Everyday

Oj vad hände.

Förra veckan var det så kallt här i vår lägenhet, att jag fick sova med sockor och mjukiskläder på + 1 täcke och 3 filtar (!!!)

Inatt var det så varmt att jag sov i shorts, utan varken täcke eller filtar.

Helt galet hur det kan gå från kallt till varmt utan någon förvarning alls.

Fast vi gillar läget. Soldyrkare och kallblodig som man är. Att frysa är inte mig grej helt enkelt. Fast jag försöker att inte klaga. Har märkt att det tyvärr inte hjälper. Tvärtom så brukar det oftast bara bli ännu värre då.


Oj vet ni. Jag hade egentligen tänkt att jag skulle ha hållit mig ännu ett år. Men sen kände jag att nä, jag har faktiskt väntat riktigt tillräckligt länge nu (ja ända sen 2013) och mitt huvud cravar att få lära sig mer spännande saker och i hopp om att engagera de få ivriga hjärnceller som förhoppningsvis ännu bor kvar där uppe, så är det dags nu.

Jag skall börja studera till Hälsocoach (eller har egentligen redan börjat) from the comfort of my own home and balcony. Det är egentligen bara (eller bara och bara) ett tilläggs certifikat eller utbildning på den utbildning jag redan har, som förhoppningsvis sen skall ge mig mer möjligheter till spännande jobb här, när den dagen kommer. Och för övrigt så kan man ju aldrig investera för mycket i sig själv. Kunskap är en investering. Och mera kunskap är en fin investering och något jag nog kommer att ha nytta av no matter vad jag sen väljer att göra.

Och jag älskar ju att studera. Speciellt när det handlar om idrott, hälsa & nutrition eller beteendeförändring. Och denna utbildning innehåller faktiskt alla de ovannämnda sakerna. So it's a win, win, win, win, gott folk.

Jag är så taggad (/livrädd haha). Och redo att få lära mig någonting nytt igen. Det var alltför länge sen jag investera i mig själv och mina drömmar & mål, på ett så där mera "karriärs" eller "förverkliga mig själv" kind of way ❤

Nu kör vi.

Likes

Comments

Everyday

Tjena Finland (och alla andra som vågat sig hit)

Veckorna rullar på här i regniga San Diego. Men vänta vad sa du nu? Regn. I San Diego tänker ni. Ja. Regn. Massa regn. Jag lovar. Så mycket regn att det svämmat över på vissa ställen. Så mycket regn att vissa ställen som befunnit sig i en torka i 5 år nu, plötsligt inte är så torra längre.

Bra tänker ni.
Bra tänker jag också.
Det är bara i Finland som det inte är kul när det regnar hehe.

Annars då.

Väntar fortfarande på mitt arbetslov & reselov. Men om jag skall vara helt ärlig, så har jag blivit ganska bra på att vänta (och så borde det komma riktigt inom kort ändå, så bäst att njuta så länge det går).

Kollar på en massa Youtube-klipps & kanaler och drömmer om att någon gång våga starta en egen kanal. Hade varit kul.

Drömmer också om alla roliga planer som nu redan med full fart börjar ta form för det här året och måste prickas in i kalendern. Så många roliga besök jag kommer att få hit i år, så många fina människor jag snart får krama och skratta med igen. Så mycket spännande saker på gångs att jag nästan spricker av lycka! (Kan tänka mig värre sätt att säga adjö world på)

Bläddrar också igenom Pinterest tills ögonen rullar runt i huvudet & fingrarna är ömma, i jakt på bröllops inspiration.

Ja ni hörde helt rätt. Nästa år smäller det haha. I juli för att vara exakt. Skall bli så kul. Jännä. Ingen stress. Bara roligt. Andas. (Påminn mig att jag skrev detta ifall jag börjar bete mig aggressivt i något skede haha)

Så sånt mina vänner.

Åhå. Titta vem som kurkkar fram där på väder-appen. Det är ju solen. Välkommen hem din filur.

Likes

Comments

Travels

Torsdagen före jul åkte vi upp till Seattle för att fira en fin jul och ett roligt nyår där. På fredag vakna jag upp till att Troy ropar "It's snowing", så lite skeptisk kravlade jag mig upp från sängen för att inse att shit visst gör det det! Det var faktiskt första gången jag såg snö där uppe, så förstå att jag var lite tveksam först.

Fredag-dag spenderades shoppandes av de sista julklapparna och på kvällen åt vi jätte gott på en vegansk restaurang och sedan blev det Ugly Christmas sweater party hos Troys kompisar. Julafton-dagen firades hos Troys barndomskompis föräldrar, med hund- och bebismys, innan det blev julmiddag och sedan den traditionella julkyrkan (men inga julklappar, i USA måste man tyvärr vänta ända tills juldagen haha). Så kom juldagen och vi fick äntligen öppna alla våra presenter! Tydligen hade jag varit jätte snäll, eller så är det bara så att alla här är alltför snälla mot mig, för jag fick verkligen massvis med fina presenter som gjorde mig jätte glad <3 Så blev det Skype hem till de finaste, innan vi begav oss till det riktiga julfirandet hos Troys kusin, där det åt och dracks och spelades spel och skrattades så att jag föll ner från stolen ett par gånger.

På måndag blev det telefonköpas (tänk att jag har varit telefonlös sen jag flytta hit), på tisdag blev det julrea-shopping och College football night + mera hundmysas. På onsdag åkte vi iväg för att åka snowboard. Åh!!! Jag har inte fått åka på 3-4 år nu och även om deras lifter were super scary, så var det så kul att få åka igen och jag älska lyckoruset som uppstod när jag swisha ner för deras fina backar (utan att skada mig, wohoo!).

(Huhu. Bare with me. Snart kommer bilderna, jag lovar!)

På torsdag låg vi bara i soffan och i jaquzzin och återhämtade oss från åkandet (och laddade upp oss inför nyåret) och på kvällen mötte vi upp några kompisar för pizza och bärs (fast det dricker jag ju inte).

Så kom dagen för vårt stora äventyr, då det var dags att åka iväg till stugan som vi hyrt tillsammans med typ alla Troys kompisar (ja lovar, vi var så många!). Vi spela massor med roliga drickspel och på lördag var det dags att skåla in det nya året. Skål! Vi överlevde 2016!!!

Söndagmorgon körde vi sakta tillbaka till Troys föräldrar och sedan vidare på middag med den förlängda familjen.

Oj oj, det var verkligen full rulle ända sedan vi kom, tills sekunden vi åkte hem igen. Men på måndagmorgon fick vi i alla fall sova på flygplanet, tills vi sedan landade tryggt i San Diego några timmar senare och därmed var vår helt underbara julsemester tyvärr loppu slut.

Likes

Comments

Everyday

Oj. Wow. Shit. 2017.

Vart tog 2016 vägen?

Vi har precis kommit hem från Seattle, där vi spenderat 10 helt underbara dagar. Julen var jätte fin och likaså nyåret (plus allt där emellan). Ja, vi fick till och med uppleva snö!

(Jag skall lägga upp ett skillt inlägg med bilder och så)

Och nu sitter jag här hemma i San Diego igen och känner en konstig tomhet. Tomheten som uppstår när du plötsligt är ensam igen, efter att konstant ha varit omringad av en massa härliga människor (ja, nyåret spenderades tillsammans med nästan 20 andra individer i en stuga vid vattnet och resten av dagarna spenderades tillsammans med alla andra bekanta där uppe).

