Har länge funderat över hur jag ska kunna formulera mig, formulera tankar till ord. Det är de svåraste som finns, ibland omöjligt. Men man kan alltid göra ett försök mer än så kan man inte göra? Ja skriver exakt så de är i huvudet, så detta kan bli rörigt.

Dom flesta timmarna på dygnet går åt till att fundera på om kommer jag dö nu? Och rädslan över att dö ifrån Paulina, det är min största mardröm. Bara genom att hålla i henne, kommer jag tappa henne nu så hon dör? Kommer hon sätta i halsen? Rädslan över att dö när man är ensam med henne, ska hon va där ensam med sin döda mamma?

Så balkong dörren är Alltid stängd när Paulina är hemma eller iallafall när vi är ensamma. Rädslan över att hon ska ramla över finns alltid där.

Älskar henne villkorslöst, 24/7 så rädslan över att dö ifrån henne finns där dygnet runt. Jag vill inte dö ifrån henne, vill finnas där, uppleva hennes födelsedagar, körkort, student alltihopa. Skapa minnen med henne, bara genom att skicka iväg henne till dagis eller rädslan över att få ett jobb så jag inte kan vara med henne, finnas där för henne. Rädslan över att kanske inte komma hem från jobbet levande, få hämta henne från dagis. Inte får pussa, krama henne, känna hennes underbara doft, få tvätta hennes småkläder. Inte få känna känslan mer av nån som hoppar upp i sängen eller få vara med när hon börjar prata mer.

Hon är mitt allt så bara när tanken slår mig att jag älskar henne villkorslöst och inte vill dö. Så blir jag arg/rädd och sur, taggarna utåt, negativ och går inte talas vid, vem fan vill dö från sitt barn? Med ångest och samtidigt rädslan för att dö eller skada sitt barn. Rädd varje dag för att jag ska skada henne, inte räcka till finnas där för henne. Gör inget medvetet för att ska mitt barn men psykiskt är jag jävligt rädd för att göra de, psykiskt eller fysiskt.

Ibland tänker jag hon skulle klara sig bättre utan en mamma som lever med en psykisk ohälsa, som har lätt för att bli jävligt irriterande för minsta lilla molekyl.

Önska man kunde stänga av en del tankar, sluta tänk ibland, det är "bara" tankar men det är tankar som kan driva en människa till vansinne. Hur länge kan man stå ut? Så många frågor men inga svar...

Detta är bara en bråkdel av vad som finns i huvudet. Rädslan av att dö ifrån Paulina är mer påtaglig nu...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tänkte jag ska försöka skriva ner lite hur det är att leva med både ångest och panikångestattacker. Det kommer inte bli lätt, kommer bli precis som det är i mitt huvud. Alltså rörigt och förvirrande kommer framstå som en psykopat, men ni behöver inte va rädda för mig *haha*.

Första gången så börja det ju efter trafiklyckan Maj 2011. Och första gången man fick en attack, minns jag stod på jobbet själv och gjorde sallad till salladsbuffén och kände då paniken som växte i bröstet, fick panik för de första så visste jag inte hur jag skulle tackla situationen eftersom ingen sagt till mig hur jag skulle göra bara fick sagt till mig att man "kan" få panikångestattacker efter en trafiklycka. Minns jag ringde mamma då, hon visste ju inget heller. Men jag klara mig igenom dagen, men hade tagit bilen själv till jobbet den morgonen. Så min chef fick köra mig hem i våran bil, mötte upp mamma i stan. Och sen va fan lös, tror jag hade de i ungefär 4 veckor mer eller mindre, men kom då också i kontakt med världens bästa KBT Psykolog, som jag än i dag har kontakt med mer eller mindre.

Efter ha haft det i ungefär 4 veckor så fick jag inga mer "starka" panikångestattacker, hade ångesten kvar men den gick ju att leva med, för jag va ju tvungen leva med den. Den var och är ju en del av mitt liv mer eller mindre. Att få panikångestattacker, du tror ju att du ska dö och hjärtat kommer sluta slå. Men är "bara" hjärnspöken som spökar, dom vill ställa till med ett sjuhelvetes kalas, ett kalas jag inte är med frivilligt i. Men vad ska göra när det är en del av ditt liv?

