• Facebook
  • Snapchat
  • Instagram
  • Blogkeen
  • Nouw

Idag bestämde jag mig för att pyssla så jag drog på mig det första jag hittade och insåg att detta var så jag!
Så this is ootd✋🏼
Sayonara
Ella

Likes

Comments

Quot of the year till bilden! Ett citat som passar bra i på kvällens funderingar (går dags kvällens*).
Jag har under 18 av mina 19 levnads år försökt att hålla alla på god fot även fast det drar ner mig. Har inte velat haft ovänner och inte försökt starta bråk. Flera av dessa saker stämmer även idag men det jag jag har ändrat är det först nämnda.
*1 Jag har nämligen gett upp på att försöka hålla alla glada och på min sida. För det gynnar inte mig på något vis. Jag behöver inte vara vän med alla. *2 Jag behöver inte alltid ljuga för att du ska vara glad. Jag behöver inte hålla mina åsikter och tankar inne för att skydda din glädje.
Vissa av dessa argument må kanske låta lite elaka men jag ska förklara.
*1 Som många vet och vissa har förstått har jag tagit avstånd till en del människor som jag tidigare kallat vänner. Detta pågrund utav antingen hur dem behandlat mig eller bara för att dem inte accepterat hur jag varit eller vilka jag umgåtts med. Visst har det kanske sårat men troligast inte lika mycket som det skulle gjort på mig om jag inte lämnat.
*2 Detta är något dem jag har kvar i min omgivning kanske märkt och finner svårt att förstå. T.exJag har nämligen en människa i mitt liv som alltid kommer vara mig nära trotts vad den gjort mot mig. Men jag har slutat skydda den människan från att bli sårad pga mina åsikter om vad den gjort. Jag har nämligen haft problem att förklara för denna människa hur den har skadat mig för att jag har vetat att den själv skulle bli så arg. Men jag måste ju också få förklara hur jag känner eller? Jag kan ju inte bara låta någon gå och trycka ner mig gång på gång utan att säga stop, bara för att den inte ska bli arg för att jag sa just stop. Svårt beskrivet kanske. Men denna blogg är ju mest till för mina tankar och funderingar än något annat så då kan texterna ju bli hur som helst.

Låt ingen förstöra din framtid och lycka. Den är din och bara din. Så tänk på citatet!
You can't make everyone happy, you ain't pizza.
Ella

Likes

Comments

Säger jag både till bloggen och en efterlängtad vän som man äntligen tog och träffade! Väldigt trevligt faktisk må jag säga. Förutom det har det inte hänt så mycket denna dag. Inte på dem senast veckorna heller. (Haha) Eller jo en chockerande och rolig sak hände i lördags! Måste ju berätta detta!
I lördags hade jag, J,H och L planerat att roadtrippa lite till Umeå för att genomföra en studenttävling och passa på att gå på Ikea. Så blev dock inte fallet. Tråkigt nog kunde L inte följa med men vi andra for upp ändå för att genomföra student tävlingen för att få det gjort (trodde jag). Så vi gjorde den och gick på Ikea,stan och for förbi arkitekthögskolan. När vi gjort allt detta trodde jag att vi skulle åka hem. Så jag frågade flertalet gånger när vi tänkte fara. (Ja jag är 5 år) Men J och H svarade inte utan skulle promt springa på massa knepiga affärer😂 Då började jag ana att jag inte skulle få åka hem. Tillslut började dom promenera ner mot bion. Då förstod jag vad dom hade i kikaren. Vi skulle på bio. (Vi hade tidigare pratat om detta men "hoppat" de då jag inte hade pengarna för det). Blev lite fundersam men då säg dom att det är en födelsedags present!! Och det slutade inte där var även bjuden på middag av dessa fina vänner! Så nu står jag i stor skuld och måste fixa något storartat när det är deras tur att fylla år! Ibland har man sån tur som jag att Gud skänkte två fantastiska varelser som alltid ställer upp och är underbara! (Lyckorus) älskade vänner alltså! Det var nog allt jag orkar skriva för idag!
Ta vara på det bra i livet det kan överraska! Ni är alla värdefulla! ❤
Puss
Ella

Likes

Comments

Likes

Comments

Dem senaste dagarna har jag vaknat av olika besked på min telefon. Både positiva och negativa. Men trotts det håller vi huvudet högt och strävar ändå mot våra mål✋🏼

Jag är även otroligt stolt över mig just idag. Jag har nämligen varit så sjukt produktiv den senaste tiden och följt mitt schema. Gjort allt jag ska ha gjort och lite till! Woop Woop solen har gett mig superpowers!!
Dagen till ära vaknade jag däremot upp av en ångestattack som inte gav sig. Så dagen spenderades hemma. Av någon dum anledning brukar jag alltid se ner på mig själv när jag inte kommer iväg till det jag ska. Men inte idag! Min kurre har nämligen lärt mig att lyfta mig själv och inte vara så negativ! Och det är så sjukt att få känna att det hon lärt mig fungerar🌸

Detta vart ett halv virrigt inlägg! Men jag hoppas att budskapet gick fram om inte så kommer det här igen!
Du är bra vad som än händer, ta tillvara på livet och gör det bästa av varje dag! Du är fantastisk!🙌🏼
Ella

Likes

Comments

Hej samhället✋🏼
När jag är upprörd eller över extas så bloggar jag, detta är inte ett undantag. Jag förstår verkligen inte hur det kan vara så mycket intressantare att läsa ett inlägg när någon står upp emot kropphetsen. Än att läsa en politisk essä där någon står upp för en del av samhället. Fattar verkligen inte. Detta gör mig så sjukt upprörd. Vi behöver förändring!
Peace out✋🏼
Ella

Likes

Comments

Abort. Många av er vet vad abort är och vad det innebär. Vissa av er är för det och andra emot, det är något jag bryr mig mycket lite om (allas olika åsikter kring ämnet) eftersom det är ett väldigt känsligt ämne. Nu ska jag däremot ta upp något som jag finner fruktansvärt.
Observera att detta endast är mina åsikter om ämnet.

Jag har nyligen delat med mig av en enkät på sociala medier där jag ska göra en liten studie om abort (generellt) till en skoluppgift. I bland svars alternativen till frågan; Vid vilken/vilka anledningar är det okej att genomföra en abort? Så finns valet; om barnet har kromosomfel. Det svars alternativet tog jag endast med då det finns tydliga statistiker inom ämnet. Detta svars alternativ var även ett av topp svaren till frågan. Min statistik visar att hela 49,5% av mina hiten tills 189 svarande tycker att en abort är lämplig om barnet i fråga har kromosomfel. 2011 dokumenterades det att 5,4% utav 1000 barn med downs syndrom blev aborterade. Efter 2011 har siffrorna stigit dock hittade jag ingen procentuell dokumentation.
När kan man då se att barnet kommer födas med kromosomfel undrar ni. Jo, man kan antyda fel redan i v12-14 då man kan göra en NUPP undersökning* hos fostret i magen, ibland gör man dessutom en blodanalys några dagar. Därefter kombinerar man svaren från dessa två prov (detta kallas KUB) samt med andra riskfaktorer såsom ålder,vikt,rökvanor m.m. I och med detta kan man få fram en risk analys om hur troligt det är att barnet har kromosomfel. Observera att detta betyder inte att de framkommer ett klart svar om barnet kommer att ha kromosmfelet. Dock så erbjuds ett moderkaks eller fostervattens test om du hamnar i den högre riskzoonen.
Moderkaksprovet genomförs från v11 och fostervattensprovet från tidigast v14. Denna provtagningen med för däremot en risk för missfall på ca en halv procent. Så läkarna genomför inte proverna om det inte finns en specifik anledning.
Något som fler och fler läkare och landsting erbjuder är just KUB-testerna.

Här kommer lite information om hur barnets utveckling ser ut under just veckorna som tas upp i texten.
Vecka 11: Barnet kan nu gäspa,suga och svälja själv.
Vecka 12: Barnet är nu runt ca 60 milimeter från huvud till stjärt, barnet har nu börja likna ett människobarn.
Vecka 13: Nu händer det mycket i barnets utveckling. Kroppen växer i snabb takt, brosket börjar bli ben. Nu kan man se hur händerna rör sig lika så ben.
Vecka 14: I vecka fjorton fortsätter barnet att utveckla sig snabbt och mycket vid det här laget kan nu barnet vrida på sina handleder,händer,fingrar,ben och tår dessutom börjar vissa nu utveckla sitt hår på huvudet.

Som ni nu förstår så sker det väldigt mycket i barnets utveckligen men det är egentligen inte det som spelar någon roll då man har upp till vecka 18 på sig att utföra en abort (utan socialstyrens godkännande).

Det som spelar roll är det att dem som väljer att genomföra NUPP och KUB testen gör det för att kontrollera att det inte är något "fel" på barnet. Men varför? Kommer du älska dit barn mindre om det föds med en sjukdom som du inte har? Jag tror nog egentligen inte det. För innerst inne älskar det flesta (inte alla) det som dem en gång burit i sin egen kropp.

Nu 2017 diskuteras det livligt om rättigheter att alla har lika värde osv,osv men vad säger då dessa siffror om samhället? Är vi verkligen rätt personer att säga att alla har lika värde om vi kollar om vårt barn har kromosom fel "för det är ju inge bra". Är inte detta lite motsägelsefullt? För vem har egentligen rätten att säga att ett barn med downs inte har rätten att leva? Vad är det som dom inte kan bidra med som du kan? Tänk på detta nästa gång du anser att barn med kromosomfel är en anledning att genomföra abort. Hur skulle vårt samhälle se ut om vi kunde kontrollera alla sjukdomar våra barn kommer få?

Skulle tillexempel Stephen Hawkings mamma behållt honom om hon hade kunnat se om han skulle få ALS i tidig ålder och spendera stor del av sitt liv i rullstol?

Hur många av oss skulle varit vid livet om man kunde se om ett barn skulle få ADHD, aspberger, autism innan födelsen?
Förmodligen inte så många, så varför ska vi då "radera" en annan del av mänskligheten. För vi alla har samma värde, vi alla har samma rättigheter, vi alla har något att bidra med till denna värld. Ingen förtjänar att räknas bort, för vem vet varför vår skapare skapade dem med kromosom fel. Det kan ju vara så att de har kommit till oss för evolutionen.

*NUPP undersökning är när man mäter Nackuppklarningen i livmodern. Det är ett tunt vätskeskikt under fostrets hud i nacke-hals-området som kan mätas med ultraljud.Källor: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22455563.
https://familjen.trygghansa.se/gravid/under-graviditeten/ultraljud-kub-och-annan-fosterdiagnostik/
https://barasololee.wordpress.com/2011/05/24/den-forlamade-stephen-hawkings-framgangar/
http://www.babyhjalp.se/manad.htm#tredje
http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikefteramne/fosterskadorochkromosomavvikelser

Likes

Comments

Haha alltså blir lite smått galen på mig själv. Har nämligen hamnat i en period i livet där jag älskar mig själv och min kropp, trotts att jag inte motionerar mer än när jag är ute med hunden. Jag äter godsaker hur och när jag vill utan att känna mig dålig. Har alltså inte känt mig tjock eller något tills för någon dag sedan. Cuz gueess what?? Jag kan inte ha mina nyaste byxor😂 helt sjukt så tydligen har jag blivit rund och god. Men men livet är ju inte över för det✋🏼 så snart framöver kommer jag ta i tu med min ätstördhet och bli lite nyttig. Men tills dess ska jag ändå älska min kropp för den är fucking fab and amazwballs💪🏾

Var stolta över er själva alla godingar, puss.
Ella

Likes

Comments