View tracker
TIPS, Hälsa

Jag tror definitivt att det är fler än jag som gärna vill äta nyttigt och varierar - men ändå inte trampa miljön allt för mycket på tårna...Det är till och med så att i de nya nordisks näringsrekommendationerna som vi dietister följer i vår profession skrivs det om hållbara och miljösmarta alternativ :)

Tillexempel försöker jag välja så mycket ekologiskt som plånboken tillåter och byter mer än gärna ut kött mot vegetariska alternativ. Att välja bönor och linser framför animalier är både ekonomiskt och miljösmart ;) Gott också!

TIPS: Prova tex bönbiffar eller linsbiffar i hamburgaren nästa gång! Bättre för hjärt-kärlhälsan också att dra ner på det röda köttet.

Ytterligare en knep att ta till om just ekonomin är lite knaper är att kika efter säsongsanpassat. Dessa varor brukar vara mycket billigare! Tillexempel är grönkål, potatis, palsternacka, äpplen, päron och viltkött på säsong.

Och man ska inte glömma dessa goingar: Brysselkål! Ordentligt näringsrika på kalium, folsyra, tiamin och C-vitamin :)

Ett gott och nyttigt komplement till måltiden!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker
tjejer

Söndagar betyder storstädning och ingen gillar det bättre än vår stora lilla bebis. Hon behöver inte hjälpa till utan trivs ypperligt med att studera oss när vi dammsuger, dammtorkar, sorterar tvätt och röjer. En liten prinsessa som känns stereotyp ragdoll just idag ;)

Mysig och vacker på samma gång.

Likes

Comments

View tracker
Fitness, tjejer, Träning, tänkvärt

Oavsett vilken hobby / livsstil man pratar om finns det nästan alltid förebilder, normer och oskrivna regler inom den klicken. Dessutom finns det ofta trygghet och gemenskap. Det kan vara väldigt skönt att vara nischad, jag om någon vet det. Nu på senaste tiden har jag faktiskt funderat ännu mer på detta; på fördelarna och nackdelarna med att verkligen tillhöra en klick.

Jag har praktiskt taget vuxit upp i fitnessfamiljen. Blev tidigt inbjuden som 16-åring och har älskat alla event, mässor, jobb och äventyr som jag fått genom denna livsstil. Åren har varit oerhört händelserika och jag har lärt mig väldigt mycket. Utan dessa år skulle jag inte vara där jag är idag och jag är väldigt tacksam.

Men oavsett fördelarna tror jag det är väldigt viktigt att även hitta sig själv. Eftersom jag identifierat mig med fitness från sista året på högstadiet är det inte konstigt att jag sätter ett "likamed-tecken" mellan livsstilen och mig. Detta kan dock bli problematiskt om någonting inte riktigt går vägen i livsstilen /hobbyn - då tror jag att det är mig det är fel på. Tillexempel när jag avbröt min tävlingssatsning i våras på grund av att skolan tog mycket tid var jag inte alls beredd på de psykologiska konsekvenserna som väntade. Min identitet tog sig en törn och jag hamnade lite i en kris, visste inte riktigt vem jag var och framförallt vem jag ville vara. Det tog sin tid att repa sig ifrån, slicka såren och komma tillbaka till samma självförtroende som jag hade innan. Tror många av er minns det? Jag pratade mycket om min idientitetskris på bloggen tidigare i år. Både lärorikt och ögonöppnande för mig!

Efter detta hände något; jag var inte riktigt "samma" som innan. Desto mer tid och engagemang skolan tog av mig desto tydligare blev det att jag inte längre stod med båda fötterna på samma sida. Ena foten var stadigt placerad i fitnessvärlden men den andra foten började smått smyga sig över i den akademiska världen. Detta har helt ärligt varit en lång och successiv process, fylld med både spänning och en viss osäkerhet. För precis som jag skrev i början av inlägget finns både trygghet och gemenskap att tillhöra en klick. Desto tydligare linjer desto bättre nästan, inget utrymme för osäkerhet alls.

Anledningen till att jag inte stått stadigt med ena foten i fitness och andra foten som dietist för ens nu beror på en avgörande faktor:
Jag trodde inte att det gick att kombiers båda. Jag trodde att jag var tvungen att välja sida.
Det skrämde mig.

Jag har under en tid känt att jag vill något mer - att jag inte är 100% -men utan att veta vad som fattats. Egentligen är det förståeligt. Under de senaste 5 åren har fitnessvärlden varit mitt allt, det har räckt, det har varit 100% men plötsligt inte längre. Nu när jag har hittat mitt "andra kall" i livet känns det oerhört självklart och samtidigt väldigt härligt och frigörande.

Men nu när jag verkligen gjort avtramp och tydligt klargjort att jag, Julia, har olika roller känns allting väldigt mycket lugnare och skönare inombords. Jag välkomnar både "Fitnessjulia" (mitt alias som jag älskat under många år) och "Dietist-Julia" (En bild av mig själv som mer och mer vuxit sig betydelsefull för mig) och nu vaknar jag med glädje varje morgon.

Det är så otroligt viktigt att vara sann mot sig själv för annars orkar man inte. Känslorna kan komma smygande ganska obemärkt men när de tar över kan det kväva en.

Jag slår fast att man inte måste vara stereotyp trots att man tillhör en väldigt tydlig klick. Hur skönt det än må vara att hitta sin nisch måste man alltid vara sann mot sig själv samtidigt. Våga vara sig själv. Det finns egentligen lika många kombinationer som det finns människor och det är upp till var och en av oss att våga ge uttryck för dessa.

--> I kommentarsfältet såg jag en läsarfråga om jag skulle "Sluta med fitness" vilket inte stämmer. Absolut inte, jag gillar tanken att inspirera och motivera andra till en aktiv livsstil och bra kost. Om detta innebär fitness (eller vad det egentligen är?) så kommer jag inte sluta med det. Alla mina sociala medier är kvar och kommer vara minst lika aktiva.

Skillnaden är att jag inte "bara" vill vara en fitnessmodell, en produkt av fitnessvärlden och "ett utseende". Jag har samlat på mig en annan livserfarenhet nu på senare år som måste ge sig uttryck i det jag gör, för annars är jag inte ärlig mot mig själv.

När man vågar vara sig själv är arbetet mycket mer givande. Man fortsätter att Ge och Ge av sig själv men det tynger inte eftersom man verkligen gör det man älskar. Jag är tacksam över den insikten och att det går att kombinera flera sidor av sig själv!


Likes

Comments

Hälsa

Förut idag när vi var iväg på stan sprang jag förbi deli and Coffee för att köpa med mig en god sallad hem. Jag vet egentligen inte vad det är men det är något speciellt med deras kryddor och smaker. Jag fullkomligt ÄLSKAR att köpa sallad där och planerade väl i förväg ;)

Jag visste att kvällen skulle avslutas i soffan tillsammans med Jonas framför "Så mycket bättre". Ingenting passar bättre än denna goding då hihi. Ett nyttigare - men ack så gott lördagsmys!

Gott för både kropp och själ :)

Likes

Comments


Better Blogging Nouw