Det slovenska skogsbruket skiljer sig väldigt mycket från det svenska. Detfinns flera orsaker till att skillnaderna mellan skogsbruket är så pass stora.Terrängen är den största skillnaden. Då Slovenien har en väldigt ojämn terräng,med mycket backar, sten och mycket regn som gör att det blir väldigt lerigt, dåkan inte maskiner användas i så stor utsträckning. Istället använder man oftamotorsåg vid fällning, som sedan vinschas upp med hjälp av en traktor.Stockarna som vinschas upp är oftast ej apterade för att underlätta bortforslingenav stammarna. När träden är uppdragna till den så kallade basvägen släpas deefter traktorn till något som liknar ett avlägg. Vid avlägget apteras domenligt deras virkesklasser. Vältorna är väldigt höga, men hur de lyckas få uppdom i dessa höjder är ännu ett olöst mysterium. Efter vårt försök att kommuniceramed de slovenska skogslärarna fick vi ändå inget ordentligt svar, då derasengelska var något knackig. Alla stockar märks och mäts av en friståendevirkesmätare i samband med lastning på timmerbilen. Dessa siffor förs sedan ini protokoll, och kollas igen när stockarna lastas av på sågverken. Detta gällerdock enbart virket som körs till industrin. Skolan vi besökte gjorde detta.

Säkerhet och miljöhänsyn var inget som låg högt prioriterat inom allaområden. Bristen på säkerhet leder till många dödsolyckor i skogen. Vidträdfällning med motorsåg hade de många knep för att säkra att fällriktningenblev korrekt. Alltså var motorsågningen en uppgift där säkerheten varprioriterad. När timmerbilen lastades var säkerheten inte lika prioriterad. Enperson lastar virke, samtidigt som virkesmätaren mäter en stock, markerar denoch pekar på vilken så timmerföraren kan lasta de märkta stockarna. Dettagjordes med höga hastigheter och säkerhetsavståndet från kranen var ”aktahuvudet, det går fort”. I skogen lade man inte ner mycket arbete för attförhindra markskador. De flesta vägarna var leriga och sönderkörda på grundutav att stockarna släpas efter traktorn. De har inte heller strikta regler föratt förhindra skadekörning på träd som ska lämnas. Så skador som orsakas pålevande träd görs inget med. Vad det gäller vältorna finns det inga krav på hurhöga de får vara. Det verkar heller inte finnas några krav på hur nära vägen envälta får läggas, samt att stående skog inte ska skadas vid avläggen. Vissavältor läggs mot stående träd, som leder till skador. Det finns anledningar somvarför vältorna är så stora, vilket vi återkommer med senare i texten.

För ett tag sedan förstördes många hektar skog på grund av en ”isstorm”. Efterdenna tragedi blev skogsbruket drabbat, pga. att markägarna inte tog hand omden skadade skogen. Detta gav en mycket gynnsam plats för barkborrarna vilket hargett Slovenien stora problem med detta i dagsläget. Det syntes tydligt på destora kullarna som förr grönskade, dessa är nu bruna och fyllda med döda träd.Man försöker förhindra utvecklingen av barkborres angrepp genom att hugga nerde drabbade träden. Detta är dock svårt eftersom maskiner inte är vanligt. Ettflertal maskiner är lånade från andra länder, men de hinner inte med att hugganer all skog som behövs, då maskinerna inte är anpassade till terrängen. Därföravverkas det just nu mer skog än vad de är vana vid och vältorna blir myckethöga då de helt enkelt inte har någon plats att lägga virket på. Detta ger enväldigt stor kalhyggeskänsla vilket är ovanligt i Slovenien.

