instagram 100kitchenstories


Bästa dagen på året är nästan här - Våffeldagen! Eller okej, det var väl kanske lite väl överdrivet att säga att det är bästa dagen på året, men Våffeldagen är helt klart uppskattad i alla fall. För jag ska inte ljuga, jag älskar våfflor men av någon gör jag det inte ALLS lika ofta som jag borde. Imorgon är den stora dagen här dock och därför vill jag idag lägga upp ett recept jag gjorde för ett bra tag sedan - glutenfria proteinrika våfflor med vaniljkvarg, en skvätt filmjölk, hallon och Paleo Coconut Crunch.






Men eftersom det är stora våffeldagen så ska jag även ta tillfället till att visa 3 andra till våffelrecept. Du behöver nödvändigtvis inte gör hälsosammare våfflor imorgon på dagen (mami kommer nog göra sina traditionella sådana imorgon bitti), men här finns några goda alternativ mot de traditionella:



Chokladvåfflor med laktosfri kvarg, hemmagjord chokladåss och hallon

Havrevåfflor med pepparkakssmak

Glutenfria proteinrika våfflor med bitter mandelarom & blåbär i stora mängder




[Recept]

Glutenfria protenrika våfflor

2-3 våfflor


2 ägg, rumstempererade

3 msk havremjöl (mixa glutenfritt havregryn till mjöl)

3 msk bakprotein (kan bytas ut mot annat proteinpulver eller mer mjöl)*

1,5 msk valfri mjölk (jag har havremjölk)

½ tsk bakpulver

En liten nypa salt

En nypa vaniljpulver

Några droppar bittermandelarom

Valfri sötning, t.ex. steviaströ eller steviadroppar

Kokosolja eller annat matfett för stekning


+ Laktosfri vaniljkvarg och filmjölk, hallon och Paleo Coconut Crunchy Muesli.


* Anledningen till att jag använder bakprotein är för att "det sägs" att proteinet bryts ner i för höga temperaturer om man använder vanligt (t.ex. casein eller vassle) protein men det ska inte vara något problem att byta till vanligt protein eller mer mjöl.



Vispa ihop alla ingredienser i en bunke. Smaka av och se om sötning behövs.

Hetta upp kokosolja i ett våffeljärn. Häll i smet och stek våfflorna.


Servera med kvargen, en skvätt filmjölk, hallon och lite crunchy müsli.








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories



Vad är det första du tänker på när du tänker fredagsmys? Är det tacos? Haha ja, då är du inte ensam! Tacos har verkligen tagit Sverige med storm, och om vi ska kalla en måltid Sveriges nationalrätt så skulle man nästan kunna kalla tacos det. Vi säger att tacos är mexikanskt men på det viset vi äter tacos i Sverige är faktiskt... väldigt svenskt! Det spelar ingen roll dock, för tacos är otroligt gott oavsett vilken nationalitet det har fått influenser från, eller hur?






När vi gör tacos hemma hos mig så kör vi alltid på samma vanliga - köttfärs, mjukt tortillabröd, grönsaker, avokado, stark tacosås, turkisk yoghurt eller gräddfil, och möjligtvis tortillachips om vi vill lyxa till det. Men hallå, varför inte ta ut svängarna lite och testa något nytt? Varför inte testa en helt vegan tacos? Dessutom för omväxlingsskull så tar jag bort det mjuka brödet och satsar på hårda miniskal. Jag gjorde tre olika fyllningar där den ena hade grillad zucchini och hemmagjord tomatsalsa som "main ingrediens", där den andra hade avokado och peperoni, och tredje falafel och basilika-tomatsås. Alla dessa fyllningar är mjukare fyllningar som passar fantastiskt med de krispiga skalen. Ska göra om dessa inom kort igen. Det kan jag ge er mitt ord på!




Hur brukar du äta tacos hemma? Och jag undrar nu, vad ska ni laga till middag imorgon, fredagen? ;)





[Recept]

Tre vegan tacos i hårt skal

Öka mängderna utan problem för att få fler portioner. Salsan räcker till fler portioner än dessa dock.


4 väl mogna stora tomater (eller hela tomater på burk/i förpackning)

1 msk tomatpuré

1 mindre gul lök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

+ 1-2 lagerblad, 1/3 grön paprika och 1/3 röd paprika

+ Basilika


Minst 3 hårda tacoskal

Kruksallad

1/3 rödlök (eller efter smak)

4-5 hyfsat tunna ringar zucchini

4 falafel*

Röd paprika

½ mogen avokado

Stark peperoniringar

Färsk persilja

Sesamfrön

Örtsalt

Olivolja


* Det spelar ingen roll om du kör på köpta eller egengjorda falafel. Hemmagjorda är givetvis bättre men det finns några riktigt bra falafel att köpa nu för tiden. Jag har ett recept på hemmagjorda falafel som jag ska visa er inom kort. Stay Tuned!



Tomatsalsa: börja göra din tomatsalsa genom att skära din lök fint (eller större bitar om du vill. Det är smaksak) och dina mogna tomater i små bitar. Hetta upp lite olivolja i en liten kastrull och lägg i löken, samt vitlöken.

Tillsätt därefter tomaterna (eller din förpackning) och salt och peppar. Du kan möjligtvis även behöva en nypa socker. Tomater blir "surare" när de värms och man balanserar smakerna med endast lite socker. Koka upp utan lock i ca 20 minuter.

Hälften av tomatsåsen ska du därefter lägga paprika och lagerblad i, och den andra ska få basilika. Den första med paprika har jag även behållit tjockare bitar av, så det blir en salsa, medan den andra blir slätare och mer "rinnig".


Hetta upp en grillpanna (eller stekpanna om du inte har en sådan) och grilla/stek dina zucchiniringar (med örtsalt), samt stek dina falafel gyllenbruna i en stekpanna.

Fyll ena skalet med kruksallad, rödlök, grillad zucchini, din tomatsalsa och lite persilja.

Fyll andra skalet med kruksallad, mogen avokado, het peperoni (om den är het så räcker MAX en pepperoniring. Den måste du även finhacka innan servering), sesamfrön, några droppar olivolja, färsk persilja och lite örtsalt.

Fyll tredje skalet med kruksallad, röd paprika, röd lök, falafel (jag delar mina i mindre bitar, är mycket godare tycker jag!), och tomatsåsen med basilikasmak. Lägg möjligtvis till lite flingsalt.







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Vad tänker du när du tänker efterrätt och gottigott? HELG kanske? Ja, många associerar lördagsgodiset, snacks, efterrätter och "det goda" till helger, och får panik och ångest om de äter de under vardagarna. Jag vet detta. Jag har själv varit med om detta, och vill idag gå emot detta och därför dela med mig av en god dessertpaj. Den är sockerfri, fräsch och hälsosam och kan vara det första steget du tar mot att kunna unna dig en bit efterrätt - även under vardagar.


Jag menar inte nu att du ska trycka i dig en påse lösgodis eller äta upp ett helt glasspaket. Det är inte balans. Balans är att kunna äta lite av allt, unna sig utan att få ångest, och att faktiskt bara njuta av det. Denna paj ska därför inte vara associerad till ångest eller stress som många får av att äta efterrätter. Det är mycket okej att äta efterrätter ibland, och till och med lite varje dag om du så skulle vilja! Det gäller bara att finna balansen. <3






Förutom den goda efterrätten ni ser i dessa foton så vill jag även prata om mitt nya smycke. Liknande halsband, med dessa enkla berlocker med bokstäver, har jag sett blivit mer och mer populära, och jag är glad att jag fått ett i min ägo. Detta halsband är från Jane Koenig och har "lovetags" med bokstäverna "N", "H" och "P". Dessa tre bokstäver står för den trio (våra namn) jag, min storasyster och min mami skapar, och jag är så glad att få ha dessa. Jag kommer ge varsin berlock till min storasyster och min mami så att vi har varandra nära - alltid.


