När jag var liten, innan jag fick celiaki, brukade min pappa alltid baka muffins med strössel på. När min son fyllde ett år var det självklart att han skulle få likadana. 😊

ca. 12 st

Ingredienser

150 g rumstempererat smör*

136 g rismjöl

115 g majsmjöl

2 2/3 dl strösocker

1 1/2 tsk fiberhusk

4 ägg

1 1/2 tsk bakpulver

1 1/2 tsk vaniljsocker

Topping

Strössel

Gör så här

1. Ställ in ugnen på 200 grader.

2. Skör smöret i mindre tärningar. Häll ner i en matberedare tillsammans med strösocker. Låt matberedaren arbeta tills du fått en smulig massa.

3. Tillsätt majsmjöl, fiberhusk, vaniljsocker & bakpulver. Låt matberedaren arbeta samman smeten.

4. Tillsätt ägg och rismjöl. Låt matberedaren arbeta tills du fått en slät smet.

5. Fyll 12 muffinsformar med smet, lite mer än 2/3 av formen. Strö på strössel.

8. Grädda i ugnen i ca. 20-25 min. Använd gärna en tandpetare för att känna så muffinsen är genomgräddade.

* Använd laktosfria alternativ för att göra muffinsen laktosfria. 😊

Hoppas det ska smaka ❤


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Ca. 20 st.


Ingredienser

50 g jäst för söta degar

1 1/2 dl mjölk

3 1/2 dl filmjölk

1 1/2 msk fiberhusk

125 g smör

1 msk malen kardemumma

3/4 dl strösocker

570 g Semper fin mix + extra till utbakning

50 g mandelmjöl

2 msk vit sirap

1 tsk salt


Fyllning

ca. 400 g mandelmassa

ca. 8 msk vatten

ca. 5 dl vispgrädde


Topping

1 ägg till pensling

Florsocker


Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Blir vätskan för varm så låt den svalna till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke alt. i en hushållsassistent. Tillsätt fiberhusk & mjölkblandningen. Rör om tills jästen lösts upp. Låt jäsa i 5 min.

3. Tillsätt kardemumma & mandelmjöl. Tillsätt ungefär hälften av mjölmixen, salt. strösocker, filmjölk & sirap. Tillsätt sedan resten av mjölmixen. Arbeta degen i maskin i ca. 10 min.

4. Låt degen jäsa i bunken, i ca. 1 h & 45 min., övertäckt med en kökshandduk.

5. Ställ in ugnen på 250 grader.

6. Dela upp degen, med mjöliga händer, i ca. 20 mindre bullar. Lägg bullarna i muffinsformar och grädda i en muffinsplåt. (Funkar lika bra att göra på en plåt, men jag tycker att semlorna blir lagom stora i muffinsformar.)

7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen i ca. 10 min. Låt svalna.

8. Mosa mandelmassan med en gaffel och tillsätt vatten.

9. Vispa grädde.

10. Skär ett lock på bullen och gröpa ur ett litet hål i botten. Fyll med mandelmassa & grädde. Lägg på locket och strö över lite florsocker.


Hoppas det ska smaka 💗


Likes

Comments

Det börjar närma sig jul och alla förberedelser är i full gång i stugorna. Här hemma är det även full förberedelse inför sonens 1 års kalas. 😍 Dessa smaskiga kärleksmums kommer serveras på kalaset. 😊


Ingredienser

250 g smör

4 ägg

3 dl strösocker

100 g mörk choklad (70%)

3 msk kakao

120 g (ca 2 dl) mjölmix

2 krm salt

2/3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Glasyr

150 g smör

1 1/2 msk kakao

3 1/2 dl florsocker

ca. 1-1 1/2 kaffemått kaffe

Topping

Kokos eller riven vit choklad

Gör så här

1. Ställ in ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull & låt svalna.

3. Vispa ägg och socker pösigt, med el-visp, i ca. 5 min.

4. Tillsätt alla torra ingredienser i smeten, häll i lite mjölmix i taget.

5. Häll ner det smälta smöret i smeten & rör om.

6. Häll ner smeten i en ugnsform, ca. 30*24cm, i klädd bakplåtspapper.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca. 30 min.

8. Smält smöret i en kastrull tillsammans med florsockret. Tillsätt kakao och kaffe. Rör om med en visp tills glasyren blivit tjock.

9. Häll över glasyren på kakan och toppa med kokos eller riven vit choklad. Låt kakan stå svalt tills glasyren stelnat. Skär sedan kakan i mindre bitar.

