I förra veckan besökte vi en välkänd by utanför Pondicherry som heter Auroville. Byn startades som ett projekt, där människor från olika kulturer och delar av världen ska bo med varandra. Idag bor där människor från alla världens hörn och för att komma in finns en ansökningsprocess. Byn saknar regler och ledare, något vi hade svårt att förstå eftersom att guiden berättade om en del restriktioner som ju någon måste ha kommit på? Bland annat fick inte religion utövas offentligt och alla som arbetar inom byn tjänar lika mycket. Halva inkomsten går sedan till byn...

Första stoppet blev en syverkstad/tygaffär som gjorde exklusiva kläder och bjöd oss på the.

Andra besöket var en av byns 14 ekologiska odlingar.

Sedan lunch på byns resturang som delvis drivs av solenergi.

Sedan kaffestopp och mer information av guiden.
Lina ser måttligt road ut...

Bland annat berättade han att de inte tror på demokrati och att de har satt ned ett mikroship i marken för att ändra vattnets molekylstruktur genom musik. Vattnet skulle då bli mer hölsosamt.. vidare berättade han om hur de tog hand om varandra, att ingen gick hungrig och att utbildning är gratis...

Ju mer tiden gick ju mer liknandes byn en spirituell sekt. En sekt som säkerligen har sina fördelar men också nackdelar och känslan när vi gick där var att de var någonting som doldes..

Avslutningsvis besökte vi deras glob, Matrimandir, som hela staden är uppbyggd kring och dit invånarna gick för att finna tystnad och koncentration...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hallå gänget
Här kommer inlägget om varför vår andra organisation inte heller har fungerat särskilt bra..

Första besöket på organisationen gick ut på att Charles, han som driver stället berättade lite om dem. Han visade oss runt men var inte den mest pratglada eller entusiastiska man vi träffat..
vi träffade de funktionsvarierade kvinnorna som bor på stället och Charles sa att vi skulle få delta i arbetet med dem... kvinnorna satt samlade på golvet och verkade enligt oss ostimulerade.. vi försökte att interagera med dem men med tanke på deras funktionsvariationer samt brist på talat språk var det svårt... Vi tackade för besöket och tänkte att det nog skulle bli enklare bara vi fick vara med på någon aktivitet. Vi var hoppfulla.

Andra mötet med organisationen vände hoppet då vi fick till oss att vi inte kunde vara med och arbeta med de funktionsvarierade kvinnorna. Detta då vår guide menade att det skulle bli för svårt? Istället fick vi stöpa ljus med personalen och vi började fundera på vad sjutton vi skulle observera kring det? Vad kunde vår b-uppsats handla om om vi inte fick delta i arbetet med målgruppen? Vi alla 4 (Lovisa och Amanda är också på samma organisation) blev frustrerade med tanke på att vi alla redan bytt organisation en gång tidigare och nu mötte nya utmaningar... ingen som tog hand om oss, sparsamt med info, inget praktiskt arbete att delta i, ytterst lite engelska...

Vi pratade då med våra guider och bestämde att två av dem skulle åka med och styra upp det till vårt tredje besök. De skulle se till så att vi fick delta i "musical chair"- leken som var planen, tolka och se till att vi fick ut mer av besöket..
Väl där som vi redan skrivit om fick vi inte delta under leken då de menade att klockan var för mycket för de funktionsvarierade kvinnorna.. istället tog en av de funktionsvarierade fram bollar varpå de blev bollek under en längre stund. Detta kändes bra samtidigt som det var svårt. Ingen personal stöttade oss utan satt bara och hade uppsyn alternativt sov.. vi började funderade över varför vi inte följde planen? Vill dem inte visa för oss hur de arbetar med kvinnorna? Har de något att dölja? Känner de sig obekväma när vi kommer 4 vita studenter och vill delta och observera? Brukar de inte göra de aktiviteter som de säger att de gör?
Eftermiddagen ägnades sedan åt att vi fick prata med personalen, vilket iofs var mycket intressant!

Med tanke på ovan svårigheter har det inte varit helt enkelt med ämne till B-uppsats. Detta för att denna gärna ska utgå från organisationen..
Vi pratade därför först om att undersöka synen på funktionsvarierade i Indien. Det med utgångspunkt från organisationen. Att göra några intervjuer men sedan använda oss utav tidigare forskning för att studera hur fenomenet funktionsvariationer förstås och på så vis komma undan svårigheterna med organisationen.. Adrian köpte inte detta då han menade att det var en för bred uppsats...
Vi tänkte om och kom igår på en andra ide, mer inriktad på organisationen och vad de gjort för skillnad för de kvinnor som bor där. En ide som han inte heller köpte då vi inte har tillgång till att intervjua de funktionsvarierade och således skulle göra analyser om deras livsvillkor utan deras åsikter..
En bra poäng såklart men samtidigt väldigt frustrerande då det inte är så enkelt att hitta spännande ämnen när organisationen än så länge inte innehållit så mycket att skriva om.. han rådde oss därför om att skriva om organisationen, hur de jobbar med kvinnorna, hur den ser ut osv... ett ämne som i dagsläget inte känns så tydligt men som förhoppningsvis klarnar!!

Idag eftermiddag väntar vårt fjärde besök varpå det återstår att se vad vi kan få ut av det. Vi har förberett frågor och är redo för att göra en ordentlig intervju men är med ovan nämnda förutsättningar och erfarenheter oroliga för hur mycket svar vi kan få...

Bilder lånade av Gullan.

Nu vet ni läget! Vi bryter ihop och kommer igen!
Kram

Likes

Comments

Hallå från två trötta tjejer
Igår började vi dagen med det första handledningstillfället inför vår B-uppsats. Vi fick Adrian som handledare, en lärare som är känd för att vara hård 😅 handledningen gick okej men han köpte inte vår ide rakt av så vi har en del att jobba på vad gäller den... det känns i dagsläget lite svårt eftersom organisationen inte är så enkel att ha och göra med...

Efter handledningen lagade vi pestopasta till lunch för att låta magarna vila från stark mat. När vi ätit klart åkte vi till vår organisation för vårt tredje besök där. Tanken där var att vi skulle få vara med och delta under aktiviteten "musical chair", ni vet när musik spelas och färre och färre stolar finns att sätta sig på när musiken stannar. Dessvärre fick vi inte vara med på den, då klockan blivit för mycket? Istället kastade vi boll en stund med de funktionsvarierade kvinnorna innan vi gick ner för att ställa frågor till personalen.. således var det ett bättre besök än det två tidigare men fortfarande har vi många frågetecken. Detta kräver dock sitt egna inlägg och eftersom ni är många som frågat hur de går med vår organisation så kommer ett sådant inlägg så fort vi hinner!

På kvällen gick vi till en favoritrestaurang här. Där snyltade vi på deras wi-fi och försökte skriva klart en inlämning som ska in på fredag. När klockan närmade sig 22 gick vi hem igen och hoppade i säng.

Idag tisdag väntar nämligen ännu en heldag bestående av två föreläsningar till kl 17 och sedan egna studier...

Kram till er alla!

Likes

Comments

Hallå hallå
Idag var ledigheten över och vi har varit iväg på utflykt igen en heldag. Vi besökte organisationen Volontariats farm/jordbruk samt barnhem, och efter lunch en by fullt av risfält där det bjöds på kokosmjölk och sockerrör. En mysig dag.

Här bodde de 8 barn per "mamma"

De födde upp kycklingar

Lovisa och Sofia inte så förtjusta i kokosmjölken

Vår nytillkomna lärare Torun ser inte så överväldigad över kokosen heller

Själv shottade jag nästan två stycken när dem sa att de var nyttiga

Risfält

Godnatt från Pondicherry!

Likes

Comments

Bilduppdatering från gårdagen på Serenity beach;

Anna mfl provade på att surfa. Med en massa zinkpasta i ansiktet.

Lunchview

I bakgrunden står "Jag älskar dig" på alla språk

Väldigt gott med något annat än indiskt!

Likes

Comments

Hej igen från Pondi!

Här kommer lite mer spännande fakta från våra två senaste föreläsningar;
- våldtäkt inom äktenskapet anses inte som en våldtäkt eller ett brott, detta då kvinnan offrar sig och sin kropp till mannen när de gift sig..
- Likaså spelar kast in när det kommer till sexuellt utnyttjande, gäller det en kvinna med lågt kast anses det okej medan en kvinna med högre kast får mer respekt och hjälp.
- En kvinna som haft sex innan äktenskap (18 år) anses smutsig och frågan i omgivningen lyder; "kommer hon få gifta sig?".
- 90% av befolknings äktenskap är arrangerade.Indisk fika mellan föreläsningarna.

- En får inte gifta sig med en person av samma kön,
- en ogift kvinna anses misslyckad likaså finns stor press på en man att gifta sig då han behöver en kvinna som tar hand om honom.
-Par kan adoptera liksom singel killar med bra inkomst. Adoption är dock svårt eftersom en enbart vill adoptera killar från högre kaster.
-En gift kvinna får inte neka att skaffa barn och en kvinna som inte gift får inte heller skaffa barn.
-Att gifta om sig är stigmatiserat, dock mindre om äktenskapet varit arrangerat.

Sammanfattningsvis är det väldigt mycket som skiljer sig från hur vi lever i Sverige...och en har därför blivit mycket omtumlad!

En sista intressant fakta är att vi måste ställa frågor till gästföreläsaren för att visa respekt! Något som inte var något problem under dessa två föreläsningar ;-)

Likes

Comments

Idag är första lediga dagen vi har sedan vi kom till Indien, alltså första lediga dagen på hela 18 dagar! Lyckan över det!!!!!!! Dock är mitt (Linas) liv kaos idag då jag blivit sjuk. Jag har feber och saker som behöver komma ur min kropp... känns som någon står och hoppar på min mage & vrider om tarmarna samtidigt.. Johanna och resten av klassen har åkt till havet för sol å bad å surfning. Så härligt!

Sammanfattning av de senaste dagarna är: plugg, seminarium, fältarbete och lektion gånger 3... Igår hade vi en föreläsning om The family in India. Riktigt intressant & kontrasten till Sverige är stor.. Lite info: I Indien är kvinnans huvuduppgift i livet att bli gift. I södra Indien är det vanligt att flickor gifter sig med sin morbror eller kusin. Arrangerade bröllop är normen, där det är tradition att kvinnans familj ger en summa pengar, mark eller guld till mannens familj som kompensation för att de får en kvinna till i familjen... Under hela äktenskapet kan svärsonen be kvinnans familj om saker han vill ha. Om kvinnans familj inte ger det som efterfrågas så är det vanligt att kvinnan blir misshandlad, hon kan tom dödad.. Giftemål över kasterna leder till våld och död. Lagen och staten godkänner endast heterosexuella familjer. Det är endast lagligt att ha sex inom äktenskap. Det är socialt olagligt med abort.

Filmmys igår

Likes

Comments

Hej!
Imorgon efter föreläsning väntar ett fältbesök på en ny organisation för vår del. Detta pga vi har bestämt oss för att byta från Community Seva Center som kändes för stor, rörig och svår att göra fältarbete på..

(För er som missat tidigare inlägg; organisationens önskemål var vår administrativa hjälp, ett mer mobilt fältarbete samt att vi skulle övernatta i byar.. )

Såhär i efterhand har vi dessutom fått reda på att administrativ hjälp inte är rätt arbetsuppgifter för vårt syfte samt att vi inte får sova över på egen hand av säkerhetsskäl utan att vi isåfall behöver sällskap av fler klasskamrater..
Därmed blev beslutet tillslut ganska enkelt och vi hoppas därför innerligt att vi imorgon får ett gott intryck av vår nya organisation Jwala home.

Så gott folk, innan vi säger over and out- håll era tummar för oss imorgon kl 9.30 er tid!!!

Ps, en ​liten sneakpeak på organisations inriktning;

Likes

Comments

Hallå alla härliga följare

Innan vi börjar berätta om vår gårdag är vi väldigt nyfikna på vilka ni är som läser vår blogg. Så kan ni inte lämna en liten kommentar så vi får ett litet hum 😚

Så igår var en fullspäckad dag från kl 8 på morgonen till sent på kvällen då det var både utflykt, presentjakt och nya födelsedagsfiranden som skulle hinnas med.

Utflykten bestod av ytterligare ett tempel, nämligen Guden Shivas. Templet var riktigt stort, maffigt och färgglatt och bestod av 9 ingångar i likhet med människans kropp. Inne i templet råder fotoförbud men här får ni ett litet smakprov från utsidan;

Till vänster: Sofie eller Gullan som vi kallar henne och vår guide Pirya som är med oss hela tiden här nere.

I bakgrunden syns sjuka kor som samlas vid templet för att dö.

Anna och Lina

Som vanligt blev det en del fotograferande med främlingar. Klassiskt är att en person frågar om en bild men att en sedan blir ståendes kvar på samma plats men med många fler som ska ta bild. Såhär stod vi minst i 10 minuter (utan krydd).

Efter tempelbesöket åkte vi mot en exotisk mangroveskog där åkte vi motorbåt genom träsket och duckade för grenarna.

Haha det gick väl sådär med fotoförbudet...

Väl hemma kl 19 (skulle vara hemma 16 men indisk tidsuppfattning är inte som svensk) fick vi skynda oss ut på stan för att handla födelsedagspresenter till Adrian och Pirya (vår guide). Klockan 20 väntade nämligen överraskningsfest med tårta och sång innan sängarna bokstavligt ropade på oss!

Likes

Comments

Hallå hallå

Hoppas ni har en härlig lördag och helg där hemma! Vi har försökt göra vad vi kan för att skapa helgkänsla trots att halva dagen bestått av föreläsning och tentaplugg.

Föreläsningen var till vår förvåning intressantare än vad vi trodde. Dr Amaresh visade nämligen mycket statistik och jämförde Indiens ekonomi på olika sätt med andra länders, där ibland Sverige vilket gjorde att vi förstod. Bland annat berättade han att det 2016 tog i genomsnitt 7 dagar för en svensk entreprenör att starta en ny verksamhet för att hen får support från staten och reglerna är tydliga. En indier däremot fick vänta 26 dagar vilket kan vara en orsak till att deras produktion halkar efter. Han berättade också att år 1950 förväntas en indier bara leva tills hen fyllt 30 år. Idag lever en indier i genomsnitt till hen är 65 år medan vi Sverige förväntas leva tills vi är 83 år.. Han sa också att 40% av Indiens befolkning lever i fattigdom men å andra sidan kanske ni ska ta alla dessa påståenden med en liten nypa salt (alternativt googla). Den snabba indiska engelskan är nämligen inte den enklaste att uppfatta😂

När vi pluggat några timmar efter föreläsning och lunch, gick vi och handlade material till taco-kväll. Detta var inte det enklaste och de fick därför bli svarta linser med krossade tomater i tacokrydda, guacamole, äcklig fetaost, grönsaker, curd (deras creamfraiche) och så tacoships. Gott men kanske framför allt för att de var något annat än masala och starkt😉

Imorgon väntar tidig uppstigning och en heldag med utflykter! Nu: dags att dejta kudden!

Några kvinnor som stannade och ville kramas men inte kunde ett ord engelska vilket gjorde det väldigt svårt att kommunicera 😜

En indisk frukt med mängder av c-vitamin vi köpte idag. Återstår att se om den är god!

Ser ni hur välfrontat det är eller??? Nog för att en kanske är arbetsskadad men kolla hur frukten är staplad! Detta är alltså något som någon jobbar med😅

Bilder från vårt kök här på guesthouset.

Vårt skafferi som Mani köpt in till oss. Kylen har jag och Lina råkat fylla med våran mat 😇

Lyckad taco-kväll!

Likes

Comments