instagram 100kitchenstoriesVem skulle kunna tro att jag befinner mig i ett annat land, närmare bestämt Nya Zeeland, när jag skriver detta inlägg om Australien. Det blev en hyfsat spontan resa till NZ efter att jag varit på Noosa och Fraser Island (som också är mina sista nya destinationer i Australien),. Jag kände nämligen - "om jag har kommit så långt som till Australien så vore det riktigt riktigt dumt att inte uppleva NZ också", och visst är det så? Därför bokade jag en tur till detta vackra land och ska uppleva det för 12 dagar innan jag åker tillbaka till Melbourne för en vecka, innan Sverige väntar.

Jag ska inte prata om Nya Zeeland i detta inlägg dock, utan jag ska berätta om Noosa och Fraser Island.


Mina sista dagar spenderades i fina Noosa som är känd för dess vackra nationalpark, två stränder ("main beach" och "sunshine beach"), och för att vara en av punkterna där man kan åka till Fraser Island. När jag var i Noosa gjorde jag inte mycket förutom att umgås med kompisar jag träffat i Airlie Beach, fira alla hjärtansdag genom att gå och se nya "50 Shades Darker" med 11 andra svenska tjejer, bada under dagarna, se nationalparken (där jag såg koalor!!) och bara ta det lugnt. Därefter, mitt i veckan, satte jag mig på bussen tidigt på morgonen tillsammans med en grupp och började min resa till Fraser Island.


Fraser Island är världens största sand-ö, och den åkte jag till med en anordnad tur i grupp. Vi möttes och satte oss i stora jeep-bilar, för 8 personer, som tog oss till olika destinationer på ön. Det finns en stor "motorväg" på ön precis vid havet som är bokstavligen gjord av sand. Vägen var alltså bitvis väldigt gropig och med många kullar, vilket gjorde att bilresan ibland bidrog till att man åkte upp och ner, åt alla håll, som om man åkte berg- och dalbana. Det var roligt i alla fall, och vi hade på hög musik som skapade stämning i bilen!

Jag åkte på 2 dagar/ 1 natt turen, vilken tog oss till bland annat floden Eli Creek, skeppsvraket Maheno Shipwreck och den otroligt vackra skön Lake MacKenzie. Denna sjö visade jag lätt häromdagen (här ) och var kristallblå och hade helt fantastiskt vit sand - liknande den som fanns på Whitsundays. Alla bodde på hostel på ett resort på kvällen, åt, umgicks och hade det bra, innan vi dagen efter forsatte resan och tog oss hem till Noosa.


Sista dagen i Noosa så vandrade jag med ett gäng svenska tjejer i nationalparken (se koalan!), innan jag tog bussen tillbaka till Brisbane. Dagen efter tog jag flyget till Nya Zeeland som befinner mig i nu. Ska bli så roligt att även vara här, men mer om NZ kommer vid annat tillfälle!

Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories

Idag fick jag suget. Ni vet det där suget som man kan få på choklad. Eller... det kanske bara är jag som får det? För jo, jag är inte en särskilt sötsugen tjej, men när jag väl får det, då är det verkligen choklad jag suktar efter. Istället för att äta sockerfyllda chokladkakor så skulle jag verkligen ha velat ha denna maffiga chokladrika avokadomoussen framför mig måste jag säga. Den är dessutom vegan och raw.


TIPS: gör frozen banana bites with chocolate avocado mousse, hazelnuts, chocolate sauce and sea salt användandes denna mousse om du vill. Det rekommenderas VERKLIGEN!

Klicka på understrukna orden över för att komma till mer specifikt recept.


Choklad-avokadomousse med apelsinskal och dessertolivolja med smak av apelsin är det mer exakt vad jag skulle vilja ha. Choklad brukar ofta kombineras i efterrätter med apelsin, så ni kan nog förstå att detta funkar bra.

Har du testat chokladmousse gjort på avokado någon gång? Om ja, hur brukar du göra den? Om nej, det är dags att testa! :)[Recept]

Raw Vegan choklad-avokadomousse

1-2 portioner


1 stor mogen avokado

4 dadlar

ett kryddmått äkta vaniljpulver

1-1,5 msk kakao


+ Rivet skal av apelsin, dessert-olivolja med apelsinsmak, raw cacao nibs


Mixa alla ingredienser noga till en klumpfri mousse. Smaka av och se om du vill ha den "mörkare" och rikare i choklad - då lägger du bara till mer kakao.


Klicka ut i två glas (eller ett om du vill äta det själv). Ringla över lite dessertolivolja med apelsinsmak, riv över apelsinskal och strö på raw cacao nibs.
Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.Likes

Comments


Hejdå Australien Hej Nya Zeeland.


Spontant, otippat och helt fantastiskt. Jag kommer befinna mig i det underbara NZ för cirka 10 dagar och utforska den södra ön innan jag återvänder till min favoritstad, Melbourne, för drygt en vecka. Då ska jag träffa mina australienska kompisar en sista gång innan jag tar flyget hem till Sverige igen. 6 av 9 veckor är slut. Vem kunde tro att tiden skulle gå så snabbt?Foto från Lake MacKenzie, Fraser Island. Ska berätta mer om detta i annat inlägg. Finns på instagram 100kitchenstories1

Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstoriesIdag vill jag visa en gammal god klassiker på en härligt grön chipudding som är boostad med matcha-te! Jag tönker mig att det kan vara en riktig hälsokick för er som befinner er i vintern nu, eller bara en hälsokick generellt även för oss som befinner oss på varmare breddgrader. Oavsett vad, så är den definition av "healthspo" och något som får kroppen att jubla!

Dessutom är den helt raw och vegan, och kan förberedas sedan kvällen och ätas morgonen efter.
[Recept]

Vegan grön matcha-chiapudding med avokado och röda bär

1 portion2-3 msk chiafrön

1 tsk green super boost pulver (eller annat "grönt pulver")

1 tsk matchapulver

1,5 msk hampaprotein med vaniljsmak, från Fitnessguru *

2 dl havremjölk (eller annan växtbaserad mjölk)


* Du behöver inte använda dig av just detta proteinpulvret, men det är viktigt det har smak (helst vanilj) och är sötat. Chiapuddingen får sin sötning från detta pulver, så om du inte har det så kan du byta ut till t.ex. stevia. Det funkar också!Lägg chiafröna i en skål eller kopp. Sila ner dina pulver (detta är för att minska klumpar). Häll i mjölken, blanda om och ta bort möjliga klumpar om de finns.

Sätt in i kylen över natten så att chian binder vätskan så det blir till en pudding.


Morgonen efter så serverar du med avokado, röda bär, banan och bipollen. Jag rekommenderar verkligen dessa toppings eftersom den söta bananen balanserar smakerna från puddingen och kombineras bra med syrligt från hallon och den naturella smaken från avokado!
Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Lika singel som jag alltid varit kommer jag även vara i år på alla hjärtans dag. Det var det jag skrev igår, och det stämmer lika bra idag haha, men vet ni vad? Jag har inget emot det, för istället kommer jag fira denna dag på det sätt jag alltid gjort - jo, nämligen med tjejkompisar. Skillnaden detta år med tidigare år är ju givetvis dock att jag befinner mig i Australien, och detta år ligger jag på playa i solen under dagen, umgås med tjejkompisarna och sedan går på bio på kvällen. Jag och tjejkompisarna kommer nämligen gå och se nya Fifty Shades Darker, vilken jag nog mer kommer se som en komedi än "romantisk film". Haha jag kan inte ta "Mr Grey" seriöst alls. Nåväl, kommer bli en MYCKET trevlig dag oavsett vad!


Vad gör ni idag? <3

Men på tal om fifty shades darker, så vill jag även prata om fifty shades of pink. Dessa skålar är vackert rosa, i olika nyanser, och har även en blandning av smaker så som från hallon, vit choklad, vanilj och blåbär. Proteinfluff är det mer exakt i skålarna, som är något jag verkligen skulle kunna tänka mig att få äta igen. Var ju så länge sen sedan sist!


Receptet för proteinfluffet är detsamma som vanligt - proteinpulver, bär, vatten, och om du vill, en liten klick kvarg.


[Recept]

50 Shades of Pink Proteinfluff (två smaker)

1-2 portioner


ca 1 dl frysta hallon

2-3 msk Raspberry White Chocolate proteinpulver från Fitnessguru

En skvätt vatten

ca 2 msk laktosfri kvarg (kan uteslutas)


ca ½ dl frysta blåbär

ca ½ dl frysta hallon

2-3 msk Vanilla White Chocolate proteinpulver, från Fitnessguru

En skvätt vatten

ca 2 msk laktosfri kvarg (kan uteslutas)


Mosa hallon, en skvätt vatten och proteinpulver i en bunke med en elvisp innan du börjar vispa (detta gör vi för att ingredienserna inte ska fara åt alla håll).

Börja sedan vispa blandningen ordentligt. Desto mer du vispar desto fluffigare blir det.

Lägg till lite mer vatten i taget om det behövs. Ingredienserna ska nästan ha tredubblats när fluffet når sin "maximala fluffgräns". Servera sedan i en skål.


Gör samma sak för blåbären och det andra proteinpulvret, och servera sedan.

Garnera med t.ex. frysta bär och torkade gojibär.

'
Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.Likes

Comments

instagram 100kitchenstoriesDrygt en vecka befann jag mig i Airlie Beach, varav 2 av dem så seglade jag på öppet kristallblått hav till Whitsunday Islands. Under seglingen fick jag uppleva definitionen av "paradis" och njöt så otroligt mycket. Jag har alltid älskat havet, har alltid känt ett otroligt lugn och harmoni med det, och denna seglingen (två dagar/en natt) var precis i min stil - med äventyr, vacker natur, snorkling, paddling av kanot, lite hike, lite selfies och fotografering, härligt umgänge och crew, samt en helt fantastiskt natt sovandes på däck med månen och stjärnorna som utsikt istället för ett tråkigt tak. Helt fantastiskt!


Jag reste med SV Whitehaven som jag verkligen rekommenderar. Det var inte en partybåt, utan mer äventyr, vilket även kunde ses då denna båt (till skillnad från de mesta andra) även hade kanoter som vi kunde paddla. Var två fantastiska dagar i ett paradis, vilket ni nog även kan se på fotona. (se fler foton på instagram psuonvieri)

Ett sidospår jag kan nämna är att många filmer har spelats in här; bland annat den sista Pirates of The Caribbean filmen som kommer ut detta år. Ganska coolt att kunna säga att jag varit på samma ställe som Captain Jack Sparrow eller hur? ;)
Resterande dagar befann jag mig i Airlie Beach som var (som nämnt i detta inlägg tidigare) mycket bättre än vad jag trott det skulle ha varit. Eftersom det är ett litet ställe så går både locals och turister till samma ställen och därav har man möjlighet att träffa på mycket, samt varierat, folk! Jag har för det mesta tagit det lugnt här, och umgåtts med "tillfälliga kompisar" och nya kompisar för livet. Det har blivit taco-kväll, utgång, någon drink, picnick i solnedgången, bad i lagunen och... promenad i "centrum" som är en gata på ca 200m. En bra vistelse har jag haft den senaste veckan!


Igår tog jag bussen till Noosa, som jag ska stanna i för några dagar innan jag åker till Fraser Island... och sedan nästa helg åka till NYA ZEELAND!
Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments


instagram 100kitchenstories

Alla hjärtans dag; en dag vissa fruktar för de inte har en partner, och en dag andra bara längtar efter och älskar. Oavsett om man har en partner eller inte, kan vi inte bara ta tillfället till att se denna dag så som den ska ses på - nämligen dagen vi visar kärlek till folk omkring oss? Det spelar verkligen ingen roll om du har en flick-eller pojkvän. Du kan visa kärlek till din familj, dina vänner, hund, katt, annat husdjur, eller varför inte till din granne eller främling du just träffa på bussen hem?

Jag är lika singel som jag alltid varit på alla hjärtans dag (haha) och jag kommer fira den imorgon på samma vis jag alltid gjort - med tjejkompisar! Jag kommer berätta mer om detta imorgon dock, för nu är det dags för något alla hjärtans dag är associerat till - nämligen hjärtan + choklad. Varför inte göra en kombination av dessa två i form av ett gott hälsosamt recept? ;)
Fler foton i originalinlägget.

Möjlighet till att göra vegan om du byter proteinpulver till veganskt. Glutenfri. Laktosfri. Sockerfri. Äggfri. N


[Recept]

Kladdkakahjärtan med jordnötssmörsås och flingsalt

ca 8 muffins


2 dl bönspad

40 gr extra virgin kokosolja

2 msk kakao

5 msk stevia strö

en liten nypa salt

1 tsk vaniljpulver

1,5 dl bovetemjöl

4 msk proteinpulver Doublr Rich Chocolate från Fitnessguru (eller annat choklad-protein)


+ creamy jordnötssmör, flingsalt och raw cacao nibsSätt ugnen på 175 grader.

Mixa ditt bönspad ordentligt till vitt fluff. Det ska bli nästan som vispgrädde, bara att det är luftigare i konsistens.

Smält kokosolja i en liten kastrull. Sänk värmen. Sila ner kakao och tillsätt steviaströ och en liiiten nypa salt. Blanda om så att klumpar inte bildas.

Tillsätt chokladblandningen till ditt skum. Blanda om (viktigt - INTE vispa).

Sila ner vaniljpulver och bovetemjöl. Blanda ner proteinpulver med resten av ingredienserna ordetnlgit till en jämn smet.

Häll upp smeten i muffinsformar.

Sätt in i ugnen för ca 9-11 min. Detta kan bero på ugnarna så håll koll på att de inte är inne för länge.

Ta ut och låt svalna på galler.


Vid servering: Blanda creamy jordnötssmör med karamell-steviadroppar. Ringla denna över muffinsen. Strö över flingsalt om du vill och raw cacao nibs eller hackad mörk choklad.


Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstoriesÄr det en grej jag älskar, så är det god men ENKEL mat; att med hjälp av några få enkla ingredienser göra underbara måltider som får smaklökarna att jubla. Här i Australien så har maten ibland varit mer begränsad men det är också då jag har utvecklat min kreativitet ännu mer, och utmanat mig själv till att tänka i nya banor.

Nu kan jag inte säga att frukost generellt behöver vara svårt att göra, men en frukost jag gjorde häromdagen var superenkel men supergod också, och något jag måste berätta om!

I Australien så har dem något som heter "Weet Bix". Detta är vete/havregryn/fullkorn som satts ihop till små "kakor" eller klossar. Dessa "kakor" häller man mjölk över och därefter så blir de mjuka och den mjuka massan ätes som... "gröt".

Jag använde mig av dessa biscuits istället dock som "müsli". Jag hade köpt grekisk yoghurt som jag garnerade med perfekt mogen persika, jordnötssmör och några weet bix. Blev förvånansvärt bra att använda denna hyfsat tråkiga ingrediens på detta sätt! Mums.
Vad äter du till frukost denna söndag? :)

Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Jag har befunnit mig i Airlie Beach sedan söndag, och måste säga att mina senaste dagar har varit helt fantastiska. Jag visste att Airlie var ett litet ställe, det inte fanns mycket att göra och förväntade mig att det skulle vara en "mellanperiod" innan Whitsunday som inte skulle bli något speciellt, men där uppfattade jag helt fel. Jag har träffat fyra andra tjejer från Stockholm, vilka jag haft några otroligt mysiga dagar tillsammans med, innan vi skiljdes åt i onsdags för att åka till olika ställen igen. Det jag vet dock är att vi kommer hålla kontakten och träffas antingen på annat ställe i Australien, någon av våra hemstäder i Sverige... eller, varför inte kanske till och med annat land på jorden?
I måndags startade vi upp veckan med något vi alla hade saknat otroligt mycket - tacokväll! Man skulle kunna säga tacos är Sveriges nationalrätt ur två synvinklar; 1. för att vi äter det otroligt mycket, och de allra flesta familjer nog skulle säga att fredagsmys är associerat till tacos. 2. för att den tacos vi äter är faktiskt väldigt "svenskifierad" och inte liknar alls den mexikanska. Vi tog därför tillfället denna måndagskväll att sitta utomhus i trädgården på vårt hostel och njuta av vårt goda tacobord. Alla var supermätta och belåtna efter maten, och hade verkligen njutit av att äta "riktig mat" igen.

Tips är alltså att verkligen försöka hitta kompisar som du kan sätta ihop goda middagar med när du är ute och reser. Desto fler man är desto billigare är det. Denna tacoskväll som bestod av kycklingfärs, tortillabröd, grönsaker, frukt, salsor, guacamole, potatischips, ost och tortillachips kostade ca... 5 dollar per person vilket är 35 kronor!!


Idag kom jag hem från Whitsunday som jag ska berätta mer (väldigt mycket MER om) i ett annat inlägg. Stay tuned, och var redo för massa vackra foton!Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Något som är väldigt vanligt att äta i Australien är toastbröd; ni vet de där perfekt fyrkantiga brödskivorna som är gjorda på vitt mjöl och som är supergoda att äta rostade eller för toast? Jo, som sagt - de är väldigt goda men det där brödet ger ingen näring eller mättnad, och efter att ha ätit det ett antal gånger på de frukostar som hostel erbjöd så sa jag "nej inte mer". Jag var ute efter fibrer, mättnad, näring, nyttigt, smakrikt men ändå gott, och fann äntligen (efter många turer på olika super markets) ett bröd i min smak!
På engelska så säger man toast för mackor "utan lock", så med hjälp av detta fullkorns- och fröbröd (vilket liknar danskt rågbröd väldigt mycket) så gjorde jag en god banana peanut butter toast häromdagen! Fibrerna samt fett och protein från PB bidrar till mättnad, och det blir en balans i smak med sötman från banan och en nypa flingsalt. Älskar sådana här enkla lösningar!

Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments