Header
Presentation picture
Stureplans Sanningar
Anna Dabrowski

 

Kategorier

DEL 12

Sitter och äter middag med Sandra, Lina och en tjej som heter Josefine. Vi är på Storstad på Odengatan. Sitter i de svarta fåtöljerna i mitten av restaurangen och njuter av köttbullar.

Klockan är 18, det är ljust ute. Uteserveringen är full av salongsberusade gäster som hunnit få i sig några snabba glas vin eller öl efter jobbet.

Josefine är en väninna till Sandra. Hon har tre barn, har inte jobbat på många år, är imponerad av kändisar och folk med pengar, hon är träningsnarkoman och gnäller jämt på att hennes hem inte är tillräckligt stort. Hon bor i en trea på Östermalm med världens snällaste kille som jobbar hårt och mycket.

Hon drar handen genom sitt blonda, halvlånga, halvtunna hår och lutar sig bakåt. ”Vore kul med en tjejmiddag hemma hos mig, tjejer. Men jag vet inte hur kul det är att bjuda hem folk till vårt fula kök.” säger hon.

”Men lägg av, ni har ju ett jättefint kök.” svarar Sandra. Problemet med Josefine är att hon har varit hemma hos vänner som bor i sexrummare med kök stora som hennes vardagsrum alldeles för många gånger. Hon verkar även ha glömt bort den lilla enplansvillan i Norrland som hon har växt upp i.

Josefine tänker inte på att de här vännerna är äldre, har tjänat pengar längre och kanske satsat på jobb istället för familj. Jag är inte så förtjust i henne då hon skvallrar för mycket och snackar skit om folk som hon knappt känner.

Man kan tro att Josefine har druckit två flaskor vin och inte två glas då hon börjar dra pinsamma skämt om snoppar som ingen skrattar åt, ” Snoppen till kondomen: - Täck mig, jag går in!”

Josefine delar ett intresse med Lina, det handlar om moral, ”Jag åt lunch på Hotel Diplomat med en man i helgen. Han fick mig att känna mig som en riktig kvinna, han tog hand om mig med dyra viner och ett dyrt paket.”

Josefine visar upp ett guldarmband stolt och fortsätter, ”Han är 55 år och får mig att inse att det är en sådan man jag borde ha. Han har en jättefin stor vindsvåning på Linnégatan som jag skulle passa i.”

Lina tycker att detta är fantastiskt roligt att höra på, ”Har han ingen vän till mig då?” frågar hon helt allvarligt.

Lina må vara halvt galen och ha för många pojkvänner samtidigt men hon har i alla fall inga barn. Josefine har tre barn hemma och springer omkring på staden med gamla gubbar bara för att de har mer pengar än hennes kille.

”Så vadå, om du träffar en man som ber dig flytta in, lämnar du din kille då?” frågar jag. ”Ja, det gör jag nog.” svarar Josefine och jag inser att hon är en ännu vidrigare människa än jag trott.

Josefine går på damernas. ”Varför umgås du med henne?” frågar jag Sandra. ”Men alltså hon är ju snäll mot mig.” svarar hon. ”Lina tycker inte du att hon är äcklig?” frågar jag. ”Jo det gör jag faktiskt.” svarar hon.

Josefine kommer tillbaka från damernas och hoppar glatt ner i soffan. ”Kolla, jag har vin på hela jeansen. Ser ut som att jag har kissat på mig ju.”

”Har du inte det då?” svarar jag och vi skrattar…

 

Likes

Comments