Hej alla!!

Ja här sitter vi nu på rummet färdig packade, för om ca 7h åker vi på en mini semester till Hong Kong. I söndags gick vi upp för ett berg igen. Det har blivit en del bergsklättring här ;) men skoj va det. Blev att bra avslut med vår supervisor från kirurgavdelningen. Som avslutning på helgen blev det bion skönheten och odjuret.

Måndagen spenderades på förlossningen. Sååå söta små barn. Efter det hade vi ett möte med alla som varit delaktiga i vår tid här för lite reflektion och synpunkter. Men några synpunkter hade vi inte. Vilket ställe vi fått vara på. Så nöjda är vi båda två. Kunde inte fått en bättre praktiktid här i Kina.

Som avslutning gick vi och åt med våra studentvänner. Perfekt avslutning på en 4-5 veckors praktik

/ Hanna och lina

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Denna veckan har vi varit på sjukhuset igen, fast denna gång på en kirurgavdelning. Avdelningen tar hand om patienter som har lever gall och bukspottkörtel problem. Upplägget på avdelningen är densamma som på medicinavdelningen. Förutom att där vi är nu har de personer som hjälper patienterna med hygien, mat mm. (som Sveriges personliga assistenter) pga att deras anhöriga ej har möjlighet att vara på sjukhuset. Men för denna hjälp får patienten betala extra.

I veckan har vi fått göra diverse olika saker, blodprov, intramuskulära injektioner, subcutana injektioner, sätta pvk, blanda antibiotika, ge infusioner, blanda och sen ge inhalationer och även ge lavemang. På bilden nedan får ni se hur de med hjälp av en metallkanna fylld med varmvatten gör så att vätskan till lavemanget blir ljummet.

Vi har också i veckan gjort ett besök på operation. De hade 15 operationssalar för större operationer i dessa var det två sjuksköterskor i varje sal. De hade ytterligare 2 salar för mindre operationer. På dagpassen jobbade det 35 sjuksköterskor. Totalt på en dag kunde de göra uppemot 70 operationer. Utifrån det vi kunde se och fick reda på liknar deras operationssalar och sätt att arbeta Sveriges.

Ps. Nu har artikeln publicerats i tidningen

Likes

Comments

Tjo!

Helgen har spenderats i staden Xiamen. Kändes verkligen som vi har haft en lång weekend semester. Men det va nära att resan inte blev av. Det började med att vår vän från universitetet vi bor på skulle följa med på resan. Men så blev inte fallet då de på skolan har någon regel att studenterna inte får lämna Fuzhou pga av säkerheten och detta gällde oss med tror vi. Men efter några samtal och avbokning av gruppresa och påskrivning på papper att skolan inte står för säkerheten åkte vi iallafall i fredagskväll med tåg till Xiamen. Vår studentvän är väldigt noga med att allt ska fungera perfekt. Hon bokad alla våra biljetter och även hotel. Så snäll är hon. Under helgen har hon smsat mycket bara för att se att vi har det bra. Hon haffade till och med en tjej i kön till tåget som skulle följa oss och hjälpa oss fram till en av hennes vänner som bor i Xiamen som skulle ta oss till hotellet. Vi blir lika förvånade varje gång hur snälla alla är här. Vi somnade rätt fort när vi väl kom fram till hotellet (Hanna somnade som en stock då det va riktiga sängar och hon njöt till fullo).Nu till lördag. Lördagen spenderade vi på ön Gulangyu island. Vilken upplevelse alltså. För det första att bara komma på rätt färja till rätt ö va en upplevelse i sig. Vi va glada att vår vän skrivit ner alla adresser på kinesiska som vi bara kunde visa folk. Ön i sig va så vacker och full med personer och sevärdheter. Vi va glada att vi hade bestämt att vara där en hel dag för det behövs. Här får ni inte en lång berättelse om hur det såg ut, det får bilderna berätta och ni som vill veta lite historia om ställerna vi kollade på får helt enkelt använda Google ;)
På kvällen lyxade vi till med anka och gott att dricka sen tog vi oss en promenad på Zhong shan road. En gata utan bilar massor med affärer och människor.

