Veg Food & Vegan Desserts, Desserts, Cookies, Cakes, Bars & Pies, Baking

instagram 100kitchenstories



Kokos + citron = kärlek vid första tugga. Håller ni med? Jag älskar denna kombination och det kändes som en självklarhet därför att bjuda på något sådant här till er. Denna kaka har jag därefter garnerat med en hemmagjord lemon curd som är helt fantastisk, samt torkade blåbär. Denna kombination är så god!

Som alltid - om inget annat anges - så är mina recept alltid gjorda utan vitt raffinerat socker. Jag har använt mig av agavesirap och stevia i detta recept, men om du inte har det önskemålet så går det även att använda vanlig sirap, lönnsirap eller honung. Annars är detta recept helt vegan.






Self-rising mjöl


Jag brukar inte använda vetemjöl i mina bakelser, men eftersom upptäckte hur fantastiskt self-rising mjöl var i somras i Grekland så har det blivit en ny favorit hemma hos mig. Self-rising mjöl är inte något man använder så ofta i Sverige av vad jag förstått, och även av vad jag kunde se på priset (närmare 17kr /kg), men i Grekland är det något vi alltid använt. Det var det jag använde till några av mina efterrätter i somras om ni minns, och jag kände mig manad att även testa på här hemma i Sverige. Resultatet blev denna kokoskaka. Jag älskar det! Värt att testa om du aldrig gjort det innan. Resultatet blev verkligen otroligt fluffigt och fint.


- For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu. -





Recept

Kokoskaka med Lemon Curd


2,5 dl self-rising vetemjöl / 2 dl self-rising flour
1 dl kokosflingor / 1 dl coconut flakes
1 tsk bakpulver / 1 tsp baking powder
En nypa salt / a pinch of salt

En nypa äkta vanilj / a pinch of real vanilla

1 dl stevia, sukrin eller kokossocker / 1 dl stevia, coconut sugar or sweetener

2 veganska ägg (2 msk chiafrön eller krossade linfrön + 5 msk vatten) / 2 vegan eggs (2 tbso chiaseeds or milled linsseds + 5 tbsp water)

100 g vegansk smör / 100 g vegan butter

70 g agavesirap, sirap eller honung / 70 g agave syrup, syrup or honey

1 dl vegansk mjölk / 1 dl vegan milk

1/2 msk äppelcidervinäger / 1/2 tbsp apple cider vinegar


30 g krämig kokosmjölk, inte vattnig* / 30 g creamy coconut milk, not watery*

ca 1 msk citronskal / approx 1 tbsp lemon zest

1/2 dl citronjuice / 1/2 dl lemon juice

2 tsk majsmjöl, maizena / 1,5 tsp corn starch

en nypa äkta vanilj / a pinch of real vanilla

2 msk agavesirap eller honung / 2 tbsp agave syrup or honey


* Det får inte vara en vattnig kokosmjölk du använder. Det ska vara en som är helt vit och kombinerad sedan innan. Jag använder en krämig från Garant i detta recept. / Do not use a watery coconut milk. It has to be one that is combined and totally white.





Sätt ugnen på 180 grader och smöra och bröa en rund form med hål på ca 20 cm i diameter (inte med löstagbara kanter för smeten kommer rinna ut då).

Förbered dina veganska ägg genom att blanda ihop dina chiafrön/krossade linfrön med vatten och låt stå tills vätskan har absorberat och en klibbig röra har har skapats.

Sila ner alla pulver samt sötning en bunke.

Smält smör och dra av från värmen. Lägg till sirap och vispa ihop med en handvisp. Lägg därefter till mjölken och vispa igen. Lägg till sist till din vinäger och vispa en sista gång.

Häll ner denna blandning lite i taget till den torra blandningen och blanda runt med en handvisp. Fortsätt och lägg till kokosflingorna.

Lägg till sist till dina veganska ägg och blanda om med handvispen tills det blir krämigt och väl blandat.

Häll över smeten i den förberedda formen och grädda i ugnen för ca 50'. Stick en provsticka och se till att det är lite lätt kladdigt när du tar ut det.




Under tiden kan du göra din lemon curd. Den gör du genom att blanda kokosmjölken och citronskal i en liten kastrull på låg värme.

Blanda citronjuice och majsmjöl i en liten skål och blanda om ordentligt tills det är väl kombinerat. Tillsätt detta till kokosmjölken och blanda om noga.

Behåll kastrullen på låg värme och tillsätt vanilj och agavesirap och blanda om med en handvisp tills det är slätt.

Öka värmen till medium, och låt det börja bubbla lätt - men inte kokas upp - medan du vispar ofta. Så fort det börjar bubbla och bli tjockt tar du bort kastrullen från värmen och fortsätter röra om med vispen. Den är färdig när det är tjockt och lite "gelé-aktigt". Akta så den inte skär sig!

Låt svalna för ca 15', blanda en sista gång och häll därefter i din lemon curd i en glasburk och försegla med plastfolie. Sätt in i kylen helst för ett antal timmar. Det är då den binder sig.

TIPS! Min lemon curd bruka inte skära sig, men om din lemon curd har skärt sig (dvs fått små vita klumpar) då kan du sila den i en silduk eller sil med mycket små hål.


Skär din kaka på mitten och bre på ett lager lemon curd (om du vill) och häll över resten på din svalna kaka. Garnera med hallon, blåbär eller torkad blåbär som jag har gjort.






// Heat oven to 180 degrees C and grease and bread a round pan, approx 20 cm.

Prepare your vegan eggs by combining your seeds with water and let it set until the water is absorbed and a sticky mixture has been created.

Sift down all your powders + sweetening into a big bowl and mix with a spoon.

Melt your butter and remove from heat. Preferably let it thaw just a little bit before mixing together with your syrup with a hand whisk. Add milk and your vinegar and whisk again.

Pour over the wet one into the dry mixture, a little at a time while mixing with your hand whisk. Add the coconut and blend. Add at last the chia eggs and whisk until creamy and combined.

Pour the batter into your prepared pan and bake in the oven for approx 50'. Insert a toothpick and it should be just slightly sticky when you remove it.

Meanwhile, make your lemon curd. Combine coconut milk and lemon zest in a small sauce pan on low heat.

Mix lemon juice and corn starch in a small bowl and whisk thoroughly. Add this to the coconut and whisk thoroughly. Add vanilla and agave syrup, and whisk until smooth.

Set on medium heat and bring to a low bubble - but don't let it boil - while you whisk. As soon as it starts bubbling and get thick you remove the sauce pan from the heat and keep whipping. It's done when it's thick and slightly jiggly.

Let it cool for approx 15', stir one last time and thereafter pour your lemon curd into a glas hard and cover with plastic foil. Place in the fridge preferable for a few hours. That's when it sets.


Serve in-between your coconut cake and on top. Garnish with raspberries, blueberries or dried blueberries like I did.//







Did you make this recipe? 

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!






#bestofnouw

_______________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Gillar

Kommentarer

Johannagrahn
,
JAAA bästa kombon, f*n vad gott!!! 😍😍👏🏼nouw.com/johannagrahn
victoriaappeltofft
,
Ser ju GALET gott ut😍nouw.com/victoriaappeltofft
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229