Fick upp den här bilden på Timehop idag.
Jag beskrev att livet var upp och ner.

Just den här dagen för ett år sen så satte vi oss i bilen jag och Daga. Vi åkte till akuten i Falun för att försöka få mera svar varför hon var så sjuk. Men vi kom hem samma natt med lika mycket frågetecken som innan. En månad senare upptäcktes kortisolbristen.

Idag är livet minst lika upp och ner...

I går morse gjorde Daga MRT på hjärnan.
Sövningen gick inte så bra som jag trodde den skulle göra. Det sattes en infart i handen först, inga problem med den. Den skulle vara där ifall dom behövde ge mer narkos under själva röntgen. Hon skulle sövas med en relativt ny metod man använder på barn. Man droppar in i näsan, smärtfritt och det är en mer riskfri sövning överlag.

Bara det att när dom kom med grejen som dom skulle droppa in i näsan, som såg ut som en spruta med en gummiplupp på, då trodde Daga att dom skulle sticka henne i näsan. Hon blev jätteledsen, det spelade ingen roll hur mycket vi försökte förklara att det inte var en sån spruta. Hon grät och sa jag vill inte sova....
Då beslutade man att ge henne vanlig narkos istället genom infarten som dom redan satt.

När vi kom rullandes med sängen mot röntgen så tog narkosen emot, pedagogiska och jättebra. Daga var ok, småledsen men ok. Dom började spruta in narkosmedlet genom infarten i handen. Då började Daga gråta mer och mer, det sved jättemycket i hand och handled tydligen. Hon tittade mot mig, samtidigt som hon började bli mer groggy. När dom skulle bära över henne till britsen sträckte hon armarna mot mig, såg ut som ”mamma hjääääälp mig” på blicken samtidigt som hon var nästintill helt borta. Det var otroligt jobbigt att se. Och att gå ut i väntrummet den halvtimmen var ännu jobbigare. Jag satt där och grät och kämpade emot hulkandet. Mycket som behöver komma ut emellanåt.

Sen gick allt jättebra, uppvaket var inga problem. Och fördelen med den vanliga narkosen är att man kommer snabbt igång igen efteråt. Med mat, kissa och bli sitt vanliga jag.
Med dropparna i näsan skulle det ta resten av dagen att komma igång igen.


En timme efter uppvaket var Daga som vanligt. Mycket energi och skoj som vanligt.

Vi blev kvar på avdelningen en bra stund då jag hade bett om att få ett första utlåtande. Det var svårt då hennes läkare inte var där. Den andra endokrinologen var inte heller där denna dag, men dom satte en bevakning att jag var väldigt angelägen om att få utlåtandet.
Men då dom gjort det dom kunde så packade vi ihop och började åka hemåt.

Då ringer Dagas doktor. Han hade sett plåtarna och upptäckt att dels är Dagas hypofys något förstorad för hennes ålder, vilket kan bero på en för tidigt begynnande pubertet eller på ett mikroadenom som han också såg.

Det är en liten knöl (metastas) som i enstaka fall är hormonproducerande men oftast bara är ett ofarligt bifynd som det kallas.
Men han har skickat bilderna till Uppsala för att få dom bedömda där.

Så nu väntar vi på det.
Det är otroligt jobbigt att det nu tillkommit mera utöver kortisolbristen.
Jag tror inte det har ett samband utan det här är något utöver. Det är min känsla bara.
Mera problem, mer väntan, mer att sätta sig in i, mer oro.

Hur. Kommer. Allt. Bli.

Hur såna här mikroadenom beter sig, kan dom växa? Har ingen aning...

Jag är stundom väldigt ledsen och stundom känner jag mig tom och stänger av.
Är stark för Daga.
Hon mår tack och lov väldigt bra för tillfället.
Hoppas med allt jag har att hon får fortsätta göra det.

Nu, en halv dag i taget.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments


Då var det dags för den här undersökningen vi fasar för.

I eftermiddag åker jag och Daga till Falun.
Imorgon bitti ska hon sövas och göra en MRT röntgen på hjärnan. Dels känns det jobbigt att hon ska sövas, vilket är ett måste då hon måste vara blickstilla med huvudet 20-30 minuter.
Och dels är vi oroliga för vad man kan tänkas hitta.

Röntgen görs för att utesluta att det är metastaser som orsakar kortisolbristen. Det pratades redan om att göra den i januari men då alla prover gick åt rätt håll så ansåg läkaren att det inte var nödvändigt. Nu har proverna varit upp och ner sen i början på sommaren så därav MRT.

Dessutom har Daga haft nya symptom som började i somras. Hon tappar mycket hår emellanåt. Sen har hon fått en tydlig svettlukt under armarna som inte ska finnas hos en 4-åring. Alla prover kring det, pubertetsprover m.m. är bra, de visar inget onormalt.
Men att det är något som inte stämmer är vi och läkaren överens om.

När man lever med kortisolbrist och alla värden svajar upp och ner, det är otroligt kämpigt. Det finns inga svar, ingen förstår någonting. Som att leva i ingemansland. Och det spelar ingen roll vart du vänder dig, det är lika överallt när man läser i grupperna vi är med i.

Hormonella sjukdomar överlag verkar vara ett riktigt elände och dilemma för många.

Det ska bli skönt att få röntgen gjord, men vår största fasa är såklart att dom ska hitta metastaser, och som dessutom redan skulle upptäckts i januari om den gjorts då.

Daga, vår superhjälte, hon är lugnet själv.
Hon vet vad röntgen är sen hon röntgade lungorna förra hösten. Då fick hon kolla på bilderna vilket var jättebra. Vi har förklarat att nu ska dom göra samma sak men kolla i huvudet istället.

Så nu säger hon bara att på torsdag ska jag till Falun och röntga hjärnan för att kolla kortisolbristen, som den självklaraste saken i världen. Inga konstigheter.
Att vi har fått ett barn som klarar detta så bra känns som en välsignelse mitt i eländet.


Daga fick den här ängeln på lekterapin i Falun tidigare i höstas.


Det är en Worrybox, där ängeln tar hand om din oro och dina bekymmer.


”The angel in this box is the guardian of your heart. Give her your worries and your fears, so hope and peace can start. Keep this box nearby you, and know how much she cares. For when you need love and joy, your angel will be there.”

🙏🙏🙏


När Daga fick den så glömde hon kvar den i Falun. Hon var så ledsen i bilen hem, min ängel min ängel grät hon... Jag ringde till avdelningen direkt och bad dom lägga undan den åt henne tills vi skulle komma tillbaks två veckor senare.
Daga pratade om varje dag att snart skulle hon hämta sin ängel. Lyckan var total när vi kom tillbaka. Och nu brukar den stå bredvid sängen när hon ska sova. ❤️


Håll tummarna för Daga nu! 🙏💕

Likes

Comments


Hej hej!
Måndag efter jobbhelg, då brukar jag behöva bara få komma hem, varva ner, bara vara och njuta av tystnaden tills det är dags att hämta barnen på eftermiddagen. Men idag fick jag tillbringa dagen med mina tjejer istället. Inte fel det heller, men energin, tålamodet och orken är väl inte på topp om man säger så. Jag är en mycket bättre mamma på eftermiddagen just den här måndagen i månaden. När jag fått den tysta stunden för mig själv. Men dagen har gått jättebra.
Tjejerna har hållit sams större delen av tiden. Och jag har varit en helt ok mamma med ☺️

Elin drog ut två tänder imorse. Och när J skulle lämna Daga på förskolan kl 6.30 fick han veta att det varit fall med magsjuka så då fick hon också vara hemma.

Förra veckan bakade jag och Daga den här snabba och enkla Banankakan. Perfekt när man har övermogna bananer hemma. Det är bara att röra ihop alla ingredienser med gaffeln och skjuts in i ugnen. Receptet fick jag tips om av en fin tjej på Instagram.

Du behöver:

2 st mogna bananer (eller 3 små)
1 ägg
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
4 msk mjölk
100 g smält smör

Rör ihop allt med gaffel (jag siktar alltid ner mjölet i allt jag bakar) och baka i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.

Känn med en sticka så den är klar.

Tack för receptet Malin!


Bästa hjälpen i köket!







God nybakad,men sockerkaka är som godast dagen efter när den legat och saftat till sig enligt mig. Vad tycker ni?


Nu är det dags att göra middag. Tjejerna har beställt Benjamins carbonara 😋👌

Ha en trevlig kväll!

Likes

Comments


Hej!
Tittar in med ett gott helgtips innan jag går på min jobbhelg. En lyxig och god fiskrätt är aldrig fel och när jag hittade den här på Pinterest fick jag lov att testa! Det blir mycket sås, jag drog ner lite på grädden och använde inte hela tuben med ost.

