Header

Bakning/ Mat

Bakning/ Mat, Vardag, Foto

Hej och hoppas ni haft en underbar midsommar med jordgubbar i massor och förhoppningsvis minst en jordgubbstårta 😊
Jag har själv hunnit med de ena och de andra. Var i Värmland i torsdags eftermiddag. Kom hem vid halv 1 på natten, upp och jobba vid 3 på fredagen. En bild på oss midsommar-fina bagare. Bild från @gosans_godsaker och @medicatedbycookies

Sen efter jobbet åkte jag och H & J till Halland, närmare bestämt till Tvååker. Där vi hade hyrt en stuga mellan fredag till söndag. Stugan var verkligen jättefräsch och perfekt med ett uterum så man kunde sitta där även om de regnade eller va lite kallt 😊
Så på fredagen gjorde vi lite tårta och käkade midsommarmat typ, lugnt och skönt liksom.
De blev ett superbra teamwork med himmelsk jordgubbstårta 😍

På lördagen började vi med en lång promenad runt en sjö, så vi passerade massa byar och den promenaden var verkligen superhärlig. Lång men man kände sig nöjd efteråt så man kunde äta mer tårta 😉
Så då passerade vi Öströö fårfarm på vägen, de hade inte öppet men vi kollade läget lite snabbt och klappade lammen. Så sjukt söta och de ville verkligen ha blommorna vi hade 😉

Sen efter att vi käkat lunch så åkte vi till fårfarmen och fikade lite. De var asgulligt man fick sitt fika i picknickkorgar 😃 Sånt gillar jag när de är någon som tänkt till lite och gjort en kul grej av en fika-bricka liksom.
Så fiket kallades "Fårhagen".
Jag tog en ostkaka med blåbärssylt och grädde, så god var den 😍

​Munnen full med ostkaka men vem bryr sig? De va gött iallafall 😉

På kvällen grillade grabbarna och sen spelade vi Skip bo, skit kul var de. Saknar verkligen när man satt och spelade med familjen innan mobilerna fanns. Så detta var verkligen kvalitetstid när man hitta på nått som inte mobilen var med i liksom.
På söndagen käkade vi frukost och sen började vi städa stugan innan de var dags för hemfärd. Längtade verkligen hem, till vad får ni läsa i ett annat inlägg 😊

Ha nu en fortsatt fin måndag kära ni 😊

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Bakning/ Mat
Tips på godaste midsommartårtan

Hej på er!
Hoppas allt är bra med er och jag måste bara säg att de är helt sjukt att de redan är midsommar denna veckan. Jag tänkte iallafall tipsa om den godaste jordgubbstårtan jag vet och de är Fridas Himmelska jordgubbstårta 😃🍓
Recept nedan, dessa på bilden gjorde jag till en beställning och de älskade den!

Anslag:
2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av 1/2 citron)
1 dl hett vatten

Gör så här:
Smörj och bröda en avlång form, ca 1 1/2 liter eller en rund slät, ca. 20 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman de båda mjölsorterna, bakpulver samt ev smaktillsats.
Vänd ner blandningen och tillsätt vatten.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca. 30 minuter i 200 grader.

Vaniljkräm:
250 g röd mjölk
63 g socker
1 vaniljstång
20 g maizena
63 g äggula
25 g smör

Gör så här:
Väg upp mjölk och socker i en kastrull. Skrapa ur vaniljfröna och lägg dem i mjölken, lägg även vaniljstången där i.
Väg sedan upp äggulan i en skål med maizenan, blanda de ordentligt så de inte blir några klumpar. Du kan även sikta maizenan innan du tillsätter den.
Och väg upp smöret och dela de i mindre bitar.

Koka nu upp mjölkblandningen och häll den lite i taget över ägguleblandningen, vispa hela tiden så det blandar sig. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp det tills de tjocknar.
(Glöm inte skrapa med alla frön från vaniljstången ner i kastrullen igen)

När den tjocknat tar du av kastrullen från värmen och rör ner smöret.
Häll i en skål och ställ på kyl tills den svalnat.

Jordgubbsfyllning:
4 dl Vispgrädde
175 g Philadelphia
2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
500 g Jordgubbar, i småbitar

Gör så här:
Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa upp philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret.
Vänd ner philadelphiablandningen i grädden.
Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått.
Rör om tills allt är jämnt blandat.

Montering:
Dela anslagen i tre delar. På bottendelen tar du och stryker på ett lager med vaniljkräm och ett tunt lager med jordgubbsfyllningen. Lägg på nästa anslagsdel och stryk på ett rätt så tjockt lager med jordgubbsfyllning.
Lägg på sista anslagsdelen och stryk upp tårtan med jordgubbsfyllning.
Gör på samma sätt på nästa tårta om du vill göra en med två våningar (som på bilden). Lyft på den lilla delen på den stora och garnera med jordgubbar, blommor eller vad du själv tycker blir fint :)

Hoppas du gillar den :)

Recept från: http://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2015/05/07/himmelsk-jordgubbstarta/

Likes

Comments

Bakning/ Mat

Du behöver:

1/2 liter jordgubbar
4 gelatinblad
4 dl créme fraiche
1 dl socker
citronmeliss blad

Gör så här:
Lägg undan några jordgubbar till garneringen och mixa resten fint i en matberedare.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca. 5 minuter.
Värm créme fraiche och socker försiktigt till sockret löst sig, låt det inte koka.
Krama ur och tillsätt gelantinet, rör om tills de smält.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner jordgubbarna som du mixade.
Blanda väl.

Häll upp i portionsformar och ställ i kyl ca. 2 timmar.
Om du vill kan du skära med en liten kniv längs med kanten och stjälpa upp moussen på ett fat.
Garnera med jordgubbar och citronmeliss.

Lycka till och hoppas de smakar!


Recept från: Jordgubbsboken

Likes

Comments

Veckans blogg, Övrigt

Hej på er!
Hoppas allt är bra med er. Men mig är de bra 😊 Denna veckan fick jag chansen att vara veckans blogg hos Robbans bästa, kika gärna in på hans blogg --> http://robbansbasta.se/

Och glöm inte att gå in och läsa "veckans blogg" inlägget. Länk nedan 😃
Ha de gött!

Kika in här för att läsa hela inlägget --> http://robbansbasta.se/veckans-blogg-ida-einarsson/

Likes

Comments

Bakning/ Mat

Hej!
Jag satt och skrev ett inlägg och kom och tänka på när jag gjorde första bröllopstårtan, tänkte att jag lägger ut lite bilder på den här nu 😊
Jag gjorde den i december 2012 och de var en jordgubbsgräddtårta. Vet att jag var riktigt nervös för vad brudparet skulle tycka om den men nu i efterhand när jag kollar på bilderna så är jag nöjd med den faktiskt 😊
Rosorna har såklart blivit bättre med tiden men så är de med allt man övar på 🌺
Ha en fin söndag nu så hörs vi!

Likes

Comments

Bakning/ Mat

Vill bara passa på att säga att jag hoppas ni får en fin nationaldag kära ni. Och tack för att ni kikar in här och läser och kommenterar min blogg. De betyder verkligen jättemycket för mig 😊
Ha de gött så hörs vi!


Missa inte att följa @gosans_godsaker på insta!!!

Likes

Comments

Bakning/ Mat

Du behöver:

  • 100 g vit choklad
  • 3 äggulor
  • 1 msk socker
  • finrivet skal av 1 lime
  • 2 dl vispgrädde
  • passionsfrukt
  • färska blåbär

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Blanda ner chokladen i äggulorna tillsammans med limeskalet.
Vispa grädden och vänd ner i ägg- och chokladkrämen, lite i taget.
Fördela i 4 glas (för 4 port) och ställ i kylen. Toppa med passionsfrukt och blåbär vid servering.

Snabbt och lätt att fixa som dagens dessert 😊

Recept från: https://www.ica.se/recept/vit-chokladcreme-med-passion-och-blabar-716365/

Likes

Comments

Bakning/ Mat, Vardag

Hej!
Tänkte att jag skulle dela med mig av de som stod i UT idag, alltså Ulricehamns tidning. De var och gjorde detta reportaget för typ 4 veckor sedan och nu kom de in idag.
Texten nedan är den som står i reportaget och så lägger jag in alla bilder igen så ni får se dem lite större 😊
Ha de bäst så hörs vi.
Kram

P.S jag går inte upp klockan 5 en ledig dag men jag vaknar däremot då och kan oftast inte somna om. Lite skillnad om ni frågar mig 😉

"ULRICHAMN I dag drar serien Innan öppning i gång. UT följer med bakom dörrarna som är låsta för kunder och ser vad som händer i bageriet, simhallen och livsmedelsaffären innan besökarna anländer. Först ut är ett bageri på Storgatan.

Klockan har inte passerat fyra när Ida Einarsson och Krister Kåvestam tänder lamporna på Gunnars konditori.

Tidningsbudet har anlänt och levererat lördagens blad. Krister bläddrar i tidningen samtidigt som dygnets första kopp kaffe intas.

– Förut rökte jag och då var en cigarett och kaffe frukosten, berättar Krister.

Egentligen är han pensionär, Krister, men varannan lördag och ytterligare någon dag under veckan hoppar han in och arbetar.

När UT är med är det Krister och Ida som är först på plats runt bakbordet.

Duon börjar med att ­varmjäsa de bröddegar som sattes dagen före. Under natten har degarna stått i kylrummet. I varm-jäsningen är temperaturen 37 grader och barkis och källarfranskor växer fram i snabb takt.

Den silverfärgade radion knäpps i gång och eftersom veteranen Krister arbetar rattas P4-kanalen in. Peter Sundberg leder programmet Vaken. När de yngre får bestämma blir det någon kommersiell kanal.

Det är oundvikligt att inte diskutera sömn med personer som är vana vid att väckarklockan piper 03.00.

– Jag vaknar tidigt. De lördagar som jag är ledig kliver jag ändå upp vid 5-tiden eftersom kroppen är inställd på det, säger Ida Einarsson.

Några sena nattsuddare är inte någon av dem. På lördag kväll blir det ofta sänggående vid 20-tiden för Ida.

– Jag är oftare tröttare på lördagkvällen än andra kvällar i veckan. Kanske för att jag varit i gång hela veckan, funderar hon.

Samtidigt som fyra plåtar med kanel-, vanilj- och pistagebullar görs i ordning kommer Frida Holmström.

Vanligtvis är det två personer som arbetar varje lördag men just den här lördagen är det många tårtbeställningar, ungefär 25 tårtor, och personalstyrkan behövde utökas med ytterligare en kraft.

Tårtbottnarna är gjorda tidigare och för trion i bageriet handlar det om att dela bottnarna, göra klart fyllningarna och avslutningsvis garnera.

Prinsess- mocka- och hallonmoussetårta är en del av varianterna som ska färdigställas.

Någon spikad arbetsordning finns inte. Den som känner sig sugen på att dekorera tar sig an den uppgiften.

– Vi har ju våra specialiteter och Josefin Persson gör väldigt fina djurdekorationer, då blir det så att hon ägnar mer tid åt det än vad till exempel jag gör, säger Frida Holmström.

Förutom förbeställda tårtor ska det bakas tårtor som säljs över disk i konditoriet och livsmedelsbutiken Ica ska få en leverans. Ica beställer även bröd från Gunnars. Hotell Bogesund , Torgstallet och Golfkrogen är andra kunder den här lördagen.

Ett ljud som påminner om den gamla tidens telefonsignal hörs genom rummet. Det är ugnen som signalerar att källarfranskorna är klara.

En viss tidspress finns under morgonen, vid 7-tiden ska den första bröd- leveransen köras ut.

Frida berättar om när det var strömavbrott i de centrala delarna av Ulricehamn under en halvtimma en tidig morgon. I mörker stod de och försökte göra de arbetsmoment som inte krävde någon elektricitet. Den dagen fick företagskunderna vänta lite längre på att brödet skulle anlända.

Krister börjar vissla med när Britt Damberg hörs sjunga Nya Fågelsången i radion. Låten, som var med i den andra upplagan av Melodifestivalen 1959, är inte välbekant för de kvinnliga konditorerna.

– Båda två är helt tondöva, jag sjunger ibland men de hänger inte på, säger Krister och skrattar efteråt.

Med närmare 55 år vid bakbordet kan Krister se förändringar inom branschen. Långt bak i tiden fanns det fem bagerier på Storgatan. När efterfrågan minskade tvingades flera slå igen. De senaste åren har bakverksbeställningarna ökat och det är även fler som går ut och sätter sig och fikar, enligt Krister. Veganska, gluten- och laktosfria bakelser är nyheter som inte fanns för ett decennium sedan.

Klockan 06.00 öppnar konditoriet för kunder och på vardagarna kommer stammisarna fem minuter efter öppning. Lördagens första kund heter Peter Ytterberg, han köper barkis och några frallor till frukosten.

Det återstår knappt fyra timmar av arbetsdagen för bagarna.

”Vi har ju våra specialiteter och Josefin Persson gör väldigt fina djurdekorationer, då blir det så att hon ägnar mer tid åt det än vad jag gör.”
Frida Holmström
konditor"

Lånad text från ut.se

Bilder från UT

Likes

Comments

Övrigt

Hej på er!
Dagens inlägg blir ett länkbyte med Netti Starby eller som hon även heter Anette.
Ni hittar hennes blogg här --> Netti Starby

Det ni kan läsa om i hennes blogg är bland annat om mode, vardagen, inredning och se helt underbart fina bilder 😊 Och det är just att det är så mycket bilder som jag fastnade för denna bloggen. Om jag ska stanna kvar och läsa en blogg så vill jag ha mycket bilder på det som inlägget handlar om. För det är mycket enklare och få en uppfattning om hur t.ex. miljön såg ut just på de stället om man ser en bild. Håller ni mer?
Jag har följt bloggen i några år och jag tycker att ni ska gå in och läsa den för jag tror många av er kommer fastna för den 😃

Tack för att jag fick chansen att göra ett länkbyte med dig 😃

Är det någon som är intresserad av att göra ett länkbyte med mig så skriv en kommentar nedan.
Annars får ni ha de så bra så hörs vi.
Kram

Likes

Comments