Man slutavverkar oftast inte större områden i Slovenien. Istället väljsträd ut på en mindre yta som får slutavverkas och en föryngringsskog lämnas medstörre träd runtom i skyddssyfte. Träd som ska avverkas måste markeras av enspecifikt utbildad skogsarbetare. Träden måste markeras på korrekt sätt för attfå avverkas. Korrekt sätt innebär: en färgmarkering på synlig rot, samt färgmarkeringpå stam. Om träd som ej är märkta måste avverkas för att underlätta fällningeller liknande orsaker, måste stubben märkas med ett X.

Skogen är mycket uppdelad utav olika markägare.Det är mycket vanligt att äga mindre än ett hektar skog. Detta är också en utavanledningarna till att maskiner inte används mycket inom skogsbruket. Då deolika markägarna har svårt att enas så en större areal kan avverkas på sammagång. Detta gör att maskiner inte blir lönsamt att användas.

Den bergiga terrängen

En utav vältorna

Motorsågning på ett "litet" träd

Två traktorer som används i skogsbruket

Dessa stockar släpas ut efter traktorerna, ofta upp till 6 åt gången

​Alla träd som syns på kullarna är barkborreangripna

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu är vi strax framme i Linköping. Inte sista farväl från skolan togs vid 4 tiden inatt, då en taxi tog oss till huvudstaden.

Vi tog oss igenom säkerhetskontrollen. Dock blev Elin ännu en gång narkotikasvabbad. Vet inte om det beror på hennes leopardmössa, stålhättakängorna hon flög i eller den orangea huggarhjälmen som låg i handbagaget. Menmen dom hittade ju inget som tur va😉

Flygresan gick förvånansvärt bra. Vi var troligtvis de personer som alla ville sparka av flyget då vi tyckte att molnen var otroligt fascinerande. Många djupa funderingar väcktes, blandannat om sockervadd och att gå på moln.

På flygplatsen i Köpenhamn gick allt bättre än planerat. Två sjukt trötta brudar, med mer än en veckas sömnbrist klarade av att hitta rätt tåg. Nästan imponerande. Sedan har tågresan spenderats sovandes för Elins del. En unge petade på henne tills hon vaknar. Han var nog avendssjuk på mössan troligtvis.

Over and out

Likes

Comments

Resten utav gårdagen gick förvånansvärt bra

Eller nja

Vi spenderade resten utav kvällen i ett café för att ladda våra telefoner. Det som visas på bilden är för övrigt en av de smartaste uppfinningarna vi sett.

Vi tog oss till mötesplatsen på expot där vi hittade en kille från skolan. Sjukt skön. Honom utsåg vi till våran barnvakt för stunden och följde efter bland allt folk. Ett ganska dumt val. Vi, tillsammans med honom och några andra från skolan tappade bort gruppen. På expo. I Italien. Bland maaaassa folk, som för övrigt verkar uppskatta att gå in i oss samt ta på våra rumpor, inte med flit dock (vad vi vet). Men det löste sig ganska smidigt, efter o ha virrat omkring ett tag. Resten av eleverna från skolan stog så snällt och väntade tills vi hittade dem.

När vi väl var hemma, klockan 3 på natten, släpptes vi av bussarna ca 5min från skolan. Det är ju inga problem, om man faktiskt hittar. Men vi fick en enkel förklaring utav en lärare och lyckades ta oss till skolan. Nej vi är inte allas förvirrade turister...

Förmiddagen har spenderats med packning och fått våra papper ifyllda. Sedan började den jobbiga delen. Att säga hejdå till de underbara människor vi träffat här.

Sedan gick vi till affären, där Elin gjorde bästa köpet på hela resan troligtvis. En leopard mössa. Undra varför alla kollade konstigt på oss när vi gick hem från affären, Elin iklädd leopardmönstrad mössa och löparbyxor. Lite charmigt måste jag nog säga endå

Nu har vi städat ut vårat rum. Vi har druckigt mycket läsk och vatten insåg vi när alla flaskor samlades ihop...

Sedan hittade vi ett kryp som Elin slåss med på bilden. Efter en 5min lång fight lyckades vi fånga krypet i en flaska. Skickliga jägare skulle jag vilja påstå.

