Goddag!

Känner ni ibland att allt hopar sig och att det är för mycket just nu? Antagligen... Just nu känner jag precis så. Hur gör ni då för att fixa livet?

Själv måste jag få allt på papper, skriva listor och strukturera upp (älskar listor). 😊
Sortera det som är viktigast, kanske ta bort något, eller åtminstone skjuta upp det ett tag om det är möjligt. Och sen måste jag hitta en lucka med tid för återhämtning. Någon halvtimme där jag inte gör någonting. Göra något som ger energipåfyllnad vilket för mig kan vara en promenad, planera någon framtida dukning, stå i köket och skapa. Så kul!
Och sen helst gå och lägga mig i tid så jag får sömnen. Det är det svåraste för mig.

Det är på kvällen jag känner mig mest energisk. Och när barnen lagt sig vill jag gärna passa på att göra saker som behöver göras.
Eller ta tid tillsammans med sambon och kolla någon bra film eller serie. Det resulterar ofta i alldeles för många sena kvällar.

Och den här tiden på året är den mest hektiska.

Den här veckan har det varit julshow med dansen Elin går på. Det är Lucia i kyrkan till helgen.
Genrep för det idag.
Avslutning på simträning och simskola.
Läkarbesök och provtagning med Daga.
BVC och 5-årskontroll med vaccination för samma lilla tjej. Jag har flera samarbeten som fixas.
Dessutom som ett brev på posten, tandläkarbesök med värkande tand som behöver dras ut. Lägg därtill lite pms så förstår ni.

Ett återbesök till Falun. En stundande 5-årsdag som ska planeras. Elin,hur mår hon, är allt ok i skolan e.t.c. Julklappar som ska ordnas. En julafton som ska styras upp. Där kommer jag inte lägga lika mycket energi i år kan jag meddela.

Jag är ensam om att göra allt till julbordet. Det kommer dras ner betydligt. För jag känner just nu att jag inte kommer orka det i år.
Det viktigaste är barnen och att dom får en bra julafton utan en stressad mamma.

Det här kanske vissa kan tycka är ”a piece of cake”, och jag kanske klagar för det finns alltid dom som har det värre. Och vissa skulle vara jätteglada om dom var friska och kunde göra allt, jag vet. Man kan vända och vrida på allt, men just nu känner jag så här.
Det är också viktigt att tillåta sig att känna och låta alla känslor finnas utan att be om ursäkt för dom.

Jag känner mig dränerad på energi, det är väl framförallt det som är problemet för mig just nu. Många små grejer har en tendens att hopa sig som stora ok just då. Det här sista året känns det som jag åldrats 10 år. Dagas problem och sjukdom är en stor del av orsaken.
Och de sista veckorna, att vänta på Uppsalas besked tog mycket. Och sist men inte minst, det här magsjukehotet som hela tiden ligger och pyr...
Vi har det allmänt tufft nu, hela familjen.


Men det finns mycket att glädjas åt och vara tacksam över också så klart. Framförallt är det att uppleva Daga varje dag. Hennes humor och energi är fantastisk. Och så tacksamma vi är över att den lilla knölen i huvudet var ofarlig.

Känner mig lyckligt lottad över mitt jobb också där jag trivs så bra. Och sen att ha ett superbra schema som gör att jag har möjligheten att vara hemma mycket har varit guld värt med tanke på Dagas problem.
Ska tillbringa helgen på jobbet och det är så skönt att komma dit och fokusera på någon annan en stund. Det ger mig också energi.

Och ikväll ska jag på bio och se Solsidan och gå ut och äta med bästa tjejerna, energipåfyllnad de lux kallar jag det!



Superhjälten i egen hög person 🙏💕 Fick just veta senaste kortisolvärdet som nu var lägre än förra gången. Åt fel håll igen alltså. Och såhär det kommer vara känns det som.....

Nu är det färdigsvamlat för idag och för dig som orkat läsa eller scrollat ner är det dags för ett gott recept. Snabb, enkel och supergod lövbiffsgryta.

Tänk på att välja svensk lövbiff av god kvalitet för bästa och godast resultat. Och öka eller dra ner på Sambal oelek beroende på hur starkt du gillar.

Du behöver till 4 portioner:


400 g lövbiff
2 msk smör till stekning
1 msk curry
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
1 msk soja
1/2 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
1/2 buljongtärning
Ca 1 dl vatten

Gör så här:

Skär köttet i tunna strimlor. Smält smör tillsammans med curry i en traktörpanna. Bryn sen lövbiffen i currysmöret någon minut.

Tillsätt salt, peppar, soja, sambal oelek, vitlök, grädde, buljongtärning och vatten. Låt koka i ca 5 min.

Servera med ris (tex basmati) och en god sallad!

Smaklig spis!


Tack och hej för idag...

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


Godkväll!
Kikar in med ett toppenrecept.
Älskar soppa och den här med bl.a. saffran, kardemumma, vin, grädde, räkor och sidfläsk (eller bacon som jag hade) är grym! Perfekt som förrätt på t.ex nyår eller lyxa till en vanlig middag bara. Och jag använder bara saffran från apoteket, den är helt klart den bästa.
Räcker till 6 portioner om du gör den som förrätt.

Du behöver till 4-6 portioner:

2-3 st gula lökar
2 krm kardemumma
1 g saffran
1 dl koncentrerad kycklingfond
1/2 flaska torrt vitt vin
1/2 liter standard mjölk
1/2 liter vispgrädde
150 g rökt sidfläsk (alternativt bacon)
Ca 120 st handskalade räkor
Salt och peppar
Dill till garnering
Smör att steka i
Ev. tryffelolja till servering.

Gör så här:

Vispa hälften av grädden lätt.

Skär bacon/sidfläsket i strimlor och stek det krispigt.

Skala, dela och skiva löken.
Stek den i smör i en stor kastrull. Låt den bli mjuk och glansig men inte få färg.

Tillsätt saffran, kardemumma, vitt vin och kycklingfond. Låt reducera till hälften och tillsätt mjölk och hälften av grädden (inte den vispade grädden).

Koka upp och mixa slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Före servering:

Vänd ner lättvispad grädde.
Lägg ett gäng räkor i en djup tallrik och häll soppan runt. Garnera med bacon/sidfläsk.
Droppa ev. några droppar tryffelolja över och garnera med dill.



”Recept från Stina Patetsos”






Imorgon är det dags för sjukhusbesök och ny provtagning för den här lilla tjejen.
Blir spännande att se om morgonkortisolet stigit ytterligare nu...

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Likes

Comments


Hej Första Advent!
Förkylningen fortsätter hålla sitt grepp om mig. Är inte den piggaste Jenny idag men måste kika in här med ett toppenrecept. Något av det godaste att dricka i adventstider, pepparkakslatte. Det här är jätteenkelt att göra hemma. Nu äger jag kaffemaskin med mjölkskummare men det går utmärkt att göra skum med stavmixern också. Kolla receptet nedan...
Jag dubblade receptet för att få två stora glas.



Du behöver till en stor pepparkakslatte, eller 2 små:

1 msk ljus sirap
1/2 tsk pepparkakskryddor
3 dl starkt kaffe
2 dl mjölk

Topping:

Lättvispad grädde (jag tog färdig sprutgrädde)
Pepparkakssmulor

Gör så här:

Rör ut kryddorna med sirapen i botten på glasen/kopparna. Häll i kaffet och blanda väl.

Värm upp en kastrull med mjölken, det ska inte koka. När mjölken börjar ånga häll upp i skålen/ bunken till stavmixern och mixa detta tills det bildar ett vackert skum.
Lägg den skummade mjölken över kaffet.

Toppa med grädde och pepparkakssmulor.

Drick och njut, farligt gott!



Vill du inte ha så söt latte, minska ner mängden sirap, och anpassa kryddorna efter hur mkt pepparkaka du vill att den ska smaka.

”Recept från Jennys matblogg”



Har köpt en julros för första gången, men har hört att dom ska vara svåra.
Någon som har tips på hur jag bäst sköter om den får gärna lämna en kommentar.

Ha en fin första advent!

Likes

Comments


Hej!
Lördag, en förkyld lördag då bacillerna fått sitt grepp om mig. Jag som aldrig blir förkyld....
Hela familjen är lite småhostiga men ingen större fara. Elin har genrep inför Mirandas julshow både lördag och söndag och sen föreställning både måndag och tisdag så hoppas det kommer gå vägen. I år både dansar hon och är med i minikören. Det brukar vara en fantastisk julshow att se, rekommenderas!

Nu till en otrolig dessert!
Krispig maräng som är sådär härligt seg inuti, med smak av saffran. Och toppad med grädde som är smaksatt med apelsin, och sen björnbär och hallon. Jag lade på lite fikon också, dom är så vackra. Pavlovan passar utmärkt i dessa tider och jag har själv haft den som dessert på julbordet ett par gånger. Wow vad god den är! Receptet räcker knappt till 8 portioner. Den brukar gå åt om man säger så.

Du behöver till 6-8 portioner.

3 äggvitor
1/2 tsk färskpressad citronjuice
1 paket saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl matyoghurt (10%)
2 msk koncentrerad apelsinjuice
2 msk florsocker
300 g färska björnbär och hallon (funkar med frysta tinade också)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitor, citronjuice och saffran till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget.

Bre ut marängsmeten på bakplåtspapper till en rund botten, ca 20 cm i diameter. Gör en liten fördjupning i mitten.

Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt den stå kvar några timmar.

Vispa grädden hårt. Rör i yoghurt, apelsinjuice och florsocker.

Klicka grädden på marängen och strö över bären.

Servera genast.

”Recept från Ica”




Gillar hyacinterna bäst innan dom slagit ut jag...


Önskar alla en fin lördag!

Likes

Comments


Hej!
En krasslig men pigg och glad tjej vaknade 6 imorse och ville ha vatten och gå på toa. Varm med 39 graders feber. Det innebär trippeldos på hydrokortisonet följande dygn.
Hon har varit lite hostig i helgen bara och mådde utmärkt i går kväll så trodde inte hon skulle bli sjuk. Men men... hon mår ok.

Och äntligen ringde doktorn igår och meddelade att han fått svar på bilderna från Uppsala. Neuroradiologen bedömde det som en helt ofarlig cysta i Rathkes ficka som Daga troligtvis haft där hela sitt liv, och som inte gör någon skada.
Ska fråga på återbesöket om den kan växa och om man behöver ha koll för det glömde jag bort i all hast igår.
Blev bara glad och paff att få det glädjande beskedet sådär på söndagsförmiddagen!

Nu blir det spännande att se om nästa provtagning som sist visar bättre värden eller om trippelmedicineringen nu stänger av binjurarna igen....


Gjort om i vår hörna i vardagsrummet. Blev jättebra tycker hela familjen 👍


Kommer inget nytt recept idag men en gammal favorit som passar såhär en måndag tycker jag. Cowboysoppa, gillad av både barn och vuxna. Recept här...


Ha en fin kväll!
När Jocke kommer hem möter jag honom i dörren och åker mot jobbet....

Likes

Comments


Godkväll!
Här hemma har vi tjejkväll då Jocke är ute på galej med jobbet. Jag ska laga Elins favoriträtt alldeles strax och sen blir det mys framför en film.

Förra helgen gjorde jag Porterstek.
Det är ju bara så gott!
Receptet hittade jag på ”Koka ihop” och där hade många gett det massor av lovord, då vet man att det är bra. Köttet som ska kokas klart på spisen blev jättemört. Jag brukar köra stek i ugnen annars men det här gick minst lika bra.
Det sköter sig själv så inga problem.
Jag använde termometer och körde den till 75 grader.
Och såsen, no words needed!
Såsen till stek är ju det viktigaste, testa den här säger jag bara.

Du behöver till ca 8 portioner:

1,6 kg stek
(jag hade fransyska, rostbiff eller älg går också bra)
1 flaska porter (33 cl)
1 1/2 dl kinesisk soja
1 1/2 dl outspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk torkad timjan
2 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök i klyftor
2 st köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond

Såsen:

8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde
En skvätt soja

Till servering:

Kokt potatis eller ugnsrostade potatisklyftor
Haricots Verts och stekt smålök eller kokta grönsaker
Gelé

Gör så här:

1. Välj en gryta där köttet kommer att ligga "lite trångt".
2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
4. Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
5. Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten. Man kan också servera den direkt, men det där med att kyla den är enligt ursprungsreceptet.
6. Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås! Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
7. Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte - den smakar massor!
8. Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen. (Jag hade såsen på sidan om)
9. Servera med tillbehören!