Kika in själva och skapa er ert egna personliga smycke från deras "Love Tag"-kollektion här.







[Recept]

Vegan Raw jordgubbsglass-paj


1,5 dl fiber eller glutenfria havregryn

2 msk kokosolja

1,5 msk kokossocker (eller steviaströ)

2,5 msk jordnötssmör

en nypa salt

en skvätt vatten


ca 3 dl frysta jordgubbar

1 stor (2 mindre) frysta ekologiska bananer

+ möjligtvis ½ msk kokossocker eller steviaströ


+ granatäpplekärnor och jordgubbar

+ Paleo Coconut Crunch Granola (eller hasselnötter/vallnötter + kokosflingor)


Blanda alla ingredienser för bottnen noga i en bunke. Om blandningen är för kompakt lägg till en skvätt vatten. Blandningen är färdig när den är klibbig kompakt.

Tryck därefter blandningen i en pajform (hyfsat liten, ca 15-20 cm max i diameter) och sätt in i frysen under tiden du gör din glass.


Mixa dina frukt, bär och sötning ordentligt till en glass. Desto mer du mixar så kommer du se att de frysta bananringarna blir till en glass.

Tag ut formen från frysen och bre på glassen jämnt. Sätt in i frysen för ca 2 timmar.


Innan servering så måste du låta den tina lite. Smakerna kommer fram när frysta desserter får tina lite. Garnera då med granatäpplekärnor, jorgubbar, en lyxig granola eller hackade naturella nötter samt kokosflingor.









Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.



Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Är du trött på mornarna för att stå och laga frukost? Ja men då måste du ju ta och testa overnight oats! Detta är kall gröt, liknande mannagrynsgröt, som du förbereder sedan kvällen innan, sätter in i kylen över natten och sedan har helt färdig på morgonen efter. Denna gröt kan göras på oändligt många sätt gällandes smaker, ingredienser, garneringar och diet/kosthållning du följer. Jag ska visa en glutenfri och vegan variant som har en god jordgubbssås!





Det jag sa var att denna overnight porridge kan förberedas sedan dagen innan och bara ätas på direkten morgonen efter. Om du har lite tid över på morgonen så rekommenderar jag självklart dock att ta lite tid till att dekorera din frukost fint, gärna lägga upp din overnight porridge i lager i ett glas eller en glasburk och sedan sitta och äta i lugn och ro. Personligen tycker jag det är godare att äta frukost om den också ser vacker ut. Vad tycker du?




Kika i kategorin "oats & other grains" för att finna fler recept på overnight oats och chiapuddings som förbereds sedan dagen innan.




Glutenfri, vegan, raw, mejerifri. Lätt att göra. God att äta.


[Recept]

"Overnight" gröt med jordgubbssås


1 dl fiber eller glutenfria havregryn

1 msk chiafrön

1,5 dl växtbaserad mjölk (jag hade eko. havremjölk)

1 msk hampaprotein med vaniljsmak, från fitnessguru


ca 2-3 dl jordgubbar och ½ tsk potatismjöl

Hallon och/eller jordgubbar

Ekologisk banan

Valfria naturerlla nötter eller granola

Kokosflingor



Blanda gryn, frön, proteinpulver med mjölken i ett glas eller skål. Täck med aluminium- eller plastfolie och sätt in i kylen över natten.

På morgonen efter så ska vätskan ha absorberats och gröten ha fått en kompaktare "pudding"-konsistens.


Jordgubbssås: tina frysta jordgubbar och lägg dem i en kastrull med en liten skvätt vatten. Jordgubbarna ska smälta av värmen och därefter mosar du de lätt med en gaffel.

Blanda ut ½ tsk potatismjöl med en liten skvätt vatten och tillsätt denna till jordgubbarna. Rör om och se hur jordgubbssåsen tjocknar till lite.


