Nu efter några dagar när jag smält beslutet och läst på en del har jag börjat ta tag i allt som ska ordnas innan studierna börjar. Först var det mesta bara en röra i huvudet men genom att skriva ner allt fick jag en överblick och kunde prioritera smart.

Boende är det svåraste att fixa om man inte var klok nog att ställa sig i bostadskö under gymnasiet. Därför är boende högst på priolistan, helst något centralt i stan så jag enkelt kan ta mig till och från skolan och tågcentralen. Önska mig lycka till med det... men jag står i kö till några studentlägenheter där oddsen känns lite högre i alla fall.
Hittar jag inget boende direkt får jag börja pendla. Dock kommer första tåget in lite senare på morgonen, vilket innebär att jag inte kommer kunna ta det de dagar jag börjar tidigt och får då bo på typ vandrarhem eller nåt. Men ja, det brukar lösa sig.

En annan sak som ligger högt upp på listan är att skaffa nya glasögon. När jag bytte till starkare styrka på linserna senast var jag för snål att byta glasen också, men nu får jag ont i huvudet direkt när jag använder glasögonen och det funkar ju inte när jag ska plugga...så ett par nya är ett måste. Optikern hade en tid redan i morgon och om jag har tur hinner glasögonen bli klara innan det är dags att dra igång. Kanske får ni se smakprov på bågarna här.

En ny laptop måste jag också köpa. Min krascha i början av gymnasiet och sedan klarade jag mig med skoldatorn. Efter det har jag lånat mamma och pappas eller Markus dator om det är något speciellt, fast ärligt har jag klarat mig helt med bara mobilen. These things are amazing📲.. men som ingenjörsstudent känns det lite tanigt att ta sig igenom allt med bara en en smartphone. Någon som har bra tips på bärbara datorer? Har apple i bakhuvudet såklart men skulle nog hellre ha en dator med Microsoft-mjukvara. Älskar dess kortkommandon.

De flesta förberedelserna är rätt roliga tycker jag men i går sa jag upp mig och det var faktiskt lite känslosamt. Har trivts väldigt bra med mina kollegor och jag har verkligen utvecklats som person med de arbetsuppgifter jag haft. Ett och ett halvt år har gått fort, och möjligheterna som att få en högskolekurs i interkulturell kommunikation och en EU-resa till Italien men syfte att få kunskap och idéer till att utveckla service gentemot nyanlända är något jag stolt ser tillbaka på. Allt har sin tid men jag kommer alltid minnas tillbaka till den tiden men glädje. Nu har jag bara en arbetsdag kvar sedan tar jag två och en halv veckas semester, och efter det gör jag sista vecka. Sen kör vi!

Min "att göra"-lista ser ni här:

• Ta reda på
Skola
- när är uppropet
- när ska man registrera sig på skolans portal
- adress till skolan
- introduktionsschema
- information om nollning
Boende
- har skola bostadsgaranti
- kostnader för boende
- behöver jag bo på studieorten
- står jag i kö hos något bostadsbolag i området, annars ställ mig i kö!
- finns det snabba vägar att få tag på boende, t.ex. facebook, blocket
Resa till och från studieorten
- möjlighet att pendla dagligen
- möjlighet att veckopendla
- priser för årskort, månadskort, pendelkort, enkel tur
CSN
- kan jag få studielån och studiebidrag

Informera
- säga upp mig från jobbet
- berätta för fotbollstränarna att jag kommer dra ner/sluta
- behöver jag boka om något läkarbesök/tandläkarbesök eller dyl.?
- skaffa blogg för att kunna uppdatera för nära och kära, och för min egen skull

Köpa
- glasögon, boka tid hos optiker!
- laptop
- miniräknare
- litteratur (låna av kompis, bibliotek?)
- kollegieblock
- linjaler, gradskiva?
- löparskor

Sälja
- bilen
- andra ting jag inte behöver?
- kan jag minska utgifterna, t.ex byta mobilabonnemang?

Likes

Comments

Jag hade tidig lunch och satt själv i personalrummet. Samtidigt som jag hungrigt välde in maten i munnen funderade jag på eftermiddagen och vad för besked jag skulle få. Efter några tuggor bestämde jag mig för att logga in på antagning.se för att leta reda på en specifik tidpunkt beskedet skulle publiceras. En notis att jag hade ett oläst meddelande poppade upp. Meddelandet var från KTH, Kungliga Tekniska högskolan, och inleddes med "Till dig som sökt civilingenjör...". Min första tanke var att alla skolor skickar ut sådana meddelande som tack för ansökan, så jag brydde mig inte mer om det och klickade mig istället vidare med tron att beskedet ännu inte kommit ut. Men nästa sida jag fick upp var "Mina anmälningar" och under mitt första hands val stod det "ANTAGEN" med gröna bokstäver. En våg av överraskning och glädje blandat med ångest välde över mig. Tankar susade runt i huvudet så som "Jag kom in!", "Är jag verkligen redo?", "Fem års studier är långt tid...", "Vill jag verkligen bli civilingenjör?", "Jag ska bli civilingenjör!", "Kommer jag känna mig liten i en helt ny stad?", "Vad spännande med en ny stad!", "Det är för långt bort för att pendla varje dag...",, "Kommer jag klara att vara borta från min sambo Markus, familjen och vännerna så mycket?", "Jag kan inte tacka nej, det är dags börja plugga nu...", "Det ska bli så kul att börja plugga!", "Kommer jag ens ihåg någon matte??", "Äsch, vi kör!".

Så gick det till när jag fick reda på att jag kom in på civilingenjör i maskinteknik med industriell teknik och hållbarhet på KTH i Södertälje, och tog beslutet att tacka ja. Allt på mindre än en minut. Mycket mer om min resa ska ni få läsa här framöver, hoppas ni hänger med!

Likes

Comments