100 KITCHEN STORIES Healthy food without restrictions
100 KITCHEN STORIES
100 KITCHEN STORIES

Veg Food & Vegan Desserts, Cookies, Cakes, Bars & Pies, Raw Food & Desserts

instagram 100kitchenstories



Kärleksmums, hur säger man det på engelska egentligen? Jag har absolut ingen aning men inte gör det något, för om du läser bloggen som är på svenska så förstår du nog vad jag menar. Jag har denna gång gjort en raw variant med maca, som är superenkel att göra!


Och jag vet att jag har gjort en hel del raw och vegansk bakning det senaste. Nu när vi närmar oss juletider ska jag försöka få igång vanlig bakning också. Är det något ni skulle vilja?





Raw, vegansk, glutenfri och superenkel och god. Detta recept var verkligen superspontan och något jag bara slängde ihop snabbt och enkelt när jag började bli lite småsugen. Resultatet blev dessa goda bitar.








[Recept]

Raw kärleksmums med maca


10 dadlar

3 dl fiber eller glutenfria havregryn

1 dl mandelmjöl

2 msk kakao

2 msk maca-pulver

en nypa flingsalt

en nypa vaniljpulver

2 msk stevia (eller sukrin eller kokossocker)

2 msk mandelsmör (eller jordnötssmör)

2-3 msk vegansk mjölk



Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Mixa dina dadlar ordentligt tillsammans med de torra ingredienserna. Tillsätt mandelsmör.

Tillsätt lite i taget din mjölk och blanda om ordentligt.

Lägg ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie i en liten form. Tryck ut degen jämnt. Tjockare eller tunnare väljer du själv.

Lägg in i frysen för ca 1-2 timma (beroende på tjocklek). Ta dock ut efter ca 30 minuter, strö på kokoschips (eller kokosflingor), tryck ner dessa lätt och sätt sedan in i frysen igen.


TIPS! Om du inte är noga med att hålla det raw så kan du även smälta mörk choklad eller göra egen chokladglasyr, bre den över kakan och därefter strö på kokosflingor. Riktig kärleksmums ska ju faktiskt egentligen även ha en chokladglasyr.





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Oats & Other Grains, Veg Food & Vegan Desserts, Cookies, Cakes, Bars & Pies, Snacks

instagram 100kitchenstories



Det är dags för fredagsmyyyyyys! Eller okej, inte riktigt ännu. Först ska jag ta mig igenom dagen med tentaplugg och förberedande för en spontan resa nästa vecka till... MADRID! Hallå, hur taggad tror i inte att jag är på detta?? Lite fel period att göra det eftersom jag har hemtenta just nu, hehe, men allt löser sig i slutändan. ;)


Men innan jag sätter igång med tentaplugget vill jag berätta om dessa enkla och fantastiskt goda barsen jag gjorde imorse. Enkla att göra, så goda, hälsosamma, fyllda med energi och ett perfekt mellis att ha med sig i väskan under långa skoldagar, jobb eller före/efter träning. Ni måste läsa mer!





Till skillnad från andra bars som ofta är smaksatta med choklad eller kokos så är mina bars gröna, och smaksatta med ett super green boost pulver. Detta gröna pulver är en blandning av alger, växter, bär och frukt, som sedan pressats och blivit ett pulver. Det finns massvis med olika varianter av detta pulver, men jag vet att bland annat Fitnessguru och Superfruit har (eller har haft åtminstone) sådana.




[Recept]

Gröna super bars med gojibär och proteinmix


8 färska dadlar

2 dl glutenfria eller fiber havregryn

2 msk agave sirap eller honung

En liten nya flingsalt

1 msk linfrön eller chiafrön

1,5 msk super green boost pulver

+ Valfria nötter, frön och torkade bär *

+ Mörk choklad*


* Jag använde en proteinmix av torkade ärtor, bönor, jordnötter som jag köpte lösvikt från naturgodis, samt gojibär. Därefter smält vegansk raw mörk choklad.


Mixa dina dadlar till en puré.

Hetta upp en stekpanna och lägg i dina gryn. Rosta lätt.

Tillsätt agave eller honung, låt smälta och blanda om med grynen. Fortsätt rosta lite gyllenbruna.

Tillsätt dina gryn och frön till dadlarna samt ditt pulver och salt. Mixa.

Tillsätt en skvätt vatten om det behövs.


Pressa sedan ut din deg i en frystålig rektangulär form (eller vanlig matlåda). Sätt in i frysen ca 15 min.

Tag ut efter 15', hacka dina nötter mindre om de är stora och strö över de över din bar och pressa ner dem lätt så de sitter fast. Ringla över smält choklad.

Sätt in i frysen igen för ca 1 timma. Färdigt!



TIPS! Dessa kan även göras raw food, om du skippar att rosta dina gryn i stekpannan innan.






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Likes

Comments

Breakfasts, Breakfast Bowls & Jars, Oats & Other Grains

instagram 100kitchenstories


Jag är en sommarmänniska, men mörka kalla dagar behöver inte vara så negativa faktiska. Jag älskar myskvällar med en tänd brasa, ett härligt umgänge, en film eller bara gött snack, gott te, samt något smått och gott att äta - så kallad "comfort food". Det är kvällar dock, och för höstmornarna så är det gröt jag älskar att äta. Igen, gärna tillsammans med härligt umgänge och en tänd brasa.

I Sverige har vi en grej för gröt, men vad tycker ni personligen om gröt? Ge mig både ris och ros! Jag vill höra, för då vet jag vad ni också kan tyckas vilja ha mer på bloggen. :) Idag ska jag oavsett visa er fem hälsosamma goda mysiga och riktiga höstfrukostar - av just gröt!



Ovan: äpplepäron-gröt med kanel och ingefära.




Mesquite-gröt med jordnötssmörsås och tropiska frukter.








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.


Likes

Comments

Desserts, Veg Food & Vegan Desserts, Cookies, Cakes, Bars & Pies, Frozen, Raw Food & Desserts

instagram 100kitchenstories


Samma recept, helt olika foton. Det blir så ibland när man sysslar med mat, inte kan bestämma sig vad för food styling som är bäst och tvivlar - då gör man två photo shoots. När jag visar dessa foton, minns ni vilket recept det är? Jo självklart är detta mitt recept på den fantastiska veganska cheesecake jag gjorde. Den fick verkligen topp-betyg! Så gott med kombination rik söt kokos och sura hallon!






[Recept]

Vegansk cheesecake med citronskal, varma hallon och kokos


1 dl granola*

1,5 dl mandelmjöl*

8 färska dadlar

en nypa flingsalt


150 gr cashewnötter

2,5 dl kokosmjölk (full fat, och mer av det tjocka i burken)

2msk honung eller agave sirap

40 gr kokosolja

en nypa äkta vaniljpulver eller vanilj-steviadroppar

2 msk citronjuice + skalet av 1 citron

+ hallon, raw lingonjuice, kokoschips och kokosflingor





* Granola kan vara valfri typ av granola som passar med resterande smaker, eller ersättas med hackade nötter, frön, krossade kakor eller blandade gryn. Använd din fantasi!





Mixa valnötter till ett smul i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser för bottnen och mixa tills blandningen blivit klibbig. Beroende på matberedare kan det ibland behövas blandas om då och då.

Beroende på vad för form du har så bör du antingen lägga bakplåtspapper/aluminiumfolie i. Om du använder dig av t.ex. silikonformar så behövs det inte. Om du hellre vill ha en stor form än portionsstorlekar så går det också.

Pressa därefter ut blandningen jämnt med dina fingrar. Tag gärna lite vatten på fingrarna då och då för att underlätta så det inte klibbar fast. Sätt in i frysen under tiden du gör din fyllning.



Mixa dina cashews i din matberedare. Tillsätt resterande ingredienser och mixa igen tills krämigt och klumpfritt.

Tag ut formen från frysen och bre på denna fyllning. Sätt in i frysen tills stelnat - ca 2 timmar (beroende på tjocklek).


Garnera med hallon, raw lingonjuice och kokoschips. Det sura + kokossmaken passar helt fantastiskt tillsammans!



SERVERA.








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.




Likes

Comments

Breakfasts, Breakfast Bowls & Jars, Oats & Other Grains, Raw Food & Desserts, Chocolate

instagram 100kitchenstories



För en omväxling från smoothie bowls och gröt, ska jag idag visa en ny variant på overnight oats. Detta är ju egentligen kall gröt, fast med det "lilla extra". Mer specifikt har denna smak av choklad, är serverad i glas i lager med mangoglass, och därefter garnerad med färsk mango, banan, dadlar, jordnötssmör, hemmagjorda nyttiga chokladbollar och... smält vegansk choklad. Alltså, behöver jag ens förklara hur gott detta var?? Jag vet för i övrigt att jag la upp ett annat recept med just chokladgröt igår, haha, men jag kunde inte låta bli idag igen!







[Recept]

Choklad overnight oats med mangoglass


1 dl fiber eller glutenfria havregryn

2 dl vegansk mjölk

1 msk kakao

1 msk chiafrön eller linfrön

1-2 msk honung eller agavesirap

en nypa äkta vanilj


1 fryst banan

2 dl fryst mango

en nypa äkta vanilj



Blanda eller mixa alla ingredienser (förutom chiafrön) ordentligt till en smet. Tillsätt chiafrön. Sätt in i kylen över natten.

Tag ut på morgonen efter och servera i glas tillsammans med din glass som du gör med ingredienserna ovan genom att endast mixa de ordentligt till glasskonsistens.

Garnera med färsk mango, ekologisk banan, dadlar, jordnötssmör och hemmagjorda chokladbollar (finns recept i mitt arkiv på många varianter).

Smält därefter mörk choklad, ringla över denna på det kalla glaset så kommer det stelna fint. Som pricken över i:et , strö på lite raw cacao nibs.





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Chokladgröt med ekologisk havremjölk, kokoskrisp, chokladsås, bitar av raw chokladbrownie och en "edible spoon". Är det ens okej att kalla detta frukost? Ofattbart gott, och sjukt att det faktiskt är möjligt att äta sådana här goda frukostar när de är hälsosamma!






Chokladgröten hittar du recept på här , och mina edible spoons kommer jag lägga upp receptet på förhoppningsvis inom några dagar. Stay tuned!






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Likes

Comments

Thoughts, Texts & Tips, My life



That glass of wine was one of my last glasses of alcohol. I took this photo on Santorini this summer. I had a great day together with my friends, drinking delicious (seriously one of the best) wines I’ve ever drunk, while having an incredible view over the Mediterranean Sea and sunset. I’ve never been much of a drinker, and have more likely consumed alcohol in small portions on special occasions. I've never been the person who needs alcohol to relax and have a good time when going out - I’m having a great time anyway. And I’ve never for real (or at least not most of the times) enjoyed alcohol.


Something happened this summer, summer 2017... I don’t know why I’ve become so anti alcohol for the last couple of months. Is it because I’ve realized that I for real don’t need it and I feel like it's a total waste; or is it because I’ve become more conscious with my feelings and have realized what alcohol can cause? Yes, I’m talking about death. That alcohol can cause death. More precisely my own father's death.


That was what alcohol did to my dad... my daddy. My father. Min pappa, isä, μπαμπά. Alcohol killed my dad, and today on the 12th of November, on Father’s Day, when everyone else is celebrating their daddies... I just don’t have one to celebrate and haven’t had that for the last 8 years.


When people ask me, or even get offended of why I'm not drinking alcohol, I don’t find any reason of explaining to them my whole story of why I don’t want to drink. It's sad though, that “nah I just don’t feel like it” isn’t a enough of a good answer. It’s not like a really care though. I do what it’s best for me, and for the last couple of months I haven’t felt like drinking any alcohol at all - not even when going out. And seriously, being able to have heaps of fun without alcohol has to be the best thing ever. So to all people who don't understand or respect those people who don't want to drink alcohol, maybe you should consider people having stories and experiences you don't know anything about.


In the end I just want to say, only drink if YOU want to. It's not weird if you don't want to drink; it's actually weird that people give a strong reaction if you don't drink, right? Because in the end, it's not weird I don't drink alcohol since I dont have a dad to celebrate on Father's Day due of alcohol.


Take care of each others and celebrate and show extra much love to your daddies today! 💗




-



Idag skriver jag på engelska för att alla ska förstå. Kram.







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .


Likes

Comments

Breakfasts, Breakfast Bowls & Jars

instagram 100kitchenstories



Söndagsfrukost at its best, innehållandes lite smått och gott av några av mina favoriter. Det är ännu godare att äta efter att ha sovit massa timmar och haft sovmorgon, och dessutom vakna upp till en solig söndag. Underbart!







Min söndagsfrukost är simpel: ekologiska majskakor med mjukt kokta ägg samt flingsalt (så god och enkel kombo); havregrynsgröt med färsk mango, granatäpple, passionsfrukt och jordnötssmör som jag sedan blandar ner, samt ännu ett kokt ägg och mer granatäpple.


Ha en underbar dag!







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Likes

Comments

Breakfasts, Breakfast Bowls & Jars, Oats & Other Grains

instagram 100kitchenstories



Tider börjar bli kallare, jag äter gröt till frukost i stort sett varje dag, och vi närmar oss juletider. Är det inte dags att vi börjar pudra KANEL på gröten tycker ni - som denna gång är en bovetegröt? Kanel är ju otroligt över gröt tycker jag, men om jag ska börja äta gröt i stort sett varje dag till frukost kan jag åtminstone börja variera min gröt. Jag körde på en gjord av bovetekross idag, som jag lyckades riktigt bra med. Bovete har en lite annorlunda smak än havre eller råg, men idag blev det toppen!

Bovete är dessutom helt glutenfritt och ett toppen alternativ alltså för glutenintoleranta, de som har IBS och liknande.



Om du använder dig av krossat bovete - och inte boveteflingor - som jag gjort, var noga med att skölja av det med hett vatten innan du kokar krosset till gröt. Det är för att krossat bovete innehåller ett färgämne (fagopyrin) som kan irritera slemhinnorna, och därför hällar man kokande vatten över för att skölja bort färgämnet från bovetet innan man gör gröten. Läs vidare receptet så ska du se det fortfarande är väldigt enkelt. :)





[Recept]

Kanelbovetegröt med fikon och kanelkaramellsås


1 dl krossade bovete

Kokhett avsköljningsvatten*

2,5 dl vatten eller växtbaserad mjölk

en nypa äkta vaniljpulver

1 krm kanel


1 msk creamy jordnötssmör

½ tsk kanel

1 msk honung eller agavesirap

en pytteliten skvätt kokhett vatten


* Läs texten/ stycket i mitten på inlägget för att veta varför det är viktigt att skölja av bovetekross.





Slå kokhett vatten över ditt bovetekross. Skölj sedan bovetekrosset i kallt vatten.

Koka upp helst i växtbaserad mjölk annars i vatten för 5-8 min tillsammans med en nypa vanilj och kanel. Häll upp i en skål.


Blanda ingredienserna för såsen noggrant.


Servera såsen över din gröt tillsammans med mer växtbaserad mjölk, färska fikon och mer pudrad kanel.










Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Likes

Comments

Desserts, Chocolate, Celebrations

instagram 100kitchenstories



Imorgon är det typ min favoritdag på hela året. Gissa vilken - chokladdagen så klart! ;) Idag vill jag därför bjuda på nio olika chokladrecept som rekommenderas starkt!


Utöver det önskar jag en trevlig fredag och helg. Stora kramar!




Healthy Radical Rocky Road.









Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Likes

Comments