Servera i lager i ett glas, i en skål eller direkt ur den behållare du hade med jordgubbssåsen och fler goda garneringar.




Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments


instagram 100kitchenstories


Ett skepp kommer lastat med - frukostskålar för två! Imorse fick jag äntligen chansen att presentera en av mina vanligaste frukostar för mami, nämligen min vanilj-havregrynsgröt. Jag äter den så ofta att den inte känns särskilt speciella för mig, men med hjälp av färsk färgglad frukt, bär och goda superfood som nötter och frön, så kan man verkligen pigga uppp skålarna!




Vad åt du till frukost denna lördag?








Receptet är inget komplicerat. För att få gröten krämigare så börjar jag med att mixa mina havregryn till mindre bitar. Därefter kokar jag upp de i växtbaserad mjölk, med en nypa salt. Lägg till sist även till hampaproteinpulver med smak av vanilj (eller valfritt vaniljproteinpulver) och rör om tills pulvret blivit "till ett" med grynen.

När du först mixar dina havregryn till mindra bitar och kokar upp dina gryn i mjölk istället för vatten så blir gröten betydligt krämigare. Testa och säg vad ni tycker om det!









Jag garnerade skålarna denna gång med ekologisk banan, hallon, granatäpplekärnor, kiwi, kokosgranola och jordnötssmörsås. Supergott!











Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Efter att ha rest i drygt nio veckor så måste jag säga att jag var otroligt duktig på att hålla mig borta från grisig, ohälsosam snabbmat. Det har jag inte ätit i stort sett någonting, och jag har nu hållit mig borta från att köpa något från specifikt McDonalds på 7 år. Jag måste säga att det finns olika typer av snabbmat dock, och all snabbmat behöver inte betyda skräpmat. När jag var i Queenstown i Nya Zeeland så besökte jag ett hamburgerställe som jag har hört massa goda ord om och som verkligen fick min "jag-är-trött-på-backpacker-mat-mage" mycket glad. Jag pratar om Fergburger.





Fergburger är mitt på centrala gatan i Queenstown och är öppet från 08:30-05:00 alla dagar i veckan. Jag hade som sagt hört talats om detta ställe redan innan jag åkte till Nya Zeeland (av såväl turister från alla möjliga länder i världen, australiensare samt Nya Zeeländare) så det var givet att jag skulle ta och besöka. Redan första dagen förstod jag varför folk talade om detta ställe - kön var otroligt lång oavsett vilken tid på dagen det var. Det tog ett antal dagar innan jag tog manke till att ställe mig i kö och vänta på burgaren, men då ville jag bara gå dit igen...


Fergburger startades år 2001 och var då tänkt att bara vara ett "hål i väggen" som serverade dessa hamburgare - så kallade "snabbmaten". I samband med att stället blivit populärare så har stället också fått en större lokal men det finns fortfarande inga riktiga sittplatser inomhus, och utomhus finns några enstaka bord. Det spelar ingen större roll dock, för burgaren får man ändå i en papperspåse som take-away ändå och det är mycket fint att ta med sig burgaren och sätta sig nere vid sjön och ha den vackra naturen som utsikt.





Det första jag tänkte på förutom denna långa kön när jag besökte stället var hur snabbt kön gick. Det tog mig ca 10 minuter att komma fram till kassan och beställa och därefter fick jag min burgare efter ca 15 minuter, så ta tiden att vänta. Det är värt det! Annars så måste jag säga att ALLA deras burgare lät otroligt goda och jag hade otroligt svårt att bestämma mig för vilken jag ville ha. Efter många om och men så beslutade jag mig för att ta deras Southern Swine som var en hamburgare med "Prime New Zealand Beef, American Streaky Bacon, Lettuce, Tomato, Red Onion, Avocado, Aioli & Tomato Relish". Först intrycket av burgaren? SJUKT STOR, så priset på 13 dollar för min burgare var verkligen värt eftersom två personer lätt kan dela på en burgare om man bara är "lagom hungrig". Andra Intrycket? sjukt fräsch! Ni ser själva på fotona hur grön och fin salladen, hur fint och nice brödet ser ut, och hur fin burgaren ser ut. Tredje intrycket? Helt SJUKT fantastiskt god burgare! Brödet var perfekt (lite grillat), fyllningen rik på smak, och hade lite knaprighet från bacon samtidigt som det krämiga och fylliga från avokadon och köttet. En mycket bra hamburgare!