Och till dagens dag( och alla som inte fattar vilken dag det är så kan vi berätta att det är söndag idag). Idag tog vi en lång promenad till ett tempel. Vi båda trodde att det skulle vara lugnt på ett tempel men fy tusan va människor det va som bad till olika gudar lite här och var. Men vilket vackert tempel. När man kom på baksidan av det kunde man gå upp för massor och då menar vi massor med trappor. Upp gick vi ca 1400 trappsteg, svetten den rann men vilken utskick vi fick oss. Det tog ett tag att ta sig runt på templet så det blev inte så mycket mer till det andra vi hade tänkt oss. Men vi gick en snabbtur på universitet som ligger i stan. Det är visst ett väldigt känt universitet. Tror det va för att de va det första internationella och sen att de va så vacker miljö där. Kan ha varit något mer men vi har glömt bort det. Ni får använda Google här igen om ni vill veta mer. Som avslutning på denna resa tog vi oss till strandpromenaden och bara gick där tills de va dags att ta sig till tågstation där vi nu sitter och skriver och väntar på tåget. Imorgon börjar en ny vecka och då ska vi praktisera på sjukhuset igen Denna gången på en kirurgavdelning.

Kram Lina och Hanna

Likes

Comments

Hej!

Då var vi inne på tredje veckan och sista veckan i kommunen. I veckan har vi fått se hur de arbetar på Apoteket. Patienterna kan få "vanlig"medicin men även örter som farmaceuterna blandar till. Vi har också varit med när de vaccinerat barn. De var 4 sjuksköterskor som vaccinerade ca 200 barn varje dag och detta på 4 timmar under förmiddagen (gick på löpande band). Arbetsron var inte den bästa, alla sjuksköterskor satt i samma rum och vaccinerade så ljudvolymen var väldigt hög, då barnen skrek när de blev stuckna.

På onsdagen var det kvinnodagen, då hade vårdcentralen anordnat ett event för kvinnorna i staden. De gick först 5km sen samlades alla igen och då lärde de ut hur man gör HLR. De hade även gjort frågor där de fick räcka upp handen om de kunde svaret och då fick de ett pris (snacka om hysteri när de visste svaret).

Under veckan har vi även varit på två hembesök där ett utav dom blev lite speciellt. Vi hade fått till oss dagen innan att tidningen skulle följa med och göra ett reportage som vi trodde skulle handla om hemsjukvården i Kina. Men vad fel vi hade, reportaget skulle handla om oss, de intervjuade oss om hur vi upplevde vården i Kina och hur det skiljer sig från Sverige mm. Vår handledare ska köpa tidningen åt oss så vi kan se hur reportaget blev.

I veckan har vi även hunnit med att gå på massage (inte många centimeter av kroppen som uteblev). Vart fantastiskt skönt ;). Massage+lunch kostade endast 130kr så vi får se om vi hinner dit en gång till. Vi har även varit på hot springs där vi badade i diverse varma pooler som var runt 40 grader varma. De olika poolerna innehöll olika örter som skulle vara bra för hälsan bl.a. rosor, grönt te, kaffe, jasmine.

I helgen ska vi till en annan stad, Xiamen. Det är en stad som ligger vid havet. Uppdatering om detta kommer

Ha de fint// Hanna och Lina

Likes

Comments

Tjena mittbena!

Nu är en till vecka avslutad. Denna veckan har gått ännu fortare än den förra. Vädret har också varit på vår sida bara sol, sol och åter sol.
Dagarna har spenderats på en vårdcentral. I onsdags va vi på barnavdelningen, så söta barn alltså. Till barnavdelningen kommer barn upp till 36 månader ålder efter det kommer läkare ut till skolan för hälsokontroller. Fram till 36 månaden ska de uppsöka vårdcentralen ett antal gånger och första är när barnet är 1 månad Vi märkte att många kommer med sin mor eller far förälder till kliniken. Detta för föräldrarna jobbar. De vägs, mäts och läkaren känner på barnet från topp till tå. De kollar så inget är fel helt enkelt! På en morgon träffar två läkaren över 50 barn och fler är det som kommer för att vägas och mätas (ca 200 på en morgon). Så det gäller att ha koll på alla papper. Då journalen är i pappersform.

Torsdagen spenderade ute på gatan där vi satt och träffade kommunens invånare. Där kunde de ta blodtryck och läkaren kunde skriva remisser åt personernas så de kunde komma på en hälsokontroll hos läkaren. De som var över 65 år, medicinerades för högt blodtryck eller hade diabetes fick en sådan hälsokontroll gratis 1 gång per år. Sen innan lunch gick vi hem till 2 helt underbara personer. Både var nyss hemkomna från sjukhuset då de varit inlagda för att få koll på deras höga blodtryck. Dem har väldigt bra kontakt med sjukvården och tycker dem är som en familjen vilket var skönt att höra.


Efter lunch gick vi till West lake park en så himla fin park med en sjö i mitten. Där satte vi oss på en bänk och bara njöt av solen. Men vi blev ofta avbrutna i vårt solade då många ville ta kort med en ;) de satte sig bredvid oss för att ta kort eller ställde sig rätt framför oss utan att fråga.. men vi skrattade mest åt det.
Fredag spenderades på TCM avdelningen på vårdcentralen. Vi båda tyckte det va rätt skrämmande hur dåliga de va på hygien under behandlingarna. Kopparna de använder som ni ser på bilden torkas ut med vanligt papper sen används de på nästa patient igen. Efter dagen var klar på vårdcentralen åkte vi till köpcentrumet nära våra Växjö vänner för att äta MC-Donalds. Som vi hade längtat efter en hamburgare ;) hahah. Efter det åkte vi hem till vännerna våra för att bara umgås, kramad, äta god mat och dricka vin.

Helgens upptåg har och kommer bli mycket rolig. I dag har vi varit i Forrest park. Det går inte att beskriva hur vackert det va där. Bilderna får tala för det. Efter det bjöd våra studentvänner oss på mat. Så mycket god mat vi har ätit dessa två veckorna. Imorgon ska det regna så vi tänkte spendera dagen på Starbucks och sen på kvällen blir det bio. Kramar / Hanna och Lina

Likes

Comments

Hej allihop!

Igår gjorde vi vår första dag på en vårdcentral i Fuzhou. Vårdcentralen är den största i Fuzhou och 110000 människor tillhör vårdcentralen. På vårdcentralen var det 51 anställda och egentligen skulle de behöva ha 130 för att kunna bedriva den vård de vill. På vårdcentralen hade de BVC, tandläkare, mödravård, psykiatrivård, tcm. Men förutom vårdcentralen fanns det 7 om vi minns rätt läkarstationer som folket kunde gå till för att slippa ta sig till vårdcentralen då det kan vara ganska långt för vissa människor då området som vårdcentralen har hand om är väldigt stort. På dessa läkarstationer kan man komma och få infusioner, tcm och prata med en doktor om sina besvär. På läkarstationen var det bara 4 personer i taget som arbetade (läkare,sjuksköterska, farmaceut och receptionist). Folket i samhället kunde också få hembesök av en läkare.

När vi hade fått oss en rundvandring på vårdcentralen och på en läkarstation åkte vi och åt lunch med chefen. Efter lunchen fick vi ledigt och innan vi fick skjuts hem fick vi varsin presentpåse.

När vi blev lediga på eftermiddagen passade vi på att åka till köpcentret som ligger nära där vi bor för att gå och strosa lite i affärerna. Sen när vi kom hem tog vi oss en rundtur på campus, som är fantastiskt fint med massa växter och dammar.

Idag var vi på mödravården där vi fick vara med och se och lyssna när de pratade med de gravida kvinnorna om hur de mådde och upplevde sin graviditet, de lyssnade även på barnets hjärta med hjälp av en doppler. Vi befann oss i ett mycket litet rum kanske 16 kvm och där inne var vi två(Hanna och Lina), vår huvudhandledare, en sjusköterska, en läkare, en kvinna som de lyssande på barnets hjärta på och en kvinna med hennes man som de pratade med och tog blodtryck så det var mycket folk på liten yta. Under graviditetens gång ska kvinnan träffa en läkare 4 gånger antingen på vårdcentralen eller på sjukhuset. De hade även en tavla där de skrivit upp vilka kvinnor som var i riskzonen, de riskfaktorer de hade var om man var <18, >35, högt blodtryck med mera och hade man något utav dessa riskfaktorer skulle man träffa läkaren oftare. Många gravida kvinnor vågar inte till hundra procent lita på mödravården som inte är på sjukhuset men detta vill staten förändra. Därför kan de gravida kvinnorna på vissa mödravårdscentraler i kommunerna få gratis vård som ingår i deras försäkring men på sjukhus måste de betala en summa. 