Det dröjde 6 år innan det är dags för rond 2. Närmare bestämt 29 januari, dagen börjar helt OK faktiskt. Minns inte alls vad som förlöste denna panikångestattack, man blir helt tom. Försöka förklara för en närstående vad som rör sig i huvudet det går helt enkelt inte för hur ska jag kunna förklara för nån annan när jag inte kan förklara för mig själv utan att låta som en psykopat?

Men jag minns jag gått runt i veckor och lyssnat, fokuserat på om verkligen mitt hjärta slår som de ska. Visst gör det de eller nej nu gjorde det inte de, de hoppa över, de slog dubbla slag. Är det nu jag ska dö? Jag vill inte dö, min största rädsla just nu är att dö, jag vill inte dö i från Paulina och mina närstående. Jag vill uppleva Paulinas uppväxt, jag vill inte dö nu.

Det blir svart framför ögonen de slår slint, jag känner nu fan bryter helvetet lös. Nej inte igen, jag orkar fan inte mer. Enklaste vore att sätta kniven mot handleden och avsluta detta. Jag orkar inte leva, paniken växer i bröstet, nån annan har tagit över min kropp, en demon på ett ungefär. Vafan ska jag göra nu? Skriker och svär, säger elaka ord till mina närstående. Inget jag menar, måste få ut aggregationerna på nått vis, vill ta bilen sticka ifrån allt. Bara fly va ensam, men samtidigt vill man ha nån där. Men ingen beröring eller kramar, strängt förbjudet. Då känner man sig mer instängd och de förvärrar hela situationen, mer instängd än vad man redan är i sin egen kropp. Vid en attack, de första kroppen gör sig beredd på att fly hitta en utväg till att fly.

Det här med sömn, somnar hur bra som helst. Men vaknar lik förbannat mellan 02.00-04.00 och är stressad. Svårt somna om sen, ligger vrider och vänder, sen vet man Paulina vaknar snart då blir man mer stressad och får panik och förbannad för man vet man MÅSTE somna.

Söker med ljus och lyckta efter en psykolog här uppe i Karlstad, men en ren djungel. Vill ha en lika underbar psykolog som jag hade när jag bodde hemma i Lidköping. Vill ha en jag kan komma och prata med, med jämna mellanrum. En man kan få förtroende för.

Till sist en panikångest är alltid värst på morgonen, då tänker du hela tiden på hur kommer denna dag att gå eller bli, ju mer du närmar dig eftermiddag, ju bättre blir de för då har du klarat mestadels av dagen.

Vet inte om det går förstå för en utomstående hur det är att leva med ångest, panikångest, depression. Hoppas ni har överseende, om de blir lite rörigt!

Btw ska träffa en läkare/rehabpsykolog om några dagar. Hoppas få hjälp med både sömnen och ångesten.

Puss och kram!

Likes

Comments

Ja vad ska man säga om gårdagen, den va inte så speciellt rolig. Mådde så dåligt igår kväll, inombords. Hur man kan bli behandlad så som jag blev behandlad igår av Arbetsförmedlingen.

Det börja ju med att jag gick till min sjukgymnast vid 15.00 och skulle få behandling, fick gå på ett gå band i 15 min och sen lite styrketräning, 2 kg hantel.

Sen så fick jag massage, den bästa och skönaste som finns (Inte så skönt dagen efter) men men.

Under tiden som jag får massage så frågar hon om hon kan hjälpa mig med något mer, för sist jag va där så hjälpte hon mig ringa min handläggare på AF, hon tala i 2 meddelande men ingen ringde tillbaka. Så vi kan prova idag igen sa jag då, och det va hon med på så vi ringde till handläggaren på AF, det tuta upptaget dom första gångerna så vi prova igen. Då svara hon:

-Hej det är Marianne på AF

-Hej jag heter Ingalill och jobbar som Sjukgymnast på Lidköpings RehabCentrum och vi har ett gemensamt intresse (mig då). Jo det är så att Simone är lite orolig om hur det kommer att bli med praktiken i Karlstad, eftersom du va så negativ sist.

- (Marianne) Men snälla nån det trodde jag att jag hade gjort klart för henne att på onsdag (4 Februari) ska vi skriva papper. Det sa jag till henne i telefonen sist (Hon har inte sagt minsta lilla om det, så där ljuger hon). (Nu kommer det värsta som jag reagera på, som gjorde mig väldigt ledsen) Jaha men vissa kanske har lite svårt att förstå/fatta saker. ( Det sa min handläggare rakt ut i telefonen till min sjukgymnast, och jag hörde ALLT, precis ALLT)

- (Ingalill) Konstigt för att när jag och Simone sitter här och har en dialog så förstår hon allt jag menar.

Sen fortsatte samtalet och jag hörde fortfarande allt som sades.

Sen ville även handläggaren att JAG skulle plocka fram min framtida praktiks organisationsnummer. Men det är ju inte min plikt plocka fram den, lite får hon allt arbeta själv. Kan ju inte jag plocka fram när knappt myndigheterna får den. Är ju hon som ska ringa min framtida arbetsgivare och bestämma fram och få reda på sånt.

Sen avslutas samtalet och min sjukgymnast är typ i chock och säger. Du Simone detta är de värsta samtalet jag haft i hela mitt liv. (Ja nog har man gjort avtryck där nu om inte förr så nu)

Efter mötet imorgon så ska jag ringa högsta chefen i Lidköping och berätta allt, att såhär kan jag inte ha det. Mår dåligt varje gång jag ska ringa henne eller ha ett möte. För man vet i förväg hur snäsig och arrogant hon är. Hon ska anmälas och alla ska veta vad det är för idiot dom arbetar med.

Så ja vad ska man säga om gårdagen, en av de värsta i mitt liv och även en av de dagar man minns. Vare sig man vill eller inte, så är det de enda man ser och hör just nu i huvudet.

Finns säkert dom som reagerat värre än mig och skulle mått dåligare. Jag försöker inte ta det personligt, men hur lätt är det? När man inte mår sitt bästa sen innan, det tar på psyket att få höra sånt då. Är omöjligt just nu inte tänka på det, försöker men ju mer man försöker ju svårare blir det känns de som.

Bli idiotförklarad såhär eller känna sig som man inte är vatten värd, ska ingen behöva höra när man är arbetslös, är då man ska få stöd och hjälp istället. Hitta jobb eller komma med lösningar inte bromsa.


Likes

Comments

​För vissa är det en självklarhet att kunna städa huset/lägenheten eller tvätta kläder själv. För 3 år sedan var det också en självklarhet  för mig, men som livet är ibland så kan det ta stora vändningar. 

För mig tog det en millisekund innan mitt liv tog stora vändningar, nu är det inte så självklart längre. Att städa, tvätta kläder eller att diska. Eller som en sån enkel sak, som att bädda sin säng. 

Envis som jag är så lär jag mig aldrig att man kan dela upp städningen på 2 dagar, utan jag vill få klart allt på 1 dag. Så kan man hitta på andra saker, dagen efter. Men det kan jag ju ändå inte, eftersom jag har så ont i ländryggen att jag knappt kan gå. Jag förstår aldrig varför jag aldrig lär mig.

Så här sitter jag nu med värsta värken i kroppen, tack vare att jag städa och stod i hela dagen igår. Igår kväll kunde jag knappt röra mig, det värkte nått så kopiöst. Kunde med nöd och näppe ta mig ur soffan. 

Jag blir bara så trött på att jag aldrig nu för tiden, kan göra saker att få ont. Gör jag roliga saker så får jag ont, gör jag lite mindre roliga saker så får jag ont. Hur ska man göra för att anpassa sig? För att inte få lika ont?

Är ju tråkigt jämnt behöva vila för man ska klara av eller orka med vissa saker. Jag önska jag hade min ork, min glädje till saker som förr. Men jag vet det aldrig kommer bli densamma.

Jag har fortfarande inte lärt mig leva med min sjukdom, det är så svårt att acceptera.  

Det finns saker som är självklara för dej, men kanske inte självklara för mig. Hur får man folk förstå att självklarhet är olika för alla?

Enda just nu är käka tabletter, Dom hjälper för stunden, gör mig trött, Men vad ska man göra? Det gör ju ont, en smärta som är jobbigt att bli av med, som inte går bort.

Att städa, fixa med tvätt tar kanske 2-3 timmar, men dagen efter blir som ett heltidsjobb 8 timmar, kanske mer. Mer än ett heltidsjobb, heltidsjobb som involverar konstant smärta. Inte så lockande va? Men vad ska man göra?

Likes

Comments

Hur ska man förklara för nån hur det är att leva med värk?

Är väldigt svårt att göra det, för jag vet knappt det. Vet kanske jag gör, eller det gör jag. Men hur ska man få ut dom känslorna till ord, hur ska man kunna förklara dom?

Jag vet i mitt huvud hur jag ska säga, men ska jag få ut det i ord till nån annan. Det skulle låta så dumt, så då tror alla istället man är psykiskt sjuk, eller är det bara jag som tror det? Är det bara mina tankar som spelar mig ett spratt? Jag vill så gärna få ut mina tankar och känslor, så att dem blir till ord. Ord som folk förstår, så att jag inte är ensam själv med dem.

För tro mig jag vet, dom tankarna. Dom kan gnaga sönder dej på insidan, dem kan verkligen göra dej mer galen än vad du redan är.

Och ska vi sedan gå in på ordet tabletter, så tror inte jag att tabletter får dej må bra, kanske för stunden. Men sen då när du inte tar dom? Jag har tabletter som jag bara tar i nödfall. Som är dessa: http://www.fass.se/LIF/product?4&userType=2&nplId=...

Ifall ni vill läsa om dom så la jag ut en länk.

När jag tar tabletten så blir jag trött, slö, koncentrationsvårigheter och känns även som man inte alltid är medveten om vad som sker i sin omgivning man hänger inte med helt enkelt.

Har provat, massage, sjukgymnastik, rörelser. Och de som funkar bäst är en kombo av sjukgymnastik/mjuk massage.

Jag ställer mig ofta frågan hur jag ska klara av detta, leva med det. Ska man bara acceptera som om ingenting har hänt? Jag försöker bearbeta och prata om det så mycket som jag kan. Men det som rör sig i mitt huvud är så svårt att få ut i ord.

Jag känner mig så dum när jag ska försöka förklara, men ibland så går det inte. Försöka få ut allt de man har i huvudet, alla tankar, känslor. Skulle folk tycka man va dum och inte förstå ett jota? Skulle dom skratta åt mig då?

För jag kan inte förklara för mig själv, jag tycker att jag är dum, som tänker på allt som inte ens går få fram i ord. Om inte jag kan hur ska jag då få folk förstå mina tankar och min situation? Är detta som är så jobbigt, allt blir en enda röra.

Är så det är i mitt huvud 24/7 en röra en jävla röra. Jag vill förklara men hur? Hjälp nån snälla, nån som har några tips?

Till sist så vill jag bara berätta hur jag känner mig idag, ont i rygg och nacke. Det bränner som om nån skulle sätta eld på dej, de brinner från insidan och utåt. Jag är matt, undra när mitt heltids jobb tar slut. Detta är ett heltids jobb, eller som en väska du bär på 24/7 vart du än går, vad du än gör. Den finns alltid med dej.

Likes

Comments

Vad gör man med alla tankar man har i sitt huvud som man inte kan förklara? Tankar som man inte ens själv förstår, hur ska man då kunna förklara för någon annan?

Ibland önskar jag att jag hade tankar som jag kan förstå, skulle vara så mycket enklare då. Enklare om man kunde få berätta för andra så att dem också förstod, så man slipper ha det inom sig och det bara ligger och gnager.

Men jag är så glad att jag har min KBT,( http://sv.wikipedia.org/wiki/Kognitiv_beteendetera... ) som förstår allt. Som är specialiserad på just ordet "tankar" och förståelse. Man försöker att berätta så gott som man kan, och det blir krångligt men känns ändå som att hon förstår. Jag vet inte om jag hade varit här jag är nu om det inte vore för henne.

Har fått så mycket tips och tricks som verkligen funkar. Negativ som jag är innan jag fått bevis på att det verkligen funkar så blev jag snopen när det verkligen blev ett bra resultat. Tips som jag än idag använder mig utav i vardagen.

Är också glad över dom sjuksköterskor jag haft på sjukhuset sagt nej till att ge mig tabletter som skulle dämpa ångesten och panikångestattacker, hade dom inte sagt nej så tror jag definitivt inte jag hade varit här där jag är idag.

Hade jag fått tabletter då, så hade jag bara skjutit problemen längre in framtiden. Nu va jag stark nog med hjälp av min familj och KBT att inte välja den vägen. Valde den svåra vägen, men den bästa för mig själv. Livet går ut mycket på att kämpa för att nå det mål man vill.