Tyvärr hade jag inte möjlighet att testa ett annat hamburgerställe i Queenstown som heter Devil's Burger som ska vara minst lika bra, men det får jag lämna till nästa gång! Detta ställe rekommenderas verkligen dock om du befinner dig i Queenstown - oavsett om du är "köttätare deluxe" eller vegetarian. De har nämligen några riktigt goda vegetariska hamburgare också - vilket jag också testat (den hamburgare som ligger på bordet bakom den hamburgare jag visar upp är vegetarisk)! Allt som allt så är detta ett ställe för de som vill ha god lyxig, mättande hamburgare snabbt men som är villiga att betala lite extra för att få kvalitet och även en smaksensation inkluderad - till motsats mot McDonalds.







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.



Likes

Comments


instagram 100kitchenstories



Att vakna upp till kalla dagar igen efter att ha varit Australien gör att jag suktar efter varme frukostar. Jag har alltid älskat havregrynsgröt, men ibland är det gott att görna nya varianter som gärna får vara lyxigare sådana.

Imorse stod en vegansk nötgröt med cashewnötter och pekannötter på frukostbordet. Denna var garnerad med ekologisk banan, raw cacao nibs, ekologisk havremjölk, ekologisk jordnötssmör, kokosflingor och crunchy nötgranola. Denna är rik på energi och skriker MUMS! Men tyvärr definitivt inte något för nötallergiker hehe.





Något jag måste tipsa om som jag gjort mycket för ett tag är att garnera min gröt med granola. Kanske låter konstigt, men om din gröt är krämig och mjuk så tycker jag det passar mycket gott att garnera med något crunchy. I denna frukost har jag garnerat med en crunchy nötgranola som är fantastiskt god och funkar super med resterande ingredienser!




[Recept]

Vegan cashew-pekannöt-gröt

2 portioner


1dl fiber havregryn

½ dl rågflingor

3 msk mandelmjöl (eller annat nötmjöl)

1 msk pumpafrön

Valfri mängd cashewnötter och pekannötter

4,5 dl växtbaserad mjölk eller vatten (mjölk är godare. Jag hade havremjölk)

en nypa salt

3 msk hampaprotein med vaniljsmak, mitt från Fitnessguru


+ Jordnötssmör, ekologisk banan, ekologisk havremjölk, raw cacao nibs, kokosflingor, krispig nötgranola




Koka upp dina gryn, mandelmjöl, frön och salt i din växtbaserade mjölk. Lägg till hampaprotein med vaniljsmak på slutet för att öka proteinintaget ytterligare. Gröten är färdig när vätskan asorberats, men akta så de inte blir för torr och "klumpig".


Servera i två skålar och garnera med massa gott!





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


När jag säger hostelmat, vad tänker du på då? Smaklösa och tråkiga nudlar med en pastasås som är gjort på billigaste krossade tomaterna som fanns i mataffären? Nej nej, hostelmat behöver nödvändigtvis inte betyda det om du inte vill. Vi ska kika på några smarta, enkla, goda och HÄLSOSAMMA matlösningar jag gjorde när jag befann mig på andra sidan jorden i 9 veckor.



Banana Pancakes with Fresh Fruits and Chocolate Hazelnut Spread. Weet Bix Porridge with Peach, Soymilk, PB, and a boiled egg and cup of tea on the side. Wholegrain and Seed Toast with Banana and PB.


