instagram 100kitchenstories



Vädret är hemskt utomhus men jag vaknade upp med ett riktigt killer mode idag. Inte "killer" ur den aspekten att jag vill döda någon. Haha nej herregud, menar snarare killer mode ur den aspekten att jag vill "kill it"; dagen, veckan, fullfölja mina mål, skapa nya, jobba på hårt, träna hårt och bara ha en KILLER VECKA. Känns riktigt nice att vara på sådant här humör!


Att få chansen att äta en fantastisk trio i form av smörgåsar är inte heller så illa på denna måndag. Låt mig berätta mer om dessa godingar!







Brödet är mitt favoritbröd jag skrivit om innan.; ett mycket nyttigt, enkelt och gott bröd som har massvis med valmöjligheter. Du finner receptet på detta nyttiga bästa brödet här . Därefter har jag garnerat med tre olika varianter av lyxiga pålägg.







Toast nr 1: olivolja, färsk persilja, rädisor, röd lök, örtsalt och kapris.

Toast nr 2: fetaost-spread (mosa fetaost och blanda med laktosfri färskost), cocktailtomat, olivolja, basilika och flingsalt.

Toast nr 3: olivolja, mogen avokado, färsk perislja, sesamfrön och örtsalt.




Har du någon favorit av dessa toasts?










Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories



Lite av allt gröt. En gröt som inte skulle fotas. Men som jag är glad fotades i alla fall. För lite av allt är faktiskt riktigt riktigt bra! Detta är i stort sett den frukost jag vanligtvis gör; det vill säga havregrynsgröt som därefter har garnerats med massa goda ingredienser. Det är mycket enkelt att göra med andra ord!





Det du gör är att göra en valfri sats gröt. Jag gör min standard på fiber havregryn uppkokad i havremjölk samt smaksatt med hampaproteinpulver med smak av vanilj.

Därefter har jag garnerat med ekologisk havremjölk, laktosfri keso, egenplockade blåbär, sesamfrön, frysta jordgubbar och hallon, ekologisk banan, passionsfrukt, samt kanel.



Enkelt men SÅ GOTT!











Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


I did my duty as a food blogger och testade känguru-kött när jag var i Australien. Jag tänkte "inte kan jag åka hela vägen till Australien utan att testa", men kände mig mer manad att testa hamburgare än en köttbit. Visst, det kändes lite mer moraliskt fel att göra det i jämförelse med ko eller gris (ni tänker säkert också att de är så söta som stora kaniner), men sedan fick jag ju erkänna för mig själv att kött är kött - och lika fel i sådana fall. Efter lite research så tog jag mig sista veckan i Melbourne och i Australien till ett ställe där jag definitivt fick mig en bra upplevelse av känguru. Låt mig berätta om Metro Burgers.






Metro Burgers är ett litet ställe beläget mitt i centrala Melbourne, på en av de mest kända gatorna för mat - Degraves Street. Väldigt härlig känsla att gå på den, med uteserveringar, mycket folk, mycket stämning och mat som luktar gott. Nu var det förvisso även sommar och en fin, varm dag när jag var där, men om ni är i Melbourne så rekommenderas även denna gata.

Stället Metro Burgers var ett litet ställe med en rolig vintage, "rock n roll, a la 50-tals inredning. Inte något fancy ställe, men fortfarande ett antal platser för att sitta bekvämt och kunna njuta av sin mat. De hade dessutom ett stort fönster, med barplatser, vilket var stället jag och min kompis satte oss på, för att dessutom kunna sitta och kika på alla möjliga typer av folk som gick förbi under tiden vi åt.






De har ett flertal olika typer av hamburgare på detta ställe - såväl "köttiga" som vegetariska. Eftersom det var känguru jag var ute efter dock, och jag hade hört det var bra här så testade jag deras "signature burger", som kallas "The Outback Burger". Denna burgare var mycket stor och mättande, och innehöll "kangaroo patty, bush seasoning, lemon and parsley mayo, wild tomato relish, salad, tomato, lettuce, onions, beetroot". Denna burgare kostade 14,90 dollar (ca 100 kronor) vilket den dock var mycket värd - såväl gällandes den FANTASTISKA smakupplevelsen men också eftersom burgaren var så stor! Man blev verkligen mätt på hamburgaren själv, så sötpotatis-pommesen behövdes egentligen inte - hur goda de än också var! ;)


Ni kanske undrar hur köttet var? Inget konstigt alls, faktiskt MYCKET gott. Lite segare än fläsk, närmare likt en entrecote-bit. Summan av kardemumma så rekommenderar jag att du testar känguruburgare om du har möjligheten. Helst ska det vara från ett ställe som är känt för dess burgare så du inte får en hemsk upplevelse, så om du har vägarna förbi Melbourne någon gång så rekommenderas Metro Burgers definitivt!




__





Jag vet att det finns vegetarianer och veganer som läser denna blogg, men min hälsofilosofi är att ha en balanserad kost med "lite av allt". Jag hoppas ni inte tar illa upp, men denna gång ville jag tipsa om detta ställe som denna gång var ett kött-ställe. Snart kommer jag tipsa om matställen med vegan mat också - jag lovar!








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Var sprang tiden iväg? Påsken tog slut så fort den kom, veckan startade och nu är vi på torsdag redan och börjar tagga (mentalt i alla fall) för helg. Helg betyder också lite gotti gott och idag ska jag visa något nytt. Jag har en tendens att visa chokladrecept (hehe jag älskar choklad) men som omväxlingsskull så ska det idag bli en "vit kaka"... med karamellsmak!





Denna kaka skulle man nästan kunna kalla kladdkaka... fast utan kakao. Mitten på den är nämligen lite kladdig och ovansidan är lite fint krispig som kladdkakor ofta är. Skillnaden på denna mot den traditionella kladdkakan är dock att denna är med karamellsmak, helt vegan samt glutenfri!

Som jag har gjort ett antal gånger nu, och skrivit om tidigare, så använder jag mig av bönspad (jo, den där vätskan du vanligtvis kastar bort från bönor i förpackningar) som substitut för ägg. När du vispar bönspad ordentligt med elvisp så kommer du nämligen se att det blir fluffigt och nästan lika kompakt som vispgrädde.




Tre chokladrecept med bönspad:

- Chocolate Poke Brownie with Chocolate Cream.

- Chocolate Brownie with Raw Cacao Nibs.

- Mudcake Hearts with Peanut Butter Ripple.





[Recept]

Karamell-mandelkaka med dadelsirap


40 gram kokosolja

20 gr agavesirap eller honung

2 msk kokossocker eller steviaströ

1 dl bönspad

1 tsk bakpulver

0,75 dl bovetemjöl

½ dl mandelmjöl

1 msk mesquitepulver

Några (ca 5 st) steviadroppar karamellsmak


3 färska dadlar

1 msk agavesirap eller honung

1 tsk mesquitepulver

en skvätt hett vatten

+ mandel




175 grader ca 20 minuter.

Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en form (jag använde en bröform).

Smält kokosoljan och rör ner agave sirap eller honung.

Häll över i en stor bunke och blanda ner kokossocker eller steviaströ.

Är din vätska från dina bönor kall? Mixa bönspadet ordentligt med en elvisp i en ny bunke. Du ska vispa det så mycket att det bli mycket kompakt, i ca 2 min. Det blir inte riiktigt lika kompakt som vispgrädde men mycket fluffigt.

Vänd ner fluffet till din blandning och bara vänd om blandningen med två tre stora tag med en slickepott (du ska alltså inte blanda eller röra om. Bara stora tag).

Sila ner alla dina mjöler och pulver i en annan bunke. Blanda om så att bakpulvret blandas med resterande mjöler.

Vänd ner denna blandning samt steviadroppar i den första bunken och rör ännu en gång med stora tag alltihopa. Du kommer märka att fluffet kommer minska/dö ut, men det är okej. Väldigt viktigt som sagt att du inte vispar och rör med STORA tag.


Häll smeten i formen. Sätt in i mitten av ugnen för ca 20 min. Stick med en sticknål för att se när den är färdig. Den ska vara lite klibbig i mitten.

Tag ut och låt svalna.


Dadelsirap: gör antingen en sats eller dubbla satsen om du vill ha mycket dadelsirap. Det du gör är oavsett avv mixa eller stöta med en mortel dina dadlar till en kräm. Tillsätt resterande ingredienser (endast en liten skvätt hett vatten. Du kan lägga till mer efterhand om du märker såsen är för tjock) och blanda om.


Välj själv om du skär bitar av kakan först och därefter klickar ut lite dadelsirap på varje bit. Annars brer du ut dadelsirap på din kaka och garnera med mandelskivor. Till sist - NJUT!








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories



Varför inte göra "toasts" av sitt favoritbröd? Favoritbrödet är som ni nog kan gissa, det bröd jag just kallar "det bästa nyttiga brödet". Detta är baserat på massa goda ingredienser som yoghurt, 3 olika mjöler, frön och gryn samt lite honung. Anledningen till varför detta bröd är bäst, är för att det kan göras på oändligt många olika sätt! Förra veckan visade jag en äpple-kanel samt en banan-mesquite variant av brödet, och idag ska jag visa en proteinrik variant som jag gjort två MYCKET goda toasts av!





Receptet för brödet har ni här. Förändringarna jag gjorde denna gång var att byta ut linfrönen till chiafrön, ta en del kvarg utblandat med vatten istället för yoghurt (så kvargen blir en yoghurt-konsistens men samtidigt gör brödet mer proteinrikt), byta ut lite av mjölet till havregryn, samt lägga till brödkryddor.

Ni ser alltså? Man kan göra otroligt enkla förändringar utefter de ingredienser man har hemma, och fortfarande få fantastiskt bröd! Ha i åtanke dock att bak-tiden kan vara olika samt konsistensen på brödet kan variera beroende på vilka ingredienser du använder dig av. Detta bröd blev lite mer kompakt än vad "originalet" är.






Därefter har jag garnerat med goda toppings som är i två relativt söta varianter:

- laktosfri färskost med färska jordgubbar, ringlad honung, färsk basilika och lite sesamfrön.

- ekologisk banan, ringlad honung, lite örtsalt (jo faktiskt!), fint skuren mörk choklad med flingsalt, samt sesamfrön.















Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.




Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Jag minns när jag var liten och mami brukade skära upp frukt till mig och min storasyster som vi åt tillsammans med lite vaniljyoghurt... på kvällarna. Det var vårt gottigott, för gott var det verkligen, och det gjorde att jag redan som barn lärde mig att tycka om och uppskatta frukter - och välja bort lösgodiset.

Fruktsallad är fylld av valmöjligheter och idag vill jag visa en kombination som är fenomenal! Den kan ätas antingen som frukost, som mellanmål eller som mysmat till filmen du ska kolla på!




[Recept]

Fruktsallad med jordnötssmörsås

1-2 portioner


Ekologisk banan

Ekologiskt äpple

Apelsin

Granatäpple

Soygurt

Jordnötssmör + maca-pulver + hett vatten

Honung eller agavesirap

Granola




Skär dina frukter i mindre bitar. Lägg allt i en skål eller på en tallrik.

Blanda en jordnötssmörsås genom att blanda jordnötssmör med lite maca-pulver och en liten skvätt vatten.

Ringla denna, samt honung/agave sirap, över din fruktsallad med soygurt. Strö till sist på granola.

Njut!










Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Har ni haft en trevlig helg fylld med massa mat och härligt umgänge? Vi är redan i mitten av april och påsken är snart helt över. Jag vaknar upp till en ganska kall och grå dag i Göteborg, men ska göra allt i min makt för att "lyfta upp" vädret - varför inte göra det med en färg- och vitaminsprudlande smoothie bowl?





Du vet förresten att jag blivit mer aktiv på instagram, lägger upp fler, bättre och även mer personliga inlägg där va? Som om det inte var nog så har jag även börjat lägga upp en del av mina recept där. På det viset så behöver ni inte komma in på bloggen (om ni då självklart inte vill haha). Glöm inte att följa 100kitchenstories på instagram alltså!





Detta är en busenkel smoothie med smak av jordgubbar och passionsfrukt, som är garnerad med ännu mer mumsiga ingredienser. Denna är vegan och raw, och görs på 2 minuter.


[Recept]

Jordgubbs- och passionfrukt smoothie


1 dl frysta jordgubbar

1 dl frysta blandade bär (t.ex. blåbär, hallon, jordgubbar)

½-1 passionfrukt

1 stor fryst banan

1 dl ekologisk havremjölk.


Mixa mixa mixa ordentligt tills blandningen blivit krämig och i glasskonsistens.

Häll upp i en skål och garnera t.ex. med färska jordgubbar, ekologisk banan, passionsfrukt och granola.










Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories



Glad påsk allihop! Detta är nog första året någonsin jag firar påsk på långfredagen, och dessutom att JAG själv håller för anordnandet av påskbordet. Jag är annars vanligtvis i Grekland under påsk och då firar man på påskdagen, men som omväxling stannade jag hemma och firade med min storasyster och gemensamma kompisar. Vi var endast några få personer, men hade mycket mysigt och kul!




Eftersom det var jag som hade hand om maten så ville jag hålla den så grön, hälsosam och vegetarisk (samt möjligtvis vegan) som möjligt. Det blev väldigt bra tillslut, innehållandes lite smått och gott av allt.

Lite smått och gott brukar vara så jag gör när jag bjuder in gäster. Jag tycker det är roligare att få bjuda på flera olika maträtter än bara en... och dessutom så är det roligare och godare att äta. ;)



På mitt påskbord så fanns:

- Mitt bästa nyttiga frö- och rågbröd

- Knäckebröd av olika slag

- Ekologiska rotfruktschips

- Laktosfri paj med broccoli, tomat och vitlök

- Potatissallad med soltorkade tomater, haricot, sojabönor & avokado

- Salta kex och tortillabröds-chips

- Kokta ägg

- Mandelmusslor med hemmagjord laktosfri räkröra, avokado rökt lax

- Hemmagjord kryddig hummus

- Ärtpesto

- Auberginerullar




(Klicka på de understrukna orden för att komma till respektive redan upplagda recept).




[Recept]

Potatissallad med soltorkade tomater, haricot, sojabönor och avokado

ca 5 portioner


1-1,5 kg potatis

2 dl frysta sojabönor

3 dl frysta haricot vert

10 soltorkade tomater

2 mogna avokado


1 dl olivolja

3 msk rödvinsvinäger

salt och lite svartpeppar


Koka dina potatisar, gärna med skal på.

Låt soja bönor och haricot tina, och stek lätt sedan i en stekpanna så de får lite färg.

Skär dina kokta potatisar på mitten. På det viset får alla bitar mer smak.

Blanda potatisarna med bönor, haricot och klippta soltorkade tomater. Blanda din dressing och häll den över din sallad. Strö på salt och peppar och blanda om med några få stora tag.

Innan servering, skär din avokado i tunna skivor och garnera.

Servera.







Är det något mer recept ni skulle vilja ha från påskbordet?








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.



Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Ja, vi närmar oss verkligen påsk med stora steg och det är faktiskt redan idag jag kommer fira den! Det blir ett litet firande i år med min storasyster och några kompisar. Alla kommer hem till mig där påskbord kommer serveras - som har tema grönt och hälsosamt i år!

Firar ni påsk imorgon eller på söndag? Jag har inte hunnit visa allt på vad jag kommer servera, men detta är en bra första start. Istället för att fylla dina ägg med kaviar, lax, sill eller annat "oveganskt" ska jag visa en annan busenkel variant - nämligen med avokadopesto!






Minns ni att jag innan min resa till Australien ofta gjorde avokadopesto eller ärtpesto? Dem båda är otroligt goda, och denna gång har jag gjort en liten kombination av dem båda och fyllt kokta ägghalvor med de. Nyttigt, smakrikt och GOTT. Rekommenderas verkligen att serveras till påskbordet, om du vill ha ett "grönare" alternativ.



[Recept]

Avokadopesto i ägghalvor


ca 4-5 kokta ägg

2 mogna avokados

1 dl frysta ärtor

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk limesaft

Örtsalt och lite peppar

En skvätt olivolja

Färsk Persilja



Koka dina ägg. Låt dem inte vara helt löskokta, men du kan låta dem ha lite mjuk gula om du föredrar det så (vilket ja gör).

Låt dina ägg kallna i kallt vatten och gör under tiden din pesto.

Gröp ur dina avokados och mixa tillsammans med resterande ingredienser i en matberedare. Tillsätt mer olivolja om den är för kompakt - men akta samtidigt så den inte blir för rinnig.

Skala dina ägg när de har svalnat. Om äggen är stora kan du dela de på 3 delar, annars dela de på mitten.

Fyll ägghalvorna med peston och garnera med lite flingsalt och persilja.









Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments


instagram 100kitchenstories


Ok, här har jag det. Den bästa chokladkakan någonsin! Helt fantastisk, och den är ju givetvis en hälsosam sådan. Jag vet förvisso inte om det är rätt att kalla den kaka, för det är en kombination av en "poke cake" (det vill säga en kaka med "hål i") och en brownie, som därefter har en chokladglasyr samt chokladvispgrädde som får den att likna... en tårta? Det är gott med andra ord, och jag rekommenderar starkt att fortsätta läsa!





Vad är en "poke cake" då? Det låter konstigt, men det du gör är att baka en vanlig kaka av valfri smak. Efter det tar du ut kakan från ugnen, låter kakan svalna och gör hål över den med t.ex. ett sugrör (se fotot ovan). Därefter gör du en glasyr som du brer över kakan, så glasyren "åker ner" i hålen och fyller kakan även på insidan. På det viset blir kakan otroligt saftig och GOD!


När jag säger vanlig kaka menar jag en mjuk kaka, liknande sockerkaka-konsistens. Jag gjorde inte en sådan här "vanlig kaka", utan jag gjorde denna kombination med brownie. Det är en vegan brownie som är baserad på bönspad istället för ägg, och let me tell you this - det var helt AMAZING!



Jag har tidigare gjort efterrätter med bönspad istället för ägg. Se här och här .



Varför inte servera som efterrätt till påsken om två dagar kanske? ;)


[Recept]

Vegan chokladbrownie med chokladvispgrädde



60 gr smält kokosolja

1 msk kokossocker (kan bytas ut till steviaströ)

25 gr agave sirap (eller flytande honung)

1 dl bönspad*

1 tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

½ dl kakao

1 dl bovetemjöl


20 gr kokosolja

25 gr agave siarp (eller honung)

1,5 msk kakao

(du kan öka dessa tre mängder om du vill ha mer glasyr)


2 dl växtbaserad vispgrädde (min är havregrädde från Go Green)

½ msk steviaströ florsocker (vanligt steviaströ eller droppar bör funka också)

1,5 msk kakao



* Ett väldigt bra substitut för ägg när man vill göra veganska efterrätter är bönspad. Om du t.ex. har kikärtor eller kindeybönor på burk eller i förpackning, så slänger du inte vätskan de ligger i. Ta vara på vätskan! När du vispar den hårt så blir den lika fluffig som när du vispar äggvitor för maräng. Var inte rädd av tanken. Det är mycket mycket bra och smart att ta vara på ALLA ingredienser man har hemma!




Smält kokosolja tillsammans med agave sirarp i en liten kastrull. Häll över i en bunke och tillsätt kokossocker och rör om.

Är din vätska från dina bönor kall? Mixa bönspadet ordentligt med en elvisp. Du ska vispa det så mycket att det bli mycket kompakt, i ca 2 min. Det blir inte riiktigt lika kompakt som vispgrädde men mycket fluffigt.

Vänd ner fluffet till din blandning och bara vänd om blandingen med två tre stora tag med en slickepott ( du ska alltså inte blanda eller röra om. Bara stora tag).

Sila ner alla dina mjöler och pulver i en annan bunke. Blanda om så att bakpulvret blandas med resterande mjöler (och kakao).

Vänd ner denna blandning i den första bunken och rör ännu en gång med stora tag alltihopa. Du kommer märka att fluffet kommer minska/dö ut, men det är okej. Väldigt viktigt som sagt att du inte vispar och rör med STORA tag.

Häll smeten i smörad och bröad form (jag använde mig av en brödform). Sätt in i mitten av ugnen för ca 12-17 min. Stick med en sticknål för att se när den är färdig. Den ska vara lite klibbig i mitten.

Tag ut och låt svalna, och därefter gör du hål i kakan med hjälp av ett sugrör.


Chokladsås: smält kokosolja och agavesirap i en liten kastrull. Tillsätt silad kakao och rör om. En chokladsås kommer skapas som du sedan brer över din kaka. Låt chokladsåsen åka ner i hålen och låt den stelna.

Chokladgrädde: vispa din växtbaserade grädde ordentligt. Tillsätt silad kakao och steviaströ i florsocker form och blanda om. Jag rekommenderar att sätta in grädden i kylskåpet lite så den sätter sig, men m du har bråttom bre på vispgrädden direkt på kakan. Lägg sedan in kakan i kylskåpet.


Tag ut kakan innan servering. Skär i bitar och garnera med riven mörk choklad.


Njut sedan. Njut ordentligt verkligen! Detta är fantastiskt.








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments