Header

Veckans mående:

Det har varit en lite sämre vecka och jag har känt mig rastlös och av att inte ha så mycket program. Som tur har det börjat vända nu och jag har hittat motivation igen.

Veckans jobb

Den här veckan har varit väldigt lugn. Jag hade en fotografering med Gertrude i måndags och två plåtningar nu idag. Utöver det har jag svarat på mail och redigerat bilder. På fotoskolan har vi haft mera program nu när vi börjat med videoredigering.

Veckans tråkigaste

Att frysa, haha. Jag börjar bli ganska trött på vintervädret just nu det vore skönt med en resa till lite varmare breddgrader 😉

Veckans mysigaste

Att sitta och prata med fina Gertrude under vår fika efter måndagens fotografering

Veckans bästa

Att nouw Challenge kört igång idag gör mig lite extra glad, så roligt att många bloggare är inspirerade att göra så bra blogginlägg som de kan. En guldstjärna till nouw som har kommit på ett så fint koncept som motiverar många!

Veckans boost

När jag vaknade imorse och kollade min blogg fick era fina kommentarer mig att le, så även denna vecka är era fina ord veckans boost. Jag vaknade även med massor med blogg idéer inför 30 day nouw challengen vilket som också är en boost.

Inför nästa vecka

Jag ska försöka vara mindre självkritisk och mindre hård mot mig själv nästa vecka. Den här veckan har jag haft en känsla av att mina bilder inte är tillräckligt bra, den känslan ska inte få följa med till nästa vecka. Jag ska även börja genomför de bloggidéer som jag skrev ner imorse. De kommande 30 dagarna kommer ni bland annat få se hur en plåtning ser ut, ta del av fototips, lära känna mig bättre och förstås se en hel del bilder 💗

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej fina ni! Imorgon kör nouw Challenge igång, en tävling som går ut på att man ska blogga i 30 dagar, försöka utveckla som bloggare och satsa på riktigt bra material.

Vad passar då inte bättre dagen innan än ett inlägg med tips och inspiration för att utvecklas som bloggare.

Älska det du gör

Att bygga upp en blogg som du själv gillar är något som är väldigt viktigt. Satsa på en design du gillar, ett tema du brinner för och inlägg som intresserar dig. Du ska känna att du vill vara din egen läsare. Om du brinner för det du skriver om kommer det att märkas, ditt engagemang kommer att synas genom din blogg och inspirera andra och dig själv.

Satsa på bilder

Vare sig du är foto-, mode eller tränings bloggare satsa på bilderna på din blogg. Vackra och inspirerande bilder gör mycket för din blogg och får dina läsare att vilja komma tillbaka till din blogg. Detta betyder inte att du som bloggare måste investera i en dyr kamera eller vara professionell fotograf, absolut inte. Gör ditt bästa och försök sätta ner lite extra tid på bilderna till varje inlägg.

Om ni vill ha lite fototips hittar ni mina fototips inlägg här

Sätt upp mål

Ta dig tid och tänk igenom vart du vill komma med ditt bloggade. Sätt dig ner och skriv ner dina mål för bloggen och hur du ska kunna uppnå dessa. Du kanske vill börja blogga varje dag eller känna att din blogg verkligen är du. När du skriver ner dina mål motiverar du dig själv och kan sätta upp en strategi för att nå dem.

Ta dig tiden

Ta dig tid att sitta ner och planera dina inlägg. En blogg där varje inlägg är genomtänkt och inte bara snabbt ihopsatt känns äkta. Om du har svårt att hinna blogga under vardagarna, gör tidsinställda inlägg istället för att bara göra något halvhjärtat. Att uppdatera bloggen regelbundet är något som verkligen hjälper dig att öka din läsarkrets men känn ingen press på att du måst producera material varje dag, det är bättre med kvalité framför kvantitet. Ha som grundtanke att du blogga för att DU vill och inte för att du måste det kommer hålla uppe din motivation att fortsätta med bloggen.


Var dig själv

Försök göra din blogg så personlig som möjligt många läsare vill veta vem personen bakom bloggen är. Jag menar inte att du måste dela med dig av ditt privatliv eller skriva väldigt personliga inlägg utan försök visa vem du är. Dela med dig av det du gillar och saker som intresserar dig.

Inspireras av andra bloggare och försök hitta vad du själv gillar genom att läsa deras bloggar men härma inte dem utan var dig själv. Du är unik och om du bara är dig själv kommer din blogg också bli vara unik.


Hoppas ni gillar inlägget. Berätta gärna vad ni vill se för typ av inlägg här på min blogg under nouw challengen. Fototips är något som ni läsare uppskattar extra mycket, det gör mig väldigt glad, så sådana inlägg kan ni absolut vänta er de kommande 30 dagarna. Kommentera vilken typ av fototips ni vill se, kram!

Likes

Comments

Jag har aldrig delat med mig av min fotograf portfolio här på bloggen och tyckte det var dags att göra det nu. Ni hittar den på adressen amandaparkkinen.portfoliobox.net och uppe i menyn här på bloggen, kika gärna in och berätta här i kommentarerna vad ni tycker och vad jag kan förbättra. I år ska jag satsa på flera egna fotoprojekt och att bygga en riktigt grym portfolio.

Hoppas ni haft en bra fredag, kram! 💗

Likes

Comments

Efter att ha läst ett flertal inspirerande inlägg med mål för 2018 som andra bloggare har skrivit bestämde jag mig för att skriva min egen bucketlist för 2018. I början av Januari skrev jag ner mina större mål för det här året (Ni hittar dem här) och idag tänkte jag komplettera dessa genom att skriva ner små mera konkreta punkter jag vill genomföra i år.

Jag tycker att det är väldigt inspirerande att läsa vad andra har lagt upp på sin bucketlist och hoppas att ni också finner det här inlägget inspirerande. Det ska bli roligt att se tillbaka i slutet av året och ta reda på vilka punkter jag lyckats pricka av, förhoppningsvis lyckas jag genomföra så många som möjligt.

Vad har ni som ni "måste" göra under 2018?

1. Lära känna nya människor

2. Resa utomlands

3. Fota ett event eller bröllop

4. Skaffa ett 35mm objektiv

5. Göra samarbeten på bloggen

6. Stand up paddla

7. Göra större fotojobb

8. Göra naglarna på salong

9. Ta körkort

10. Upptäcka nya platser i Stockholm

11. Umgås med andra som älskar foto

12. Fota mera självporträtt

13. Skriva 365 blogginlägg

14. Åka på roadtrip med vänner

15. Skriva ner tre bra saker som hänt varje dag

16. Åka på roadtrip med vänner

17. Ha en planerad plåtning med modell

18. Satsa på egna fotoprojekt

19. Bli grym på ljussättning i studio

20. Vara mindre hård mot mig själv

21. Filma backestage under en fotografering

22. Satsa på mode

23. Vara positiv och sprida glädje

Likes

Comments

Foto porträtt

Canon EOS 6D - Canon 50mm/1.4 USM

Modell: @Fredrikapersson

Dagens blogginlägg blir ytterligare ett inlägg bilder från en fotografering, den här gången kommer bilderna från helgens fotografering med fina Fredrika.

Snön har fallit i Stockholm de senaste två dagarna och det grå har byts ut mot vit snö. Även om jag är väldigt trött på kyla och inte önskar mig något annat än blommande träd, motljus och värme just nu måste jag erkänna att det är ganska mysigt med snö trots allt. Någon av de närmaste dagarna ska jag bege mig ut med kameran för att fota självporträtt i vinterlandskapet för man vet ju aldrig hur länge snön får ligger kvar här i Stockholm.

