Av: 289244

Graviditet blir sett på som den lykkeligste tiden i et kvinnes liv. Du skal bære fram et barn i verden. Men for mange kvinner verden rundt blir ikke graviditeten den lykkelige tiden man hadde sett for seg. Det er en stor følelsesmessig påkjenning, ofte fylt med stress og bekymringer. De psykiske og fysiske utfordringene i denne perioden kan ofte resultere i en depresjon. Er det norske helsevesenet flinke nok til å ta svangerskapsdepresjon på alvor?


Rosenrødt samfunn

Informasjonen om svangerskapsdepresjon på norske nettsider er liten. Det første som kommer opp foruten wikipedia når man googler ”svangerskapsdepresjon”, er anonyme kvinne-forumer. Kvinneguiden.no, babyverden.no, klikk.no, altformamma.no, listen er lang. Forumene er fylt med kommentarer fra bekymrede kommende mødre. Lille Hilde skriver: ”Noen som har/hatt erfaring med svangerskapsdepresjon??? Som evt. vil dele litt om hvordan det var og hva som kan gjøres? Send gjerne PM om du ikke vil ta det åpent her.

Har ikke funnet så mye om det, men er noe jeg vil ta opp med min nye lege etterhvert.. tror jeg er på vei inn dit”.

MuffMuffKaka skriver: ”Jeg føler også at jeg MÅ glede meg og være glad i den lille spira som vokser i magen min, men til nå er det ganske tomt sånn følelsesmessig og jeg føler meg ikke gravid i det hele tatt”.

Slik fortsetter kommentarene, folk deler erfaringer og sier de føler det på samme måte. Flere skriver også at depresjoner i svangerskapet er et tabubelagt tema, og at det er vanskelig å snakke med venner og familie om det i et samfunn der alt skal være rosenrødt, og man skal ikke snakke om de negative tingene i livet.


Noras datter holder et hardt grep i armen hennes. Det å få et barn er ikke alltid like lett, verken psykisk eller fysisk. FOTO: 289244


Mye vanligere enn folk tror

Svangerskapsdepresjon er langt vanligere enn folk tror. I følge The American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) vil 10-20 prosent av alle kvinner oppleve symptomer på svangerskapsdepresjon. Av disse utvikler én av fem dyp depresjon.

I en artikkel av americanpregnancy.org står det at altfor ofte blir ikke depresjoner diagnostisert hos gravide kvinner fordi det blir sett på som hormonell ubalanse. Denne antagelsen kan være svært farlig for mors og fosters helse. Depresjon hos gravide kan imidlertid bli behandlet, men det viktig å få hjelp og støtte.

På den norske nettsiden: legeforeningen.no står det at ved depresjoner i svangerskapet og ammeperiode bør behandles fordi ubehandlet vil sykdommen i seg selv kunne ha store negative konsekvenser for mor og barn (sterk anbefaling).

Svangerskapsdepresjonen satte dype spor i graviditeten for Nora. Dagene føltes lange og de ni månedene kommer hun aldri til å glemme. FOTO: 289244


Hva er depresjon?

Depresjon er en stemningslidelse som fører til at du føler en ekstrem nedstemthet. Alle mennesker har nok følt seg triste på et punkt i livet, men utvikler man en depresjon er det derimot enn mye mer omfattende lidelse som vil påvirke deg i stor grad når det kommer til daglige aktiviteter som søvn, matlyst og arbeid.

Ikke- medikamentell behandling er noe av det første som anbefales ved en depresjon. Som samtaleterapi, kognitiv terapi og lignende. Behandlingsmetoden er varierende etter ulik grad av depresjon, men bør uansett vurderes av en lege

Depresjonen slapp tak da datteren endelig kom til verden. Åpenhet for venner og familie var det gjorde at Nora kom seg igjennom graviditeten. FOTO: 289244


– Kommer aldri til å glemme de ni månedene

For Nora Kroken Jacobsen (23) fra Ås, ble ikke graviditeten den lykkelige tiden hun hadde sett for seg. Depresjonen kom tidlig i svangerskapet og satte dype spor for de kommende månedene.

Helt fra starten var det tøft for Nora. Hun forteller at det å være gravid i det hele tatt var en stor belastning. Før Nora ble gravid besto hverdagen av sene kvelder med venninner, spontane turer og mye moro. Akkurat som de fleste 20-åringer lever livet sitt. Den fremmede hverdagen virket skummel, og følelsen av usikkerhet var overveldende.

Følelser til fosteret fantes ikke, og tanken på at noe vokste inne i magen var svært ubehagelig. Samtidig som at avgjørelsen om å beholde barnet både var noe Nora og barnefaren hadde bestemt seg for, føltes det fortsatt så fjernt at om ni måneder skulle de ha et lite barn.

– Da vi var på ultralyd og fikk se barnet for første gang frøs jeg til. Det var så uvirkelig. I løpet av hele graviditeten klarte jeg ikke å kalle barnet noe annet enn ”det”. Det var så vanskelig å knytte følelser til den lille babyen jeg hadde i magen.

Livet til Nora før hun ble gravid, var som alle andre 20-åringers. De høyhælte skoene har ikke blitt tatt i bruk på nesten ett år. FOTO: 289244


Åpenhet hjalp Nora

Gjennom åpenhet via blogg, og samtaler med venninner føler Nora at hun fikk mye hjelp. Hele veien har hun snakket med venner og familie om at hun syntes det var en enorm påkjenning både fysisk og psykisk.

– Jeg var veldig redd for at jeg også skulle få en depresjon etter jeg hadde født, men det fikk jeg heldigvis ikke. Da babyen kom til verden føltes det bare som en enorm lettelse. Grunnen til det tror jeg er fordi jeg har vært så åpen som jeg har vært under svangerskapet.

Nora forteller at mye av det hun har gått igjennom i løpet av graviditeten er tabubelagt, men at hun er avhengig av å snakke om vanskelig ting, og at det bare var noe hun måtte gjøre.

En mors kjærlighet er betingelsesløst. FOTO: 289244

Ble avvist av helse-Norge

Da Nora dro til helsestasjonen ble følelsene hennes blankt avvist.

– Jeg satt der med tårer i øynene å prøvde og si at jeg hadde det tøft. Jeg sa at jeg syntes det var så vanskelig hvordan kroppen min har forandret seg. At jeg har lagt på meg så mye, og hvor mye det påvirker meg.

Da fikk Nora beskjed om at det måtte hun ikke tenke på. At hun var så fin som hun er. Blåst under teppet.

– Jeg tror at hvis jeg hadde fått den profesjonelle hjelpen jeg trengte under graviditeten kunne det vært lettere for de rundt meg. Det er ikke alltid så lett for familie og venner å forstå hvordan jeg faktisk har det, eller hva man skal si. Jeg tror det spesielt hadde hjulpet barnefaren, fordi mye av min frustrasjon har nok gått utover han.

Uten en støttende kjæreste og venner vet ikke Nora hvordan hun skulle overlevd graviditeten. For andre gravide ber hun om at de må søke hjelp. Enten fra mennesker rundt seg eller fra fastlegen. Det er på tide at den forbudte esken åpnes.

Svangerskapsdepresjoner er ikke til å tulle med. Psykiske lidelser kan være svært farlig for både mor og foster. Det å søke hjelp er noe legeforeningen anbefaler sterkt. FOTO: 289244

Likes

Comments