Kvinna som gör monstermin och spretar med fingrarna iklädd hemsydd folkdräktsinspirerad klänning av återbruk.

Får hjälp av sonen att fota den färdiga midsommarklänningen inspirerad av folkdräkt.

Nu är min folkdräktsinspirerade klänning färdig. Tog sonen till hjälp att fota den därav knästående och konstig pose. Han vägrade trycka av innan jag såg godkänt "cool" ut! Tydligen var detta godkänt för en monster och Pokémonälskande snart 5 åring. Jag bjuder på den :)

Jag är iallafall jättenöjd med klänningen som är sydd av ett randigt lite grövre vävt tyg som jag hittade på loppis samt diverse tyger som jag hade hemma i hyllan. Bland annat ett trasigt örngott som min gammelmormor broderat och en blommig duk som min gammelmorfar hade samt en almanacka som jag sytt förklädet/fickan av. Fler bilder och info om materialet och mönstret (klippt efter köpeklänning) finns i inlägget Klänning inspirerad av folkdräkt.

Jag började sy klänningen på syträffen i söndags se inlägget Syträff med midsommartema. Sen har jag sytt färdigt den hemma. Satt i resår i halsringningen och ärmslut. Först hade jag inte sytt en kanal i det vita framstycket utan tänkte att resåren kunde löpa fritt där vilket inte alls blev bra. Med kanal blev det dock precis som jag ville och tänkt mig.

För att komma i klänningen utan dragkedja behövde den vara ganska vid. Jag ville dock hålla in den under bysten så jag sydde dit ett band. Det är fastsytt framtill och löper sen fritt i öglor av ett annat loppisfyndat band för att kunna knytas åt i rosett bak. Jag vill nog framöver sätta "knätofsbollar" i bandsluten men det hinns inte med idag. Jag har massa andra broderier och tyger som jag också tänkt pimpa klänningen med. Nu känner jag att den är fin som den är och det kanske blir lite för mycket med diverse applikationer. Får använda den i midsommar och låta det smälta lite.

Kjolen fållade jag upp för hand som jag sett många retro klänningar och kjolar vara fållade. Kändes mer "riktigt" när det ska vara en dräkt. Gick förvånansvärt fort så det är inget att gruva sig över att göra framöver. Tvekade över längden dock. Nu går den ner till knäna. Kanske borde den vara längre. Jag sparade en bred fåll och kan lägga ner den om jag skulle ångra mig.

Många bilder nedan på processen samt den färdiga baksidan med bandet knutet i rosett. Bättre livebilder kommer nog efter midsommar.

Liv till klänning sytt av återbrukat örngott broderat med monogram i rött och blått.
Rynkad resårkanal på liv till klänning sytt av återbrukat örngott.
Halvfärdig klänning till vuxen inspirerad av folkdräkt och sydd av återbruk.
Halvfärdig klänning till vuxen inspirerad av folkdräkt och sydd av återbruk.
Halvfärdig klänning till vuxen inspirerad av folkdräkt och sydd av återbruk
Närbild på klänning inspirerad av folkdräkt sydd av återbrukat broderat örngott och hemslöjdsband.
Närbild på klänning inspirerad av folkdräkt sydd av återbrukat broderat örngott och hemslöjdsband.
Halvt skymd bild av baksidan av klänning inspirerad av folkdräkt.
Kjolen på klänning av randigt folklorigt tyg uppfållad för hand.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Välkommen till en värld av fleråriga grönsaker föreläsning i strandbro bygdegård.

I väntan på föreläsningen om fleråriga grönsaker i Strandbro bygdegård.

Igår var vi på en jättebra föreläsning av författarna till boken Fleråriga grönsaker- upptäck, odla, njut. Den anordnades av naturskyddsföreningen. Väldigt intressant och fullspäckad med fakta om massor av fleråriga ätbara växter som man kan odla. Jag skrev och skrev. Ska smälta det hela lite och sen testa några av dem. Fanns flera som klarar skugga bra vilket vi skulle behöva då vi har mycket skugga på baksidan och även i ett hörn under syrenen på framsidan. Vore ju perfekt att kunna utnyttja sån yta till odling också.

För er som är nyfikna finns länk till mer info om författarna och boken här. De håller också kurser och man kan boka egna föreläsningar.

Det var en solig och fin dag och i naturskyddsföreningens anda cyklade vi till bygdegården där föreläsningen hölls. Ute på landet bara ett par km från där jag är uppvuxen. Då när jag var barn och tonåring uppskattade jag det inte så mycket. Speciellt inte när jag behövde cykla över en mil till stan. Nu njöt jag dock för fullt! Det var SÅ vackert. Alla blommor i dikena och solen över gröna fält. En utflykt med familjen.

Helt slut blev jag dock också såklart som aldrig cyklar nuförtiden. Efter min semester ska jag dock cykla till jobbet. Han jag samåker med har då semester så då får det vara slut med latheten. Vi har ju sagt att vi ska åka på cykelsemester i sommar. Behöver verkligen öva upp flåset :)

Ett par bilder från cyklingen nedan.

Välkommen till en värld av fleråriga grönsaker föreläsning i strandbro bygdegård.
Cykeltur på asfaltsväg mellan grönskande midsommarblomster.
Cykeltur på asfaltsväg mellan grönskande midsommarblomster.

Likes

Comments

Reklam från Hemköp om billig potatis.

Vill bara påminna om någon missat att det finns väldigt billig potatis att köpa nu. Just det här erbjudandet för 95 öre kilot gällde på vår lokala Hemköp igår när det var bonuskundsdag. Jag såg dock att Ica Maxi också hade för 1 öre kilot så det går nog att fynda lite överallt. Vi köpte inte så mycket dock. Vi är inga stora potatisätare och det sägs ju att färskpotatis inte står sig så länge. En potatissallad och annat potatisbaserat blir det dock här den närmaste veckan. Nästan gratis.

Gratis chokladbitar fick vi också. De hade ett chokladhjul vid Hemköp där tröstpriset om man inte vann var en dubbeljapp. Perfekt! :) Superbillig potatis och de andra varor de hade bra erbjudande på samt gratis choklad.

Sen handlade vi resten av det som behövdes på Ica Maxi idag där det är mycket billigare. Dock har jag på slutet hört många säga att Willys är mycket billigare än Ica. Kanske borde vi prova. Det var väldigt länge sedan vi handlade där. Jag tittar inte ens genom reklambladen från dem. Det kanske får bli ändring på det nu...

Likes

Comments

Barn med hemsydda masbyxor och sele i retro vagn.

Sonen 10 mån i retro vagn och hemsydda masbyxor som jag sytt till hans namngivning.

Jag kom nyligen på att sonens masbyxor är för små. Han behöver nya till midsommar. Jag har sytt två par till honom tidigare som han har kunnat ha ända till förra året. Nu när jag skulle sy nya plockade jag fram dessa två från kartongen med sparade kläder. Se fler bilder nedan på söta fast skrynkliga byxor i stl 6 mån och vad som var tänkt 1 år men fick användas vid två, tre och fyra istället :)

De skarpare gula är sydda av nyköpt tyg och band. De ljusare gula är sydda av en av mina huvtröjor som jag återbrukade. Samtliga knappar är köpta 2nd hand och bollarna har jag gjort själv.

Se fler bilder på masbyxorna i inläggen Midsommar hos svärmor och Namngivningsceremoni med kurbits och dalatema .

Hemsydda masbyxor av återbruk i två storlekar.
Röda garnbollar som knätofs på hemsydda masbyxor.

Likes

Comments

På väg till studentfirande i loppisfyndat.

Här kommer tillslut bilder från när vi firande sonens äldsta kusins student förra veckan. Alla våra kläder utom strumpbyxor och mina skor är köpta 2nd hand. De två är båda köpta i Budapest. Skorna finns dock nu likadana på rea på Ellos. Annonslänk till dem finns här.

Totalpris för klänning, skjorta, byxor och äkta Converseskor 95-115:- beroende på om klänningen är köpt på Emaus eller Röda korset där de har olika standardpris för klänningar (minns inte). Väskan är sydd på Röda korset men köpt dyrt under en välgörenhetsauktion på facebook. Se mer av den i ett inlägg från precis när jag började blogga Tygväska och skjorta på välgörenhetsauktion.

Vädret skulle egentligen bli kallare och med regn så vi hade paraplyer och tröjor i väskan. Sonens hemmasydd av en loppiströja och min en loppisfyndad kavaj med superfina knappar. Se bilder på dem nedan.

Sonen valde själv den retroblommiga flugan som jag sytt av ett utslitet örngott bland de flugor och slipsar som jag lagt fram att välja bland. Samtliga loppisfyndade eller hemmasydda.

Mina smycken är också loppisfyndade utom ringarna. Den ena av dem fanns i huset när vi flyttade in (dödsbo som såldes av cancerfonden så ingen arvinge som saknar den) och den andra har jag gjort själv av en plastblomma från en retro ljusmanchett.

Fler bilder på allt detta nedan plus några från Dalarnas museum som vi besökte mellan utspring/studentflak och middag på kvällen. Efterrättsbilder från den goda middagen längst ner.

Likes

Comments