instagram 100kitchenstories


Ny vecka, nya utmaningar men också nya möjligheter. Jag har inte nämnt det på bloggen ännu, men på torsdag sätter jag faktiskt igång med studierna! Jo, jag kommer jag plugga kost- och idrottsvetenskap på Göteborgs Universitet, vilket ska bli mycket roligt! Jag har ju, hehe som ni nog förstår om ni läser bloggen, ett stort intresse för dessa två, och att få läsa om det på en akademisk nivå kommer dessutom endast bidra till bättre material till bloggen. Jag är taggad!

Men denna vecka är det inte endast dags för studier, utan specifikt idag så är det ju faktiskt måndag. Idag ska vi kika på ett "meat free monday"-recept som får ens sallad - mer specifikt den traditionella rödbetssalladen - att se tråkig ut!!




Det är dags att börja använda oss av den fina betan rödbetan i recepten! Rödbetan är mycket mycket hälsosam. Den sänker blodvärdet och innehåller mycket nitrat vilket har en positiv verkan för syreupptagningen. Som ni nog förstår så är alltså detta med nitrat i rödbetan,mycket bra för de som tränar mycket!

Förutom detta dock så måste jag säga att visst har rödbetan blivit en riktig supermat de senaste åren? Rödbetsjuice, smoothies, rödbetsbiffar och... ja, sallader såklart! Därför denna underbara måndag till ära vill jag bjuda på en lyxig rödbetssallad med fetaost, hasselnötter, färsk basilika och balsamvinäger. Den rödbetssalladen vi äter till jul är verkligen inget att ha i jämförelse! ;)





[Recept]

Rödbetssallad med fetaost

alla mängder är ungefärliga


4 kokta rödbetor

30 gr fetaost

8-12 st hasselnötter

Färsk basilika

Olivolja

Balsamvinäger

Flingsalt


Skär dina rödbetor i tunna skivor.

Lägg i en skål eller djup tallrik.

Smula över fetaost.

Hacka/skär dina hasselnötter till lite mindre delar och strö över dessa.

Ringla över olivolja och balsamvinäger, och strö på flingsalt.

Garnera med basilika (som du sedan gnuggar i när du äter).






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Det är söndag, och söndagens frukost bör enligt mig vara lite extra fin, lite extra god och gjord med lite extra finess. Om ni har börjat tröttna på alla mina chokladrecept så vill jag att ni säger det, haha, men choklad är ju svårt att inte älska - oavsett vilken måltid den är inkluderad i.

Jo, för idag fick min vegan och glutenfria gröt en chokladchock, och var sedan garnerad med ekologisk banan, chokladsås, mesquite- och jordnössmörsås, samt hasselnötter och bitar av en glutenfri chokladbar.




Bara för att min frukost innehåller chokladsmak så betyder det dock inte att den är onyttig. När man använder sig av kvalitativa ingredienser i sina recept (till exempel ens frukost) så kan recept som "annars anses vara onyttiga" bli nyttiga.

Jag använder mig exempelvis av raw vegan och ekologisk växtbaserat proteinpulver som är smaksatt med raw kakao. Därefter har även min gröt en liten dos raw kakao, baren är ekologisk, och alla ingredienser inkluderade i mina såser är givetvis också det.




Fotot ovan innehåller tags/ addlinks. Klickaför att finna ingredienserna i online-shops.



[Recept]

Vegan glutenfri ekologisk chokladgröt med chokladsås mesquite-jordnötssmörsås

1 portion


1 dl glutenfri havregryn

1 msk psyllium- eller linfrön

2,5 dl valfri vätska (vatten eller växtbaserad mjölk)

1 msk raw eko vegan proteinpulver med kakao

½ tsk raw kakao

½-1 tsk steaviaströ (eller motsvarande mängd steviasdroppar)

en pytteliten nypa flingsalt


ca 1 msk växtbaserad mjölk + 1 tsk raw kakao + 1 tsk raw vegan proteinpulver med kakao + steviadroppar

1 msk eko jordnötssmör + ca 2 tsk hett vatten + 1 tsk mesquite carob + eventullt en nypa flingsalt

Eko banan och hasselnötter


Koka upp dina havregryn och psylliumfrön i din vätska. Sänk värmen och tillsätt resterande ingredienser - och sila gärna ner kakaon. Blanda om ordentligt så inga klumpar bildas.

Chokladsås: blanda din vegan-mjölk med kakao, proteinpulver och steviadroppar. Mängderna är ungefärliga så tillsätt mer proteinpulver om du behöver göra såsen tjockare, eller lägg till mer sötning om det behövs.

Mesquite-jordnötssmörssås: hetta upp vatten. Blanda jordnöttsmör med mesquite carob-pulver och lite vatten till en sås. Smaka av och lägg eventuellt till en nypa salt om du tycker om sälta.


Garnera din gröt med garneringarna samt såserna. NJUT.






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


I veckan var jag i Stockholm för jobb, och för ett tag sedan så befann jag mig i Stockholm för att springa Tjejmilen med en nära kompis. Efter att jag och min kompis sprungit loppet, så ville vi verkligen ha något gotti gott gott att äta till middag, som inte skulle vara allt för onyttigt (kroppen behöver ju energi, men bra sådan!) men fortfarande mättande och "något speciellt". Efter lite research på internet så fann vi ett ställe som jag känner jag bara måste tipsa om i Stockholm, som tar er en tur till det mexikanska köket, och heter Maya.




Maya är en hyfsat liten mexikansk restaurang som öppnade upp i våras mitt på Kungsholmen, och är ett nytt tillskott till Stockholms restaurangutbud. Restaurangen har en charmig mysig inredning som får tumme upp för att både erbjuda sittplatser, och mer barliknande platser vid fönstret om det endast är ett glas vin man vill komma dit för att dricka. Jag och min kompis valde förvisso att sitta utomhus, på deras bord precis utanför restaurangen där lyktor satts upp och där filtar erbjöds, men vilket var supermysigt denna svala sen-sommarkväll.

Menyn erbjöd ett antal smårätter, och givetvis... tacos!



För jo, vad skulle en mexikansk restaurang vara utan den mexikanska mat vi svenskar känner till som mest? Inte bra alls utan tacos. Maya hade ett utbud på både hårda och mjuka tacos, alternativ som passar både veganer, vegetarianer, glutenintoleranta, laktosintoleranta .. och "all-ätare".

Vi hade lite beslutsproblem så med hjälp av den kunniga och hjälpsamma personalen (som var spanjorer eller latinamerikaner. På det viset så kändes stället mer genuint) så fick vi tillslut en mycket bra måltid och matupplevelse!



Efter mycket funderande så bestämde vi oss för att ta tre tacos (man får två små av varje tacos), två guacamole och en sötpotatispommes. Låt mig säga det här, detta var helt fantastiskt gott och satt riktigt riktigt bra efter att ha sprungit Tjejmilen! De tre tacosen vi tog var en canasta de atun (mjuk, med halstrad tonfisk, karamelliserad lök och chimichurri), en Don aguacate (mjuk med rostade avokado, torkad tomat och limeaioli), samt en Del monte (krispig med bönkräm, rödkål och lotusrot). Helt fantastiska! Och ni... dem sötpotatispommesen med guacamolen var också super! Wow!


Tacosen är små men priserna var standard. Vi betalade 220kr per person för denna måltid (exkl. dryck) men fick då äta mättande, varierat och blandat, samt mycket gott! Rekommenderas!






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Double Rich Chocolate; låter det för gott för att vara sant? Kanske, kanske inte, men det pågår i vilket fall som helst just nu en tävling på bloggen där ni har möjlighet att vinna ett stort paket proteinpulver med just denna smak, från Fitnessguru!


-


Tävla i tävlingsinlägget här, eller i kommentarsfältet till detta inlägg:

-Följ mig på bloglovin (här).

- Kommentera detta inlägg med vad du tycker om med bloggen (och instagram om du vill) och om det finns några förbättringar du tycker kan göras.

- Glöm inte skriva med din epost-adress



Jag kommer välja ut en vinnare från både bloggen och min instagram, så för att ha två chanser att vinna så rekommenderar jag dig även till att tävla på min instagram @100kitchenstories . Alltså, om du tävlar här och på min instagram så har du dubbel chans att vinna.

.

-

Jag har använt mig av detta proteinpulver i massvis med recept, t.ex. frukostar, efterrätter, smått och gott osv. I detta inlägg har jag tagit med fyra av dessa recept.

Kladdkaka-hjärtan med karamell-jordnötssmörssås, flingsalt och cacao nibs.





Chocolate Bailey Irish Ice Cream Bars.




Önskar dig all lycka till i tävlingen, och utöver det önskar jag dig en supertrevlig helg som förhoppningsvis är fylld med choklad! ;)




Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Surt, sött och beskt. Lingon, jordgubbar och tranbär. En smoothieskål som har en fin balans i smak, är vegan och raw, innehåller endast frukt och bär, och som är mycket god! Det var vad jag åt till frukost idag, i Göteborg, i mitt eget kök.




Jag har börjat göra smoothies lite oftare här hemma, men serverar de allra oftast i skål. Jag tycker att det är godare på något konstigt sätt. Kanske är det att det "känns som mer", att det är enklare att garnera vackert eller att man "ser" innehållet bättre? Hmm.... Eller hur gör du? Gör du smoothies, och hur serverar du dem i sådana fall? I vilket fall som helst, så är denna vackra smoothie med tre olika röda bär något som rekommenderas som frukostskål eller mellanmål. Smoothien är garnerad med en virvel av vegan kvarg, raw lingonjuice, eko bananer och eko chiafrön. Super!




Du kan öka/ minska mängderna för ingredienserna utan några större problem. Vill du ha smoothien sötare så tar du mer jordgubbar och banan, vill du ha det mer beskt tar du med tranbär och vill du ha det mer surt tar du mer lingon. Jag brukar däremot köra på denna varianten.


[Recept]

Three Red Berry Smoothie Bowl

1 portion


1 stor fryst eko banan

1-2 dl frysta jordgubbar

½ dl frysta eko tranbär

½ dl frysta eko lingon

En nypa äkta vaniljpulver


Valfri vegan yoghurt

Raw lingonsaft

Ekologiska chiafrön

Eko banan


Mixa. Servera. Garnera. Njut.






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Mina dagar på resande fot är nästan över, och nu sitter jag på tåget på väg hem till Göteborg från Stockholm. Idag har det varit en lång dag med mycket jobb, men mina dagar har generellt varit mycket trevliga. Igår var jag ledig - förutom presslunchen med Leif Mannerström - så då gick jag runt p stan, njöt av Stockholm och satt på café i flera timmar med en havremjölk-cappuccino på sidan om för att bara ta det lugnt. På kvällen åkte jag hem till en bästis där vi lagade middag och myste med hennes vovvisar och hade det trevligt med massa prat.




Såg ni min instagram-story igår? Då la jag upp ett foto på min smoothie som jag åt till frukost. Denna smoothie var mycket enkel att göra (d.v.s endast mixa ihop), innehöll endast bär och frukter, och var en riktig hälsokick för morgonen. Vi ska kika lite närmare på den idag, för det är en smoothie som jag har gjort tidigare men inte lagt upp!


'


[Recept]

Hälsokick raw bärsmoothie


½ + ½ fryst banan*

½ avokado*

1.5 dl frysta valfria bär (jag har hallon, blåbär och ibland björnbär)

Juicen från 1 apelsin


*Jag brukar antingen använda mig av 1 hel banan för att sedan garnera min smoothie med den halva avokadon. Eller så använder jag mig av ½ banan + halva avokadon för att garnera min smoothie med resten, det vill säga ½, av bananen.


Mixa ingredienserna. Garnera med antingen ½ av bananen eller avokadon (läs stycket ovan). Pudra över kanel och kokosflingor.



Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments


instagram 100kitchenstories


Igår Örebro, idag och imorgon Stockholm. Idag var det dock inte bara Stockholm jag befann mig i, utan till lunch så befann jag mig mer exakt i matstudion på Urban Deli (där man får se kockarna laga mat eftersom köket och matsalen är samma rum) och fick äta lunch av ingen annan än Leif Mannerström! Lite lustigt att få se honom i person, och tillsammans sitta där med experter från diverse mat- och vinhemsidor eller tidningar. Roligt att jag fick inbjudan och hade möjlighet att gå eftersom jag ändå skulle befinna mig i Stockholm för annat jobb, så tack igen fina @gertrudes . Så kul att se dig igen också!






Det var i samband med lansering av matpajer från Dafgårds som lunchen gjordes. Eftersom jag är laktosintolerant så ville jag dock inte ta risken till att äta laktos, vilket finns i pajerna, så de serverade mig istället en asiatisk perfekt lagad lax med ris och grönsaker. MYCKET gott. Pajer har jag dock tagit med mig hem som får ätas någon annan dag när jag känner att jag kan riskera laktosmage-ödet haha...




Allt som allt en trevlig lunch med god mat. Tyvärr är de allra flesta sådana här träffar i Stockholm (vilket inte är så passande när man bor i Göteborg). vilka är träffar där man alltid lär sig något nytt och träffar alltid på nytt folk! :)





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Du finner de i små kiosker, matbutiker, hemsidor och hälsobutiker i alla möjliga varianter, smaker och former, som passar dig oavsett vilken typ av kosthållning du har. Jag pratar om "bars", vilka jag har skrivit en del om tidigare. Bars är ju ett mycket enkelt, gott och hälsosamt mellanmål som enkelt tas med i väskan utan att ta plats. Eller så hittas de enkelt i en butik i närheten av dig när blodsockret börjar sjunka. MEN, många bars innehåller onödiga tillsatser av olika slag, där framför allt SOCKER är en av dem vanligaste.




En del av de mest kända företagen (t.ex. nutrilet och allevo) har otroligt mycket gömda sockerarter i sina bars. Det finnas andra ekologiska och raw-alternativ som är betydligt bättre (t.ex. rawbites) men det kostar givetvis en peng att varje gång behöva köpa en bar. Jag menar, om en bar ligger på ca 20-25 kr / styck, så det skulle bli ganska mycket pengar per månad om man skulle vilja äta en varje dag. Varför inte göra egna bars då?


I detta inlägg ska vi kika närmare på tre otroligt goda bars som är baserade på granola, müsli eller flingor, som är enkla att göra, och som mest innehåller fem ingredienser!





Jag har använt mig av tre varianter av flingor, müsli och granola:

Proteinflingor med tranbär och chia från Risenta

Müsli med dadlar och pekannötter från Risenta

Ekologisk vanilj- och blåbärsgranola från My Muesli



Du kan givetvis använda dig av andra typer av granolor, men dessa bidrar till en specifik smak eftersom dessa inte är naturella. Annars måste du tillägga fler ingredienser fler att få samma resultat som jag.


"Vanilj-blåbär-honungsgranola-bar", "dadel-och pekanmüsli-bar", "tranbär- och chia-proteinflingor-bar".



[Recept]

Tre olika typer av flingor-,granola- och müslibars

3 tjocka stycken (närmare 5-6 vanliga)


● ​2 dl Risenta proteinflingor med tranbär och chia, 1 dl tranbär, kokhett vatten, 1 msk kokosolja, en pytteliten nypa salt

● ​2 dl Risenta dadel och pekanmüsli, 4 färska dadlar, en pytteliten nypa salt

● 1,5 dl My Muesli vanilj- och blåbärgranola, 1 msk honung, 1 msk kokosolja, en pytteliten nypa äkta vaniljpulver


Mosa flingorna, müslin och granolan lätt med en sked i tre olika bunkar. De bitar (t.ex. flingorna) som är större behöver mosas lite mer, men müslin och granolan räcker endast lite.

Tranbär- och chia-bar: Koka upp vatten. Lägg dina tranbär i blöt, i det heta vattnet för ca 10-15 min. Mixa sedan tranbären till en mjuk sås (med lite vätska om det behövs). Blanda ner denna tjocka sås med flingorna och salt, och tillsätt kokosolja. Degen blir klibbig.

Dadel- och pekan-bar: Mixa (eller använd mortel) dina dadlar till en tjock sås. Blanda ner denna med din müsli och en mycket liten nypa salt. Tillsätt en liten skvätt vätska om det behövs. Degen blir klibbig.

Vanilj-blåbär- och honungsbar: lägg i din kokosolja och honung i en liten kastrull. Låt smälta och bli "till ett" med varandra. Tillsätt en nypa äkta vaniljpulver och blanda om med en sked. Tillsätt denna blandning till müslin och blanda om ordentligt. Degen blir klibbig.


Tag fram en vanlig plastburk (sådana man lägger in i frysen). klipp ut ett bakplåtspapper och lägg i botten, men också så att sidorna täcks.