Likes

Comments

Foto porträtt

Canon EOS 6D - Canon 50mm/1.4 USM

Modell: @gertrudes

Några bilder från gårdagens kalla men lyckade fotografering med fina Gertrude.

Idag har jag tillbringat hela dagen på fotoskolan. Vi har nu börjat med postproduktion av rörlig bild, med andra ord redigering av video. Riktigt intressant att börja med video, det är något som jag ser framemot att lära mig mera om. Som jag nämnde tidigare ska jag försöka satsa på att producera rörligt material i år också även om det ändå alltid kommer var fotografi som jag brinner för.

Hur har er tisdag varit? Berätta gärna. Jag hoppas i varje fall att ni haft en bra tisdag, kram!

Likes

Comments

Hej fina ni, hoppas ni alla mår bra och har fått en bra start på veckan!

Idag hade vi inga lektioner på fotoskolan och jag passade på att möta upp fina @gertrudes för en fotografering. Jag hjälpte henne fota bilder till hennes blogg och fotograferingen avslutades med en fika inne på wienercaféet. Så mysigt att bara sitta och prata med Gertrude, hon är verkligen så positiv och trevlig.

Nu resten av kvällen ska jag gå igenom bilder från idag och planera blogginlägg för veckan. Kram!💗

Likes

Comments

Veckosammanfattningar

Veckans mående

Helt okej, både bra och dåligt. Har känts riktigt roligt att vara tillbaka i Stockholm, att börja plugga och fota bloggare igen men jag har känt mig ganska ensam den här veckan. Efter att ha tillbringat jullovet med familj är det en omställning att vara helt själv i min lilla lägenhet. Eftersom jag inte bott i Stockholm så länge har jag inte så många kontakter här än och denna vecka har det märkts. Jag ser däremot framemot att lära känna nya fina människor 2018 och hoppas kunna hitta vänner som delar samma intressen som jag.

Veckans jobb

Veckan började med redigering och leverans av bilder från förra söndagens plåtning med Vendela och Lovisa. På onsdag blev det en fotografering med Elin och nu i helgen hjälpte jag Fredrika att ta bilder till hennes blogg. Utöver det har jag hållit på med ett roligt litet projekt för min bloggportal som ni får veta mera om en vecka, svarat på mail och bloggat.

Veckans tråkigaste

Att flera fotograferingar tyvärr blivit inställda, sånt händer men det är alltid trist ❤

Veckans mysigaste

Frosten som låg över Stockholm i onsdags. Så himla fint och mysigt!

Veckans bästa

Att jag fått möjlighet att göra projektet för min bloggportal

Veckans boost

Att jag nu bloggat varje dag i en månad och det går riktigt bra. Statestiken ökar och ni är så underbara som kommenterar och skriver att jag inspirerar er. Ni gör mig verkligen så glad, tack!

Inför nästa vecka

Nästa vecka tror jag att blir riktigt bra, jag har flera saker inplanerade och är motiverad. Jag ska fortsätta lägga ner mycket tid på blogga och försöka hinna fota ännu mera egna bilder.

Likes

Comments

Foto porträtt

Canon EOS 6D - Canon 50mm/1.4 USM

Modell: @elinskoglund

I onsdags var hela Stockholm täckt av vacker frost och staden såg alldeles magisk ut, jag och Elin hade bokat in en fotografering och vi kunde inte ha valt en bättre dag. Det var väldigt trevligt att plåta med Elin igen, här ovan ser ni resultatet. Jag önskar att frosten som fanns överallt den dagen skulle stannat kvar men redan dagen efter var den försvunnen. Vi får hålla tummarna för att det blir lika fint igen och det gråa värdet som ligger över Stockholm just nu byts ut mot frost eller sol.

Likes

Comments

Foto tips

Veckans fototips handlar om bildredigering

Jag har fått en del förfrågningar gällande hur jag redigerar mina bilder och tänkte passa på att göra ett inlägg där jag förklarar lite hur jag gör. Jag tänkte samtidigt ge er tips på hur ni kan förbättra ert sätt att redigera bilder på.