Hoppas det ska smaka 💗


Likes

Comments

Inspiration till dessa brownies hittade jag i Kristina Erikssons kokbok "baka i långpanna". Jag körde på mitt recept på brownies med kolasåsen från boken. 😊


Ingredienser

250 g smör

4 ägg

3 dl strösocker

100 g mörk choklad (70%)

3 msk kakao

120 g (ca 2 dl) mjölmix

2 krm salt

2/3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Knäckig kolasås

1 dl ljus sirap

150 g smör

1 dl vispgrädde

Topping

100 g mörk choklad

Gör så här

1. Ställ in ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret tillsammans med chokladen.

3. Vispa ägg och socker pösigt, med el-visp, i ca. 5 min.

4. Tillsätt alla torra ingredienser i smeten, häll i lite mjölmix i taget.

5. Häll ner det smälta smöret och chokladen i smeten. Rör om.

6. Häll ner smeten i en ugnsform, ca. 30*24cm, i klädd bakplåtspapper.

7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30 min.

8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vispgrädde och sirap. Rör om krämen under tiden som den får koka på låg värme i ca. 20 min.

9. Hacka den mörka chokladen i mindre bitar och smält den över ett vattenbad.

10. Ta ur kakan ur ugnen & häll över kolakrämen, Ringla över den mörka chokladen. Låt brownien stå kallt i kylskåpet under några timmar innan servering.

Servera gärna med en klick grädde. 😊


Hoppas det ska smaka ❤


Likes

Comments

Ingredienser

2 1/2 dl kall mjölk

2 msk fiberhusk

50 g jäst för söta degar

2 sockerbitar

1 g saffran

2 dl kesella

150 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

560 g fin mix + extra till utbakning

1 ägg

Fyllning

ca. 100 g mandelmassa

ca. 1 msk vaniljsocker

Topping

1 ägg

Pärlsocker


Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke alt. i en hushållsassistent. Tillsätt fiberhusk och 2 dl mjölk. Rör om tills jästen lösts upp. Låt jäsa i 10 min.

2. Mortla saffran tillsammans med sockerbitarna. Tillsätt i degen och låt assistenten arbeta in saffransblandningen i degen.

3. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt hälften av mjölmixen & kesella. Låt assistenten arbeta degen och tillsätt sedan resterande mjölmix, socker, ägg & 1/2 dl mjölk. Arbeta degen i ca. 5 min.

4. Låt degen jäsa i bunken, i ca. 1 h & 45 min., övertäckt med en kökshandduk.

5. Strö ut mjölmix på bordet och arbeta ihop degen till en stor boll. Kavla ut degen till en platta, ca. 40*50cm.

6. Riv mandelmassan över degen & sikta över vaniljsockret med hjälp av en tekula.

7. Skär plattan i två delar. Skär degen i ca. 2 cm tjocka bitar & rulla ihop bullarna från långsidan. Lägg bullarna i bullformar.

8. Ställ in ugnen på 250 grader.

9. Pensla bullarna med ett vispat ägg och strö på pärlsocker.

10. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 9-10 min.


Hoppas det ska smaka 💗


Likes

Comments

Det här är ett riktigt enkelt recept på ett väldigt gott julgodis. Min svåger bjöd mig på dessa för några år sedan, det blev direkt en favorit hos mig. Hoppas du också kommer tycka om bräcken! 😊


Ingredienser

200 g vit choklad

200 g mörk choklad, 70 %

ca. 80 g polkagrisar

Gör så här

1. Mortla polkagrisarna i en mortel, ta några i taget.

2. Hacka den mörka chokladen i mindre bitar.

2. Koka upp vatten i en kastrull, ta sedan bort kastrullen från plattan och häll ner den mörka chokladen i en skål.

3. Häll ut chokladen på en plåt med bakplåtspapper. Dra ut chokladen med hjälp av en slickepott. Låt stå tills chokladen stelnat.

4. Hacka den vita chokladen grovt och smält sedan över ett vattenbad. Häll över chokladen på den mörka chokladen, fördela den vita chokladen jämnt ovanpå. Strö på polkaströssel.

5. Låt chokladen stå svalt tills den stelnar. Bryt sedan chokladen i mindre bitar.

Hoppas det ska smaka 💗


Likes

Comments

Den här filmjölkslimpan är bakad i långpanna, perfekt att fylla frysen med! 😘 För mig väcker filmjölkslimpa en massa barndomsminnen, från långt innan jag fick celiaki. Min mamma bakade alltid filmjölklimpa till jul, sedan dess är det en självklarhet på min jul! 💗 Nu tänker jag föra det vidare till min son. Tack kära lilla mamma! 💗


Ingredienser

1, 2 l filmjölk

2 1/2 dl lingonsylt

160 g havregryn, ren havre


805 g (1 fp) urkraft, durra & teff

32 g brödkryddor

60 g fiberhusk

2 dl mörk sirap

4 tsk bikarbonat


Gör så här

1. Häll ner filmjölken tillsammans med lingonsylt, fiberhusk, brödkryddor och havregryn i en hushållsassistent. Låt assistenten arbeta ihop degen.