Hörs någon annan dag / Lina och Hanna 

Likes

Comments

Hej alla glada läsare!
vi har nu gjort våran sista dag på njuravdelningen. Det har varit så intressant att gå med och se hur de jobbar. Vi har de senaste dagarna fått vara med om mycket! Vi har fortsatt gett medicin intravenöst men även testat på mycket av den traditonella medicineringen.De sista dagarna har vi dock mest gjort tradoinell medicinering. Vi har fått testa på varandra som bilderna visar men även på patienterna. Vi har märkt att dem är väldigt noggranna med att kolla id. Tre gånger kollas det innan man lämnar patienten. Nästan alla journal anteckningar är i pappersform först, dessa anteckningar skrivs sedan in i datorn för att sedan skrivas ut igen för att vid patientens hemgång arkiveras på sjukhuset. Vi fick en rundtur på dialysen i torsdags. Dem va väldigt noga med att vi hade munskydd på, spritat händerna och att vi hade skydd för våra skor. Men när sjuksköterska gick runt till alla patienter som fick dialys använde hon samma handskar hela tiden! Patienterna som fick dialys va indelade i 2 rum, 1 rum där alla hade något slags positivt resultat på blodprov som heptatit och ett rum där det va "friska". I det "friska" rummet va det 5 patienter och i det andra 25! Det va nu vi verkligen förstod hur vanligt det är med smitta här. Vi har inte märkt många skillnader än så länge mellan hur vi i Sverige arbetar och dem här. Det som är den största skillnaden hittills är de basala hygienrutinerna. De har långa rockar på sig när de jobbar, armband, inga förkläder och aldrig handskar. Men annars så spritar dem när det gör olika moment som vi gör. Men istället för klorhexidinsprit använder de sig av jod.

Många sjuksköterskor är gravida på avdelningen. Detta för att 2016 så fick de ha 2 barn i familjen! De blev väldigt chockade när vi berättade de förmånen vi har när vi blir gravida och hur länge vi får gå hemma med barnet. I Kina jobbar dem fram till de ska föda, och får stanna hemma med barnet i 150 dagar sen måste de börja jobba igen...

Precis innan vi skulle gå hem från avdelningen ville några sjuksköterskor att vi skulle delta när de gjorde en slags gympa. Den gick ut på att vi skulle klappa med våra händer på kroppen, vi gick från att klappa på huvudet ner till benen.

Helgen har varit lugn och skön. Kändes som man va tvungen att bara ta det lugnt efter alla nya intryck denna veckan. Lördagen spenderade vi halva dagen på sjukhuset. Efter vi sagt hejdå till vår bashandledare begav vi oss till våra Växjövänner för att sova där till söndagen. Lördagseftermiddagen spenderades på köpcentrumet som ligger i närheten. Vi fikade och bara mös! Kvällen spenderades hemma hos våra vänner med att spela massor med kort och dricka rödvin, öl och att äta ananas. Ananasen är sååå god här, mycket sötare i smaken än den vi importerar hem till Sverige. Borde kanske köpa hem några? ;)
Söndagen började med sovmorgon och kortspel. Vid 2 tiden mötte vi upp Xiang. Hon skulle visa oss vägen till 3 lakes and 7 allyes. 3 lakes and 7 alleys är som en minnesstad för det gamla Fuzhou om vi förstod det rätt. De sålde sådant som är gjort i Fuzhou med mera. För att summera veckan och helgen har den gått sjukt fort! Tiden bara rinner iväg. Vi har nu varit här i 1 vecka vilket är sjukt i sig.. något som varit jobbigt denna veckan är språket. Vi trodde nog inte när vi åkte hit att språket skulle bli ett sådant problem som det varit. Men allt löser sig med både bilder och kroppsspråk! / Hanna och Lina

Likes

Comments

Tjena!

Idag gjorde vi vår första dag på praktiken och den här veckan fram till lördag ska vi vara på en njuravdelning. Deras arbetstider är 8-17:30 med 2,5 timmes lunch mellan kl 12-14:30. Avdelningen har plats för 66 patienter och patienterna delas upp mellan 4 team där varje team består av två sjuksköterskor en är ledare och en assisterar. Den ledande sjuksköterskan ger medicinerna medan den assisterande tar blodtryck,puls, andningsfrekvens och temp på patienterna. Avdelningen har ingen personal som liknar Sveriges undersköterskor utan det är patienternas anhöriga som hjälper dem med mat, toabesök och tvättning. Patienterna blir indelade i 3 olika klasser, 1-3. Klass 1 patienter är de som är mest sjuka och de ska tittas till 1 gång/ timme, klass 2 patienters tillstånd är något bättre och de tittas till varannan timme och slutligen klass 3 patienter som är de piggaste kollas till var tredje timma. På bilden nedan är kan ni se vår bashandledare till vänster och huvudhandledare till höger och den andra personen är en sjuksköterska på avdelningen.

You can try är något vi hört ofta idag! Vi får testa på mycket som ni kommer se på bilderna. 


Sjukhuset utför mestadels tcm (traditionell kinesisk medicin) men de ger även "vanliga" mediciner. De "vanliga" medicinerna iordningställs inte på avdelningen utan personalen beställer medicinerna från sjukhusets apotek och sen kommer de upp färdigpackade till avdelningen. Även infusionerna är färdigställda. Om det kommer nya patienter har de ett litet utbud av läkemedel på avdelningen så att de kan ge dem de mediciner de behöver. De mediciner som är i tablettform kommer upp till avdelningen i små påsar som liknar Sveriges apodos påsar.

De behandlingar de ger utifrån tcm är en box som är varm och innehåller mossa som de sätter på den ackupunktur punkt som ska hjälpa mot det som patienten har problem med på bilden nedan sitter denna box på patientens underben och han hade smärta i nacken. De utför även ackupunktur där de sätter dit små nålar på de ackupunktur punkter som behövs för den specifika patientens behov. De använder sig även av torkade örter som de sedan blandar med honung och som de därefter lägger på ett slags plåster och fäster det på kroppen på bilden nedan kan ni se att patienten får ett plåster på magen och det är för att hennes mage ska komma igång. Ännu en tmc behandling är örtdrycker som patienterna dricker 2 gånger/dygn och dessa drycker innehåller olika öreter beroende på vad patienten har för problem.

Efter praktiken åkte vi till våra tre växjövänner som är på ett annat sjukhus i Fuzhou. Vi åkte till ett köpcenter och åt kvällsmat där vi fick känna på hur det känns att inte kunna göra sig förstådd. Men med hjälp av att se hur de övriga restauranggästerna gjorde och med kroppsspråk fick vi till slut mat och de flesta av oss blev mätta. Efter det åkte vi till våra vänners lägenhet och sov över där.

Hoppas ni där hemma har det bra :) // Lina och Hanna

Likes

Comments

Godmorgon!!


Klockan är nu 17.00 här i Fuzhou och vi är tillbaka på vårt rum!
Äntligen fick vi sova ut för vi skulle inte träffa vår handledare Jasmine förens kl 15.00 idag. Trodde inte vi skulle sova så länge idag då sängarna är VÄLDIGT hårda Men klockan va 11.00 när vi slog upp våra ögon! Vi har nu fått reda på varför de inte finns element på rummen.. staten har bestämt att södra Kina har det så varmt året om så det behövs ingen extra värme, vi håller inte riktgt med om detta då vi nu sover med dubbla täcken, flis, mjukisbyxor och strumpor ;)

Vi mötte upp Jasmine vid biblioteket för att gå och träffa rektorn för sjuksköterskeavdelningen och vice rektorn. Efter mötet visade Jasmine oss runt på universitetsområdet. Det är så vackert här de har en sjö i mitten på området och park där de odlar örter som det använder i sina behandlingar. En skillnad vi har fått redan på är att Sjuksköterskestudenterna utbildas i alla specialiteter som Iva vård, operation, pediatrik och gyn va säkert mer än det men är dem vi kommer ihåg och detta under 3 år! Efter tredje året har de praktik i 1 år. Skolan har som oss ett KTC där de får lära sig allt och rum där det utbildar i varje specialitet.

Nu sitter vi på rummet igen och försöker komma på vad vi ska äta. Verkar som vi ska ge oss på kinesisk mat igen.

Imorgon är första dagen vi ska vara på sjukhuset. Vi är sjukt taggade och spända!!

Likes

Comments

Hejsan!

Idag den 20/2 blev vi hämtade av en chaufför som tog oss till sjukhuset som vi ska göra den del av våran VFU på. Sjukhuset vi ska göra vår VFU på utgår nästan enbart från traditionell kinesisk medicin. Dagen startad med en introduktion, där handledare, ansvarig sjuksköterska för hela sjuhuset och sjukhusets president deltog. Vi har även fått en handledare som kommer vara med oss varje dag på VFU:n. Efter introduktionen som skedde med hjälp av en powerpoint på kinesiska, vi fattade siffrorna som stod men inget mer. De frågade oss om det är svårt att få jobb som sjuksköterska i Sverige, då vi svarade nej sa de att det borde bero på att vi var så söta ;). Efter introduktionen visade de oss runt på sjukhuset där varje den ansvariga sjuksköterskan på avdelningen berättade om vad det var för sorts avdelning. Det är enbart vår handledare (Jasmine) som kan engelska så hon får tolka åt oss som tur är ska hon vara med oss varje dag. När rundvandringen var slut gick vi för att äta lunch på sjukhusets matsal, båda två hade svårt för maten så blev att vi enbart åt ris. Jasmine hjälpte oss sedan med att visa vilken buss vi skulle ta tillbaka till campus, bussen tar ungefär en timme. På kvällen tog studenterna på campus med oss till stan för att äta kvällsmat, då vi var väldigt hungriga tog vi ett säkert kort, det blev Mc Donalds.

Tack och hej leverpastej!

Likes

Comments