Det vackra fatet finns hos Ruth & Greta.
Just nu får du 15 % rabatt om du använder koden RGS17.




Och vi har äntligen skaffat en Safe Belt Holder,via Addisonföreningen, till Daga att ha i bilen ifall olyckan är framme.
Den gör att vi känner oss lite tryggare. Och för dom som undrar så har vi fortfarande inte fått något svar från Uppsala på den lilla knölen som upptäcktes vid hjärnröntgen. Dom har nu haft bilderna i 5 veckor och vad jag tycker om det behöver jag nog inte ens berätta.
Falun har försökt skynda på Uppsala mer än en gång. Jamen, nästa vecka då kanske? Så tänker jag varje fredag....


Daga har även ett ID-armband med ID-profil från ICE 112. Man vet aldrig när olyckan är framme och då är det livsviktigt att hon får rätt behandling.
Allt som kan skapa lite mer trygghet i det här är en lättnad....

Ha en fin kväll!

Likes

Comments


Hej!

Ledig dag och den tillbringar jag hemma med båda mina tjejer. Elin mådde inte riktigt bra imorse så hon fick vara hemma.
Nu är hon bättre, håller tummarna att det förblir så.

Riktigt ”mysa inne” väder idag.
Regnslask och den fina vita snön är snart ett minne blott. Den hade gärna fått vara kvar för min del.

Är inte middagen bestämd så kommer ett jättegott tips här. En ugnspannkaka som du fyller med köttfärs, rullar ihop och skivar upp som en rulltårta när du gratinerat den med lite ost. Perfekt om man har överbliven köttfärssås eller tacofärs. Du kan ha i och på vad du vill och tycker om. Ta det du har hemma. Nästa gång slänger jag nog i lite bacon i färsen eller i smeten som jag brukar med vanlig ugnspannkaka. Sen kommer jag skiva tomater tunt och lägga på köttfärsen innan jag rullar ihop den. Och servera den tillsammans med min vitlökssås. Receptet är redan gott som det är, men det kommer att bli som pricken över i.

Du behöver till ca 4 portioner:

Ugnspannkaka:

3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1 nypa salt

Fyllning:

500 g nötfärs
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
Salt
Svartpeppar
Oregano och timjan
1 skvätt soja
1 skvätt kalvfond
2-3 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa ihop. Vispa sen ner 1 ägg i taget.

Smörj eller klä en långpanna (30*40 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.

Under tiden gör du köttfärssåsen. Bryn lök och vitlök snabbt i smör. Tillsätt köttfärsen och stek tillsammans tills den är genomstekt. Ha i tomatpuré, soja, kalvfond och rör ihop. I med krossade tomater och kryddor. Låt puttra en stund och koka ihop tills nästan all vätska kokat in. Den får inte vara för lös.

Fördela färsen över hela pannkakan och ha på lite riven ost innan du rullar ihop den som en rulltårta.

Strö över resten av osten och gratinera sen ca 10 minuter i ugnen.


Servera med en blandad sallad.






Aprikosfärgad amaryllis som håller på att slå ut.
Så glad att vi äntligen har en riktig blomsteraffär
i stan igen!

Ha en fin dag!

Likes

Comments


Godkväll!
Svisch så var den här helgen snart förbi.
Idag bjöd vi in min mamma på porterstek vilket ni ska få recept på sen. Men först den här otroliga brietårtan för my god vad gott!! Har aldrig testat att värma en hel brie i ugnen någon gång tidigare. Och det här kommer bli en stående favorit. Perfekt att ha på glöggminglet i dessa tider, som förrätt, eller varför inte som efterrätt. Eller hel enkelt bara lyxa till en vanlig kväll och äta med kex framför tv:n. Otroligt enkelt, otroligt gott. Bästa kombon!

Du behöver:

500 g brieost
50 g valnötter
50 g hasselnötter
50 g pekannötter
1/2 dl flytande honung
Färsk rosmarin
Färska fikon
Granatäppelkärnor

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Rosta nötterna i en torr stekpanna.

Lägg brietårtan på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsfast form och värm i ugnen i 15–20 min.

Värm honungen lite i en kastrull eller stekpanna, låt en rosmarinkvist ligga med för att ge lite smak.

Strö nötterna på den varma brietårtan. Ringla över honungen och garnera med rosmarin, klyftor av färska fikon och granatäppelkärnor.

Servera genast med bröd eller goda kex.


Vi började middagen med lite glögg, pepparkakor med ädelost. Och den goda brietårtan med fröknäcke och kex.


Det vackra fatet är från Cult Designs Orientserie. Det finns hos Ruth&Greta och just nu kan jag i samarbete med dom erbjuda er en rabattkod som ger 15 % rabatt på köp hos dom. Använd koden RGS17 för att få rabatten.





Så fantastiskt gott!
Lova att ni gör den här vid första bästa tillfälle...

Nu Modus på C More, jättespännande och grymt bra serie!

Ha en fin kväll...

Likes

Comments


Hej lördag!

Ledig helg, fint väder och familjen mår skapligt. Vad mer kan man önska sig.
Har en del projekt som måste tas tag i, men de flesta är bara roliga. Ett av dom är en riktigt rolig utmaning som kommit via Instagram och bloggen som jag nu klurar på och ska sätta igång med så fort det bara går.

Här kommer recept på en riktigt god och julig kladdkaka. Och som vanligt när det gäller kladdkakor, en väldigt enkel sådan.
I det här receptet så vispas ägg och socker (istället för att bara röras ihop) vilket helst inte ska göras för att få en kladdigt god skapelse.
Men då ska helst kladdkakan göras dagen innan så den hinner sätta sig enligt mig.
Den här funkar utmärkt att göra samma dag och låta stå en stund i kylen innan servering bara, jag tycker den blev perfekt.


Du behöver:

150 g smör
3 ägg
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
3 tsk pepparkakskryddor
2 dl vetemjöl
1 nypa salt

Till formen:

Smör
Ströbröd

Topping:

Florsocker
Krossade pepparkakor

Till servering:

Vispad grädde med krossade pepparkakor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och ställ det svalt.

Vispa ägg och socker poröst i en bunke.

Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke och vänd sedan ned dem i smeten.

Häll i smöret och rör runt ordentligt så att allt blandas.

Smöra och bröa en form med avtagbara kanter.

Häll i smeten och grädda i ugnen i ungefär 20-25 minuter.
Ta ut den, den ska vara lite lös i mitten och ställ den i kylen för att svalna!

Pudra lite florsocker på kakan och ha sen på lite krossade pepparkakor.

Servera med vispad grädde.

Ät och njut!

Med inspiration från koket.se







Ha en fin lördag!

Likes

Comments


Godkväll!
Här kommer recept på en riktigt god kasslergratäng som jag gjorde häromveckan.
En lite ”tag vad du haver” gratäng då du kan slänga i i stort sett vad du har hemma. Just den här kombinationen blev väldigt god. Tänk på att välja svensk kassler av god kvalitet.

Du behöver till ca 4 portioner:

600 g kassler
3 dl matgrädde
1 dl crême fraiche
1 paprika i valfri färg
Broccoli (valfri mängd)
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
En skvätt soja
1 msk kalvfond
Salt och svartpeppar
Timjan
Riven ost

Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader.

Strimla kasslern i lagom stora bitar.
Fräs på den lite i stekpannan och lägg sen över den i en ugnsfast form.

Koka broccolin lite lätt och snabbt, det ska vara tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet och ånga av. Ställ åt sidan.

Skär paprika och lök i mindre bitar och fräs dem hastigt i smör i en stekpanna.
Pressa i vitlöksklyftan.

Tillsätt matgrädde, crême fraiche, soja, kalvfond och smaka av med kryddor.

Vänd ner broccolin.

Häll såsen över kasslern och toppa med riven ost.

Gratinera i ca 20 minuter.

Servera med ris.





En vintrig bukett pryder vårat bord.
Passar bra nu. Vintern kom lika snabbt och ”oförberett” som vanligt 😜❄️


Och kläder till alla kommande festligheter är fixade för tjejerna. Allt kommer från Lindex som hade mycket som föll oss i smaken i år.

Och dom har alltid så mycket bra erbjudanden, så shoppade loss vid ett par tillfällen för inte mycket pengar alls. Älskar att klä mina flickor till fest!

Och speciellt kul är det att Daga varit med och valt klänningar också. Man vet aldrig riktigt om hon vill ha Spidermandräkt eller klänning, superhjälte som hon är. 😀

Likes

Comments