100 KITCHEN STORIES Healthy food without restrictions
100 KITCHEN STORIES
100 KITCHEN STORIES

Food - Lunch & Dinner, Veg Food & Vegan Desserts, Cooking

Min instagram 100kitchenstories


Middagen är serverad! Eller, det är inte middagsdags ännu men detta är i alla fall ett tips på något gott ni kan göra nu i veckan när ni vill få i er en snabblagad mat med mycket smak och.... asiatiska influencer. Detta är en vegansk wok med bondbönor, kelpnudlar och jordnötssmörsås. Riktigt gott!


Tips! Gör en stor sats av detta så kan du ha med i matlåda till jobbet/skolan dagen efter också.





Förutom att det är veganskt så är kelpnudlar även glutenfria. Du behöver givetvis inte använda dig av just exakt kelpnudlar (ta vilka du vill) men om du är glutenintolerant så är de ett alternativ.

Protein då? Vegansk mat är väl inte proteinrikt? Jo då, du kan äta vegetarisk och vegansk mat och fortfarande få i dig tillräckligt med protein. Jag lovar dig. Denna har såväl bondbönor och jordnötsmörsås som höjer värdet mycket.





[Recept]

Asiatisk kelpnudelwok med bondbönor och jordnötssmörsås

2 portioner


2 portioner nudlar av valfritt slag

½ gul lök, i strimlor

½ purjolök, i ringar

300 gr wokgrönsaker, frysta

en liten förpackning ( ca 120 gr) bondbönor


4 msk jordnötssmör

5-6  msk olivolja

3 tsk soja

2 msk limesaft

1-2 pressad vitlöksklyfta

+ Sesamfrön och möjligtvis jordnötter




Gör nudlar enligt anvisningar på paket, eller skölj endast av dina kelpnudlar.

Stek dina lökar, wok och bönor med rapsolja i en wok- eller stekpanna. Woka och tillsätt lite salt.

Tillsätt dina nudlar och blanda om.


Värm ditt jordnötssmör och blanda ihop med alla resterande ingeredienser.

Servera din wok och häll över såsen. Garnera med sesamfrön och limesaft efter smak om så önskas.





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Breakfasts, Breakfast Bowls & Jars, Smoothies, Juices & Drinks


Ser ni konsistensen? Ser ni färgen? Ser ni resultatet? MUMS alltså. Jag blir aldrig trött på smoothie bowls som denna. Enkelt att göra och gott att äta. Samt att det då är hälsosamt och får både kropp och psyke att bli glädjesprudlande!


Trevlig helg!




Kan dessutom nämna att smoothies som denna allra oftast blir vegan och raw. Det är inte ett måste för alla, men personligen tycker jag vegansk mat ofta är enklare för kroppen att smälta ner.





Recept: mixa helt enkelt 1 stor (eller 2 mindre) fryst mogen banan, 1,5 dl blandade frysta bär, ca 1/2 dl kokosyoghurt (eller annan yoghurt), en nypa vaniljpulver och 1 tsk kokosolja till en krämig konstisens.


Servera och garnera med jordnötssmör, mer bär och lite granola.







Likes

Comments

Thoughts, Texts & Tips



Jag minns mycket väl när jag för ett antal år sedan blev kontaktad av @joannafingal för att flytta över min blogg från blogg.se till nouw (tack för det Joanna!). Det kan minst sagt sägas att jag har skrivit en hel del inlägg sedan dess som framför allt varit mat och recept. Där emellan har några guldkorn på annat viktigt kommit upp dock, som jag vill dela med mig av idag. Det är personliga inlägg, tips, åsikter, erfarenheter och kunskaper. Jag har delat upp det i olika kategorier i detta inlägg så ni kan hitta inlägg efter eget tycke. Läs gärna!


Fotona i detta inlägg är blandade foton från åren jag bloggat på nouw.





Tips för t.ex. bättre fotografering, bättre matlagning och hur du fixar ihop en brunch:

- 5 tips för att få ihop en superbra brunch .

- 6 tips för att bli bättre på matlagning och bakning.

- Mina bästa tips för fotografering och redigering av foton.

- Mina bästa tips för att minska matsvinn... och ta vara på matrester .

- Hur du ersätter vitt raffinerat socker till andra mer "hälsosamma" alternativ.



Tips för ett bättre träningspass eller... om du ska springa en halv mara:

- 6 av mina bästa tips för att få till ett bättre träningspass.

- Varför det är viktigt att ha vilodagar när du tränar.

- Till alla er som ska springa ett långt lopp - som Göteborgs Varvet.

- Min weekend i Stockholm och min upplevelse att springa "Tjejmilen".








__________________________________________________________________________________________________________



Till sist, kom ihåg att det är betydligt mer vanligt att jag skriver mer personliga och utförliga inlägg på instagram än bloggen. Följ mig där så du inte missar dessa inlägg. Kram💗














Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

Food - Lunch & Dinner, Veg Food & Vegan Desserts, Cooking

Min instagram 100kitchenstories



Pizza var det riktigt länge sedan jag åt... fram tills nu. Denna gång vill jag visa ett enkelt, gott och billigt recept som är WOW. Jo, nämligen att göra pizza på tortillabröd. Har ni testat det någon gång? Om inte, så är det definitivt dags att göra det! Perfekt fredagsmysmat eller roligt att fixa ihop när man har tjej- eller grabbkväll. :)






Du kan använda dig av valfritt typ av tortillabröd; vanligt på vete, fullkorn, glutenfritt, gjort på linser/bönor/majs you name it! Ta det du tycker om och det som passar dina möjliga allergier och intoleranser (t.ex. om du är glutenintolerant), och därefter är det bara att toppa med diverse ingredienser efter ditt tycke.

Jag har dock denna gång skippat tomatsåsen och gjort två Pizza Bianco. Bianco betyder vit på italienska och det är just det denna pizza handlar om - att basen är vit. En Pizza Bianco har antingen creme fraiche, ricotta eller kronärtskockakräm som grund och därefter garneringar.

Jag gjorde en variant med creme fraiche, tre olika typer av ostar, vitlök, citronskal och chiliflakes, samt en annan variant med creme fraiche, mozarella, gul ost, champinjoner, röd lök, svarta kalamataoliver, lite olivolja och färsk basilika.





[Recept]

Pizza Bianco på två sätt

2 pizzor


2 tortilla av valfritt slag (jag hade shabatibröd)


1 liten vitlöksklyfta, pressad

½-1 dl full fat creme fraiche

½ mozarella

ca ½ dl gul ost

ca ½ dl parmesan

rivet skal av citron

chiliflakes


½- 1 dl full fat creme fraiche

ca ½ mozarella

ca ½ dl gul ost

4 st champinjoner

1/3 röd lök

Ett antal svarta kalamataoliver

Färsk (och torkad) basilika

Några droppar olivolja




Sätt ugnen på 200 grader.

Förbered din första pizza bianco genom att: bland creme fraiche med pressad vitlök. Bre på detta på första tortillabrödet.

Riv gul ost och parmesan över, och skär mozarellan i tunna skivor och lägg på.


Andra Pizza bianco: bre på creme fraiche på ditt andra tortillabröd.

Skiva champinjoner och röd lök och lägg på dessa varvat med skivad mozarella och riven gul ost.

Skiva kalamataoliver och lägg på dessa.

Sätt in båda pizzorna i ugnen och grädda för ca 5' tills osten smält.

Innan servering river du citronskal och strör på chiliflakes över din första pizza.

Över din andra pizza dekorerar du med färsk basilika och några droppar oliuvolja.



Skär i bitar och HUGG IN!





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

Breakfasts, Breakfast Bowls & Jars, Oats & Other Grains

Min instagram 100kitchenstories


Vet ni vad man gör när man har blandat ihop inlämningsdatumet för ens hemtentamen och inser att den ska in dagen efter klockan 16 istället för... en vecka senare? Jo, man får ett jäkla stort sammanbrott (haha shit vad jag blev arg och besviken på mig själv), men sen så tar man sig i kragen och löser det. Jag har haft två veckor att jobba med denna tenta, men lyckades få ihop den på totalt 10 timmar istället. Det är nog det sjukaste jag gjort i skolväg, men shit vad jag inte rekommenderar det. Haha! MEN det jag ville säga med detta är att man klarar av mer än vad man tror, och shit vad skönt det känns nu!

Nu har jag slappnat av och kommer kunna göra det totalt för ett tag framåt, och därför kommer såväl blogg och instagram sätta igång igen. Jag har även planer att dra igång en tävling. Är det något ni skulle vilja? Stay tuned på instagram i sådana fall för att inte missa det!





Jag måste även berätta om detta chokladhasselnötssmör. Det är utan tvekan min favorit, och Nutella kan slänga sig i väggen. De tär ärligt talat så gott att jag inte ens vågar öppna en ny burk för att jag vet att jag kommer äta upp hela på en gång, hahah, the struggle is real! Från Fitnessguru.


Inte sponsrad. Endast mina egna ord och värderingar.





[Recept]

Hasselnöt- och macagröt

1 port



1 dl fiber eller glutenfria havregryn

2,5 dl hasselnötsmjölk (eller annan vegansk mjölk)

1 msk hasselnötssmör eller 2 msk hasselnötsmjöl

en nypa äkta vaniljpulver

1 tsk macapulver

1 msk agavesirap eller honung


Koka upp dina gryn i hasselnötsmjölk. Tillsätt resterande ingredienser och rör om under uppkokning.

Servera i en skål och garnera med mer mjölk, raw cacao nibs, banan, hasselnötssmör med chokladsmak, hasselnötter och en nypa flingsalt.



Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

Breakfasts, Bread & Sandwiches


Om ni fick nämna en matvara/ ingrediens ni aldrig skulle kunna utesluta från er kost, vad skulle ni säga? Mitt är bröd utan tvekan. Jag ÄLSKAR nybakat bröd i alla sorter, och igår så bakades sådana här rågfrallor hemma hos mig. Jag tror jag åt tre frallor på en gång. Helt SJUKT vad gott det är med bröd alltså. Allra godast är det nog också på det enklaste viset - med smör och flingsalt. Alltså... hallå, ni måste väl bara hålla med eller hur?




Receptet för frallor är tyvärr dock helt.... spontant. Tyvärr så kan jag alltså faktiskt inte svara på exakt mängder ännu. Detta recept görs då och då hemma, så jag ska ta reda på receptet om ni skulle vilja ha det!





Men trots att ag inte kanske bjude rpå receptet på frallorna, så vill jag åtminstone prata om denna topping och mackan i sig. Jag har använt mig av chokladhasselnötssmör (från Fitnessguru är to DIE for!!), ekologisk banan på det, flingsalt och några droppar agavesirap. OMG!!!







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

Breakfasts, Breakfast Bowls & Jars, Oats & Other Grains, Chocolate


Denna bowl är en sådan bowl som per definition också kan kallas goals. Intw kanske den mest komplicerade eller den mest fantastiska när det gäller food styling, men enkelt behöver inte vara illa alltså.


Utöver glädjen med choklad till frukost - igen - så är det fredag och jag har en del roligt på gång. En nära vän fyller år så vi ska fira hennes med lite smått och gott, fest och härligt umgänge. Det kommer inte bli en sen kväll för mig för jag har hemtenta, men kommer bli ett trevligt avbrott oavsett! Vad har ni för planer?






[Recept]

Choklad- och carobgröt


1 dl havregryn

2,5 dl valfri mjölk

1 msk linfrön

1 tsk rå kakao

1 tsk mesquite carob-pulver

1 tsk kokosolja

1 tsk eller msk valfri sötning (beror på sötningen du använder dig av)

en nypa salt

en nypa äkta vaniljpulver



Koka upp dina gryn och frön i din mjölk. Sila ner din kakao och carob. Blanda om.

Tillsätt kokosoljan under omrörning tills den smält, och till sist tillsätt de sista ingredienserna. Sötningen är olika mycket beroende för vad för typ av sötning du använder dig av - t.ex. honung, agave sirap, steviadroppar, stevaiströ, banan eller proteinpulver.


Servera i en skål och garnera med hemmagjord chokladsås (jag blandar ihop kakao med agavesirap eller honung och lite smält kokosolja), dadlar, ekologisk banan, pumpafrön och raw cacao nibs.








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

Desserts, Veg Food & Vegan Desserts, Cookies, Cakes, Bars & Pies, Raw Food & Desserts, Chocolate

instagram 100kitchenstories



Om det är så här krämigt, så här maffigt och så här chokladigt så är det svårt att inte bli wow:ad. Så länge man tycker om choklad alltså. Det var ett litet tag sedan nu jag gjorde dessa raw vegan chokladpajer med "det där" krämiga ovanpå, men jag kommer trots det ihåg smaken och konsistensen väldigt väldigt väl. Så gott!

Detta är anledningen till varför jag idag, torsdag, vill bjuda på detta goda. Jo, givetvis för att ni ska kunna ha något gott att smaska på imorgon till fredagsmyset... eller lördagsmyset... eller söndagsfikat. Vilket som, så är det snart dags för helg och det bör firas med denna paj!





Denna chokladpaj är liknande recept som jag gjorde för länge sedan på en "double chocolate tart with chocolate bean ganache, passion fruit and pecan nuts ". Det fotot jag då hade lagt upp på den med passionsfrukt är faktiskt mitt mest gillade inlägg på instagram år 2017, med 1404 likes. Klicka på den understrukna namnet i detta stycka för att komma till inlägget.






[Recept]

Raw vegansk chokladpaj med chokladkräm och blandade bär


Botten:

2 dl valnötter

3/4 dl fiber eller glutenfria havregryn

1 msk kakao

1 msk honung eller agavesirap

1 msk kokosolja

1 msk vatten


Fyllning:

½ dl mandelmjöl

2 dl kokta stora vita bönor

1,5 msk kokosolja

2 msk kakao

2 msk steviaströ

steviadroppar med chokladsmak (kan uteslutas)*

2 msk honung

en nypa äkta vaniljpulver

en nypa flingsalt


+ Blandade bär och raw vegansk mörk choklad + om du vill jordgubbar-protein crisp



* Det är ingen fara att utesluta steviadropparna, men om du gör det så finns det en möjlighet att du måste lägga till mer sötning. Smaka av.




Mixa ingredienserna till din botten i en matberedare. Din blandning ska vara klibbig men långt ifrån vattnig.

Blöt ner dina fingrar eller en slickepott och tryck ut din deg i en aluminiumfolie- eller plastfolieklädd liten pajform. Sätt in i frysen under tiden du gör din fyllning.


Mixa ingredienserna för din fyllning ordentligt. Det tar olika lång tid beroende på din mixer. Din fyllning ska vara tjock men krämig, klumpfri samt maffig när den är färdig. Bre ut denna på din botten.

Sätt in i frysen så den stelnar lätt - ca 30-60'. Annars så kan du ha den i frysen tills servering, men se till att låta den tina då innan du serverar. Alla frysta efterrätter (både desserts och glass) bör tina ordentligt för att smakerna ska komma fram mer.

Vid servering smält choklad i vattenbad och ringla över din paj (den kommer stelna då) och strö på blandade frysta bär.


Servera sedan - och njut!





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

Breakfasts, Breakfast Bowls & Jars, Oats & Other Grains, Chocolate

instagram 100kitchenstories



Den där gröten alltså. Den kommer jag aldrig sluta äta. Speciellt inte om jag kan äta "den där gröten" på så många olika vis idag fullproppad med min allra bästa number 1 favorit - choklad!

Jo för imorse blev det nämligen en riktigt bra start på veckan med denna chokladgröt med choklad- och nötbars, ekologisk raw choklad, egen chokladsås, mandelmjölk, ekologisk banan, lite extra crunch och sesamfrön. Mmmmmm.







Gröten är som sagt garnerad med massa gott, bland annat hemmagjorda choklad- och nötbars som ni ser i fotot ovan. Jag hade en förvarad sedan tidigare så bröt den i bitar och garnerade min gröt med den. Blev mycket gott!

Annars är dessa bars givetvis ett mycket bra mellanmål och take-away när man är på språng men blodsockret har börjat dippa och man behöver energi snabbt. Sådant här är dessutom löjligt dyrt att köpa i affär, så för att spara en peng - gör dina egna. ;)






[Recept]

Chokladgröt med choklad- och nötbars


1 dl fiber eller glutenfria havregryn

1 dl linfrön

5 färska dadlar

1,5 msk ( ca 30 g) agavesirap eller honung

2 tsk rå kakao

en nypa äkta vaniljapulver

ca 10 st hasselnötter

ca 8 st valnötter

en nypa flingsalt

möjligtvis en skvätt vätska

+ cacao nibs och extra hasselnötter samt valnötter


1 dl fiber eller glutenfria havregryn

2,5 dl växtbaserad mjölk

1 tsk rå kakao

en nypa vaniljpulver

sötning av valfritt slag (stevia, sukrin, honung, agavesirap, chokladproteinpulver osv)


Chokladbars: Börja att göra dina bars. Mixa dina dadlar till ett mos. tillsätt gryn, linfrön, kakao, sirap, salt och vanilj. Blanda om till en tjock klibbig blandning. Lägg möjligtvis till en liten skvätt vätska.

Hacka dina nötter till mindre delar, och blanda ner dessa.

Lägg ett bakplåtspapper i en relativt liten form. Pressa ut din deg med fingrarna, gärna lätt doppade i vatten.

Strö på lite mer valnötter och hasselnötter och tryck ner dem försiktigt så de fastnar. Detsamma med cacao nibs. Sätt in i frysen för ca 45 minuter, eller tills du vill äta någon/ ha med dig som mellanmål.



Chokladgröt: koka upp dina gryn i din mjölk med resterande ingredienser. Rör om och servera sedan i en skål.

Garnera med dina bars, banan, mer växtbaserad mjölk, sesamfrön, bitar choklad och chokladsås som du gör på ca 1 tsk kakao, 1,5 tsk honung och en liten skvätt kokhett vatten.


Enjoy!








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Likes

Comments

Breakfasts, Breakfast Bowls & Jars, Oats & Other Grains, Frozen

instagram 100kitchenstories




Ni ser att något stort är på gång vad? En stor förändring och något väldigt väldigt annorlunda? Jo, jag syftar givetvis på val av bakgrund och styling för fotona. Jag har i flera år använt mig av vitt eller grått underlag, samt haft en ganska romantisk touch på det hela men kommer framöver testa på annan stil för mina foton. Vad tycker du om denna stil med blått? Det är annorlunda helt klart, och det förmedlas en annan känsla med fotona visst gör det? Jag testar hit och dit, fram och tillbaka och uppskattar otroligt mycket när ni kommer med konstruktiv kritik. Tycker det är sjukt roligt att få höra vad ni tycker! :)






Nu ska vi även dock hoppa vidare till själva receptet - nämligen en ny frukost parfait. Som jag sagt tidigare är en parfait (eller trifle) egentligen en efterrätt som serveras i glas i lager med massa gott. Jag har vid ett flertal tillfällen gjort frukostvarianter av detta, och idag har jag gjort ännu en ny sådan inkluderandes hemmagjord kardemummagranola, ekologisk banan, vegansk yoghurt och acai- och skogsbärglass. MUMS!






[Recept]

Acai- och skogsbärsparfait med hemmagjord kardemummagranola


2 st frysta mogna bananer

1 dl blandade frysta bär

1-2 tsk acaipulver

en nypa vaniljpulver

en skvätt vegansk mjölk av valfritt slag


Valfria gryn, frön och nötter, tex:

fiber eller glutenfria havregryn, linfrön, solrosfrön, hasselnötter, valnötter

En liten nypa salt

Mald kanel

Honung eller agave sirap + kokhett vatten




Förebered först din granola antingen i stekpanna snabbt eller ugn. Sätt i sådana fall ugnen på 200 grader.

Fyll din stekpanna eller plåt med frön, gryn och hackade nötter.

Strö på pyttelite salt och kardemumma.

Hetta upp vatten tills det blir kokhett. Blanda ca 1 msk med 2 msk honung till en sås och häll över dina gryn. Gör mer sås om du har mycket gryn, och blanda därefter runt så allt har fått smak.

Grädda i ugn för ca 5 minuter (och sedan blanda om och in igen) eller snabbt i stekpanna.


Mixa alla ingredienser för din acaiglass.

Sververa din granola i en glasburk eller glas med granola längst ner, banan och vegansk yoghurt efter och därefter din acaiglass. Enjoy!







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Likes

Comments