Du behöver till 4 portioner:

600 gr laxfile
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk kräftstjärtar i lag (ca 340 gr)
1 tub mjukost skagenost eller
kräftost
5 dl mellangrädde
1 msk hummerfond
1 dl finhackad dill
0,5 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 dl riven västerbottenost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg i fisken i en ugnsfast form.
Salta och peppra.
Häll av kräftstjärtarna och fördela
dem över fisken.
Blanda mjukost, grädde, hummerfond, dill och salt och cayennepeppar.
Var försiktig med saltet. Smaka av!

Fördela blandningen över fisken.
Strö över osten.
Gratinera i ugnen i 20-25 min.
Servera laxen med pressad potatis och en god sallad.

Smaklig spis!

”Recept från Gourmetmorsan”






Mörkret, en bloggares störta fiende.

Önskar jag kunde fota allt i dagsljus men så ser inte verkligheten ut alla gånger.
När vi äter middag är det numera mörkt.
Älskar fina bilder och ibland tar jag foton på resterna dagen efter i ljuset, när det blir något kvar vill säga.

Önskar alla en trevlig helg!

Likes

Comments


Godkväll!

En av mina favoriträtter, som nog alla testat
någon gång kan jag tänka mig.
Jag vill ha kycklingfilé istället för grillad och cashewnötter istället för jordnötter i min.

Så otroligt gott så den förtjänar all uppmärksamhet den kan få den här rätten!

Du behöver till 4 portioner:

4 kycklingfiléer
1 tsk olja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
140 g tärnat bacon
1 banan
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl chilisås
4 port basmatiris
1 dl cashewnötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär kycklingen i strimlor och bryn den i oljan i en stekpanna i omgångar, krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form.

Stek baconet och lägg på kycklingen.

Skala och skiva bananen och lägg bananskivorna på kycklingen.

Rör ihop grädde och chilisås, smaka av med salt och peppar. Häll det över kycklingen.

Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.


Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Strö cashewnötterna över kycklingen och servera med riset och en god sallad.

Ät och njut!

”Recept från Ica”




Nu kvällsracet med barnen och sen en kopp te framför Bonde söker fru...

Ha en trevlig afton!

Likes

Comments


Hej!

Vi är fyra tjejer som turas om att ha ”Halv Åtta” middag hos varandra. I lördags var det min tur och jag satte ihop en enkel trerätters.
Elin skulle sjunga med kören precis innan gästerna skulle komma och dessutom är jag ur form just nu. Jag står gärna i köket länge annars men nu ville jag kunna förbereda, och ha i mina mått mätt, lite jobb.


Till förrätt gjorde jag Bresaola med tryffelcrême, ruccola, parmesan och pinjenötter. Tänk på att köpa bresaolan över disk och be om tunna skivor så blir det extra bra. Supergott och enkelt! Recept här


Vi drack det här vinet till förrätten, passade superbra!


Till varmrätt valde jag Torskrygg Bourguignon med potatis och palsternackspuré.
Jag förberedde så mycket det gick innan.
Gjorde moset och torskryggen precis innan servering. Kom ihåg att rimma torsken 1 timme innan i 5 dl vatten, 1 1/2 msk salt så får du ett fastare fiskkött.
I receptet,som delvis är från köket.se,så halstrar man torsken i pannan med smör. Jag valde istället att köra den i ugnen på 150 grader och tempade fisken till 52 grader. Det tar ca 15 minuter.

Du behöver till 4 portioner:

Torskrygg med skinn, 4 st bitar á 180 gram

500 g mjölig potatis
500 g palsternacka
2 msk smör
Ca 1-2 dl gräddmjölk
Salt, svartpeppar

0,5 st flaska rött vin
0,5 l kalvfond
1 msk balsamvinäger
4 kvistar timjan
1 msk råsocker
Salt
peppar
Maizena

12 st champinjoner, små
1 st påse smålök/steklök
100 g sidfläsk
1 pkt bacon
0,5 dl persilja

Balsamico

Gör så här:

Häll i vin, kalvfond, råsocker, balsamvinäger och timjan i en kastrull.
Låt reducera till hälften. Red såsen om med maizena.

Skala smålöken och låt svettas i stekpanna utan att få färg, lägg åt sidan.
Dela den rengjorda svampen i kvartar och fräs i pannan. Lägg åt sidan.
Skär upp bacon samt sidfläsk i tärningar och stek i panna tills de är knapriga.
Blanda ihop med smålöken och svampen.
Hacka persilja och lägg i lök-svamp och sidfläskblandningen.

