Vardagsmiddag

Varför inte passa på att göra några klassiska köttbullar. Passar perfekt att göra dubbelt recept sedan frysa in!😋💕

Klassiska köttbullar

4 portioner

Ingredienser

Köttbullar

600 g nötfärs (eller blandfärs)
0,5 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk skånsk senap
1 gullök
Salt och peppar

Gräddsås (dubbla receptet om du gillar mycket sås)

1 msk smör
2 msk mjöl
2 dl grädde
1 köttbuljong tärning
1 tsk soja
Salt och peppar

Tillbehör

4 portioner kokt potatis
Rårörda lingon
Inlagd gurka

Gör så här:
Köttbullar

Hacka löken. Rör ihop färsen med ägg, ströbröd, senap, kryddor och löken.
Rulla färsblandningen till lagom stora bollar.
Stek sedan i en klick smör i stekpannan. Var noga med att hela tiden röra stekpannan fram och tillbaka så att köttbullarna rullar och behåller sin runda form. För att undvika brända köttbullar kan man micra dem om de inte är genom gräddade.

Gräddsås

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och häll i grädden. Smula ner buljongtärningen och häll i sojan. Låt sedan det små koka tills såsen tjocknar lite.

Servera sedan alltsammans och njut!💕

Grundreceptet kommer ifrån landleys kök

Kramis💕

/Julia❤️







Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Tillbehör

Här kommer ett recept på den snabbaste och godaste mangosalsan som finns, den är verkligen supergod och den passar till både kött och fisk. En rätt som de passar extra bra till är kyckligfajitas 👌😋


4 portioner

Ingredienser
1 st mango
1 röd chili
1 silverlök
½ dl hackad färsk koriander
saft av 1 lime
½ tsk salt

Gör så här:
Dela mangon. Kärna ur chilin. Skala löken. Finhacka mangon, chili och lök. Blanda allt och rör i limesaft och salt.

Recept hämtat från ARLA.SE

Hoppas det smakar! Kram

/Ellen💓





Likes

Comments

Tips och trix

Veckans tips är för hur man får en skärbräda att ligga stilla när man skär. 🔪😊

Kolla på videon för att se hur en helt vanlig disktrasa kan förhindra att skärbrädan glider!💕

Hoppas att ni finner tipset hjälpsamt!

Kram❤️

/Julia💕

Likes

Comments

Här är ett recept på en vit pizza och ett recept på en röd pizza😋🎊 Perfekt som festmat eller varför inte till en lyxig middag💝

Degen:

Ingredienser:

50 g jäst

2 dl vatten

4-5 msk rapsolja eller olivolja

1,5 tsk salt

8 dl vetemjöl+ lite till utbaket

Gör såhär: Smula ner jästen i en bunke, blanda i 2 dl vatten (som är uppvärmt till 37 grader). Blanda i salt och rapsolja. Häll sedan i lite mjöl i taget tills degen har börjat släppa från kanterna. Då är det dags att låta degen jäsa i 60 min och sedan så är degen redo att bakas ut.

När degen har jäst är så dela upp den i 4 bitar eller två beroende på om man vill ha 2 stora pizzor eller 4 mindre. Knåda degen lätt och kavla ut på ett bakplåtspapper. Bottnarna är nu klara och nu är det dags för toppingen!😋

Vit topping

Ingredienser:

100 g naturell färskost

60-70 g getost (eller annan gormeost som tex. Brie)

1 msk honung

1/2 dl valnötter

Ruccola efter smak

Ca 3 dl riven ost

Gör såhär: (Beskrivningen är för om man gör 2 stora istället för 4 små.) Sätt ugnen på 230 grader eller på eran ugns pizza program. Fördela färskosten jämt på botten. Strö över den rivna osten och hacka sedan getosten i mindre bitar och lägg på. Spara ost till den röda pizzan. Grädda i mitten av ugnen tills osten har smält och blivit gyllene i ca 10-15 minuter. Krossa valnötterna och strö över pizzan. Ringla även på honungen och lägg till sist på rucolan. Då är den vita pizzan klar🌟

Röd topping: (en stor pizza, dela receptet på två så får du två små istället)

Ingredienser:

1 burk Tomatsås eller Tacosås (2dl)

10-15 skivor salami (jag använde älgsalami från Karelius)

2 tsk torkad oregano

Salt och peppar efter smak

Ost (som är sparad från den vita pizzan)

1 Vitlöksklyfta

Gör såhär:

Bre ut tomatsåsen eller tacosåsen över den utkavlade degen. Lägg på osten och sedan salami bitarna. Där efter är det bara att pressa vitlöksklyftan och sprid ut den över pizzan. Strö sen över med kryddorna (oregano, salt och peppar. Grädda sedan i ugnen i 10-15 minuter. Och pizzan är klar💕❤️

Vi hörs igen nästa lördag ha det bra💞

// Filippa💙




Likes

Comments

Vegetariskt

Denna lasagnen är både nyttig och god. En av de snabbaste lasangerna jag har provat och den går lätt att göra. Perfekt när man vill göra en lasagne men inte har så mycket tid✨😊

Ingredienser:

1 gul lök

3-4 stjälkar blekselleri

3 morötter

En klick smör att steka i

1 burk krossade tomater

2.5 dl vatten

1 dl röda linser

2 dl cremé fraiche

Salt och peppar

Oregano

6 lasagneplattor

200 g riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och hacka löken. Hacka sellerin fint i mindre bitar. Skala och riv morötterna.

Fräs alla grönsaker och löken i en stekpanna med smör. Häll över de krossade tomaterna och använd vattnet för att skölja ur paketet och häll i stekpannan.

Tillsätt linserna och låt puttra till grönsakerna och linserna mjuknat.

Ta bort från värmen och tillsätt cremé fraichen. Smaka sedan av med salt, peppar och oregano.

Pensla en ugnsfast mindre ugnsfast form med olja. Lägg lite gryta i botten sedan två lasangeplattor mer gryta och även ost. Upprepa med fler lager så långt lasagneplattorna räcker. Spara lite ost att lägga högst upp på toppen.

Grädda lasangen i ugnen i ca 20-30 minuter beroende på vilken form du använt.

Hoppas ni gillar denna super smaskiga lasange. Jag tänkte först att blekselleri inte skulle vara så gott men jag lovar er att det blir super smaskigt i denna lasangen.

Kramis💕💗

/Matilda


Likes

Comments

Choklad, Nyttigt, Småkakor

Dessa nyttiga chokladbollar är perfekta som ett snabbt mellanmål och ger bra energi!😋💪

Nyttiga chokladbollar

Ingredienser

200 g urkärnade dadlar

3/4 dl rapsolja

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

1 dl riven kokos + kokos att rulla i

2 msk kakao

2 dl havregryn


Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.

Rulla smeten till bollar och rulla i kokos.

Recept är hämtat från boken "Mera Vego"

Hoppas att ni testar!

Kramis❣️

/Julia💕

Likes

Comments

Sallader

Denna härliga rödbetsallad har blivit en av mina favo sallader, en sallad som passar perfekt för alla rödbetsälskare(som mig)😋

Till 4 port

Ingredienser:
500 g färdigkokta skalade rödbetor
1 förp vita bönor (à 380 g)
1 skalad pressad vitlöksklyfta
1 msk finrivet citronskal
1/2 dl färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk salt
65 g ruccola
150 g smulad fetaost

Gör så här:
Skär rödbetor i cm–stora bitar.
Häll av, skölj och låt de blandade bönorna rinna av.
Rör ihop vitlök, citronskal, citronjuice, olivolja, persilja, chiliflakes och salt.
Blanda betor och bönor med dressingen och ruccola.Toppa med fetaost.

Nu är det bara att njuta av din underbart goda sallad😊

Grundreceptet är hämtat från ICA.se. Hoppas ni gillar receptet😋

Kram
/Ellen💕

Likes

Comments

Vegetariskt, Smårätter

Kantarell macka är så gott att man nästan dör😆💕 Här kommer ett recept🌟

Ingredienser:

2 små eller 1 stor brödskiva
2msk smör
1dl färska Kantareller
en nypa salt och lite vitpeppar

Gör såhär: Sätt på stekpannan på hyfsad hög värme. Lägg i kantarellerna och stek tills vattnet från kantarellerna dunstat bort. Tillsätt då smör, salt och vitpeppar. Lägg sen i mackorna och stek allt tills de har fått en gyllenbrun yta. Stäng då av spisen, lägg upp och servera🎉💗❤️

Ha en underbar helg❤️💝

// Filippa🌟💜

Likes

Comments

Vegetariskt

Idag så tänkte jag dela med mig av denna super goda rätt. Den är helt vegetarisk och innehåller massa nyttigheter🥑💪🏻
Denna rätten kan ätas till lunch, mellanmål eller varför inte till middag.
Man slänger ihop den på ett kick och den är väldigt mättande dessutom😊

Ingredienser:
3 dl solrosfrön
6 dl mjölk
2 dl mjöl🥛
en nypa salt
3 ägg🥚
Smör eller rapsolja att steka i

Ärtkräm:🥄
2 dl kokta gröna ärtor
2 mogna avokador🥑🥑
salt och peppar efter smak
Eventuellt lite citronsaft för att undvika att röran blir brun lika snabbt

Gör så här:

Börja med att hälla solrosfröna och hälften av mjölken i en bunke. Mixa blandningen slät med en stavmixer. Tillsätt sedan mjöl, salt, ägg och resterande mjölk. Blanda till en klumpfri smet.

Stek sedan plättarna antingen i ett plättlagg eller direkt i stekpannan på medelhög värme i smör eller olja.

Om du vill servera plättarna med ärtkräm så går det bra annars så kan man servera med sylt eller annat gott. Var inte orolig för solrosfröna för de smakar inte så mycket i de färdiga plättarna sedan.

Ärtkrämen gör du lätt genom att mixa ärtor och avokado med kryddor. Tillsätt ev citronsaft mot slutet.

Om man vill kan man även servera plättarna med lite ärtskott för att få något krispigt med detta är inget måste.🌱

Hoppas ni vågar er på detta underbart goda recept.😉

Receptet kommer ifrån koket.se

Kramis❤💕

Likes

Comments

Nyttigt

Denna smoothie är jätteenkel att göra och passar perfekt nu i värmen!

Regnbågssmoothie

Ca 3 mindre glas

Ingredienser
2 bananer ( frysta eller färska)
2 dl yoghurt
1 skvätt mjölk
1 dl hallon
1 dl blåbär

Gör så här:
Mixa banan, yoghurt och mjölk i en mixer. Häll sedan upp 1/3 av blandningen i glas. Mixa sedan ner hallon i blandningen och häll i hälften i glas. Mixa sist ner blåbären och häll sedan upp i glas. 

Recept inspirerat från Yayas blogg

Hoppas att ni prövar!

Kramis❤

/Julia❣️

Likes

Comments