Antelope park som vi bor på ligger i staden Gweru ca 4 timmars bilfärd från Zimbabwes huvudstad Harare. Här har vi stall med hästar, inhängnader för lejonen och vi har även 4 elefanter på området som går runt på dagarna. Vi som har community åker varje morgon in till skolan, kliniken eller drop-in centret och stannar där en hel eller halv dag och får sedan skjuts tillbaka till parken. Området vi bor bo på är ganska så stort. I ena änden är området för volontärerna där våra rum, duschar, toaletter, kontor och samlingslokaler finns. På andra sidan ligger baren, matsalen, poolen och receptionen. Och på andra sidan floden är rummen för gästerna.
 

volontärernas område

Restaurangen

vårat rum

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Här rullar dagarna på i en rasande fart. Har nu mindre en vecka kvar på detta underbara ställe. Känns konstigt att jag redan varit här i tre veckor och på söndag ska jag redan åka hem till Sverige igen. Men även fast jag kommer sakna att vara här så kommer jag ändå bära med mig min fatasktiska resa och komma ihåg allt vi gjort. Dagarna går så himla fort här då vi alltid har något att göra från kl 6.30 till kl 18.30 och sen är det bara middag och kanske en sväng i baren innan det är dax att sova.

Förra veckan var en ganska vanlig vecka om man kan säga så.

MÅNDAG - var vi på skolan vi brukar hjälpa till på. Älskar att vara där! Barna är så himla söta och glada hela tiden även fast de har lite svårt att lära sig saker.

TISDAG - Drop-in som vanligt. Lekte lite lekar med dem, lagade mat åt dem och spelade fotboll på eftermiddagen.

ONSDAG - var det Africa day så då var alla från community off. Tydligen har de jätte många helgdagar här då alla är lediga från jobbet. Så eftersom vi inte hade community så hjälpte vi till med lejonen hela dagen i stället.

TORSDAG - Följde vi med till kliniken och gjorde en del hembesök och lämnade lite kläder till dem. Man förstår verkligen inte hur hemskt vissa har det förens man ser det med egna ögon. Man får verkligen perspektiv livet. Var väldigt intressant att se samtidigt som det var väldigt ledsamt och svårt att försöka hålla tårarna borta. Vissa hade inte ens hus att bo i. Så de bodde i ett halvfärdigt hus några andra höll på att bygga bara för att få ett tak över huvudet. Vissa ungar hade förlorat båda sina föräldrar så de bodde hos deras gamla mormor och hade inte råd med skola. Flickorna fick lov att försöka hjälpa till hemma när de var runt 5-6 år som att tvätta och städa.

FREDAG - var vi till en skola för mentalt handikappade ungar. Det var runt 40 ungar totalt mellan 5-18 år. Istället för klasser hade de nivåer. Nivå 1 var den första nivån där de tränade på att gå på toaletten själv och enkla saker som det. Nivå 5 är den högsta nivån där de tränar på praktiska saker som att sy och laga mat så de kan klara sig själva i samhället efter skolan. Sen gick jag med elefanterna när jag kom hem.

LÖRDAG & SÖNDAG - Lion day. Vi lassade massa höbalar från fältet upp på truckarna i över fyra timmar. Vi gjorde leksaker med elefantbajs och hö till de större lejonen. Vi gjorde en snögubbe och en fisk som hängde i trädet, var riktigt kul faktiskt. På lördagen åkte vi in till barnhemmet en sväng också. Sen lion walk varje morgon och kväll. Söndag kväll hade vi cultur night. Där de berättade om seder och olika regler i Zimbabwe och om deras historia. Sen fick vi testa lite olika traditionella drycker och mat. Det var trevligt att få lite mer information om det landet som vi faktiskt är i.

Skolan

Amai

Ett av släpen hö vi lassade

Våran fina lilla snögubbe

Våran fisk och metspö

Afrika and Alika

Stekta maskar

Likes

Comments

Eftersom vi åkte till Viktoria fallen första veckan vi var här så fick vi ingen orm introduktion så vi hade den i början av denna vecka istället. De har ett litet skjul typ som de har massa ormar i som är vanliga i Afrika i olika terrarium där man får gå och kolla och lära sig lite vad man ska göra om man skulle bli biten av en och hur farliga de är. De har ca 10 st olika sorters ormar, allt från den ofarliga brun hus ormen till black mamba som är en av världens farligaste orm. Black mamban har fått sitt namn från deras gom som är helt svart så själva ormen är inte svart. Den är smal och blir runt 3 meter lång när den vuxit färdigt. Det är en ganska vanlig orm i Afrika och det händer att vi har den inne i parken lite då och då. Så länge som du inte hotar den så attackerar den inte och är då inget att oroa sig för. Varken någon volontär eller personal som jobbar här har någonsin blivit biten av en black mamba.

Den bruna hus ormen

Pytonormen (vet att jag ser livrädd ut, var nog inte så jätte trygg med han heller)

Den aggressiva spottade kobran (tror jag det var)

Black mamba

​Black mamba

Likes

Comments

Dem få dagarna som vi var borta vid Viktoria fallen hann det hända en hel del hemma i parken. För det första så hade de ingen elektricitet eller internet för några dagar så till middag en kväll var de tvungna att beställa pizza till alla eftersom köksmaskinerna inte funkade. Men det största som hände var när de var ute på en lion walk med två av de lite äldre lejonen, Africa och Alika. Promenaden var som vanligt tills ett av lejonen fick syn på en giraff. De brukar oftast inte jaga så mycket på själva lion walken och om de gör det har det varit mindre djur som zebror och antiloper. Och Alika är den bra jagaren, hon försöker alltid krypa runt i det långa gräset och försöka hitta ett bra byte medan Africa mest vill bli klappad och kliad och vara runt människorna och inte är tillräckligt smart eller bryr sig tillräckligt för att hjälpa Alika. Men när han såg giraffen på den lion walken betedde han sig för en gång skull som ett lejon och smög hukandes fram emot giraffen medan Alika smög från ett annat håll. När de skulle attackera fick giraffen syn på dem och kutade mot det höga staketet på runt 4 meter och hoppade över det medan Alika och Africa sprang mot varsitt håll. När de fått tillbaka Africa och Alika till gruppen igen gick de tillbaka och lämnade dem i sin inhängnad. De försökte få tillbaka giraffen in i parken igen med hjälp av att omringa den med hästarna. De första gångerna gick det inte så bra då de Var för få och inte lyckades omringa giraffen ordentligt. Men efter ett par dagar när vi hade vi kommit tillbaka fick de in giraffen i parken igen. Så nu var allt som vanligt, förutom att vi inte får gå med Africa och Alika mer då de har börjat jaga för mycket, som så klart är bra, men inte passar att gå med längre.

Alika och Africa​

Likes

Comments

Här på Antelope park kan man välja bland flera olika volontärprogram. Det finns tex Horse & Lion där du jobbar i stallet på vardagarna och med lejon resten av tiden. Sen finns det community det jag är på och där kan välja mellan teaching och medical och sen kan man välja om vill att det ska vara ett kombo programmet så du kan jobba med lejon också eller om du bara vill vara på community. Jag har kombo programmet Teaching & Lion. Det programmet som det är absolut flest på är bara lejon programmet.

Just nu är vi bara tre stycken på community programmet. En på medical och jag och en till på teaching. Men det är ganska fritt så om vi vill följa med till kliniken och jobba med medical eller om hon som har medical vill följa med oss så brukar det inte vara några problem. Det vi brukar göra på dagarna är antingen att åka till en primary school och försöka lära en special need class engelska och matte. Det är kul men ganska svårt då de har ganska svåra inlärningsproblem så det är svårt att få de att fatta. Men när de äntligen gör det så är det så kul att se! Två dagar i veckan är vi också på ett drop-in center för gatubarn där de som bor på gatan kan komma förbi på dagarna och leka lekar och få mat. Efter lunch brukar vi gå till en fotbollsplan en liten bit bort och spela fotboll. Jag gillar verkligen att vara där men samtidigt är det sorgligt att se hur de har det.

De som har medical brukar åka till en klinik som ligger i närheten och hjälpa till med lite olika små saker som att väga bebisar, ta tempen, ta blodtryck mm. De säger att kliniken är den största i staden men om man jämför med de hemma är den väldigt liten. Och de har typ ingen utrustning. I förlossningsrummet var det bara en brits med en plastmadrass på och inget annat. Ingen utrustning för det fick inte plats, rummet var så litet. Och när du ska ta tempen eller väga dem eller ta blodtryck så gör man det bara framme vid ett bord i väntrummet. När man ser sånt är man så glad hur sjukvården funkar i Sverige faktiskt.

Skolan

Drop-in center

Kliniken​

Likes

Comments

Gick upp runt kl 6 på måndagen för att åka in till Zambia och åka microlight. Vägen till gränsen mellan Zimbabwe och Zambia tog ungefär 10 minuter, men det tog desto längre tillgänglig att komma över gränsen. Först behövde du visa ditt pass när du lämnade Zimbabwe sen behövde du visa det igen när du kommit in i Zambia och då behövde du även köpa ett visa även fast vi skulle vara där typ 2 timmar. Men men vi kom in i alla fall och körde mot microlighten. På Microlight är det du och en förare bara som sitter på någon anordning under en stor seglarvinge typ. Och flyger över Viktoria fallen och floden. Var bland det bästa jag gjort i hela mitt liv! Var så mäktigt och fint och häftigt och alla andra bra ord man kan komma på. Kändes nästan som man flög som en fågel över alltihop och det var verkligen så himla fint! 

När vi var klara var det dax för samma procedur när vi skulle in i Zimbabwe igen som det var när vi åkte in i Zambia. När vi var klara med allt gick vi och åt någons slags brunch och gick sedan tillbaka till hotellet en liten stund för att sedan åka till lejonparken där i Viktoria fallen. Det är ungefär samma som vi har här då det är samma organisation som har hand om det. Vi fick gå en lion walk med deras ungar de har där för lite omväxling. De var 6 månader gamla och så söta! 

Efter lion walken ville vi kolla på The Victoria Falls hotel som vi har hört skulle vara något alldeles extra. Så vi gick dit och tog oss en drink och det var verkligen jätte vackert. Bakgården av hotellet var ut mot viktor

Likes

Comments

På söndagen gick vi upp tidigt för att ta en promenad runt ön. Vi såg massa flodhästar i vattnet, eller ja deras huvuden i alla fall​. Var en ganska trevlig promenad när solen höll på att gå upp. Gick tillbaka för frukost och sen var det tid att lämna den mysiga lilla ön. 

När vi lämnat alla saker vi hade med oss till ön på hotellet skulle vi utföra alla våra adrenaline  activites. De flesta hade valt "half day" activites, som menar att man åker zipline, flying fox ( typ som zipline fast man har magen neråt och typ flyger ) och sist gorge swing (som bungeejump). Fast jag och en Anna tjej valde att bara åka ziplinen. Förutom att när hon hade åkt så ville hon göra gorge swing också så det slutade med att jag var den enda mesen som inte vågade hoppa bungeejump. Men men ziplinen dög bra för mig.

På kvällen  gick vi till en jätte fin, stor ,verkligen afrikansk restaurang där det bjöds på bland annat; krokodil, antilop, vårtsvin, friterade maskar mm. Det spelades även afrikansk musik och dansades afrikansk dans till maten, och alla fick en varsin trumma så vi kunde vara med i musiken. Riktigt kul faktiskt! Blev även spådd av en man, det var lite spännande. Väldigt roligt koncept med massa saker som är just typiskt för afrika. Fick även en sjal knyten runt oss och blev målade i ansiktet. Efter den Supertrevliga middagen och upplevelsen var det bara tillbaka till hotellet för att sova.

Likes

Comments

I lördags gick vi först och åt frukost nere på stan på ett jätte trevligt café. Efter det var det dax för krokodil dykning. De har som en bassäng där tre krokodiler simmar runt och sen så får man sätta på sig en våtdräkt och andas genom en tub och så skickad man ner i bassängen i en liten bur. Krokodilerna kom väldit när och kunde till och med sticka in nosen en liten bit i buren. När de simmade ovanför buren stack de ner handen så man kunde skaka den, vi fick även klappa de på magen och ge dem mat på en pinne. Det var ganska coolt att vara under vattnet så nära krokodilerna.

Efter lunch åkte vi ut till en jätte liten ö för att övernatta där en natt. VI bodde i en slags bungalow som var jätte fin och fräch. En stor dubbelsäng med myggnät runt om och toaletten och duschen var i ett rum utomhus. Det var inget tak utan bara typ som ett högt staket runt om, det var ganska mysigt faktiskt. Vi åkte ut på en typ stor flotte för att se lite djur och kolla på solnedgången från vattnet. Vi såg både krokodiler och flodhästar i vattnet. Vi drack vin och amarula och hade lite plockmat till medan vi seglade ute på vattnet och njöt av utsikten, så himla trevligt och mysigt. När vi sett den fina solnedgången körde vi tillbaka till ön och åt lite middag. De hade tänt en brasa så efter middagen tog vi lite soffor runt elden och satt där och bara njöt.

Likes

Comments

I fredags åkte vi till Viktoria fallen. Kl 05.30 gick minibussen från Antelope park. Vi var sex personer härifrån som åkte och det var nog ganska tur att vi inte var fler. För minibussen var så liten och vägen var så dålig så man flög fram och tillbaka och upp och ner under den hela 8 timmars resan. Plus att de hade poliser ute på vägarna efter typ var 10-onde minut som stannade oss varje gång... plus att det fanns absolut ingen airconditioner i bussen så vi försökte ha fönstren öppna men fönsterna bak där vi satt gick inte att öppna så det var väldigt varmt. Så buss resan dit var inte den roligaste.

Vi kom fram till Viktoria fallen runt kl 14 ungefär, åt lunch och checkade in på hotellet. Vi skulle vara där för 4 nätter. Efter vi checkat in åkte vi till fallet och regnskogen. Det var så fint! Och så stort och djupt. Eftersom det alltid sprutar vatten så skvätter det upp och det är nästan alltid minst en regnbåge över fallet. Så vackert! På vissa ställen runt fallet skvätte det så mycket vatten så det var typ värre än spöregn. Men det var verkligen en upplevelse att gå runt och kolla på det.

Efter fallet åkte vi tillbaka till hotellet och bytte om och gick ut och åt.

Likes

Comments

Idag var första dagen på community. Jag har en combo-program. Så på vardagarna kommer jag att arbeta med barn på olika vis både på barnhem, skolor och ett drop-in center för gatubarn och på helgerna kommer jag att arbeta med lejonen. Eftersom det är första veckan nu så har vi mest bara haft introduktioner på allt som finns i parken och idag var första dagen jag jobbade med barn programmet (community ). Vi åkte till en nu skola där ingen utav personalen varit förut. Vi fick en rundtur av området och de berättade lite om skolan. Skolan var för alla åldrar från 4 år upp till 18. Det var en liten skola med många elever. Skolan är på en gammal farm så klassrummen är väldigt små och de har knappt några stolar eller bänkar. Men det var väldigt intressant att få se hur de har det.

Efter lunch hade vi ett möte om Viktoria fallen som vi åker till imorgon. Ska bli så kul!

Likes

Comments