Frukost/ brunch:

Havregrynsgröt med frukt, soyamjölk och jordnötssmör eller kokt ägg. Havregryn är billigt att köpa var du än är och mycket enkelt att göra, som du sedan kan pigga till med frukt och jordnötssmör som du köpt eller tagit från den frukost ditt hostel (möjligtvis) bjuder på. På det viset får du i dig både viktiga kolhydrater, fetter och protein på morgonen som kroppen behöver för att få maximal energi och klara av dagen.

Bananpannkakor. Du behöver två ingredienser för detta fantastiskt goda som kan ätas såväl till frukost, brunch, lunch eller efterrätt - nämligen banan och ägg. Jag har massvis med recept på olika varianter av bananpannkakor (som du finner under kategorin pancakes & waffles) och de jag gjorde på ett hostel i Surfers Paradise serverade jag med massa färsk frukt och chocolate hazelnut spread, eller med blåbär och melon som jag gjorde när jag var i Melbourn. Mums!

Rågbröd med jordnötssmör, banan och flingsalt. Jag personligen föredrar grovt råbröd eftersom jag blir betydligt mer mätt på det än vitt bröd. Därefter garnerar jag med banan och jordnötssmör som är en kombo att jubla över!





Spicy Thai Tuna filled Avocado. Taco Evening. Salad with ham, served with wholegrain and seed bread.


Lunch/ middag:

Ägg i alla möjliga former. Med ägg kan du göra omeletter, äggröra, stekta ägg, kokta ägg eller pannkakor. Med ägg så är möjligheterna otroligt stora, och det som är så bra med ägg är att du kan äta de oavsett vilken måltid det är. Koka ägg eller gör bananpannkakor till frukost, eller servera till exempel stekta ägg med en sallad, morotsstavar, hummus och rågbröd till lunch.

Tonfisk. Tonfisk är inte billigt överallt, men i Australien och Nya Zeeland så var det verkligen det. En tonfiskburk kanske inte är så jätterolig att äta, men pigga till det med såser och andra ingredienser - eller köp de smaksatta från början. Min favorit var tonfisk i Sweet Thai Curry som jag köpte flera gånger om. En gång wokade jag grönsaker, blandade ihop med denna tonfisk med thaismak och fyllde en avokado med röran. Otroligt gott blev det! Annars kan du också koka ägg och göra en tonfisksallad med kokt ägg i!

Kycklingfärs. Kycklingfärs är verkligen inte billigt på många ställen i världen, men i Australien var det de när jag handlade. Om du köper tortillabröd kan du göra wraps med denna färs + grönsaker; du kan äta tillsammans med wokgrönsaker eller en sallad; eller göra en proteinrik omelett.

"Resterande" charkbitar. De flesta matbutiker i Australien har en liten charkhörna där du kan köpa skinka, salami med mera per kg, detta betyder också att de får mycket "restbitar" eller "fula bitar" över. Dessa brukar de säja i påsar för betydligt billigare pris som du kan göra sallad av, göra en god pastasås av eller garnera en omelett med.

Vegetarisk wok. Australien och Nya Zeeland var löjligt dyrt på grönsaker och frukt så ibland valde jag att köpa frysta grönsaker som jag gjorde wok av. Denna wok kan sedan piggas till mer kryddor, såser och... bönor. Bönor är ett mycket bra vegetariskt alternativ som inte bara ökar proteinmängden utan även gör matten godare och mer mättande. Servera din wok tillsammans med guacamole eller hummus och en bit bröd så blir det supergott!

Tacos eller wraps Jo, vår svenska nationalrätt är inte bara god utan också väldigt prisvärd. Den har stora variationsmöjligheter och det funkar både kallt som varmt. Jag och några andra svenska tjejer gjorde en gemensam tacokväll, men du kan givetvis göra tacos själv också. Tortillabröd är billigt att köpa, och därefter är det bara att fylla med grönsaker, rotfrukter, guacamole, hummus, bönor, salsa och om du känner för det kycklingfärs eller köttfärs.