Rimma torsken 1 timme innan tillagning.

Skala sedan potatisen och palsternacka och dela i mindre bitar och koka sen i saltat vatten tills potatis/palsternackan är mjuk, använd en potatisstomp för att mosa ihop lite lätt.
Värm gräddmjölken lite i micron och häll sen i gräddmjölken smör, samt salt och peppar i potatis och palsternacksblandningen. Mixa ihop med elvispen, obs kör inte för länge utan bara snabbt ihop.


Vid servering, torka av salten från torsken och halstra sedan i stekpanna på låg värme med smör.
OBS!
Var försiktig med salt då både sidfläsket och rimningen utav torsken ger sälta.

Servera i djup tallrik med lök-svamp och sidfläskblandningen i botten.
Ringla över lite balsamico.
Häll på sås så blandingen precis täcks.
Lägg på mos och sen torsken på toppen av allt.

Garnera med timjankvist eller persilja.


Serverade det här goda Bourgognevinet till varmrätten.


Till dessert gjorde jag min absoluta favoritkladdis med rostad mandel och daim. Blir bäst om man gör den dagen innan. Recept här.


Till fördrink blev det sockervaddsbubbel. Till det serverades lite plock.


Jag dukade med mina nya tallrikar från House Doctors serie Rustic. Köpte dom för presentkort jag fått tidigare. Älskar att ha olika slags porslin att duka med. Just dom här var en utmaning då jag inte är så rustik i min stil, men det blev bra och jag är jättenöjd med dom!


Ha en bra kväll!

Likes

Comments


Godmorgon!
Fredag, bästa dagen på hela veckan. Ledig är jag dessutom, 1 hel vecka, fredagskänslan på topp!


Häromveckan gjorde jag den här carbonaran efter Benjamin Ingrossos recept.
Receptet finns boken Pernillas Kök och där beskrivs den som godaste carbonaran ever, och att han gör den som man gör den i Italien, utan grädde och med riktigt gott fläsk.
Det är ingen hemlighet att dom kan sin pasta Wahlgrenarna. Supergott!
Våra döttrar var så gulliga med för när dom fick höra vems recept det var kunde dom inte nog lovorda den. Nog för att dom redan älskar pasta,men den här var det något alldeles speciellt med. 😜 Dom smaskade nöjt och mumlade i kör flera gånger hur gott det var.

Bytte pancettan mot bacon och pecorinoosten mot parmesan (en bra sort) för att vi redan hade det hemma.

Du behöver till 4 portioner:

Spaghetti för fyra
Ca 150 g pancetta eller guanciale (jag tog 2 pkt bacon)
3 äggulor
Ca 1 1/2 dl pecorinoost (jag tog parmesan)
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Koka pastan al dente i rikligt med välsaltat vatten.

Skär fläsket i tärningar och lägg det i en kall, rymlig stekpanna. (I en kall panna smälter fettet i fläsket långsamt och inget extra fett behöver tillsättas)

Stek tills tärningarna fått fin färg men låt dem inte bli alltför knaperstekta.

Separera äggulorna från vitorna.

Vispa ihop gulorna med pecorinoosten och 1-2 tsk grovmalen svartpeppar.

Slå av pastavattnet, spara någon deciliter.

Häll pastan direkt i pannan med fläsket och häll på ägg och ostkrämen. Blanda väl, tillsätt någon deciliter av pastavattnet för en krämigare carbonara.

Avsluta med några tag till med pepparkvarnen och ytterligare pecorino för den som vill.

Servera på direkten!




Äntligen har jag fått upp min födelsedagspresent på väggen. Nu kan jag hänga upp mina kläder när jag lägger mig istället för att lägga (slänga) dom på golvet i vårat lilla sovrum 🙈.

Ha en underbar fredag!

Likes

Comments


Goddag!
Regnet vräker ner. Ligger bredvid Elin i soffan. Hon har dragit ut två tänder på förmiddagen och det gick hur bra som helst. Men hon är trött, lite matt och nu börjar bedövningen släppa. Är redo med Alvedon om det blir för jobbigt. Och flera tussar som stoppar blödningen. Sen vi har bunkrat upp med nyponsoppa, glass och en ny tidning.

På onsdag är det Kanelbullens dag. Ni som hängt med mig vet att bullar är det tråkigaste jag vet att baka. För mycket väntan och tråkiga moment. Men vi vill gärna ha färska hembakade bullar ibland så då är det bara att kavla upp ärmarna. Och den här lilla bulldegen som ger 20 bullar är så smidig och behändig att hålla på med. Känns jobbigare när det är stora degar och flera plåtar tycker jag. Så den passar mig perfekt. Och bullarna blir magiskt goda med! Receptet som är från Ica har fått jättebra betyg från flera som bakat den. Jag lade till lite kardemumma och dubblade fyllningen. Top top! Här kommer receptet som jag gjorde dom....

Du behöver till ca 20 bullar:

Deg:

1/2 paket jäst (à 50 g)

50 g smör

3 dl mjölk

1/2 dl socker

1 krm salt

1/2  tsk nymalen kardemumma

8 dl vetemjöl, plus lite till utbakningen


Fyllning:

100 g rumsvarmt smör
4 tsk malen kanel
1 dl socker

Pensling:

Ägg
Pärlsocker

Gör så här:

Deg:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumman och nästan allt vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Fyllning:

Rör det rumsvarma smöret med socker och kanel till fyllningen.

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm (för 20 st).
Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.

Pensling:

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min.

Låt kallna på galler under bakduk.

Ät och njut!


Jag har alltid plastfolie över degar som ska jäsa. Blir mycket bättre jäsning, testa!

Underbar hjälpreda i köket 💕


Så otroligt gott alltså!

Lycka till!

Likes

Comments


Hejsan!
Lördag, ledig, en helg utan kalas (något av barnen är på kalas nästan varje helg),inget speciellt planerat. Vi ska bara vara. Vi har massor av saker att fixa med så klart. Allt som ska in från uteplats och trädgård inför vintern t.ex. Och det ska målas lite pumpor tänkte jag. Men att inte ha några tider att passa, bara gå runt i myskläder. Så skönt.

Och god mat ska lagas. Ett nytt recept ska testas. Givetvis kommer det här om det blir lyckat. Det är många recept jag testar som jag aldrig lägger upp här då dom inte var tillräckligt goda enligt mig.
Trots att övriga familjen gillar dom så känner jag att om jag inte vill laga rätten någon mer gång så kommer den inte in på bloggen heller.

Men här kommer ett jättegott recept till er.
Fylld lövbiff med ädelost och hasselbackspotatis. Tänk på att välja en lövbiff av god kvalitet. Tänk också på att inte steka dom för länge så blir dom möra och goda. Om man steker dom för länge så blir det lätt skosulor.

Börja med hasselbackspotatisen...

Du behöver till 4 portioner:

8 jämnstora fasta potatisar (12 om dom är mindre)
2 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
Riven västerbottenost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala potatisen.
Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form.
Pensla dem med smält matfett och ställ in dem mitt i ugnen, ca 20 min.
Ta ut dem och pensla en gång till med matfett. Strö över lite salt och riven ost. Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.

Under tiden potatisen är i ugnen så gör du lövbiffen.


Lövbiffsrullader med ädelost till 4 personer:

8 skivor lövbiff
2 paket Kvibille ädelost
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 skvätt soja
1 skvätt kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Lägg ut lövbiffsskivorna och salta och peppra dom.
Skär upp ena osten i skivor och fyll varje lövbiff och rulla ihop.
Stek snabbt runtom på hög värme i stekpanna så de får fin färg.
Lägg i ugnsfast form.
Vispa ur pannan med grädden och späd med lite vatten. Smula ner lite av den andra ädelosten i såsen och rör tills den smält. Pressa i en vitlöksklyfta, tillsätt soja, kalvfond och smaka av såsen med salt och peppar.
Tänk på att du redan kryddat köttet och att ädelosten också har sälta i sig.
Slå såsen över över de fyllda lövbiffarna. Smula över osten som är kvar.

När potatisen är klar så tar du ut den och sätter lite folie över formen så den håller sig varm. Skjuts in i ugnen med lövbiffen ca 10 min.

Servera med en god sallad.


Ha en trevlig lördag!

Likes

Comments


Hej!
Såhär i äppeltider passar den här saftiga och goda sockerkakan extra bra.
Jag föredrar att äta den som den är med en kopp kaffe till. Men det går givetvis bra att servera med vaniljsås till om man vill det.

Du behöver:

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mandelmassa

Fyllning:

2 stora äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Smör och ströbröd till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

Tillsätt riven mandelmassa i smeten.

Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.
Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett fint tårtfat eller ett brödgaller.

Recept från Leila Lindholm





Happy Baking!

Likes

Comments