Tag en granola-blandning i taget och lägg i på en tredjedel av burken (eller så använder du dig av tre mindre burkar, i storleken av en 250 gr keso). Tryck blandningen med en slickepott, så att det blir en rektangel, baren blir kompakt och för att den sedan inte ska smula sönder.

Ta nästa blandning och fyll ut på nästa tredjedel av formen (burken). Pressa ut igen med en slickepott, och gör sedan samma sak med sista.


Sätt in i frysen för ca 30 min, eller tills innan servering men låt då tina lite.





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Det är dags att välkomna ännu en ny vecka och nya utmaningar med öppna armar! Imorgon bitti tar jag tåget upp till Örebro och åker på eftermiddagen vidare mot Stockholm som jag är i tills torsdag kväll, för framför allt jobb. Det tar på krafterna att resa runt, men det kommer också bli mycket roligt! Varje gång jag åker till en ny stad så försöker jag testa på att äta eller fika på något nytt ställe, och eftersom jag har befunnit mig i Stockholm ganska mycket från i våras så har jag hittat några personliga favoriter (vilka ni kan läsa mer om under kategorin "where to eat?"). Nu är jag på jakt efter fler nya ställen dock! Är det någon som är från Örebro eller Stockholm och har något lunchställe eller café de vill tips om?




Jag tycker verkligen att utseendet på maten gör en skillnad, så nu när tiderna börjar bli mörkare så märker jag att min kropp vill ha mer naturliga färgglada ingredienser att äta. Gärna frukostskålar som är fyllda med frukt och bär!




¨


Frukost: vegan psyllium-havregryngröt med kiwi, färska samt frysta bär, ekologiska vindruvor, alpro go on, och solrosfrön. Fruktsallad inkluderad äpple (från trädgården), färska samt frysta bär (från trädgården), och eko vindruvor.






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Det här med throwbacks är inte så illa i alla fall. Ibland gör jag återblickar på några av mina favoritrecept, och ibland visar jag helt nya recept - från min gamla blogg - som ni inte sett tidigare. Detta goda ni ser på fotot ovan är en efterrättsvariant av mugcake, men som jag serverade på en tallrik med ekologiska hallon och valnötter, samt en choklad- och Bailey Irish Cream - sås.





Kombinationen choklad + Bailey Irish Cream är riktigt god tycker jag, och det är därför ni har fått se ändå ett antal recept med just dessa två inkluderade. Denna gång har jag gjort en mugcake, som brukar anses vara en frukost, men eftersom Bailey Irish Cream dock är en likör så skulle jag inte rekommendera att äta detta tidigt på morgonen. Istället rekommenderar jag att äta detta när man vill lyxa till det lite, och istället äta den som efterrätt! Om du tillagar mugcaken i lagom tid så får du den nämligen att nästan bli kladdig och liknande som kladdkaka!

Om du inte tycker om Bailey Irish Cream dock, så kan du givetvis bara utesluta det i såsen. Tillsätt dock då gärna något annat substitution istället som smaksättning.



[Recept]

Mugcake med choklad-baileysås


1 dl fiber eller glutenfria havregryn

1 ägg

½ stor mogen banan

1,5 msk rå kakao

½ tsk bakpulver

Valfri sötning (t.ex. stevia, sötningsmedel, proteinpulver, dadelpuré)

En nypa salt

Kokosolja för smörning av kopp/ skål


½ stor fryst banan

1,5 msk rå kakao

1 msk Bailey Irish Cream

½ dl laktosfri grekisk yoghurt eller kvarg

1 msk valfri mjölk

½ tsk vaniljpulver

+ möjligtvis någon sötning


Mixa alla ingredienserna till en jämn smet. Häll in i en kokosoljad kopp eller liten skål, och sätt in i mikron för 1-2 minuter, tills önskad konsistens. Om du ska servera på tallrik behöver den vara lite hårdare. Om du ska servera i koppen är det gott att den är lite rinnig i mitten i alla fall.


Mixa alla ingredienserna för såsen till en jämn smet. Du kommer se att såsen blir en rinnigare glassliknande sås. Smaka av och tillsätt valfri sötning om du vill ha mer sötma (jag tycker inte det behövs, men det är smaksak).

Häll sedan över såsen över kakan och se den smälta ordentligt. Garnera med eko hallon och valnötter.







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments