Header

Många undrar hur jag kan ha en autismdiagnos. Det intryck jag verkar ge är att jag beter mig någorlunda normalt i sociala situationer. När man söker på symtom på autism är det man ofta får fram något liknande följande: "en funktionsnedsättning gällande ömsesidig kommunikation och socialt samspel.". Jag har vissa sådana problem men övriga symtom är mycket mer framstående.

Problemen jag kan ha socialt är att jag inte vet hur mycket det är ok att skämta och hur mycket det är ok att "gå på" folk. När i en relation är det tillåtet att driva lite med varandra och retas? När en person visar tydligt att det börjar bli för mycket retsamheter så slutar dom flesta. Det har jag svårt att uppfatta och jag går då lätt för långt. Jag blir också lättdistraherad av intryck och kan då verka nonchalant i sociala situationer, som om jag inte är uppmärksam på dom jag umgås med. Jag har också svårt att titta folk i ögonen och ansiktet och då tror folk ofta att jag inte lyssnar. Min bristande mimik, alltså brist på lämpliga ansiktsuttryck, ger också svårigheter i socialt samspel. Hos hjärnfonden hittade jag flera bra exempel på varför mina sociala svårigheter inte alltid märks: "Hos vuxna med välutvecklat språk kan det snarare röra sig om subtila avvikelser i hur ögonkontakt, gester och annan ickeverbal kommunikation används och samordnas med talet." och "Vuxna med utvecklat tal har svårt att veta (...) vad som passar och inte passar att säga vid olika tillfällen. En del vuxna lär sig kompensera för sina svårigheter genom att medvetet tänka ut och använda inlärda strategier i sociala situationer som de flesta andra handskas med automatiskt med hjälp av sin sociala intuition vilket är mycket energikrävande och skapar oro." Källa

Intryckskänslighet är ett annat symtom på autism, det är ett område där jag till skillnad från socialt har stora svårigheter. Ljud, ljus, lukt och beröring är något jag är känslig för. Inte bara beröring från andra personer utan alla taktila intryck som kläder, underlag och blåst. Till exempel så påverkar höga plötsliga ljud mig på så sätt att jag tappar rumsuppfattningen och balansen. För starkt ljus ger mig ont i ögon och huvud, blinkande ljus gör mig förvirrad och jag tappar tråden och kan inte tänka. Ett blinkande lysrör i ett klassrum kan förstöra en hel lektions lärande. Lukt är jag så pass känslig för att det förväxlats med allergi. Det är alltså inte allergi utan intryckskänsligheten som gör att det kliar i halsen och näsan och gör så att näsan och ögonen börjar rinna. Vissa kläder kan jag inte ha på mig utan att det distraherar för mycket, nya lakan är för "vassa" och går inte att sova i. När jag mår dåligt och det blåser på mig får jag problem att andas regelbundet och det blir jobbigt att gå. Allt det här är otroligt energikrävande och leder till att min förmåga att parera mina övriga symtom blir lidande.

Jag har låg tolerans för frustrationer och blir jag frustrerad kan jag ha svårt att kontrollera mina reaktioner. Det leder alltså till utbrott och att förhindra dessa utbrott tar enorma mängder energi. Går något inte som jag vill slår det över direkt. Det leder bland annat till att jag har sönder något jag håller på med eller så kastar jag iväg det. Det här gäller också när jag blir frustrerad på andra personer. Jag får impulser som får mig att vilja att slå människor och skrika. Till exempel om någon är för långsam vill jag bara ta tag i dom och skaka dom tills jag hör polissirener.

Bristande automatisering är också ett symtom jag har. Det betyder att saker som går automatiskt för andra (att man gör saker man gjort många gånger utan att behöva tänka på varje moment) behöver jag fokusera på. Varje gång jag till exempel städar, diskar, duschar, handlar eller skriver ett blogginlägg så är det som om jag gör det för första gången. Givetvis mycket energikrävande.

Andra symtom jag har på autism är sömnsvårigheter, låg självkänsla, stresskänslighet och svårigheter att göra flera saker samtidigt. (En del av dom symtom jag listat ovan förekommer också vid ADHD. Till exempel låg tolerans för frustrationer, bristande automatisering och svårigheter att göra fler saker samtidigt. Det är svårt att veta om dessa symtom beror på ADHD eller autism.)

Nu låter ju det här ganska jobbigt att dras med så jag vill förtydliga att jag har många positiva och nyttiga drag som kommer från min autismspektrumdiagnos.

Likes

Comments

Ibland har man ju temadagar i grundskolan, om typ droger, mobbing eller krig. Jag minns inte om det hände i gymnasiet också? Jag tycker man borde ha en temadag i grundskolan om psykisk ohälsa.

För att minska fördomarna tror jag det enda man kan göra är att öka kunskapen och göra det i unga år. Jag har stött på tonåringar som uttryckt sig på följande sätt: "Ibland kan jag känna mig deprimerad, då lägger jag mig och vilar med min katt på magen och klappar den så mår jag bättre efter ett tag.", "Min kompis är deprimerad och han tar bara sin depressionsmedicin dom dagar han mår som sämst så kan han vara medicinfri andra dagar", "Hon ska inte läsa gymnasiet för hon har ADHD", "Dom som har autismdiagnos kommer aldrig kunna bo självständigt." och "Dom flesta våldsbrottslingar är psykiskt sjuka.".

Forts. nedan.

En temadag kan gå ut på att presentera dom vanligaste diagnoserna och sjukdomarna och vilka symtom som förekommer. Personer med dessa diagnoser och sjukdomar skulle kunna föreläsa, till exempel Hjärnkolls attitydambassörer skulle kunna hyras in. Läkare, psykologer eller kuratorer skulle också kunna prata. Ungdomarna skulle kunna ta upp det dom hört eller vet om psykisk ohälsa och få reda på om det stämmer eller inte. Få förklarat för dom vad dom olika problemen beror på och att det inte har med intelligens eller personlighet att göra.

Vad tycker ni? Är det en bra idé? Ni som har barn skulle ni vilja att era barn hade en sådan temadag? Ni som hade problem och diagnoser i grundskolan skulle ni tyckt att det hade varit bra med en sån dag? Eller hade ni känt er utpekade och obekväma? För min del hade jag välkomnat en sådan dag. Kanske hade det fått mig att känna igen mina symtom på ADHD och autism och kunnat göra så att jag bad om en utredning om fick diagnos mycket tidigare.

Jag skulle vilja engagera mig politiskt i min kommun och dra upp ett förslag som jag kan lämna in till någon, men har ingen aning om hur jag ska bära mig åt. Är det någon som vet vart man ska vända sig? Men framförallt: tycker ni det är en bra idé? Skulle det vara genomförbart tror ni?

Likes

Comments

Varit på spelmöte för mutantkampanjen, håller på med ett inlägg om vad vi gjorde får se om det blir publicerat senare. Det var jättekul som vanligt. Kände mig bra inför mötet, inte lika skakig och intryckskänslig som förra gången. Kände ingen konstig irritation mot folk som jag gjorde sist vilket var skönt. Är dock överstimulerad så jag har haft väldigt svårt att varva ner sen vi kom hem, har tagit Zyprexa mot det. Imorgon har jag telefonmöte med min allmänläkare om dosen på mitt smärtplåster, hoppas hon vill höja med 5 mg. Det skulle kanske få mig att öka min aktivitetsnivå lite. På tisdag är det möte med dietisten igen. Det har inte gått så bra att äta rätt och aktivera mig så jag förväntar mig ingen viktnedgång, men hoppas jag inte gått upp för mycket i alla fall.

Likes

Comments

M mår inget bra så det blir ingen påfågelfest ikväll. :( Eller Ylva kanske ska gå och då tar jag väl följe med henne men när jag pratade med henne igår så verkade hon sugen på en familjekväll hemma. Känns lite surt när jag förberedde mig genom att testa olika sätta att sminka ögonen på och sydde på en topp så den skulle passa men ja ja. Nu kommer jag i alla fall inte ta ut mig så jag inte orkar rollspela imorgon. Rollspel är i alla fall lika roligt som fest om inte roligare.

Så det blir hemmakväll för mig och M, vi tänkte gå ner på torget och köpa ett par fina köttbitar och goda tillbehör. Jag provade i alla fall frisyren jag tänkt ha ikväll. Det är flätor från pannhåret och tinninghåret, fyra flätor totalt som möts och flätas ihop till en fläta lite nedanför toppen på hjässan. Håret under är utsläppt. Det var krångligare än jag trodde, behöver öva lite innan det blir riktigt snyggt. Men nu blir det en Pokemon Go promenad ner på torget och handla.

Likes

Comments

Sov från typ 03.00 till 13.00, börjar så sakteliga vända tillbaka dygnet efter att ha sovit hela dagen igår. Mår fortsatt bättre, så nu har jag börjat jobba på mitt lilla projekt om fördomar om psykisk ohälsa. Läs mer om det här! Ni kan vara med genom att berätta om ni utsatts för fördomar visavi er psykiska ohälsa. Det kan vara personer som uttryckt sig olämpligt eller nedvärderande, myndigheter som diskriminerat er, närstående som visat särskilt oförstående beteende och brustit i respekt. Eller vad som helst som varit ett olämpligt beteende mot er i respons till er psykiska ohälsa eller era diagnoser. Nu kommer inläggen med alla era bidrag upp snart så det börjar bli ont om tid om det är flera som vill vara med. Vill ni vara med så skriv om era erfarenheter här i kommentarerna eller gå till inlägget via länken ovan och skriv i kommentarerna där.

Det är ju fest hos Adde imorgon. Dom brukar ha fest med påfågeltema (alltså man kan klä ut sig särskilt färgglatt och uttrycksfullt) nu är temat bland annat pokemon X och Y. Fattar inte riktigt X och Y grejen (manligt och kvinnligt?) och har inga pokemon accessoarer. Har inte mycket färgglada saker heller och M har verkligen inget färgglatt. Men dom brukar ha accessoarer som man får låna eftersom dom lajvar mycket.

Martin gick ut och skulle till bolaget men kom tillbaka på en gång. Hans mediciner gör honom jättevärmekänslig ibland och då kollapsar han lätt av värmen. Så jag gick istället, jag tittade på ny ögonskugga också. Då kan jag åtminstone göra en rolig ögonmakeup i påfågelanda till på lördag. Har bara lätt dämpade vardagsfärger. Det blev en ögonskugga i guld och ett nytt läppglans. Min favorit på ögonskuggor är Lancóme så det blev det , även eftersom man fick en goodiebag på Åhlens om man köpte två saker. Jag har ju behövt en ny mascara ett tag så då passade jag på när man fick en fullstor mascara i goodiebagen. Lancóme kan ju verkligen mascaror, även om min favorit är Rubensteins mascaror, Lancóme kommer på en nära andra plats. Men när det gäller ögonskuggor är Lancóme favoriten.

Läs här nedan om vad jag köpte och fick i goodiebagen:

Det jag köpte är från vänster: (Allt Lancóme.) 1, Läppglans "Juicy Shaker", Meli Melon (Pigment infused bi-phase lip oil) 2, Ögonskugga "Ombre Hypnose", T002 (Ultra twinkling color high fidelity) (Det är en skimmrande guldfärg, det ser ut som ljusgult på bilden för jag har bara mobilkameran och är kass på att fota) Det som fanns i goodiebagen: 3, Ansiktsrengöring "Galatéis douceur" (Gentle softening cleansing fluid. Face and eyes) 4, Ansiktsvatten "Tonique douceur" (Softening hydrating toner. Alcohol free) 5, Kajal "Crayon kohl mini 7", svart. 6, Mascara "Hypnose" (Custome wear volume mascara)

Så glad att jag fick en fullstor mascara gratis! Jag hade inte haft råd med ögonskugga, läppglans OCH mascara. Mascaran hade fått vänta en eller två månader. Jag kommer använda allt jag fick i goodiebagen utom ansiktsrengöringen som är nummer 3 här ovan. Kanske ska sälja den på Tradera, eller giveaway här på bloggen kanske? Vad säger ni om giveaway, någon som är intresserad? Det är en riktigt bra ansiktsrengöring av hög kvalitet och ni kan använda den som makeupremover också, även ögonmakeup.

Likes

Comments

Här är en låt av Jonas Gardell som jag tycker mycket om. Om jag kunde sjunga skulle jag sjungit den för M när vi blivit tillsammans på allvar. När jag började lära känna honom och jag började förstå hur skadad han var av sin barndom. Den här texten tillägnar jag alltså M och alla ni som kämpar med psykisk ohälsa och traumatiska erfarenheter.

Du är inte ensam.

Det finns dem som gjort dig illa
Det finns dem som inget vet
Det finns dem som gjort en grej av
Att skrika ut din hemlighet
Det finns dem som stal din stolthet
Det finns dem som tog ditt mod
Och dem som ingenting förstod

Dig som ingen känner
Dig som ingen ser
Du som saknar vänner
Och knappt vill andas mer
Hör på mig min kära
Hur ska jag få dig att förstå
Du måste resa dig och gå

Du är inte ensam
Det finns någon som går med dig
Hen vill att du ska veta
Att hen har det som du
Som du

Och när du har rest dig
Vänd dig inte om
Det finns ingen väg tillbaka
Varifrån du kom
Allt dom ville ge dig
Har du rivit och förstört
Allt dom hade att säga - har du redan hört

Du är inte ensam
Det finns dom som går med dig
Dom vet hur det är för dom har själva varit där
Har själva varit där


Det finns nåd för nya världar
Mycket större än den här
Nya skapelser och tider,
Nåd för allt som blir och är
Och alla deras lögner
Betyder ingenting
Tro mig när jag säger
Skammen var aldrig din

Skammen var aldrig din

Du är inte ensam
Det finns dom som går med dig
Du är aldrig ensam
Det finns dom som följer dig
Du är inte ensam
Det finns dom som vet hur det är
Nej, du är aldrig ensam
Dom har själva varit där
Dom har själva varit där

Och när du har rest dig
Vänd dig inte om
Det finns ingen väg tillbaka
Varifrån du kom

Du är inte ensam, du är inte ensam mer. Jag är hos dig. Du är underbar. Jag är hos dig.

Likes

Comments

Bestämde oss för att gå på bio. Älskar att bara kunna bestämma oss på stående fot att göra något och göra det. Hatar när saker är bestämda långt i förväg. När något är bestämt oroar jag mig alltid för hur jag ska må, blir jätterädd att mitt mående ska förstöra för andra och mig själv om något roligt är planerat. Därför försöker jag alltid ta vara på dom stunder jag mår bra och göra något roligt då. Spelmötena är ju något som ibland bestäms mer än en vecka i förväg och något som skapar en del förväntansångest. Nu är vi också bjudna på fest på lördag och på söndag är det spelmöte för Mutant kampanjen. Jag är väldigt kluven där. Klarar jag båda? Det kommer vara massa folk som jag inte känner eller åtminstone inte sett på väldigt länge på festen. Jag är väldigt tveksam till att gå dit men vi får se hur jag mår på lördag. Prioriterar spelmötet i alla fall.

Star Trek: Beyond blev det ikväll i alla fall. Den var jättebra men inte lika bra som dom andra två av den nya generationen Star Trek filmer.

Likes

Comments

Mår bättre idag än jag mått sedan i söndags. Om det var ansträngningen av spelmötet som gjorde att jag mådde dåligt så verkar jag ha studsat tillbaka lite nu. Det är bra att jag börjar se hur mycket olika saker kostar. Vanligtvis mår jag bara dåligt någon dag efter något så mentalt ansträngande som ett spelmöte med många närvarande. Men i lördags kände jag att jag redan hade en dålig dag när jag gick upp på morgonen. Så pass att jag funderade på att stanna hemma. Vi hade jättekul och jag är glad att jag var med eftersom första spelmötet är viktigt, då gör man karaktärerna och får reda på hur massa saker fungerar. Men då tog det alltså tre dagar för mig att ha återhämtat mig hjälpligt. Det blev ju tyvärr på bekostnad av något annat eftersom mamma ville hälsa på igår och jag var tvungen att säga ifrån för att jag inte mådde bra.

Idag har jag varit och handlat frukost och lite annat. Igår panerade jag och stekte rödspätta så det stod härliga till, det blev runt 18 filéer. Vi tycker om att göra stora mängder mat när vi lagar mat så det räcker i flera dagar. Då kan man kolla vad som är billigt i butiken och sen laga massa mat på det. Därför har det blivit mycket rödspätta. Jag provade en ny kryddning till fisken, en kryddblandning som hette Fish and Seafood. Jag hade den i ströbrödet när jag panerade och det blev jättebra! Det är ju inte så gott att värma panerad fisk i mikron men man kan bränna på dom någon minut i stekpannan så blir dom som nya. Så jag handlade lite till fisken, gurkmajonnäs, remouladsås, sallad och potatis.

Spelade Pókemon Go när jag var ute för att handla. Battlade mot gymmet på torget, vann inte rätten till gymmet men drog ner det en nivå i alla fall. Hittade en ny Pókemon på vägen också, en Wartortle <3. Inte världens bästa Wartortle med dom bästa attackerna kanske men ändå, en ny söt Pókemon!

Likes

Comments

Läste ett inlägg hos @Annarsvorejagintejag som jag skrev en kommentar på. Det handlar om ett ämne som passar på min blogg så jag ville publicera min kommentar här också. Man kan läsa den utanför kontexten av inlägget.

Det är fruktansvärt hur sjukvården fungerar på grund av pengar. Inom psykvården har dom så få behandlingsplatser att dom måste prioritera dom som är mest självmordsnära. (Det värsta här är ju att personalen har rätt att skaffa sig en personlig uppfattning. Om dom tror patienten ljuger eller överdriver sin självmordsrisk kan dom godtyckligt avvisa personen!) Dom ser det som att om dom tar dom som bestämt att dom ska dö, har självmordet planerat till metod och tidpunkt, räddar dom flest liv. På ett sätt förstår jag att man måste på något sätt skatta suicidrisk på ett så torrt sätt att man har en chans att rädda flest liv. Men det ska inte vara så! Vi måste ge psykvården pengar för att skapa fler behandlingsplatser. Inte bara fungera som ett fängelse som hindrar folk från att dö. Tänk om den somatiska vården var så: "Nej du får ingen behandling för ditt brutna ben förrän du fått en dödlig infektion eller kallbrand i det så det blir livshotande." Då lägger man in patienten och amputerar benet istället för att ta itu med det från början. Det är ju givetvis inte ok att den somatiska vården var så dålig att man bara får vård om det är livshotande, det håller dom flesta med om. Men att psykvården skulle fungera så är tydligen ok?

Likes

Comments

Nu när jag fått lite ork och lust tillbaka hade jag ju tänkt börja sminka mig igen som jag skrev nyligen. Nu undrar jag om ni kan hjälpa mig hitta lite makeup-tutorials för ögonen? Jag kan egentligen bara ett sätt att lägga ögonmakeup på, så varierar jag det med olika färger och har mjukare kontraster på dagen, skarpare kontraster på kvällen och lägger på lite extra glitter till fest. Det skulle vara kul att lära sig något nytt!

Så har ni tips på lättförståeliga makeup-tutorials? Det finns ju bara man googlar men det är en sån uppsjö av träffar man får fram. Jag föredrar steg för steg bilder men youtube funkar också. Jag har ljust skogsgröna ögon, mer åt det gula än det blåa hållet. Mellanblonda ögonbryn. Många, tunna, mellanlånga ögonfransar. Jag klarar inget för avancerat. Jag har gått några kommersiella sminkkurser och har en bra känsla för färger men jag har på grund av mina diagnoser svårt med motoriken så inget över medelsvårt.

Tack på förhand!

Ungefär så här brukar jag lägga ögonskugga men jag klarar inte att göra eyelinern så rak, brukar istället blenda den.

Likes

Comments