I fredags var sista dagen på vår praktikplats, Jodie Oshea. Det har varit 15 veckor fyllda med glädje, skratt och så mycket kärlek från dessa barn. Det har även varit bland det tuffaste jag har gjort, mycket förtvivlan och frustration över hur orättvis världen kan vara.
Att få komma till denna plats har gett mig så mycket, det har berikat verkligen mycket för mig i livet och jag är så tacksam för att jag har fått upplevt detta.

Att säga farväl till dessa barn var tuffare och mer känslosamt än vad jag nånsin hade kunnat ana. Men allt har tyvärr sitt slut och jag lovar att vi kommer ses igen💕

Nu väntar 10 dagars semester!

Jossan

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ja, sista dagen imorgon på barnhemmet.

Imorgon lämnar vi de barnen som har varit oss närmast dessa senaste fyra månader. Vi lämnar de dagar bakom oss, dagar fyllda med kärlek och dagar fyllda med kramar. Vi lämnar dessa dagar bakom oss med där vi har haft förtvivlan och gråt i halsen för världen har varit så orättvis mot dessa barn. Där barn hittades en gång på gatan där de åt sopor, där barn fick se sina föräldrar bli halshuggna och där barn har blivit lämnade för att de inte är uppskattade. Men som nu har fått en andra chans i livet till att få ett bättre liv, tack vare detta barnhem.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att jag har gett min kärlek till dessa barn. Och att det har uppskattats. Jag lämnar detta barnhem med glädje då jag vet att jag har gjort nytta. Denna vistelse har gett mig så mycket, så mycket lärdom av livet. Det kommer bli tufft att lämna dessa fantastiska, respektfulla, självständiga och glada barn, som står mig så nära.

Imorgon, ska jag ta vara på varenda minut.

Likes

Comments

Vi vill börja med att säga TUSEN TACK, till alla er som har donerat till vårt lilla projekt, Happy teeth Bali. Projektet avslutades idag med ett tandläkarbesök med de barn som har mest tandvårdsproblem. Utan er hjälp hade detta varit omöjligt. Vår största utmaning med vårt projekt har varit att öka medvetenhet kring hur viktigt det egentligen är med tandvård. Idag har varje barn ett eget set med tandvårdsprodukter och personalen har idag fått bredare kunskap om hur viktigt det är med tandvårdshälsa. Projektet lämnas nu över till personalen, och vi hoppas att de tillsammans med barnen driver Happy Theeth Bali framåt.

Ännu en gång ett stort tack till alla er där hemma.

Nicky & Josefin

Likes

Comments

Hej på er!

Kan verkligen inte förstå att det snart är slut. Jag längtar verkligen hem till min familj och alla i släkten. Min syster och mina systerdöttrar, mamma, pappa, mormor och farmor. Kan inte vänta tills jag får krama om dem. När mamma kommer och hämtar mig på flygplatsen.
Men jag känner mig inte klar med Bali, jag vill INTE lämna barnen. Ska jag lämna dem här på barnhemmet när jag ska fortsätta hem till sverige och fortsätta min vardagliga liv. Det känns inte rättvist. Även om dagarna på barnhemmet har varit långsamma och vi har varit frustrerade många gånger då vi har känt att vi inte har blivit rättvist behandlade. Så känner jag mig enormt sorgsen att jag ska lämna barnen. Många av barnen kommer jag aldrig att glömma. Nu har vi två dagar kvar på barnhemmet. Imorgon ska vi ta några antal barn till tandläkaren, vilket känns enormt stort för oss. Då vi har en samling pengar som ni där hemma har hjälpt oss med. Att vi äntligen ska få spendera dessa pengar på barnens tänder. Känns jättebra.
På fredag är det avslutning för oss. Kommer bli många tårar fällda.

Jag sitter här med datorn efter ett seminarium jag hade med några i klassen. Vi diskuterade olika etiska dilemman som vi har haft under vår tid. Mitt etiska dilemma handlar om hur man ska dra sin gräns gentemot barnen. ALLA barn behöver uppmärksamhet och kärlek. Vi har kommit nära väldigt många av barnen och de har kommit nära oss. Jag känner att jag vill ge barnen ALLT, jag vill ge så mycket av mig själv för dessa barn behöver det. För dom får inte den kärleken varje barn behöver. Många av dem små barnen ger man psykisk och fysisk kärlek genom kramar och att dem sitter i våra knän. Mitt etiska dilemma är när dem stora barnen, de äldre killarna som är 18-21 år kommer oss väldigt nära, blir närgågna, kallar oss älskling osv. Vilket inte känns ok. Samtidigt är de här killarna väldigt svaga människor som OCKSÅ behöver samma kärlek som alla gör. Hur gör man? Man måste dra en gräns och vara tydlig, men vilket är väldigt svårt.

Den 10 maj, om 14 dagar, åker vi hem till sverige efter 4 månader. Kommer vara blandade känslor.

Jossan

Likes

Comments

Hej alla ni!
Förlåt för dålig uppdatering, det var så länge sen sist.

Den 6 april blev jag moster till lilla Ella och hon är så vacker, helt perfekt❤längtar så mycket tills jag får träffa henne, 22 dagar kvar.

Nu börjar vi känna att det närmar oss slutet på denna resa. Vi har bara 1.5 vecka kvar på barnhemmet och 22 dagar kvar här på Bali. Jag trodde aldrig att vi skulle komma till denna delen utav resan, just för 4 månader har känts så länge. Men nu är vi här och när jag blickar tillbaka så har tiden gått så otroligt fort. Ska jag verkligen åka hem snart? Det kommer vara blandade känslor, blandade känslor över att åka hem. Det kommer vara en lättnad att lämna praktikplatsen men samtidigt gruvar jag mig så otroligt mycket för att säga hejdå till barnen. Många utav barnen har man kommit så nära. Ska jag lämna dom här? Det kommer bli tufft. Men jag vet att jag kommer att träffa dom igen, det måste jag. Jag vill verkligen återvända hit.

Dessa veckor sen sist, Nickys mamma har varit här, Aylin och Shadi har hälsat på oss här, dem var på barnhemmet med oss också en dag, vilket var jättebra. Då dem undervisade om tandhälsa och hur viktigt det är. Vi har hittat på väldigt mycket med dom vilket har varit jätteroligt. Ätit god mat, varit i Ubud, varit vid stranden och haft det jättetrevligt. Så det har varit jätteroligt. I söndags var vi även på Waterbom, som är Asiens största vattenpark, det var sååå kul!! Vi sprang runt där som små barn!

Ska försöka skriva snart igen, snart är vi hemma i Sverige. Såå sjukt. Även fast det är tre veckor kvar så känns det som jättelite tid, men vi ska verkligen ta vara på sista tiden här.

Kram Jossan

Likes

Comments


Vid 12 tiden idag åkte vi till barnhemmet som vanligt. Nu hade vi inte varit där under två dagar då vi var lediga tisdag och onsdag för deras nyår, Nyepi day. Ett av de moments som har glädjt mig mest under min vistelse på barnhemmet var nu, och när vi kom tillbaka efter 4 dagar i Malaysia, var när dom praktiskt taget sprang till oss och ropade våra namn, och kramade om oss, och sa att de hade saknat oss. Även de små som är 3 år, kom och var glada och se oss. Då vi har känt att vi inte har fått något positivt av de som arbetar där, att vi har gjort ett bra jobb fast vi vet att vi gör ett bra jobb men det säger det nästan aldrig, dom påpekar bara när vi har gjort något dåligt. Kändes det så meningsfullt när vi fick den bekräftelsen av barnen, för det är faktiskt det som betyder något. Vi fick en bekräftelse av barnen! Och det var mycket tacksamt för oss.

Imorgon ska vi ha en stor födelsedagsfest för alla barnen som har fyllt år från i december fram tills nu. Så det blir ett kalas med alla barnen, tårta som vi har förberett och en massa ballonger. Så det ska bli jätteroligt. När vi kom hem från jobbet så badade vi och sen gick vi och käkade på Stakz, som har blivit ett utav våra favoritställen. Nickys mamma är här med oss nu också, och det är så roligt. Är så glad att hon är här med oss och får se och dela våra upplevelser. Både Nicky och Nickys mamma är underbara ❤

Nu ska vi sova gott.
/ Jossan

  • Josefin

Likes

Comments

Hej!!
Nu var det ett tag sen! Allt bra med oss, vi har varit i Malaysia under fyra dagar då vi behövde åka ut ut landet för att förnya vårat visum. Däremot blev vi stoppade av säkerhetsvakter på flygplatsen, där vi skulle få betala "straff" i deras benämning. Vi blev lite nervösa för vi inte förstod riktigt vad dem menade. Då dom kan ha ganska höga straff här, så det snurrade runt tusen tankar i våra huvuden. Det slutade med att vi fick betala en viss summa pengar då vårat visum hade gått ut fast det stod ett annat datum på våra visum. Men men sånt som händer, vi satte oss säkert på flygplanet till Malaysia iallafall.

Hörrni, Kuala Lumpur, vilken stad! Modern, rent och väldigt lyxig stad. Jag hade inte alls höga förväntningar på Malaysia men det var definitivt över vår förväntan. Dit vill jag absolut åka igen. Under vår vistelse där så besökte vi ett akvarium, vi shoppade, besökte Chinatown och besökte ett nöjesfält som var inne i ett shoppingcenter. Maten och shopping var faktiskt väldigt billigt. Annars strosade vi runt och njöt av att vara där.