FÖRE

EFTER

Efter en fotografering laddar jag in alla bilder i Bridge som är ett av Adobes program där man kan sortera och välja ut bilder. Jag går igenom bilderna från fotograferingen och väljer ut dem jag vill redigera och öppnar dem i Camera RAW.

RAW tillhör photoshop och öppnas automatiskt när en RAW fil ska importeras till photoshop. Största delen av min redigering görs i camera RAW där fixar jag vitbalansen, linskalibreringen (tar bort förvrängning som objektivet på kameran åstadkommer), kontrasten och övriga justeringar som berör hela bilden. När jag är nöjd med bildens utseende globaltsett öppnar jag bilden i photoshop.

I photoshop gör jag mera specifika justeringar som inte går att åstadkomma i Camera RAW som hudretuch och lokala justeringar som enbart berör en del av bilden. Exempel på lokal justering kan vara att minska neutralisera rödhet i händerna som uppstår när det är kallt ute. Då minskar kan man med nyans-mättnad verktyget justera färgerna så att händerna ser bra ut och sedan använda en lagermask för att justeringen enbart ska påverka händerna. Verktyg och tekniker som jag ofta använder i photoshop är grålager, frequency separation, kurvor och nyans mättnad.TIPS!

1. Fotografera i RAW

Jag vet inte hur många gånger som jag tjatat om den här punkten men den är värd att upprepa. När du fotograferar kan du i kameran välja om bilden ska sparas i jpg eller RAW. Om du väljer jpg komprimerar kameran bilden, lägger på kontrast och skärpa. Väljer du däremot RAW förändrar kameran inte bilden. RAW filen ser lite grådaskig ut när du öppnar den i din dator men innehåller mycket mera information en jpg filen gör och detta leder till att du har mycket mera möjligheter när det kommer till redigering. I RAW file kan du exempelvis dra ner högdagarna i en för ljus himmel för att rädda den medan himlen kanske vore utom räddning om du fotograferat i jpg.

RAW filer öppnas i camera RAW där du själv kan göra de justeringar som kameran annars skulle gjort om du fotograferat i jpg. Du har alltså större möjlighet att påverka bildens utseende och mister inte information.

RAW fil

Efter Camera RAW

Efter Photoshop


2. Lagerstruktur

Ett tips för att kunna arbeta effektivt i Photoshop är att ha en organiserad lagerstruktur.

Med det menar jag att du döper dina lager och ordnar dem så att du hittar dem om du i ett senare skede vill öppna samma bild igen och göra vidare justeringar. När man organiserar sina lager ska man ha lager med pixlar längst ner, sedan justeringar som berör hela bilden och högst upp lokala justeringar. Orsaken till att strukturen ska se ut på detta sätt är för lager som ligger ovanför i strukturen påverkar det som ligger under. Om du skulle placera en kopia av bakgrundslagret högst uppe skulle alla justeringar du gjort gömmas under den bilden och inte påverka resultatet.


3. Hudtoner

När du redigerar porträtt och bilder på människor är hudtonerna något som är väldigt viktigt och ofta avgör om en bild ser naturlig ut eller inte.

För att få till naturliga hudtoner kan du använda dig av infopipetten och med Alt + Shift på mac lägga ut en mätpunkt i pannan på modellen. Du kan sedan se i infopaletten se vilka värden du fått i den punkten. Alla personers hudtoner är olika men för att få ett naturligt resultat ska R värdet ligga ca 30 steg ovanför G värdet som ligger 20-30 steg ovanför B värdet. När du vet vilka värden du har i din bild kan du med t.ex kurvor eller selektiv färgförändring försöka få till en neutral hudton.


Några före och efter bilder som avslut på inlägget. Hoppas ni lärde er något och tyckte det var intressant, kram!

Övriga fototips hittar ni här

Likes

Comments

Instagram@amandap_photo