View tracker

instagram 100kitchenstories


"Nu är det jul igen, nu är det jul igen" och risgrynsgröt står inte framdukad på mitt bord; det gör faktiskt min kära havregrynsgröt. Känns konstigt att jag ätit havregrynsgröt hela året runt - ja, till och med under varma sommaren i... GREKLAND. Havregrynsgröt är förutom gott, också så nyttigt och bra så varför inte göra olika varianter av den då bara? Därför ska jag idag, i ära till andra advent, visa en julvariant av havregrynsgröt!





När jag tänker jul så tänker jag bland annat på kanel, kryddnejlika, valnötter och hasselnötter, citrusfrukter, och lingon. Alla dessa fantastiska ingredienser är ingredienser jag tagit tillfälle att använda i denna julgröt som verkligen får mig att längta efter den stora dagen!


Har du några julkänslor ännu? Har du bakat något juligt kanske? :)






[Recept]

Julgröt med kanel och kardemumma

1 portion


1 dl glutenfri eller fiber havregryn

2,5 dl havremjölk (eller annan växtbaserad mjölk, t.ex. mandelmjölk)

1 msk linfrön

1 tsk kanel

1 krm mald kryddnejlika

1 krm äkta vaniljpulver

1 msk honung eller agave sirap


+ Ekologiska hasselnötter, havremjölk, apelsin, raw lingonsaft och ekologiska vinteräpplen


Koka upp dina havregryn tillsammans med linfrön i din växtbaserad mjölk. När du kokar upp i mjölk istället för vatten så blir gröten krämigare och mjukare i konsistens, och får dessutom mer smak.

Tillsätt mot slutet dina kryddor. Rör ner din honung eller agave sirap så den smälter och blir "till ett" med gröten.

Servera i en skål med havremjölk, apelsin, äpple, en liten skvätt raw lingonsaft (om du har) och hasselnötter.







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker



" Gluten Free Chai Vanilla Pancakes with Colorful Vegan Toppings!❤️

Let's have a SATURDAY PANCAKE PARTY y'all! Who would you like to share this with? "


Repost from instagram 100kitchenstories

Originalinlägg med recept på detta fantastiska finner ni här. Tips för morgondagens söndag!








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

View tracker

instagram 100kitchenstories


Jag skrattar lite för mig själv över att jag i stort sett varje fredag gör något chokladrecept. Idag startade jag upp morgonen med en härlig lyxig chocolate bowl, i form av choklad-banan-glass (eller smoothie hehe för den smälte lite under tiden jag fotade) med massa goda garneringar.

Det är helg dock, så det ÄR verkligen okej att lyxa till det. Inte för att vardagar hindrar mig från att äta choklad (hehe, minns ni choklad-avokado moussen från i onsdags? ;)) men det kan kännas lite extra gott att äta det just under helg!






Innan jag visar receptet så vill jag berätta om mina nya fina visitkort! Det tog sjukt lång tid att hitta en hemsida som var bra, att fixa designen, välja foton och vad som skulle skrivas, men nu är de äntligen här! I fotot ovan så ser ni ett av fotona - självklart på något chokladigt - och jag har även två till olika motiv ni ser i fotot över det. De ser givetvis finare ut i verkligheten, och måste säga att jag är sååå nöjd!



Mina tre motiv på mina visitkort är av:

- Chocolate Deluxe Nana Ice Cream Bowls with Choco Granola Bars.

- Pulled Pork, Sesam Seed Fried Sweet Potato Fries, Grilled Asparagus and Coleslaw.

- Autumn Porridge with Turmeric, and PB Sauce and Bee Pollen.




[Recept]

Vegan Raw Chocolate PB Smoothie Bowl

1 portion


2-3 ekologiska frysta bananer, mogna

En skvätt växtbaserad mjölk (t.ex. havremjölk eller mandelmjölk)

1,5 tsk kakao

1 msk proteinpulver med chokladsmak*

1 msk jordnötssmör, mitt från fitnessguru

+ Eko banan, eko raw gojibär, silad kakao, kokosflingor och dadlar



* Detta kan uteslutas utan några problem, men jag använder det för att öka proteininnehållet lite. Du väljer växtbaserat proteinpulver om du vill ha det vegan eller casein/whey om det inte spelar någon roll.



Mixa ingredienserna ordentligt till en krämig glass.

Lägg upp i skålar och garnera. Hugg in. Det är dröm!







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments



Frågor om min matlagning och fotografering trillar in då och då på såväl bloggen, instagram och mail och idag ska vi kika på några av de vanligaste frågorna. Dessa frågor handlar ofta om min kamera, min fotografering och redigering, eller om min matlagning, och tips kring matfoto.


För två veckor sedan gav jag 6 tips och tricks för att lyckas bättre med matlagningen och bakningen , och idag ska vi fokusera mer på fotograferingen, stylingen, redigeringen osv.



Min fotostudio är en skiva som jag lägger på en stol vid fönstret (väldigt viktigt med dagsljuset), ett kakel (eller vitt ark) som reflektionspapper, och därefter kameran som jag ibland har fastsatt i ett stativ.




Min kamera:

Jag har en Canon Eos 1100d med standardobjektiv. Inget fancy pancy direkt, utan var min första systemkamera jag köpte för 4 år sedan. Det är verkligen dags för mig att köpa något nytt, men den har funkat relativt bra hittills och var ett bra första köp som nybörjare!




Min matfotografering kan vi dela upp i fyra punkter - planering, utförande, styling, resultat.

Planeringen handlar givetvis om allt som ska göras innan du lagar maten. Har du tänkt ut ordentligt vad det är du vill göra? Jo bra, men då går du till nästa steg och måste planera och tänka kring fotot för att ditt recept ska se som bäst ut. Vad för stil och vad för känsla vill du ska förmedlas med ditt kort? Vill du gå med en rustik känsla; vill du ha förmedla en vintage-och-hemma-hos-mormor-känsla; vill du ha det modernt; eller vill du ha det inspirerat från ett specifikt land/kultur?

Utförande är helt enkelt din matlagning. Skapa ditt recept, servera och garnera vackert. I planeringen dock så är det smart redan från början att ha en bild i huvudet/ en tanke på hur du vill att det ska se ut. Detta kan givetvis ändras under processen (t.ex. om resultatet inte blir som du tänkt) men börja alltid med en grundtanke.

Styling är en av dem viktigaste för det är detta som får din mat att se bra ut. Tag fram rekvisita av olika slag som passar den känsla som du vill förmedla med ditt recept. T.ex. om vill du ha en modern stil ska du givetvis inte plocka fram mormors gamla porslin. Men i styling ingår även bakgrunder för ditt motiv, ljuset i rummet, styling av matverket i sig med uppläggning och garnering, samt redigering av foton efteråt (vilket jag pratar mer om i nästa fråga).

Resultat är ju målet. Har du lyckats få till det som du vill ha det? Det är ofta jag tar några foton, inte tycker det ser riiiiktigt bra ut, kanske lägger till eller tar bort en detalj från fotot, för att sedan ta några fler foton. Ibland har jag inte varit nöjd med en bakgrund och fått "börja om" med stylingen från scratch. Tålamod, för då blir resultatet bra.




Glöm inte! När det gäller styling och redigering (som jag pratar om i nästa stycke) så måste du hitta din egen stil. Jag kör på två olika underlag och ungefär samma redigering för alla mina foton. Det är därför jag har en "signatur stil", och man ser ett "mönster" i mitt feed.







"Hur får du dina foton så vita och fina med färgerna?"; använder jag någon speciell kamerainställning eller filter, och vad för program jag redigerar i:


Jag är inget fotoproffs direkt, men har lärt mig allt jag behöver för att fortfarande fota manuellt. Förr fotade jag med auto men har insett att det finns många fler möjligheter med fotograferingen när man fotar manuellt. Så börja lära er det, även om det kan ta lite tid att "knäcka koden".

Därefter så redigerar jag faktiskt mina foton i gratis programmet Photoscape, det vill säga inget komplicerat program som lightroom eller photoshop. Det finns givetvis betydligt "mer saker" att göra på LR och PS men photoscape funkar för det jag gör - basredigeringar som lite exponering, kontrast, skärpa samt, ibland beroende på fotot, ett velvia-filter. Inga konstigheter alltså.


I fotot ovan ser ni originalet och resultatet med redigering. Den enda redigeringen jag har gjort är att öka exponeringen till 1,80, kontrasten till 20, samt lägga till skärpa 3. Inget mer än så.





-



Sist men inte minst så vill jag säga STORT TACK. Jag läser alla kommentarer som trillar in men hinner tyvärr ofta inte svara direkt, men tackar så otroligt mycket - allihopa!






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


jag

Likes

Comments



Jul är ett stenkast bort och ni kommer märka att bloggen kommer fyllas med fler och fler recept som passar jultiderna. Idag vill jag visa ett recept som är en favorit hemma hos mig, som är lika passande till jul som resten av året - choklad-avokadomousse med apelsinskal och dessertolivolja med smak av apelsin!








Denna mousse är helt vegan och raw, innehåller endast 4 ingredienser, är mycket enkel att göra och fantastiskt god! Jag har gjort chokladmousse tidigare med avokado användandes fler ingredienser, men denna är helt klart den bästa. Simplicity at its best so to speak!

Du kan garnera med nötter, hackad choklad, chokladsås eller annat. Men för att få den mer passande jul så garnerade jag med raw cacao nibs, rivet skal av apelsin och dessertolivolja med smak av apelsin. Det är verkligen en toppen kombination!



-



Om du provat något av mina recept glöm inte av att tagga mig i inlägget på instagram med #100kitchenstories och @100kitchenstories . Eller så kan du maila in ett foto med beskrivning till paulina_suonvieri@hotmail.com (märk mailet "läsarrecept"). Därefter kommer jag lägga upp några av dessa "recreations" på min instagram och på bloggen, inkluderat era bloggar och/eller instagrams. :)






Kom ihåg, bara för att det ser ut som att det är en liten mängd mousse för två personer så är moussen väldigt maffig och därför så klarar man inte av att äta så mycket.



[Recept]

Raw Vegan choklad-avokadomousse

1-2 portioner


1 stor mogen avokado

4 dadlar

ett kryddmått äkta vaniljpulver

1-1,5 msk kakao


+ Rivet skal av apelsin, dessert-olivolja med apelsinsmak, raw cacao nibs


Mixa alla ingredienser noga till en klumpfri mousse. Smaka av och se om du vill ha den "mörkare" och rikare i choklad - då lägger du bara till mer kakao.


Klicka ut i två glas (eller ett om du vill äta det själv). Ringla över lite dessertolivolja med apelsinsmak, riv över apelsinskal och strö på raw cacao nibs.






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments


Tre dagar i Stockholm är över och jag måste säga att det var tre riktigt bra och roliga dagar. Det är alltid trevligt att åka iväg till en annan stad, för variationens skull, då och då, och denna gång fick jag möjlighet att kombinera härliga sociala sammanställningar, med bästis-umgänge, mycket god mat, strosande på stan, jobb, jobb, jobb, och... lite julkänslor! Härligt!


Instagram 100kitchenstories och psuonvieri




Jag tog tåget tidigt på lördagsmorgonen och var framme på centralstationen vid lunch, där bästis hade mött upp mig. Vi åkte hem till henne lagade mat , pratade om allt sedan sist och myste i soffan med hennes hundar i ett antal timmar innan lätt förberedelse sattes igång för kvällen. För på kvällen tåg jag pendeln för att träffa upp Elsa , för att bege oss mot en träff med Add Ice Cream-älskare!


Jag har redan tidigare skrivit om Add Ice Cream , villket är något - en glass - jag älskar och är ambassadör för. Jag fick träffa flera andra ur teamet denna lördagskväll, som var mycket trevlig med mat och glass i mängder... vilket ni nog ser på fotona. Vi njöt!







Söndagmorgon startade med en kall vacker solbelyst vinterdag. Jag och bästis åkte till Grand Hotel för underbar frukost (vilket jag skrev om i söndags här), innan vi drog oss ut i snökaoset som bara under 2 timmar förstörde den vackra dagen.

Vi tog pendeln till Mall of Scandinavia, promenerade runt där och kika lite i butikerna för att handla lite nytt och fint, och känna av julkänslan. Efter ett tag dock så kände vi hur matkoman efter den stora frukosten började smyga sig fram (haha) så vi promenerade hem och slängde oss i soffan istället.


På kvällen väntade nämligen mat igen, och denna gång middag på den mexikanska restaurangen Maya . I fredags så skrev jag om mexikanska T&T i Göteborg, men i Stockholm älskar jag Maya . Jag har varit där tidigare men var tvungen att ta med mig tjejerna dit, och bemötande samt maten var minst lika bra som sist! Jag skrev om Maya sist jag var där, i september, och måste rekommendera det igen. Läs mina hela recession över stället här , och glöm för guds skull inte sötpotatis-pommesen, agua frescon de melona ... eller deras pollo pio pio; en tacos med croquettas på confiterad majskyckling, cheddar och chilimayo. Den bästa!






Sen blev det måndagsmorgon igen, och trots att jag inte befann mig hemma i Göteborg så blev det en tidig morgon. Jag åkte till NO18 där Phoodster har sitt kontor och fick käka frukost med teamet bakom appen. Därefter blev det photoshoot, lite fix och trix, och härligt snack med teamet, innan jag vid lunch promenerade bort till Haymarket och satte mig där för att jobba i ett antal timmar. Tåget hem gick smidigt trots snön, och jag kom hem nöjd och glad över tre dagar nöje, jobb och härligt umgänge i Stockholm!










Dessutom vill jag utnämna vinnarna av tävlingen där ni hade chans att vinna en plats i en masterclass och raw julbrunch som kommer äga rum på söndag. Grattis "@mittkokoshjärta" och "@elinsuden" på instagram jag återkommer med information till er!




Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Igår lämnade jag kalla snöfyllda Stockholm för att komma hem till ett kallt grått Göteborg. Jag skulle mycket gärna vilja byta detta kalla mot sommar, sol och värme.... och frukostskålar som dessa får mig att längta ännu mer efter det!Jag klagar inte allt för mycket dock, för det är faktiskt endast 34 dagar kvar innan jag befinner mig på andra sidan jorden, helt själv, i Australien. Jag lääääängtar!





Foton tagna i Grekland i somras på min frukostskål med traditionell grekisk getmjölksyoghurt, persika, körsbär, chiafrön och honung.



Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


När man inte vet vad man vill äta mest till frukost, varför inte kombinera dem alla? Gröt som bas, havremjölk och müsli, smoothie och chokladbar. Läs vidare så ska ni få höra mer om detta fantastiskt goda!





Det var ett tag sedan jag testade på att ha smoothie över gröt för första gången, och det blev rena fröjden! I veckan gjorde jag därför en ny variant av detta recept, men även lagt till fler ingredienser. Jag har även kombinerat med havremjölk, müsli, kokosflingor, hallon, och ... som pricken över i:et, bitar av choklad och hallonbar från Fitnessguru!





Receptet är inte några konstigheter. Gör en sats av mitt standardrecept för min vegan vaniljgröt . Gör därefter en smoothie 1 dl hallon, 1 fryst eko. banan och 1 msk hampaprotein med vaniljsmak (eller vaniljpulver). Garnera med One Way Zero Chocolate Raspberry Bar från fitnessguru, ekologisk havremjölk, valfri müsli, kokosflingor och hallon. MUMS!


Vad åt du till frukost idag? :)








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Söndagen till ära så tog jag med mig min bästis till Grand Hotel Stockholm för att bjuda på frukost. Detta var verkligen något utöver det vanliga, och definitivt en mycket trevlig start på söndagen!






Vi fick ett bord precis vid fönstret, där vi hade utsikt över det vackra solbelysta men kalla Stockholm. Under tiden det snöade utomhus så valde både jag och bästis varsin "God morgon frukost" som bestod av färskpressad juice, svartvinbärshot, brödkorg med frukostbullar, croissant, rågbröd, wienerbröd och kanelbullar med smör och marmelader, lättyoghurt med färska bär och honungsrostade hasselnötter, avocadokeso och färsk fruktsallad, samt en ingefäradryck och japanskt jasminte. MYCKET mat till frukost - det gillas!







Jag hade inte några låga förväntningar på detta ställe. Gran Hotel Stockholm är känt för att vara bra, och det var det intrycket både jag och min kompis fick. Från första start fick vi en bra sittplats, bra service, en underbar frukost, och generellt, en bra upplevelse! Vi satt i nästan två timmar och njöt av frukosten och lugnet, under tiden snön ringlade utomhus, innan vi tog på oss kapporna, tog några kort på den vackra byggnaden och gick ut i kylan igen. En bra start. Tack Grand Hotel!







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Det är helt sjukt, men idag vaknar vi faktiskt upp till första advent! Hur snabbt går inte tiden egentligen? Jag kan inte direkt säga att jag har julkänslor, men ändå så är det lite pirr och förväntningar över denna tid på året. Det är ju så mysigt! Göteborg är upplyst med alla ljusslingor som satts upp över hela stan, och här hemma ska vi fixa lite idag. Inte för mycket dock, eftersom vi åker ner till Grekland och fixar och firar jul där. Mysigt trots det!




Jul betyder även att vi har en hel del bakning på gång! Jag kommer göra både svensk och grekisk julbakning i år, men jag sätter igång först i december. Det är jag noga med att hålla med varje år. Haha jag tycker det nämligen är viktigt att hålla julen till just december, eftersom "man" generellt blivit duktiga på att sätta igång och fira jul redan i oktober! Jag vill ju inte att julkänslan ska försvinna när den väl ska komma i december.


Detta betyder att jag inte har satt igång med julbakning ännu, men det betyder givetvis inte att vi inte har något att bjuda på idag. Förra året gjorde jag raw och vegan pepparkaks- och fikonrutor med ett kokostäcke som är ett mycket bra alternativ


Har du gjort någon julbakning ännu? :)





Vegan och Rawfood. Low carb. Gluten-, ägg, laktos- och sockerfria.


[Recept]

Raw fikon- och pepparkaksrutor

ett hyfsat litet recept, form ca 20x10cm (dubbla mängden för fullt)


7 hyfsat stora torkade fikon

1,5 dl kokhett vatten

½ dl kokosflingor

½ dl kokosmjöl

½ dl mandelmjöl

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

½ tsk mald kryddnejlika

en nypa havssalt


ca 1 dl kokosgrädde

2 msk kokosflingor

Vaniljsteviadroppar

+ Hackad mandel & kokosflingor



Koka upp vatten. Lägg dina torkade fikon i en skål/ kopp och häll över ca 1,5 dl vatten och låt fikonen stå för ca 10-15' så de mjuknar till ordentligt.

Blanda under tiden ihop alla mjöl, kryddor och salt i en bunke.

När fikonen är mjuka, använd en mortel eller mixer till att mixa ihop fikonen till en fikonpuré. Tillsätt lite vatten i taget och mixa.

Blanda ihop fikonpurén med mjölblandningen till en klibbig deg.

Tryck ut din deg jämnt i en frystålig rektangulär/kvadratisk form eller plastburk. Sätt in i frysen för ca 10'.


Häll i kokosgrädde i en liten kastrull och sätt på låg värme.

Vispa i kokosflingor och vaniljsteviadroppar med en handvisp. Grädden kommer tjockna till litegrann men inte bli "vispgrädde". Låt svalna.


Tag ut burken från frysen och häll över den svalna kokosgrädden. Sätt in i frysen tills de stelnat lätt (kanske 20-30'? Beror lite på).


Skär kakan i rutor. Hacka lite mandel och garnera rutorna med dessa samt kokosflingor innan servering.






Likes

Comments