Det känns så skönt att äntligen vara klar. Till skillnad från andra uppgifter i andra ämnen, så har detta verkligen varit roligt! Att få välja helt själv och veta att man i princip kan skapa vad man vill. Dock måste jag också få säga hur otroligt mycket som har gått fel under den här processen. När man kollar tillbaks på sin planering ser man hur många idéer man hade från början och hur många av dessa som man faktiskt varit tvungen att stryka av diverse anledningar. Min anledning har väl tillmestadels varit tidsbristen. Jag var liksom tvungen att stryka självaste huvudpoängen i filmen. Till nästa gång ska jag verkligen försöka komma igång direkt, och hålla mig inom tidsramen så att säga. Även många tekniska problem har uppstått under arbetet med 1Question. Men alla dessa "motgångar" hör väl till antar jag. Tittar man på slutresultatet ser man ju faktiskt att det inte blev så dumt ändå. Jag är nöjdare än jag trodde jag skulle bli.

Det som mest har krånglat är överföringen från kameran till datorn. Klippen raderades två gånger från datorn. Tredje gången hade någon jävel raderat alla filmerna från kameran. Det tog mig en hel dag att försöka återställa allt. Som tur var gick det att genom ett program som jag var tvungen att ladda ner, hitta spåren från klippen på minneskortet. Lättnaden kunde inte bli större.

En annan jobbig sak, som man faktiskt märker när man tittar på videon, är brusljudet. Det är alltid ett problem med brusljud. Brusreducerings-funktionerna i FinalCut och iMovie är så otroligt dåliga, så det blir nätan värre när de är på, därför valde jag att låta det vara kvar. Det är mindre i vissa delar och mer i andra delar av videon, tyvärr.

Jag vill också bara tillägga en sak som jag redan fått frågor om av de som sett videon hittills. Folk undrar hur jag gjort bakgrundsmusiken instrumental i början och med vokal i slutet. Jag har hämtat en karaokeversion och den vanliga versionen, och försökt att matcha ihop dem. Samma sak gjorde jag även i teasern, då jag kortade ner musiken genom att dela låten och på samma sätt försöka matcha så att man inte hör att man klippt ihop dem.

Jag vill ge mig själv en extra klapp på axeln för att jag faktiskt har lärt mig ett helt nytt program på köpet, finalCut. Och för att jag lyckades återställa alla filmer, och för att jag fick ett färdigt resultat i något för en gångs skull när jag har 1000 andra grejer som måste göras.

Och för att jag är awesome helt enkelt :)


Men nu, mina damer och herrar, nu är det dags att presentera det efterlängtade projektet, 1Question. Hope you like iiitttt!!! (se den gärna i 1080p)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu är den äntligen klar!! Det känns så otroligt bra. Jag är så himla nöjd och den blev verkligen bättre än jag förväntat mig. Jag kan knappt vänta på att få visa den för folk. 

Imorgon lägger jag upp den på bloggen!


Godnatt!

Likes

Comments

Jaaa, mina damer och herrar. här har ni en liten teaser på dryga 20 sekunder​. Den är ju väldigt kort, men jag hoppas att jag med det lilla kan väcka er nyfikenhet inför det fullständiga projektet (det är ju lite det som är tanken med teasers) och att ni tycker att den är bra. Nu återstår bara att klippa ihop hela videon. Jag känner att jag kommit långt. Det går framåt! Lite finslip så blir den klar under helgen! Jag är verkligen så ledsen att vi inte hann med att intervjua barnen. Det var ju lite det som var poängen med videon. Jaja, den lär bli bra i alla fall. Det är ju ett helt nytt koncept och fokuserar nu helt på hur ungdomar påverkas av media.

Jag hoppas verkligen att ni gillar teasern!!! :)

Likes

Comments

Japp, en mycket produktiv fredag har det varit. Nu håller jag på att klippa ihop videon, och man kan verkligen säga att den är på G!!! Satsar på att bli klar tills på söndag. Jag har även gjort en liten teaser som jag tänkte lägga upp här snart (har kommit på hur man bäddar in youtube klipp nu, duktiga jag)

Tyvärr måste jag också säga att det inte blir någon intervju med barnen. Jag känner att tiden verkligen inte räcker till, jag är redan en vecka sen med detta så det är verkligen ingen bra ide att göra det för svårt för mig. Jag tror det kan bli riktigt bra ändå, ett nytt koncept. 

Jag redigerar förresten inte i iMovie, utan i FinalCut, som är en lite mer avancerad version av iMovie. Jag tycker att det är mycket enklare att använda dock. Man kan verkligen göra hur man vill.

ha de gött jalla bye

Likes

Comments

Oj vilken konstig morgon det blev!​

Jag tänkte att dagens lektion skulle vara det perfekta tillfället att klippa ihop filmen och att börja bli klar. Men som vanligt har jag ALLTID oturen på min sida, för när jag öppnar upp min dator i bilen på väg till lektionen upptäcker jag att exakt alla filmer försvunnit därifrån. Jag får självklart panik! Så mycket arbete som jag lagt ner på detta projekt och allt förgäves! Jag tänker att filmerna kanske ligger kvar i kameran, som är i skolan, så jag tar mig snabbt dit och upp till mediakorridoren. Inte en kotte syns till men genom glasrutan jag ser de två värdefulla kamerorna som endast är en dörr ifrån mig. En dörr som är låst, och en dörr som jag inte kan komma innanför. Jävla skit.

Då det endast är några få lärare som har nyckeln till rummet så försöker jag få tag på någon av dessa, men jag hittar verkligen inte en enda. Jag försöker ringa till Kjell som annars aldrig svarar när man ringer, och han svarar inte heller den här gången. Till slut, efter 40 MINUTER, hittar jag någon som kan hjälpa mig. Jag är vid det här laget irriterad och skärrad efter den här upplevelsen, känns nästan som om jag varit fast på en öde ö i flera år och äntligen fått räddning. Jag skojar naturligtvis, men lyckan var total

Så nu sitter jag här i skolan, en måndagsmorgon, njuter av en välförtjänt kopp kaffe och laddar äntligen över filmerna till min dator för att jag sedan i lugn och ro ska kunna klippa ihop, och avsluta 1question-projektet en gång för alla. Men det lär inte bli här och nu, då det är material från 2 kameror som ska överföras, vilket kommer ta ett tag. Jaja, huvudsaken är väl att jag är i skolan och att jag jobbar med det jag ska.


Ha det gött så länge!


PS. Är det någon som har en aning om hur man bäddar in youtube klipp i ett inlägg? Har använt mig av blogg.se tidigare och där var det väldigt enkelt, men jag hittar det inte någonstans här på nouw. Lite hjälp hade varit hyggligt!

Likes

Comments

Nu är jag äntligen klar med intervjuerna med ungdomarna. Jag tror jag struntar i att ha med vuxna människor. Jag ligger redan efter i projektet jämfört med de andra. Jag lär inte hinna klart tills på måndag, men ska göra så gott jag kan och kanske klippa ihop första delen. Först så jag blir klar och kan fokusera på barnen. Jag börjar fundera på om det verkligen är en så bra idé att ha med barnen. Det är så svårt att få med dem till skolan och man behöver köra till deras skola för att hämta dem och sedan tillbaks till skolan för att släppa av dem igen för att återigen åka till min skola och plocka undan. Även tidsbristen gör det svårt. Tanken var att intervjua barnen någon gång nästa vecka, men det är som sagt dåligt med tid, så jag kanske ska strunta i det, eller så filmar jag barnen mot en vit vägg hemma hos mig istället. Dock blir det inte samma bakgrund eller på samma ställe, men lyckas jag inte få alla barnen samlade på samma ställe får det bli så jag gör.. Annars struntar jag i barnen helt och hållet..Intervjuerna idag gick i alla fall bra. Jag tror att jag fick ut det jag sökte. Folk var dock nervösa då de inte visste vad frågorna skulle handla om. Min svensklärare var snäll och hade ordnat sina ettor som kunde vara med. Man mådde lite dåligt efteråt när man hört vad alla är osäkra på med sig själva. Speciellt när man verkligen inte håller med dem. Jag ställde också frågan om de känner sig påverkade av media, samtliga svarade ja. Det är så synd egentligen, hur vi går från att vara oskyldiga små barn utan någon åsikt om vad som är rätt eller fel när det gäller utseendet, till att bli sönderprogrammerade robotar som anpassar sig efter det som samhället kräver.

Jag är dock inte säker på om jag är särskilt nöjd med the footage så att säga. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Vi var sent ute med att sätta upp allt, så vi fick stressa. Jag får helt enkelt försöka göra det bästa av det jag har.

Jag tänkte att jag skulle göra en liten teaser på vad man kan förvänta sig av projektet. Skulle ni vilja det? :)

Här är en bild från dagen. Det blev ingen reflexskärm ändå. Det blev en enkel sidolampa. Då jag inte kunde hålla mikrofonen själv satte jag den på ett stativ. Min kompis Viktoria filmade med kamera nr 2.

Likes

Comments

Första filmningstillfället sker imorgon. Då ska vuxna och ungdomar intervjuas. Jag har inte riktigt koll på hur många det blir dock, några stycken i alla fall, så det finns något att välja mellan när jag sedan ska klippa ihop videon. 

Jag kom också på en annan sak, som inte finns med i "orginalvideon". jag tänker ställa frågan om personerna känner att de tar åt sig och känner sig styrda av det som framkommer i media. Jag tänker även fråga barnen samma fråga, (enklare formulerat dock, haha) Jag tror det kan bli intressant, och även stärka budskapet i videon.

Jag ser fram emot morgondagen. Jag har pratat med min medialärare, Kjell, dom verkade tycka att projektet var väldigt intressant, och såg fram emot att se resultatet. Han var också väldigt villig att hjälpa mig med ljussättningen. Jag tror jag struntar i den lite mer avancerade ljussättningen som fanns i videon jag länkade till i ett av mina tidigare inlägg, och kör på någon typ av reflexskärm, för att få en lite naturligare och "rundare" ljussättning. Annars kommer det kännas så dramatiskt, och det är inte den känslan jag är ute efter. Jag vill ha en naturlig, enkel feeling.

Jag kommer att använda mig av 2 kameror. En som står på stativ, rakt framför personen. Jag vill ha ett mjukt skärpesläpp, och kommer därför att placera kameran med stativet en bit bort från personen och sedan zooma in till det avstånd som jag känner är bra. Då blir bakgrunden lite softare. Jag ser även att det är så de har jobbat i originalet också. 

Den andra kameran kommer fokusera på närbilder. Närbilder av ögonen, munnen, händerna och ansiktet. Jag ska också försöka filma när samtliga personer kommer in i rummet och sätter sig på stolen. Jag kommer att använda en bom för ljudet, som hålls antingen över eller under kameran.

Jag får naturligtvis hjälp med dessa saker. Jag har ju inte hundra armar. Det är dock mitt projekt och mina direktiv som gäller:)  (diktatorn Helina)

Jag hoppas att allt går som jag vill imorgon och jag lovar att uppdatera mer imorgon med bilder osv!


Godnatt!

Likes

Comments

Nu har jag ringt runt till några föräldrar till barnen som ska medverka i 1Q. Alla föräldrar har hittills varit väldigt positiva och gått med på det. Jag har hittills samlat ihop 5 barn. Egentligen skulle det räcka så, men för att få ett så bra resultat som möjligt, är det bra att man har några till så man kan göra ett urval. Jag behöver ungefär 2-4 barn till, men det tror jag går att få ihop.

