Onsdagen började med en orientation session för alla och sedan träffades vi alla som går Engineering för en snabb genomgång av lite information om kursregistrering och liknande. Efter detta var det dags att ta sig till Hang Hau vilket är den närmaste tunnelbanestationen från campus där det också finns ett köpcentrum. Där köpte vi sim-kort och livet kändes nu äntligen komplett (hur överlever man bussfärder om man inte kan scrolla instagram samtidigt?). Många köpte även täcken och kuddar. Elin och jag tittade misstänksamt på de som köpte täcken- svettades inte alla på natten? Här börjar projekt air-conditioning. Svenskar som vi är vet vi inte riktigt hur kallt man kan förvänta sig att det ska bli, efter lite forskande i korridoren (bokstavligen talat knackningar på grannarna för att se hur varmt de hade) konstaterades det att vår AC troligtvis var trasig och att vi betalat för att fisljummen luft skulle cirkulera runt i rummet. Med en temperatur som aldrig går under 25 grader blir livet svårt att leva (ingen behöver oroa sig, livet med AC såhär några dagar in i framtiden känns väldigt lätt)

På kvällen var det dags för "Welcome Reception" som var en mycket spännande upplevelse. Inte så mycket hände där, det var mest mycket folk som stod upp och såg förvirrade ut då det inte fanns några bord att sitta vid. Konceptet mingelmiddag kan inte läggas till på favoritlistan.

Nedan kan ni se en annan mycket spännande aktivitet. Nämligen när vi lyckades låna en dammsugare för att städa vårt rum. Ni kanske tror att detta var enkelt, men nej. Det var en bedrift att fråga personalen som jobbar i vår hall något alls (observera att de pratar bara kantonesiska)

​Med detta lämnar jag dag 7. Ni kanske tycker att detta var lite tråkigt att läsa, hände det inget mer spännande i deras liv? Men den som väntar på något gott väntar aldrig länge i Hong Kong, next up; DRAMA.

/Hedda

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Andra dagen på campus. Ännu hade inte skolan börjat och vi hade därför ytterligare en dag till att utforska Hong Kong. Elin, jag och några nyfunna vänner begav oss ut på stan för att göra det vi gör bäst, gå vilse. Mina minnen av dagen var att det var väldigt varmt och att bästa på stunden var när vi hittade en mysig liten marknad eller möjligtvis när vi tog en paus på starbucks.

Se smygfotad bild nedan.

En inte lika smygfotad bild. Observera att jag var tvungen att springa ner i trappan för att kunna ta denna bild. Vad gör man inte för sina bloggläsare...(host host familj)

Elin trivs bra i Kina.


Sedan var det dags att ta sig hem från stan. Dock tog vi en liten detour förbi en supermarket för att inhandla städsaker och snabbkaffe (båda två mycket nödvändiga saker).

På kvällen var det välkomstfest för ett Buddy-program vi är med i och vi hade en riktigt trevlig kväll om än lite stressig när man var tvungen att själv välja en mentor att para ihop sig med. 

Nedan, Hedda, Alex, Elin och vår kära mentor Candy.

Sedan var dag 6 i Hong Kong slut. Tur för er så har dag 7 redan hänt och kommer snart att uppdateras.

/Hedda

Likes

Comments

Äntligen dags att checka in på campus och starta äventyret på riktigt. När måndagen närmade sig så var det dags att röra sig bort från hotellrummet i mong kok till campus i clear water bay. Tyvärr hade vi glömt bort den 30 kg tunga packningen som också ville följa med till campus. Ambitiösa som vi är bestämde vi oss för att ta tunnelbana och buss till skolan. Efter mycket släpande, mycket förvirring och ett kilo lättare (obs vi tappade inget, detta är bara uppskattad mängd svett) så var vi äntligen framme.

Såhär i efterhand har jag bara en sak att säga. Ta en taxi. Fö i helvete ba gört.

Nedan är utsikten som vi såg när vi för tredje gången gick vilse i vårt försök att hitta till vår hall.

Skam den som ger sig. Tillslut kom vi fram och efter lite signaturer här och där kunde vi ta oss in i vårt rum. Mycket blandade känslor över rummet den där första dagen. Det var både väldigt smutsigt och oväntat slitet. Men hörni, det är förvånade hur snabbt man vänjer sig.

Åtminstone har vi rätt bra utsikt här från vårt rum på 9e våningen.

Sedan var det dags för inskrivning på skolan. Efter lite information och lite kö så var vi nu officiellt studenter på HKUST. Se nedan hur glad man kan vara över detta.

Denna dag går inte till historien som den bästa i livet, men som man säger "lite skit rensar magen". Ja jag är relativt säker på att man kan säga så om denna situation. 

Sammanfattning av dagen: Svett, förvirring, överväldigande, social. 

/Hedda

Likes

Comments

Nu vill jag att vi startar dag 4 med att beundra timingen på busken och Elins hår på denna bild. Jag har skrattat åt den ett otaligt antal gånger. Varsågod för dagens skratt. Nu kör vi!

Denna dag startade relativt tidigt då jetlagen inte längre höll oss uppe till halv fyra på nätterna. Vi bestämde oss för att utforska ö-delen av HK och vi begav oss därför till alla punkter Elins guidebok sa åt oss att titta på. Vi gick runt och turistade oss. Tog selfies framför de mesta vi hittade som vi tyckte var fint oavsett vad det var.

St John´s Cathedral var ett av de många stoppen som guideboken rekommenderade.

Former Legislative Council Building var ett annat stopp.

Hong Kong erbjuder förvånansvärt många parker där det är skönt att pusta ut. Vi vandrade runt i Hong Kong park en väldigt lång stund (några timmar eller så). Där fanns det många saker att göra. Vi var bland annat inne och tittade på växter och sen var vi inne i någon slags fågelinhägnad. För en med fågelfobi har man ju gjort trevligare saker i livet men man ska ju möta sina rädslor och så. Carpe diem.

För er som nu funderar på hur svårt det var att möta sina rädslor så kan bilden ovan ge er en vägledning om hur skräckinjagande fåglarna var.

Och vidare till kvällen då. Den började på ett väldigt speciellt sätt då vi var lite hungriga vilket kan få en att fatta lite dumma beslut eller i detta fall ganska bra beslut. Vi gick iaf in på en restaurang utan att titta om menyn var på engelska. Detta leder i vanliga fall till katastrof. Men idag blev vi visade till bordet som man kan se nedan. Efter många fundersamma blickar mellan Elin och mig kommer en servitris och ställer ut skålar. Ingen aning om vad vi ska beställa frågar vi efter en meny på engelska och hon bara tittar på oss och pekar bortåt. Ytterligare en fundersam blick innan vi inser att det är en buffe. Vi har hamnat på en buffe. We can work with that.

Det var en mycket trevlig och mättande buffe och vi rullade därifrån. Eller det är inte sant, men hade varit coolt om vi hade gjort det. Åtminstone knäppte en i sällskapet upp sina byxor.

Kolla nedan på den skumma efterrätten som fanns btw. Man åt hela utan att veta om att det fanns en överraskning i form av ris och majs i botten. Oväntat gott. Annars är HK faktiskt ganska dåliga på efterrätter, Sverige är betydligt bättre.

Hedda kämpar för att köttet inte ska bränna fast medan Elin har full koll.

Hong Kong har mycket speciella drycker, en av dem är som bilden ovan visar Cream soda. Ni kanske undrar vad denna ryck möjligtvis smakar som och det enkla svaret är kort och gott godis. Detta resulterar i en rejäl sockerchock om man dricker hela burken.

Detta var inte dag 4 i detalj men nu har vi postat så många inlägg i rad att vi kräver minst en uppskattande kommentar innan vi gör något igen (gör inget om det råkar vara en familjemedlem som känner sig tvingad).

/Hedda och Elin

Likes

Comments

Nu när jag byggt upp spänningen inför dag 3 (obs se dag 2) så kör vi. Dagen startade med pizza mitt i Mong kok, sedan gick vi vilse för första gången den dagen. Det enda vi ville se var Ladies market...men vi fick se bra mycket mer än det. Att hitta i HK är en av de svårare sakerna jag gjort i livet, att klara orienteringsprovet i gymnasiet som då kändes som en utmaning känns idag som en barnlek. HK är en myllrande stad med miljontals människor, miljontals byggnader och miljontals grader (obs, förmodligen är bara första påståendet sant).

Sedan var det dags för IKEA. Men innan vi hann till IKEA hamnade vi i en regnskur och fick stå under en bro och gömma oss. Elin som för första gången inte tog med sig sitt paraply var upprörd och blöt, Hedda som fortfarande inte äger ett paraply var bara blöt. Efter lite strosande på IKEA, som för övrigt är uppbyggt på samma sätt som i Sverige förutom det faktum att det är mindre och mer packat med folk så var dagen back on track. Vi köpte lite grejer inför flytt till campus och sedan strosade vi över gatan in i en galleria där vi snabbt lokaliserade ett cafe för att dricka något varmt eftersom, blöthet+air-condition=svinkallt.

Efter detta tog vi vårt pick och pack och begav oss ut i kaoset igen. Vi beslöt oss för att vandra runt lite i causeway bay där IKEA låg. Denna idé var vi inte ensamma om att ha, se folkhavet nedan. Dock var detta ett väldigt spännande kvarter och faktiskt något man kan åka tillbaka till. Efter att av misstag ha gått runt i en cirkel hittade vi en mtr-station och tog oss hem till hotellet.

När kvällen infann bestämde vi oss för att gå Tsim Sha Tsui East promenade och äta någonstans på vägen. Dock så tänkte Hedda den briljanta tanken att man kan ta vilken buss som helst eftersom vi ju bara skulle nedåt och alla bussar åkte nedåt. Icke sa nicke. Vi tog den enda bussen som svängde men stod tappert kvar på bussen och försökte lista ut vad stationerna hette på engelska och om vi var i närheten av dit vi skulle. Ganska övertygande om att vi nog var nära iaf så hoppade vi av på slutstationen och beslöt oss för att gå till Tsim Sha Tsui. Tur att vi gillar att gå är allt jag har att säga. Efter ett antal vilse minuter stannade vi i en supermarket för att köpa tandkräm och då hörde en engelsktalande kvinna oss när vi pratade om var vi var och upplyste oss om att vi var betydligt längre bort än vi trodde och att buss förmodligen var det bättre valet. Efter lite letande hittade vi en buss som vi snällt hoppade på för att åka till Hung hom. Väl där bytte vi till mtr och tog oss till Tsim Sha Tsui. Nu var klockan betydligt mer än tänkt och alla restauranger höll på att stänga. Det blev därför express-sushi intagen i sängen framför en mycket skum film som kinesiskt tv visade.

​Dagen sammanfattas med ett ord. VILSE. Vilket resulterade i många steg och ömmande fötter men med en känsla av att såhär vilse kommer vi iaf inte att vara någon mer gång. Om detta stämmer får ni veta om ni fortsätter läsa bloggen. Fortsättning följer...

/Hedda

Likes

Comments

Äventyret i HK fortsatte. Även om jag såhär 1,5 vecka senare har glömt bort mycket så ska jag nu försöka gissa mig fram till vad vi gjorde den där andra dagen i HK. Jag är relativt säker på att vi sov åtminstone 12 h efter en mycket oklar blandning av jetlag och njutning över att slippa sitta på rumpan (ont i rumpan-status: 1/5).

Dagen började med frukost (om det är dagens första måltid kallas det frukost oavsett om den intas vid 14.00). Vi gick mot Mong kok med enda kravet att restaurangen behövde ha en meny på engelska då kantonesiskan är mycket begränsad (vi vet t.ex. att tecknet för kyckling liknar en man som försöker klättra upp för en stege numera). Väl på restaurangen hade vi lite svårigheter att bestämma oss för mat men lyckas hitta kyckling och ris, en klassisk rätt när man är svensk i HK.

Efter intagen frukost var det dags att möta upp Philip som är min farbrors nästan-frus kusin. Mycket trevlig filur. Se bild nedan.

Vi började med att röra oss från Mong kok till Central vilket ligger på ö-delen av HK. Central består mest av höga byggnader med banker och businessklädda människor men det är även här "Lan kwai fong (LKF)" aka partygatan ligger. Vi tog star ferry över från tsim sha tsui vilket är supermysigt. Observera att båten på bilden inte är färjan vi tog.

Vi gick förbi ett tempel. Se suddig bild nedan.

Sedan tog vi en AT (after touristing) på en bar i LKF.

Oj. Sedan blev det riktigt spännande när det var dags att för första gången åka mtr (tunnelbana) i HK. Vi visste att det skulle vara mycket folk men vi var nog inte riktigt beredda på mängden. Tänk er rusning i Stockholm, och sen tänker ni rusning i Stockholm ett par gånger till och så har ni rusning i HK.

Efter en faktiskt snabb tur hem till hotellet så var det dags att duscha då en dag i HK ger ungefär lika mycket svett som ett år i Sverige. Efter dusch tog vi oss till ett köpcentrum i närheten (inte så svårt att hitta då HK har extremt många köpcentrum) där vi skulle äta lite. På vägen såg vi två killar som skulle byta ut en reklambild, observera att de klättrar där utan någon säkerhetslinja eller något. Swedes hade gått crazy om detta hade skett i Sverige.

Efter en mycket hmm låt oss kalla den intressant måltid så bestämde vi oss för att vi kanske inte skulle åka hem till hotellrummet idag igen då vi kände pensionärsvarningen öka. Vi bestämde oss för att åka tillbaka till central och sätta oss på någon mysig bar. Problemet var att vi saknade vår kära guide Philip och virrade därför omkring en bra stund innan vi gav upp barletande och köpte en cider/öl på 7/11 vilket är grejen man gör här och tog oss hem igen. Se ytterligare suddig bild tagen av Hedda nedan.

​Och det var allt för dag 2. Snart är det dags för dag 3. Spänningen stiger. 

/Hedda

Likes

Comments

Hej. Ni är säkert nyfikna på hur vi har det här borta, och hur vår resa startade så nu kör vi. Klockan var 16.00 den 24e augusti. Elin och Hedda var på Arlanda, alldeles för tidiga som vanligt. Båda var oroliga för att vi hade för mycket bagage...även om oro är en av våra vanligaste känslor så kändes det lite extra idag när man var tvungen att lämna trygga Sverige för hektiska Hong Kong. Standardtanken på flygplatsen "Vad i helvete håller jag på med? Kan jag vända tillbaka?" Svaret var nej.

Snart var vi uppe i luften och påväg mot regniga London (obs se mycket fin bild som mästerfotografen Hedda tagit nedan). Detta dessutom lite sent pga vicepresidenten från USA som bestämde sig för att komma till Sverige just denna stora dag.

Här sitter vi på en buss för att byta terminal i London. Ont i rumpan-status: 2/5

Tillslut var vi framme i Hong Kong efter en lång väntan i London pga oklar anledning (kan vi möjligtvis skylla på vicepresidenten igen?). Vi satt bredvid en riktigt spännande dam på flyget. Hon hade 3 hem (i 3 olika länder) och en halv man (för er som undrar hur man kan ha en halv man: Hon fick bara halva mannen för hon skiljde sig och sen ville hon ha honom tillbaka men fick bara halva). Denna dam var väldigt frispråkig, hon ville helst berätta hela sin livshistoria, tilläggas ska även att det blev ännu värre när hon druckit 4 glas vin på flyget. Oturligt för er så babblade hon så mycket att jag inte orkar skriva allt (cliffhanger!!!!)

Här är vad vi såg när vi landade i Hong kong. Tydligen var det kväll där men vi åt frukost på planet så förvirringen var stor. Ont i rumpan-status: 5/5.

Väl framme i Hong Kong kom Elins fadder Faye och mötte oss på flygplatsen. Vilket verkligen var bra för oss då vi hade svårt att ens hitta ut från flygplatsen. Efter en del släpande av väskor i ett 35 gradigt Hong Kong nådde vi äntligen hotellet. Efter avsläpp av väskor var det dags för lite mat. Faye tog oss till ett vietnamesiskt ställe i Mong Kok, nära hotellet som serverade väldigt trevlig mat. Här visade det sig att Heddas förmåga att äta med pinnar var ännu sämre efter en liten flygtur på 20 h.

Tillslut var det dags för lite efterrätt och sedan hem till hotellet för raklång position och efterlängtad vila.

Ord som sammanfattar första dagen: WOW, ÖVERVÄLDIGANDE, VARMT, SPÄNNANDE, NERVÖST

/Hedda 

Likes

Comments

Kära läsare. Förstår att ni är väldigt ivriga att veta hur vi har det här borta. Kanske är ni lite fundersamma på hur två personer som ibland tycker att Sverige är lite varmt hanterar Hong Kong och ni funderar kanske på om det är värmeslag som gör att vi inte uppdaterar. Det är det.

Skämt åsido så har vi mycket att berätta men ingen vidare skrivlust, dock är flera inlägg på väg så håll ut! Tills vidare får ni nöja er med en bild från när vi åkte tunnelbana för första gången. Det var både skrämmande effektivt och skrämmande trångt. 

/Hedda 

Likes

Comments