Så jag tror att tomhetskänslan är en rätt naturlig känsla just nu. Och inget som stör mig egentligen. För det ger mig tid att reflektera över det gågna året. Året då jag förlovade mig och flyttade tvärs över Atlanten. Året som jag för alltid kommer att minnas som det häftigaste och tyngsta året någonsin (ja, för visst var det jätte tungt att släppa taget om tryggheten och lämna allt man kände till. Men också så häftigt att få uppleva allt jag nu har fått uppleva, på grund av att jag vågade släppa taget). För det ger mig tid att planera och drömma om det nya året som nu äntligen är här.

Året som jag redan nu känner på mig att kommer bli jätte bra. Året då jag förhoppningsvis får börja jobba med någonting super häftigt. Året då jag skall klappa och pussa mer hundar än någonsin tidigare. Året då jag vill förenas med alla mina saknade vänner igen. Året då jag planerar att åka och camppa, festa i Las Vegas och åka hem till Finland förstås (hoppas på i alla fall två gånger under året). Året då jag vill besöka mitt första animal sanctuary. Året då jag skall älska mer, säga tack och förlåt lite oftare, inte vara så hård mot mig själv, utan bara njuta av varje dag, vara mer närvarande & leva fullt ut.

Ja, det här kommer bli ett helt fantastiskt år. Det vet jag redan nu. Så länge du låter det bli det. Jag lovar.

Likes

Comments

Travels

Efter en härlig helg i LA, känner jag mig nu fulladdad av kärlek och redo att bemästra en ny vecka här i San Diego, innan vi sedan packar våra väskor igen och åker upp till Seattle på jullov.

Ända sedan vår USA road trip 2011, har jag haft en stor kärlek till att åka bil. Jag älskar road trips. Om de sedan bara räcker en dag eller två månader. Det finns en viss charm i att få se olika landskap swisha förbi bilfönstret, medan du lyssnar på bra musik eller intressanta podcasts. Och äter snacks förstås. Blir ingen riktig road trip utan snacks.

Så på lördagmorgon styrde vi färden mot LA, som ligger cirkus 2-3 timmar härifrån. Lite beroende på trafiken och vart i LA du är på väg.

Vårt första stopp var Donut Friend, där vi ladda oss fulla på veganska donuts. Sedan besökte vi Getty museet för att skåda en jätte vacker trädgård och spännande utställningar. Så var det dags för lunch, innan vi checkade in at our hotel i Hollywood och tog en traditionell tur längs The Hollywood Walk of Fame, där vi stötte på de mest konstigaste och roligaste karaktärer ever.

Min första gång i Hollywood kände jag bara "Wow" för allting. Men desto fler gånger jag åker dit, desto mer undrar jag egentligen bara att "what on earth is this place?" haha. Hollywood är något alla borde få uppleva minst en gång i sitt liv. Bara så att du sedan har en massa konstiga historier att ta med dig hem. För troligtvis kommer du att bli påhoppad av antingen Spiderman, a scientologist eller någon som ätit lite för mycket svamp. För att inte tala om alla andra spännande karaktärer du kan stöta på där.

Efter Hollywood bytte vi helt scen och åt middag i Melrose, på den lyxigaste av lyxiga veganska restauranger. Det var så gott att man dog lite inombords och så blev det svensk godisaffär till efterrätt.

Vårt sista stopp under lördagen, innan det blev sökande efter julpyntade hus i Beverly Hills & sedan hotellmys resten av kvällen, var The Grove, som är ett shopping mall som förvandlas till ett Winter Wonderland så här års. Där fick vi se allt från julparad, till "snö" som föll ner från taket, till två små grisar och en get som hade blivit räddade från slakthuset. Mitt djurhjärta grät lite. Av lycka för dessa tre som fått en andra chans. Och av sorg för alla de som tyvärr aldrig kommer att få det :(

Likes

Comments

Everyday

Ett annat bra sätt att skapa julstämning här i Kalifornien, är att plocka fram alla sina "vinter" kläder från de undangömda lådorna, klä på sig varmt (inte varje dag det är acceptabelt att ha mössa på här i San Diego), ta sin nyfunna finska vän under ena armen & sin sniffling man under den andra, för att besöka December Nights at Balboa Park.