I måndags åkte vi till barnhemmet som vanligt men när vi kom dit så sa dom att vi skulle vara lediga tills på torsdag och att vi fick lov att åka hem igen då vägarna skulle stängas av kl 15, då dem firar deras nyår dagen efter. Så igår under deras nyår så var vi instängda på hotellet 24 timmar då ALLT är avstängt i hela Indonesien som vägar, affärer och tom flygplatsen. Denna dag kallas silence day vilket innebär att man ska "leva i tystnad" och inte ha hög musik, dra för gardinerna osv. Under kvällen såg vi en alldeles stjärnklar himmel, då hela staden är nedsläckt så såg man stjärnorna så tydligt, så häftigt!! Stjärnorna kändes så nära en. Magiskt!

/Jossan

Likes

Comments

Lördag

Hej på er!
Vi mår bra, vi har varit på barnhemmet under veckan och det har varit sig likt. Igår var vi med dem äldre barnen på en strand där vi badade, grillade korv och hade det trevligt. Annars under veckan så har vi varit på massage, tvättat, käkat god mat. Vi har hittat våran nya favoritrestaurang som heter Mozarella. Den ligger lite längre bort i Seminiyak men dom har så god pasta, och inte minst så har dom Mozarellasallad, så gott! Där taxen är inkluderad, så det är till bra priser också. Efter vi har käkat där brukar vi gå till en persisk resturang och dricka te, så mysigt!

Igår kväll var vi ute och käkade middag och umgicks med Babette, Milou och Stephanie, de andra volontärerna. Vi hade en jätterolig kväll med dom!! Idag tog vi sovmorgon till 11.30, sen gick vi och käkade lunch och nu ligger vi vid poolen. Ikväll ska vi gå på massage och plugga resten av kvällen då vi har en uppgift som måste in imorgon.

Btw, så har vi varit här i två månader idag?! Svårt att förstå! Tiden går så otroligt fort!

/Jossan

Likes

Comments

En helg i Ubud, var precis vad vi behövde. Vi åkte tidigt i lördags morgon till Ubud, ett ställe som är känt för avkoppling, natur och Balis kultur. Det var så skönt att komma iväg över en helg. Då vi bor på Legianstreet i Kuta är vi hela tiden omringade av hög musik, avgaser mm. Då vi även bor vägg i vägg med Asiens största nattklubb.

Men då vi kom till Ubud kände vi direkt en omgivning som var väldigt lugn, lukter av blommor och träd vilket var magiskt och välbehövligt för oss. Vi kände verkligen skillnad mot där vi bor. Vi strosade runt bland Ubuds marknader, käkade god lunch, badade vid hotellets fina infinitypool. Vi kände verkligen att det var skönt att bara ta det lugnt och slippa all stress som vi är omringade av.

Välbehövlig helg, som vi definitivt ska göra om!

  • Josefin

Likes

CommentsHej!
Nu var det ett tag sen (igen). Jag vet att jag borde skriva oftare, just för våran egen skull också. Just för att komma ihåg varje dag. Det räcker ju med ett par rader. Just för att upptadera er där hemma också.

På barnhemmet har det varit sig likt, varje dag är i princip samma. Vi leker och umgås med barnen. Hjälper dem med att äta. Kollar deras rum efter cigaretter, alkohol och sånt som dom inte får ha på rummet. Vi trivs med barnen, däremot har vi känt oss lite less de senaste dagarna då vi känner att vi inte gör så mycket och får ut så mycket av socialt arbete. Vi försöker att göra aktiviteter med barnen men ibland är det svårt också. Vi älskar barnen och barnhemmet men just det sociala arbetet saknar vi. Speciellt när vi blev lovade att få terapisamtal vilket vi kanske inte kommer att få. Men då vi verkligen anstränger oss med barnen, vilket vi gör och tycker om så får vi ständigt höra att det måste bli förändringar i vårt schema då det inte fungerar och vi får höra att mycket vi gör är fel. Vi får aldrig höra att vi gör något bra, bara när det är något negativt. Även fast vi gör bra saker och de tycker att vi gör det bra, känns det som att vi inte gör det. Felet är säkert att vi har haft dålig kommunikation med våra handledare oss emellan plus att när det är så många volontärer, blir det lätt att mycket inte kommer fram.

Idag hade vi ett möte med våra handledare, vilket inte alls kändes bra då alla volontärer var med (15 st) så vi kände att vi inte fick allt sagt, som vi hade tänkt. Men efteråt hade jag och Nicky ett samtal med en av dom. Vi sa allt vad vi kände och lättade på våra hjärtan, och var väldigt ärliga. Så det kändes mycket bättre efter. Är väldigt stolt över oss faktiskt då vi vågade säga ifrån. Så jag tror även att dem har fått upp nya ögon på olika saker och ting efter det vI fick sagt. Så efter ett möte med våra handledare och Carina (vår lärare) känns det mycket bättre och vi har fått ny energi.

  • Josefin

Likes

Comments