Och hur får jag tag på alla barn då? Neeej, jag står inte utanför skolor och raggar ungar dagarna i ända.  Jag har turen att vara storasyster till en lågstadieelev som har många vänner i sin omgivning.  Det är så kul att folk verkar intresserade.

Jag har en liten backup-plan, som jag kör med om det skiter sig med alla barn. Då tänkte jag att jag kunde klippa in de amerikanska barnen, istället för den grupp barn jag själv försökt få ihop, och därefter endast intervjua de vuxna. Såklart är det lite tråkigare, men än så länge tror jag inte att det kommer behövas. Men en liten plan B liksom, ifall det inte går som jag vill.. Tyckte jag skulle dela med mig till er. (notera: "er", haha jag har knappt läsare?!?!?!)


Ha det så bra så länge!

Likes

Comments

Jag har då blivit beordrad att skaffa den här bloggen. Jag har ingen jävla aning varför. Jag trodde att min blogg-period var över och helt ärligt var jag ganska glad över det. Jag vet inte hur många bloggar jag haft i mitt liv. Allt från modeblogg till träningsblogg till dokumentationer av mitt så kallade hipsterliv (skämt åtsido). Men jag antar att jag har ännu en kategori att addera i min blogg-samling efter denna blogg..

För denna blogg kommer att handla om mitt lilla projekt i en kurs jag läser på gymnasiet -Digitalt skapande. Det är faktiskt så roligt som det låter, men är man tidsoptimist så det skriker om det och gräver ner huvudet under sanden så fort man får en liten hög med läxor, då är det en mardrömskurs. Jag tror att man verkligen måste vara strukturerad för att få det betyg man verkligen förtjänar (vilket jag troligtvis inte kommer få, med tanke på mina 10000 uppgifter som inte lämnats in ännu)

Åter till projektet. Vad är det för projekt egentligen? Jo, som bloggens namn lyder-1question- så går hela mitt projekt ut på en enda fråga; "Vad vill du ändra med din kropp?" Man kanske tror att den frågan inte är så svår att besvara. Man har hundratals saker man är missnöjd med. Storleken på näsan, längden, vikten, läpparna, osv. Men har det alltid varit så? Har vi alltid varit missnöjda med oss själva? Har vi alltid haft en fixering vid våra kroppar att när vi får frågan ställd vet vi inte hur vi ska fatta oss kort eftersom det finns så mycket vi ogillar med oss själva? Jag tror att vi människor påverkas väldigt mycket av de normerande ideal som styrs av vår omgivning, av andra människors åsikter och synpunkter, samtidigt som vi själva är med på att skapa dem. Vi vill hela tiden veta vad andra tycker är rätt och fel, och anpassar oss efter det.

Men vad händer, om man ställer barn samma fråga? Har man samma komplex över sina kroppar när man är liten som man har när man växer upp? Det är den frågan jag vill ha svar på.Och det är vad mitt projekt kommer att handla om.

Tanken är att jag ska utgå ifrån en video från YouTube(du hittar den nedan) och göra min egen version av den. Jag tänker ställa 10 barn och 10 vuxna frågan som jag presenterade ovan, och därefter bedöma om min hypotes om utseendefixering stämmer. Jag kommer att filma detta framför en greenscreen, som jag sedan byter ut mot en svart eller grå färg. Jag ska också försöka ljussätta så gott jag kan för att ge filmen en mer "äkta" känsla. För ljussättningen ska jag ta hjälp av sen andra youtube-filmen nedan. Jag ska även försöka filma ur olika kameravinklar som i första YouTube-länken, och jag har tänkt att arbeta med två kameror. Om det inte går använder jag bara en kamera. Jag tänker kalla mitt projekt för 1Question


Ha det så bra så länge så återkommer jag när jag påbörjat mitt arbete


Likes

Comments