laga maten för att det ska bli färdigt ungefär samtidigt. Dofterna som blandas, värmen som sprider sig i huset... Mer jobb, men mycket mer glädje när det är färdigt! Därför längtar jag alltid till den kallare årstiden, när man ändå vill elda för att hålla värmen ute i stugan och kan passa på att göra två flugor på smällen. Sen är det såklart ibland jobbigt med den biten också, som när man kommer hem sent och det är runt 10 grader inomhus och man mest av allt bara vill gå och lägga sig. Men planerar man bara så är det inte så farligt. Det är när man är tankspridd och varken plockat in ved eller skottat som man blir lite smått less på sig själv. Ja, det kan ju hända att det hände förra vintern... Men i år ska jag banne mig se till att slippa det!

Åh, och jag har äntligen hittat en butik som säljer slaktrester jättebilligt till hundarna! Så här om dagen var jag och hämtade två lådor á 10 kg. Vissa ger inte gris till sina hundar av olika anledningar, och vissa ger inte vissa storlekar på ben av olika storlekar. Mina hundar har aldrig mått dåligt av några ben så jag ger dem bland annat gris. De kan dock bli lite dåliga i magen om de får för mycket fettiga delar så det får man passa sig med kon kompensera med mer ben när man ger. Sen får de ju såklart både organ, fisk, kyckling, nötben, färdigt färskfoder från Priima och torrfodret Troll som jag köper hos Team Wild Things så att jag kan vara säker på att de får i sig allt de ska. Men åh vad skönt det är att ha frysen full med ben igen! De brukar alltid få när de är ensamma i hundgården för att ha något att pyssla med (båda mina är väldigt plockiga med ben och inte alls glupska så jag är inte ett dugg orolig). Nästan alltid göms benen under granris eller hängs upp i en grenklyka för att de ska få jobba lite för dem också. Så ja, fantastiskt bra! Det är ett tips till alla hundägare där ute, att gå och kolla med sin lokala butik där det finns en köttdisk. Även om du inte ger F-ben till exempel så är det inte alls omöjligt att få köpa nötputs, laxskinn eller liknande väldigt billigt :) Nu hoppas jag på att några av mina jägar-krokar får napp också så jag kan få diverse viltkött både till hundarna och mig själv! ^_^

XoXo Varga

Likes

Comments

Kreativt, inspiration & äventyr, Tips & tricks

Idag tänkte jag tipsa om en riktigt bra tjänst för dig som tycker om att lyssna på ljudböcker (och dig som vill testa) - Biblio! Det är en tjänst som man kan ladda ned ljudböcker. Jag gör det via biblioteket (Roslagens olika bibliotek) men det ser ut som att det går att låna direkt i appen också. Jag har inte riktigt lärt mig den ännu, haha :p Jag har tidigare lyssnat på väldigt många olika bloggar, men ljudböcker känns inte fel det heller. Lite liknande poddar på något sätt. Egentligen så gillar jag ju mest att läsa fysiska böcker, men det är rätt svårt (och farligt, och olagligt...) att göra när man till exempel kör bil och liknande. Tyvärr känns det som att utbudet på den typen av böcker som jag gillar inte alls är så stort... Men "Stockholms Drottning" som jag har här uppe till vänster var faktiskt helt okej ^.^ Den kan jag rekommendera för dig som vill ha lite postapokalyptisk fantasy som inte är så lång! ^_^

XoXo Varga

Likes

Comments

Åsikter & diskussion

Nyligen läste jag ett inlägg av @arlenestridh där hon frågar sig "Varför kasseras människor när batterierna dör?". Eftersom det är en fråga som jag ofta ställer mig själv så skulle jag vilja uppmärksamma hennes inlägg och bidra med mina egna tankar kring ämnet. Först och främst så måste jag nämna att jag har börjat se fler och fler som öppnar upp sig kring sin utbrändhet och det forskas mer och mer om utbrändhet, utmattningssyndrom eller utmattningsdepression. Vad man nu vill kalla det. Till exempel Jessica Almenäs som är känd från bland annat Nyhetsmorgon och Let's Dance (och poddar med Louisa "Lofsan" Sandström i Träningspodden) skrev i början på oktober ett inlägg som ni kan läsa här. Det kan ju såklart vara så att eftersom jag intresserat mig i ämnet så visar det sig mer i mina flöden. Men jag vill gärna tro att det är för att fler och fler har börjat få upp ögonen för den här sjukdomen som det faktiskt är.

Men åter till Arlenes inlägg. Hon beskriver hur folk måste kämpa sig till jobbet trots sjukdom eller riskera att bli av med sin plats. Hur människor snarare ses som förbrukningsvaror än som vad de är - människor, och levande varelser. "Presterar du inte längre på 110%? Nå, men då har vi fem andra som kan ta din plats här så kan du gå hem. Pengar? Ja men det får väl någon myndighet hjälpa dig med." Och dessa myndigheter som ska hjälpa dig, med skattepengar som du tidigare betalat till staten, vad gör de? I vissa fall så flyter det på smidigt, du får faktiskt godkänd sjukpenning och får bli frisk. Hjälp från vårdcentralen med kurator och stressrehab, yoga och till och med kostråd. Oftast ser verkligheten inte ut så. Ibland undrar jag varför Försäkringskassan ens bryr sig om att kräva läkarintyg när de i 95% av fallen går emot läkarens inrådan om sjukskrivning och sjukpenning. Som om läkarna satt där och sjukskrev folk för att det är roligt!

Bilder av Rikard Elofsson får representera hur jag plockar av mig masken och erkänner vem jag är och hur jag mår.

Det måste verkligen börja pratas mer om det här. I ett land som Sverige som utger sig för att hjälpa de svaga, som utger sig för att ha så bra "fallskärmssystem". Här ramlar så många människor mellan stolarna. Myndigheter kastar folk mellan sig som vore de äckliga illaluktande trasor som ingen vill ta i. De begär massor av olika påskrifter och papper och skickar ut brev som knappt deras anställda vet vad de betyder. Detta till personer som knappt kan komma ihåg vad de åt till frukost två timmar tidigare, till människor som glömmer bort sin egen födelsedag och som börjar gråta när de måste åka och handla för att de inte orkar med så mycket folk. Dessa förväntas komma ihåg hur många timmar de jobbade innan de blev sjuka, alternativt navigera en annan myndighets hemsida för att kanske hitta svaret i sin förra deklaration om de har tur. Det är lika idiotiskt som att kräva att en person med influensa ska arbeta en full arbetsdag på ett bygge, eller att en häst ska klättra i ett träd. Kanske går det, efter många, många försök och lite hjälp från omgivningen om man har sådan tur. Men till vilket pris?

XoXo Varga

Likes

Comments

Allmänt & vardagslyx, Bloggande & Skrivande

Ni minns säkert att jag hade ett "Veckans blogg hos Varganess" rätt nyligen, eller hur? Och nu är det dags att presentera vinnaren! Eller vinnarna blir det faktiskt. För eftersom det endast blev tre deltagare den här gången så tänker jag faktiskt skriva om vad jag tycker om deras bloggar alla tre. För det skadar väl ingen av er läsare att få lite tips om bloggar, eller hur? ;)

Först ut är @Psyketsbaksida som jag började följa för inte så länge sedan. Hon skriver om sina psykiska problem, sin vardag med ångest och social fobi samt en hel del annat intressant. För mig som tycker om att lära mig om andra människor så är hennes blogg verkligen riktigt spännande att läsa, och jag kan varmt rekommendera den!

@ssandras är next up på listan, henne har jag inte heller följt så länge. Hon driver en blogg om diverse med tips och vardagsinlägg i en härlig blandning. Där kan man även vara med i tävlingar och hon har många bra idéer för bland annat samarbeten med både företag och andra bloggare, så jag kan även rekommendera hennes blogg!

Sist men inte minst så har vi @QueenGniztra ! Hon har vunnit en av mina veckans blogg-tävlingar förut men jag tycker verkligen att hon förtjänar att vinna igen. Hon är ett riktigt proffs på att uppdatera bloggen ofta, så är du en av dem som vill ha mycket nytt att titta på och läsa om så är det en riktigt bra blogg att följa!

Random bilder på äpple och nypon :p

XoXo Varga

Likes

Comments

Instagram@varganess_vardag