Och nu när jag inte kan jobba mer inom Hotell & Restaurang branschen så får jag sadla om göra något helt annat. Efter mycket funderingar så kom jag själv fram till att jag vill jobba i en Blomsterbutik och binda arrangemang. En liten gullig butik 😄

Likes

Comments

Vad är en Whiplash skada? Det är en skada som just drabbas runt nackpartiet.​ En Whiplash skada kan uppstå i en trafik olycka, du blir tex påkörd bakifrån eller att du krockar.

Och huvudet slungas bakåt och framåt i en hastig rörelse, då påverkas dina muskler och vävnader i nacken samt halsen. En Whiplash skada läks oftast inom ett par dagar men har man haft den mer än 1 år så kallas den långvarig och kan bli mer svår behandlig. 

Nu ska jag berätta hur jag upplever den efter 3 år, jag blev diagnostiserad år 2014 själva olyckan skedde 2011 då jag va på väg hem efter ett arbetspass och skulle leverera mackor till mina 2:a arbetsplats. 

Olyckan skedde på en väg som jag åkt flera flera ggr på. Klockan va runt 15.30 tiden och jag kommer i en kurva som inte alls är skarp, jag känner att jag börjar åka ut mot kanten, jag har ingen chans att styra upp bilen. Jag känner att det bara går mer och mer nedför, det känns som jag ska bryta mina armar. När ratten styr och svänger som den vill.

Och helt plötsligt så sitter jag där i diket på en millisekund, mellan ett stort träd och en stenmur. Framrutan är krossad, och har skurit upp mina knogar, glasögonen har flugit av och airbagen har lösts ut och gett mig skrapsår på näsan.

Jag börjar smått få panik tror att mitt ben sitter fast eftersom hjulet har blivit intryckt in i bilen. Så det enda jag börjar tänka är att jag ska ur bilen, så jag knäpper upp säkerhetsbältet och hoppar ur genom den krossade rutan på förarsidan. 

Springer ut mitt i vägen, och ser en bil komma. Börjar vinka och stoppa bilen, dom stannar och hjälper mig. Dom börjar ställa massa frågor, vad området heter, vart jag kommer ifrån, hur jag mår. Men jag är så i chock att jag vet inte ett enda svar på frågorna. 

Sen får jag sätta mig i deras bil, och tanten hjälper mig och gubben ringer till 112. I samma veva frågar jag om  jag får låna telefonen så jag kan ringa pappa. Ja ringer och säger som det är, pappa och mamma som är å handlar, släpper vagnen och kommer direkt. 

Dom hade ju inte trott att det va så allvarligt, så dom blir ju i chock när dom ser bilen. Och inte ser vart jag är, sen bara nån minut efteråt att dom kommit så kommer ambulans, brandkår och polis.

Jag får göra alkotest och sen ställer polisen några frågor. Sen så kommer brandmännen fram till mig där jag sitter i deras bil, börjar känna och klämma och fråga vart jag har ont. Jag får sen ligga på en hård metallplatta, där dom fäster mig så jag inte kan röra mig det minsta.

Sen får jag åka in till sjukhuset, dom röntgar och gör kontrast röntgen. Dom tar prover, känner och klämmer. Sen får jag ligga kvar några timmar för provsvar, dom hittar inget så 4 timmar senare får jag åka hem med endast panodil.

Några dagar senare så kan jag fortfarande knappt röra mig och inte komma upp ur sängen själv, eller ens torka mig efter ett toa besök. Detta pågår i flera veckor.

Efter 4 veckor, så börjar jag känna oro i kroppen och mina tankar blir helt skruvade. Så jag börjar gå hos en kurator för jag har då fått panik ångest attacker. Är väldigt vanligt efter en trafikolycka, och det fortgår i ungefär 1-2 veckor. 

Jag kunde helt plötsligt, sätta mig upp skrika rakt ut. Och sen säga: Hjärtat kommer sluta slå, Jag kommer att dö nu. Attackerna pågick ungefär 10 min men för mig kändes det som 1 timme. Varje gång efteråt som spydde jag och va även tvungen att kissa. För efter en attack va kroppen tvungen göra sig av med allt överflödigt.

Nu såhär 3 år efter är det fortfarande jobbigt, mestadels med värk i nacke och ryggen. Även huvudvärk, men jag får vara glad att jag lever och att jag fortfarande har orken till att kämpa mig vidare. Jag kommer alltid att fightas, fast jag ibland vill ge upp eller är deprimerad..

Men jag är en fighter in i det sista! 💪💪💪

Likes

Comments