2. Tillsätt lite av mjölmixen i taget, under tiden som assistenten går. Tillsätt sirapen och bikarbonat. Låt assistenten arbeta ihop degen i ca. 5 min.

3. Lägg ett bakplåtspapper längst ner i en plåt, ca. 42*35 cm.

4. Grädda brödet i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca. 60 min.

4. Låt brödet svalna och skär sedan upp brödet i skivor. Frys in brödet och plocka fram vartefter.


Hoppas det ska smaka 💗


Likes

Comments

Ingredienser

ca 4 dl finax röda mix

125 g smör, rumstempererat*

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 1/2 tsk bakpulver

3 ägg

2 dl strösocker

1 g saffran

ca. 55 g riven mandelmassa

ca. 50 g vit choklad

Topping

Pärlsocker

Gör så här

1. Ställ in ugnen på 200 grader.

2. Skär smöret i tärningar och häll ner i en matberedare.

3. Smält den vita chokladen över ett vattenbad.

3. Blanda 1 dl strösocker tillsammans med saffran i en skål. Tillsätt sedan alla torra ingredienser, den smälta chokladen och mandelmassan i matberedaren.

4. Knäck äggen och tillsätt ett ägg i taget. Låt matberedaren arbeta tills smeten har blivit helt slät.

5. Fyll ca. 12 muffinsformar till en hälften med smet. Jag brukar använda två skedar för att fylla formarna.

6. Strö lite pärlsocker över muffinsen.

7. Grädda muffinsen i ugnen i ca. 20 min.

8. Låt muffinsen svalna.

Likes

Comments

ca. 6-8 st.

Ingredienser

225 g smör

200 g 70 % choklad

ca. 60 g 55 % choklad

3 ägg

3 äggulor

1 dl rörsocker

30 g finax röda mix

ca. 50 g nougat

Gör så här

1. Ställ in ugnen på 225 grader.

2. Smält smöret och chokladen i en kastrull. Låt svalna.

3. Vispa försiktigt ihop ägg, gulor, rörsocker för hand. Försök att få i så lite luft som möjligt. Sikta ner mjölmixen och vispa försiktigt. Häll ner den smälta chokladen och smöret. Vispa försiktigt.

4. Häll ner smeten i 6 st. muffinsforma, fyll ca 1/3 av formen. Skär nougaten i små tärningar och lägg ner en bit i varje form. Fyll muffinsformen med ytterligare 1/3 smet.

5. Grädda mitt i ugnen i ca. 9-10 min. Kanterna ska vara gräddade men mitten lös.

6. Låt fondanterna svalna i några minuter innan du försiktigt tar loss formarna.

Servera gärna med en klick vispgrädde och färska bär. :)

Hoppas det ska smaka ❤


Likes

Comments

Den här prinsesstårtan bjöd jag på i söndags på fars dag. Den här gången testade jag att göra en lite mindre botten, jag använde mig av receptet på förpackningen till potatismjölet men minskade mängderna. För en högre tårtbotten finns det recept här.

Ingredienser

Tårtbotten

3 ägg

1 dl strösocker

1 dl potatismjöl

ca. 1 tsk, rågad, bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Smör/margarin till formen & glutenfritt ströbröd. Jag använde mig av finax ströbröd, då jag tycker att det smakar gott och inte bränns som en del andra ströbröd.

Fyllning

250 g frysta hallon, gärna ekologiska

1 tsk florsocker

2 tsk potatismjöl

5 dl vispgrädde

2 dl vaniljkräm

Topping

Marsipanlock

ev. marsipan till dekoration

florsocker


Gör så här

1. Ställ in ugnen på 175 grader.

2. Vispa samman ägg och strösocker med en el-visp, i ca. 3-4 min., tills smeten blir väldigt fluffig.

3. Sikta i potatismjöl och vispa. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker.

4. Smörj en springform, 24 cm i diameter, med smör/margarin & strö på glutenfritt ströbröd. Täck gärna botten på formen med ett bakplåtspapper. Häll i smeten.

5. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ungefär 25 min. Använd gärna en potatissticka för att kontrollera att tårtbotten är genomgräddad. Låt svalna.

6. Häll ner hallonen i en kastrull tillsammans med florsocker. Värm upp hallonen på medelhög värme i ca. 5 min. Blanda ner potatismjöl och rör om.

7. Vispa grädden hårt. Blanda vaniljkräm (egen eller färdig) med grädden och rör om.

8. Ta en sked och fördela hallonen jämnt över botten. Lägg på nästa botten.

9. Bred ut hölften av vaniljgrädden över nästa tårtbotten. Lägg på den övre botten och bred ut den andra hälften av vaniljgrädden. Gör en kulle i mitten av tårtan. Spackla även kanterna på tårtan med vaniljgrädden.

10. Lägg på marsipanlocket & pudra över florsocker.

Hoppas det ska smaka 💗


Likes

Comments

tinasglutenfria@tinasglutenfria