Men nu ska vi packa då våran taxi kommer om ca 7h (4 imorn), för att ta oss till flygplatsen i Ljublijana. Och vårt rum är stökigt, och våra väskor är nästan packade. Typ

Over and out- Cecci

Likes

Comments

Dagen började med att vi skulle möta våran host Tadeja som skulle köra oss till stället bussen gick ifrån klockan 03:45.. Sen satt vi på en buss med största delen slovenska sjukvårdselver i ungefär 6 timmar. Sen var det några modiga som började prata lite med oss och frågade lite om hur vi trivdes och påpekade att vi tydligen var vackra. Sen var vi framme i Milano vid ca 10 och fick våra biljetter, sen fick vi gå igenom en säkerhetskontroll innan vi kom in på expot. Första stoppet blev på McDonalds för att vi inte hade planerat att vi behövde frukost, som ledde till att vi var vääldigt hungriga. Sen äventyrade på mässan som är typ ett hektar stort. Expo är för övrigt en stor mässa med olika länder representerade i olika hus.
Så nu väntas hemfärden antingen klockan 19:30 eller 20:30, lite små svårt att fatta alla instruktioner på Slovensk engelska...

Over and out.

Likes

Comments

Eftersom vi ligger lite efter i vårat bloggande får ni två inlägg idag

Idag har vi lärt oss varför man behöver kunna styrbromsa med traktorn och att slovenskt skogsbruk är ganska oeffektivt. Men spännande. Och lite smått livsfarligt.

Vi fick köra varsin traktor och vincha träd, som sedan släpades efter traktorn ut mot vägen. 4 respektive 6 stockar släpades efter. Det var en speciell upplevelse, framförallt när traktorn inte styr i leran. Men roligt endå.

Våra lärare sa att "vi var bättre än många av killarna" på att köra traktor. Så de va nog rätt
Nöjda med oss endå, även att vi var lite smått nervösa på det mesta.

Efter ett tag med traktorerna åkte vi runt och kollade på olika sevärdheter. Slovenien är sjukt fint! Dock syns detta inte på de bilder som min kära iPhone tar... Men använd er fantasi!

På eftermiddagen har vi gått. Mycket. Alla elever som bor på skolan var idag tvungna att följa med på äventyr.

Vi gick långt och stannade. Tror dom åt grillad korv, vi gömde oss från alla skrämmande människor brevid dom vi faktiskt kände. Så alltså gick vi mer än 1 mil för att slåss med våran friendos med pinnar, knyta ihop deras skosnören, värma våra händer i deras nacke. Wow undrar hur dom fortförandes står ut med oss😂

Sen gick vi hem igen, i mörkret. Det var smärtsamt och slutade med att Elin tog av sig skorna pga ett flertal skavsår. Jag kände knappt min tå på slutet, vet inte om det är bra eller dåligt- men då gjorde det ju inte ont iaf :D

Aja det va mysigt endå under omständigheterna

Over and out- Cecci

Likes

Comments

Igår va vi ute och körde motorsåg. En lyckad dag skulle vi nog säga, eftersom vi inte skadade någon. Vi högg ner ett "litet" träd- 75cm i brösthöjdsdiameter. Inte så litet tyckte vi.

"Jag föll för dig"- eller kanske "jag föll på dig" bokstavligt talat. Elin föll över läraren när hon skulle såga av rotbenen. Inte så underligt igentligen när hon fick gå omkring i ett par huggarstövlar som var 4storlekar förstora. Menmen, vi skadad ju som sagt ingen.
Sedan åkte vi och kollade på ett sjukt stort träd

​Vi bestämde oss för en utflykt till affären. Dåligt beslut

När vi skulle gå in i affären stod ett gäng killar från skolan utanför, som vi tvingades gå imellan medan dom pratade med oss. Vi köpte massa festisar och kinderägg. Gissa vilka vi mötte på vägen ut från affären igen? Jo samma killar, dom stod där och väntade på oss. Vi svarade snabbt på deras frågor samtidigt som vi smidigt gick förbi dom. Men då följde dom efter oss, hela vägen till skolan. Pratandes med oss, även att vi inte pratade med dom särskilt mycket. Vi är inte bra på att hantera uppmärksamhet och flydde därför. Fedt konstigt va det


-Over and out

Likes

Comments

Eftersom vi inte hade något att göra idag begav vi oss till köpcentret. Där köpte vi choklad, skittels och festisar- typ. Sen hade vi festisdate sittandes utanför en affär. Undra varför dom kollade konstig på oss då...

3festisar senare, och mycket godis var vi ganska höga på socker och terroriserade våra Slovenska vänner. Dom gillar oss endå, tror vi.

Det är typ 4 dagar tills vi åker hem, vilket vi har mycket blandade känslor för. Känns sjukt jobbigt att lämna dessa underbara människor.

Men nu är det dax att sova

- Over and out

Likes

Comments

Vi låter denna bild beskriva gårdagen. No questions.

[] Here's a picture of our lovely host, Tadeja! []

Idag har vi lärt oss en ny sak. Slovener är veka. Tydligen är lite regn (okej kanske inte så lite men endå) en vettig orsak för att ställa in de praktiska lektionerna. Det hade väl inte gjort så mycket egentligen- om någon faktiskt upplyst oss om det! Nej istället släpade vi oss upp ur sängarna, drog på oss arbetskläder och vart totalt utsirade i matsalen. När vi mötte upp
Läraren vid 07.30 berättade han för oss att lektionerna va inställda pga regnet. Konstigt att alla då stirrade ut oss i våra lysande reflexjackor och jobbarbyxor.

På vägen upp till skolan mötte vi vår kompis med ett stort leende på läpparna och sa: Visste ni inte att lektionerna blir inställda när det regnar? Jag kanske borde upplyst er om det.
-Ja, det borde du.

Så dagen kommer spenderas på samma sätt som helgen, under varsitt täcke med en film igång på datorn

Over and out

Likes

Comments

Idag har vi vart extremt produktiva

10.00-vaknade, kollade på film

11.00- resa sig upp från sängen för toalettbesök

11.05- ännu mera film

14.00- klädde på oss och gick om hämtade en pizza, toalettbesök

14.30- positionen i sängen åter igen intagen

19.00- sjukt uttråkade, gick därför och åt mat, bilden nedan är från när vi åt mat. Vi ä bra på att skrämma varandra. Sprang nästan hem

20.00- vi forsätter kolla på film

Jamen vi tar vara på vår tid utomlands osv. Till vårat försvar är båda förkylda och det finns typ inget att göra här i Postonja, framförallt inte nu när våra vänner lämnar oss över helgen.


Over and out✌🏼️

Likes

Comments

Idag har två förkylda brudar gjort Sloveniens skogar osäkra. Bokstavligt talat.

Vi åkte ut i skogen för att få köra traktorn. En stackars elev följde med för att översätta åt oss. Han har mer flawless hår än oss båda- fedt orättvist.

Vi har winchat upp träd från en slänt med traktor- en Steyr👌🏻👌🏻Tyvärr vågade vi inte ta några kort, vi hade fullt upp med o hålla oss på benen. Hur det gick råder det delade meningar om.

Sedan åkte vi för att göra mätningar på en Björn som blivit överkörd av tåget. Det var sjukt intressant och spännande. Beroende på vem man frågar. Elin är inte med på bilden eftersom hon står utanför och håller på att svimma, råder delade meningar om denna upplevelse också. Jag tyckte iaf det va sjukt coolt. Jag fick en björnklo, som vi inte vet om jag får ta hem genom tullen. Men det är sådant som märks.

Over and out-Cecci

Likes

Comments