Där fick vi äta god finsk mat (even went back for seconds), dricka varm apple cider, prata både finska & svenska (mycket välbehövligt just nu haha), se joulupukki (inte Santa, utan joulupukki från Korvatunturi), köpa finska & svenska goodies och lyssna på svenska julsånger, som sjöngs av Lucia.

Vi var så lyckliga att vi grät och skratta om vart annat. Because för en liten stund kändes det precis som om man varit hemma igen.

Likes

Comments

Everyday

Hur man skapar julstämning, långt borta hemifrån, utan snö & kyla

Steps:

1. Dra på dig din ugly Christmas sweater, som egentligen inte är så ugly

2. Besök Ikea

3. Montera ihop juldekorationerna du köpte på Ikea

4. Köp clementiner. Ät hela påsen med clementiner på under 5 minuter

5. Drick glögg (köpt på Ikea) & beundra er första egna lilla julgran

6. Lyssna på svensk julmusik. Carola fungerar alltid

7. Tänd ett ljus (eller två) och låt det brinna (men bränn inte ner huset)

8. Leta fram ett kort på när du själv en gång i tiden var en liten tomte

9. Final step. Kryp ner under din Pentik filt och förbanna dig åt det faktum att du endast köpte en flaska julmust and that flaska is long gone now

Å njut av juletider.
Det skall jag allt göra.

Likes

Comments

Recipes

Jag älskar att baka. Älskar.

Helst lätta recept. Med ingredienser du ofta redan har hemma. Inga konstigheter liksom.

När jag är ledsen, bakar jag
När jag är glad, bakar jag

Men för någon orsak bryr jag mig inte lika mycket om att äta mina bakverk. Jag lämnar det hellre till mina medmänniskor. Medan jag själv föredrar att äta mina köpta veganska donuts

Tills jag bakade dessa veganska citron cupcakes and went to cupcake heaven.
Sanna mina ord. Cupcake heaven (och nu är det svårt att komma ner därifrån)

Så goda.
Kan inte sluta äta. VILL INTE sluta äta.

Passar till vilket kalas som helst. Eller när du annars bara tycker om dig själv lite mer än vanligt.

Här är receptet

Cupakes:

3 dl sojamjölk

1 msk citron saft

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

2 dl socker

8 msk margarin

2 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)

1 msk riven citronskal

Glasyr:

8 msk margarin

2 tsk vaniljextrakt

1 msk riven citronskal

1 1/2 msk citronsaft

6 1/2 dl florsocker

En nypa salt

Kokosflingor för garnering

What to do:

1. Lägg ugnen på 175°C. Lägg ut muffins former på bakplåt

2. Rör ihop sojamjölken och citronsaften

3. I en skild skål, rör ihop mjöl, bakpulver och salt

4. I en tredje skål, vispa ihop margarinet och sockret (för hand eller med maskin)

5. Lägg till det rivna citronskalet och vaniljextraktet med margarinet och sockret

6. Blanda sedan in en tredje del av mjölet och en tredje del av mjölken med ovanstående ingredienser. Rör om tills smeten är jämn. Fortsätt på samma sätt med resten av mjölblandningen och mjölkblandningen

7. Häll smeten i muffins formerna och baka 20-24 minuter (eller prova dig fram med en tandpetare)

8. Låt dem svalna

9. Blanda ihop glasyren. Rör ihop margarinet, vaniljextraktet och det rivna citronskalet (för hand eller med maskin). Blanda i citronsaften

10. Lägg till florsockret lite i taget. Rör ihop tills glasyren är hård och len. Strö ner en nypa salt

11. Smeta på glasyren på cupcaksen och sprinkle on some kokosflingor

Servera & njut 💜

Likes

Comments

Everyday

Okej. Jag antar att det äntligen har lugnat ner sig lite (for now i alla fall) sen presidentvalet och man vågar visa sig utomhus igen. Jag tror inte att jag har hört så många sirener förut, som dagarna efter att Mr Trump blev vald. Vet inte om det direkt hade någonting med honom att göra. Eller om vi bara upplevde some bad mojo efteråt, på grund av all negativ energi vi sände ut. But anyhow. Mycket annat har också hänt de senaste veckorna:

Mitt hår har t.ex. blivit kort igen. Krånglar mellan om jag vill ha det långt, eller kort. Vet dock att jag absolut inte vill ha det mellan långt & är lite för impulsiv ibland (även om jag älskar det nya håret). Så därför är det nu kort igen

Efter mycket arbete & många underskrifter är alla våra papper äntligen inskickade. Så nu är det bara att hälla upp en kopp varm glögg och snällt vänta på att mitt arbetslov & reselov skall komma. Tar ca 90 dagar, så jag borde hinna dricka helt tillräckligt med glögg innan dess

På tal om glögg, så är det inte det lättaste att hitta sin Christmas spirit (även om du är en äkta julälskare som jag är) när solen skiner & det är kring 20 grader utomhus. Men tacka vet jag this magical place called Ikea. Där man kan köpa både juldekorationer, glögg & julmust. Och direkt känns julen räddad igen!

På lördag var vi och kolla på filmen "Magical beasts and where to find them" på bio. Som the cheap bastards vi är, gick vi på bio innan klockan 12 på dagen och betalade bara halva priset för biljetterna, vilket förstås är jätte coolt. Filmen var jätte bra och absolut värd att se! Endast J.K. Rowlings filmer kan fånga in en så där att man helt glömmer bort rum och tid och för en timme eller två glömmer bort att man bara är en "no magic", tills verkligheten sedan kallar dig tillbaka igen

Men en helt fin verklighet trots allt.

La Jolla, San Diego, CA

Likes

Comments

Everyday

Det krävs verkligen mycket för att jag skall bli arg

Visst. Ledsen, frustrerad, irriterad och besviken (jag är trots allt bara människa jag också)

Men aldrig arg på riktigt. Och i så fall högst 2 minuter, eller 3. Men aldrig längre än så

Tills Trump blev vald president och det väckte känslor inom mig som jag inte ens visste att jag hade. Ilska som jag aldrig känt förut & inte trodde att jag kunde känna

Vet dock inte vem jag är arg på

På Hillary

På Trump

Eller på alla som röstade på honom

Eller valde att inte rösta alls

Eller på själva systemet

Eller på människor så där allmänt

Eller på mig själv

För att jag trodde att there was noooo way in hell att han skulle bli president

För att även om jag vet att det finns mycket ilska & hat där ute i världen, så trodde jag aldrig att det fanns så här mycket

Men innerst inne (där bara blommor och vackra ting växer) hoppas jag att allt han "lovat" bara är tomma hot & en "bluff". Och att inte ens han kan hata så mycket

Eller om det verkligen är så illa, så vill jag tro att allting händer för en orsak & att detta var wake up callen vi alla väntat på och behövde för att ruska om oss ordentligt. Ursäkta mitt språk, men vad fan håller vi på med?

Men det sista världen behöver just nu dock, är min ilska. Det sista världen behöver just nu, är mera hat (för det är väl exakt det som tagit oss till denna "situation")

Så jag väljer att försöka vara förstående. Jag väljer att istället trumpa Trump, dra några djupa, lugnande andetag & sända kärlek ut i världen

Jag tror att det är det vi behöver nu mer än någonsin förut. Och det är något vi alla kan bidra med, även om man annars kan känna sig ganska liten och hjälplös i detta sammanhang. Och så hoppas jag att vi tillsammans kan få ett slut på detta shenanigans.

Likes

Comments