Jag har skrivit mer generella tips om hur du väljer billig mat och hur du gör smarta ekonomiska val när det gäller mat när du reser i detta inlägg. Rekommenderas starkt att läsas!








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories



Jag har befunnit mig i Sverige för endast tre dagar, men Australien känns så fruktansvärt långt borta. Tänk att man kan byta liv så snabbt? Jag börjar sakta men säkert ta mig tillbaka till "Sverige-rutinerna" med matlagning, bloggjobb, träning och "flertimmars-fika" med mina kompisar, vilket jag trivs med än så länge (hehe trots att vädret är lite tråkigt...).


Något jag åt ganska ofta I Australien (i alla fall i jämförelse med i Sverige) var hamburgare. Detta betyder givetvis inte att det var onyttiga sådana som jag ska berätta mer om i ett annat inlägg. Något jag har börjat märka efter detta är att jag har börjat uppskatta detta hamburgare-koncept mer och mer, och idag som start på en ny vecka och nya möjlighet, så tycker jag vi ska starta grönt och hälsosamt - med en vegan avokadoburgare!






Vad är en avokadoburgare? Jo, givetvis en burgare där man har bytt ut brödet mot avokado istället. Jag själv äter inte lågkolhydratkost, utan tyckte bara om principen av att göra den grön, så hälsosam och - givetvis - god med avokadon inkluderad, så därför ville jag testa. Men OM du går på lågkolhydratkost så är detta ett smart sätt att äta burgare utan att gå miste om... "brödet" - om man nu kan kalla det så!





[Recept]

Vegan avokadoburgare

1 burgare



1 mogen avokado

3-4 falafel*

4 ringar aubergine

½ gul lök, i ringar

Olja

Röd paprika, i ringar

½ tomat, i ringar

Färsk persilja

Tomatsås med lite hetta, hemmagjord eller köpta

Sesamfrön

Flingsalt eller örtsalt


* Det spelar ingen roll om du kör på köpta eller egengjorda falafel. Hemmagjorda är givetvis bättre men det finns några riktigt bra falafel att köpa nu för tiden. Jag har ett recept på hemmagjorda falafel som jag ska visa er inom kort. Stay Tuned!


Stek dina falafel gyllenbruna.

Stek dina aubergine- och lökringar gyllenbruna och mjuka i olivolja med salt.

Dela avokadon på mitten och gröp ur den. Tag "under sidan" och skär bort lite av den rundade delen så den blir platt. Fyll denna del med alla ingredienser.

Strö över flingsalt eller örtsalt, och lägg på locket. Strö på sesamfrön.







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Efter att ha haft en 32 timmar lång resa hem från Australien så vaknade jag upp hemma på svensk mark igår. Känns otroligt konstigt att lämna Australien, det vackra jag sett och de fina människorna jag träffat, för att komma tillbaka till Sverige igen. Jo, visst har det varit underbart i Australien men jag måste säga att det är skönt att vara tillbaka... trots att jetlagen är fruktansvärd. Hehe.


Igår tog jag lördagen till att ta det hyfsat lugnt - utan att ens sätta på datorn. Min insta-story var i och för sig igång, och där fick ni se (ni följer mig på instagram 100kitchenstories för att se mina dagliga insta-stories va?) att jag i alla fall gått på promenad i den kalla men soliga dagen, jag var på gymmet, jag åt vietnamesisk middag med syster och mami, men också att jag från början av dagen startat upp med en supergod hemmagjord frukostskål. För är det något jag saknat när jag varit på resande fot så är det mina egengjorda frukostar - framför allt söndagsfrukostarna.






Denna frukostskål fick tropiska smaker, och var i stort sett helt vegan.

I frukostskålen gömmer sig Apro Go On (vegan "kvarg"), sojayoghurt, ananas-mango-smoothie (från Brämhults, men kan även göras själv såklart), ekologisk banan, apelsin, paleo kokosgranola (från MyMuesli), kokosflingor och bitar av en kokos- och ananasbar.








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments