instagram 100kitchenstories


Ett glas, en kopp, en glasburk eller en skål som har smaker och ingredienser i lager på lager. Jag älskar detta koncept för då får man lite gott av många smaker. En parfait eller triffle är traditionellt sett efterätter, men om man byter ut ingredienserna kan de lika väl göras till frukostvarianter.

Idag har jag gjort en variant med vegan vanilj-bananglass, hemmagjord chiasylt med körsbär, tahini, valnötter och färska körsbär. Denna kombination är stor tumme upp och kan ätas så väl till frukost som till efterrätt!




Bananglass har jag skrivit om flera gånger tidigare, och gjort ett flertal varianter av den. Det är en vegan glass som man endast behöver en ingrediens till - banan. Du fryser in bananer skurna i skivor för ett antal timmar, till de stelnat, och sedan så mixar du dem ordentligt till glass. Sedan kan du lägga till olika typer av ingredienser för att smaksätta glassen, och för detta recept la jag endast till vaniljpulver.

Denna vanilj-bananglass passar fantastiskt med den chiasylt med körsbärssmak jag gjorde. Visste du även att chiafrön innehåller 7,5 gånger så stora mängder omega-3 fettsyror i jämförelse med lax? Dessa frön är dessutom mycket proteinrika och hälsosamma, och därför är denna sylt ett mycket bra (och gott) sätt att äta de!





[Recept]

Chiasylt med körsbär


3 dl färska körsbär

1/4 dl kallt vatten

3 tsk stevia strö (kan bytas ut mot andra typer av sötning - t.ex. honung)

½ dl eko chiafrön



Tag ur kärnorna från körsbären och lägg körsbären i en mixer.

Mixa alla ingredienser förutom chiafröna i mixern tills blandningen blivit helt jämn och krämig (för ett antal minuter).

Smaka av och se om du tycker den är söt nog. Detta kan variera beroende på körsbären.

Häll i blandningen i en skål eller burk. Tillsätt chiafröna och blanda om. Sätt in i kylen för minst 6 timmar, eller över natten.

Servera på valfritt sätt - t.ex. över gröt, över bröd eller i en parfait som denna jag gjort!




Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments


Jag har nämnt det några gånger tidigare, men när jag var yngre så spelade jag basket i ganska många år. Jag fick sluta på grund av de skador jag fick från en trafikolycka jag var med om när jag var 15 år gammal, men idag är jag istället basketcoach, tillsammans med en av mina gamla lagkompisar, till flickor 12 år gamla.


Jag älskar basket och kommer nog alltid göra det. Trots att jag inte spelar i ett lag så har jag ibland på mig diverse basketkläder - t.ex. Michael Jordan t-shirtar - med stolthet när jag är på gymmet. Jag tycker det ser bra ut, och jag trivs dessutom i att bära de kläderna. En av de viktigaste sakerna när man tränar är nämligen kläderna! Rätt storlek, kvalitet på materialen, olika typer av funktioner, men även utseendet bidrar till en bättre träningsupplevelse. De tre första punkterna handlar om att du ska få ut det bästa av att klädesplagg så att du inte skadar dig eller för att du ska kunna prestera maximalt, men utseendet på kläderna får dig att känna dig snygg och ger dig en självsäkerhet som även den är otroligt viktigt när man tränar! Tänk nämligen om du skulle haft på dig kläder du inte tyckte om, som du kände dig obekväm i och som fick dig att - till och med - kanske skämmas? Ni kan nog gissa hur "bra" träningspass det skulle vara... Så unna dig själva nya, fräscha träningskläder då och då! Det gör underverk!



På fotot ser du en liten sneak peak på mina träningskläder och "nödvändigheter" som jag har med mig till gymmet här i Grekland. Denna gång blev det mina gröna NIKE AIR MAX THEA, en Michael Jordan - tshirt, min lilla coach-väska, min pulsklocka från Suunto, hörlurar och en shaker med PWO från Fitnessguru.




Vad har du på dig på gymmet som du känner dig snygg i? 




Glöm inte av att följa mig på bloglovin! // Don't forget to follow me on bloglovin!

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Ännu en söndag är kommen, och även denna söndag har och kommer spenderas på de mest lugna sätten som möjligtvis går. Jag vaknade upp av morgonsolen som sken in genom fönstret, tog en kall morgondusch och gjorde sedan i ordning en grötfrukost. Frukosten tog jag med mig ner till morfar som satt på utomhus drickandes kaffe, med hundarna sovandes bredvid. Så fort min frukost var uppäten, och han druckit upp sitt kaffe, så öppnade vi upp det grekiska tavli-brädspelet och spelade en omgång för en bra start på dagen!



Frukosten: glutenfri havregrynsgröt uppkokad i mandelmjölk, garnerad med mirabelle plommon, ekologisk tahinisås och en blandning av torkade bär och frön.





Recept: Blandningen av frö och bären är mycket enkel att göra. Det är bara att blanda de valfria torkade frukterna och bären du har hemma tillsammans med frön och nötter, och möjligtvis även någon krydda om du vill (t.e.x. kanel). Man kan nästan säga att detta är en variant av raw müsli.

Jag använde mig av torkade tranbär, plommon, dadlar och russin, samt solrosfrön och sesamfrön. Mycket gott och enkelt att göra!





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu

Likes

Comments


Minns ni den kategorin på bloggen som heter "Where to eat? & Restaurant Reviews" som är relativ ny? Jag har redan skrivit några inlägg från diverse ställen i Göteborg, Stockholm och Amsterdam, och eftersom jag är i Grekland nu - och kan Aten mycket bra - så ska jag även nu under sommaren börja skriva om olika typ av mat-drink-caféställen här. Eftersom vi är i Grekland så är det givetvis mest passande att först skriva om en taverna - mer exakt den traditionell grekiska Taverna Mourouzhs!




Taverna Mourouzhs är en traditionell grekisk taverna från 1920-talet som alla greker (verkligen ALLA) känner till så långt ögat kan nå. Trots att denna restaurang inte befinner sig centralt i Aten, utan i förorten Kaluvia ca 40 min därifrån, så är tavernan alltid välbesökt av såväl turister och grekerna själva.

De ställena lokalbefolkningen själva går till - oavsett vilket land man befinner sig i - är ju ofta de ställena som är bäst eller hur? Denna taverna befinner sig i centrum av Kaluvia och har varit så välbesökt under åren den funnits att den expanderat och skapat ett helt litet "torg" och "område" endast för restaurangen. Nu på sommaren sitter man utomhus i en restaurangmiljö som symboliserar grekisk taverna. Det kanske inte är den "bästa/finaste" miljön, men det är inte något man fokuserar på när man blir serverad deras mat...



Min morfar i blå piké har gått till denna restaurang sedan han var ung och det är fortfarande hans favorit-taverna!


Jo, för låt mig prata om deras mat som är en WOW-upplevelse. Fantastisk kvalitet, fantastiska smaker, fantastisk tillagning och en fantastisk matupplevelse! Dessutom så är portionerna så stora att vi inte kunde äta upp allt (allt är inte inkluderat på fotona), och servicen? Ja, helt exemplarisk. Mannen ni ser på fotot ovan bjöd på en hel måltid lammspett ("it's on the house" som man säger på engelska) och det var bland det bästa jag ätit. Otroligt mört, saftigt och det doftade otroligt gott. Ja, ni kan nog höra på mina ord hur gott och bra jag tyckte denna taverna var, Min morfar vet vart man ska gå för bra mat! OCH dessutom så är detta ställe väldigt prisvärt!


Detta ställe rekommenderas verkligen om ni är i Aten (eller trakterna runt omkring) och vill äta en genuin traditionell grekisk måltid med traditionell grekisk mat, utomordentlig service och prisvärd mat som resulterar i en fantastisk matupplevelse till det grekiska köket! Tips!



Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories



Pinnglass - finns det något som ens kan symbolisera sommaren mer än så? Framför allt om det är foton på smältande pinnglass?

Jag har visat olika varianter av kalla efterrätter och glass, men just pinnglass måste jag givetvis även göra en variant av. Förra året i Grekland gjorde jag pinnglass med smak av vanilj som var garnerade med chokladsås och kolasås (se här), men i år vill jag göra en mer tropisk variant. Jag har därför gjort helt sockerfria mango- och aprikospinnglassar som har smält choklad och aprikosmarmelad ringlade över.





[Recept]

Mango- och aprikospinnglassar

ca 3 st stora pinnglassar


1,5-2 stora eko frysta bananer

110 gr grekisk yoghurt*

15 gr proteinpulver med magnosmak, från fitnessguru

½ tsk äkta vaniljpulver

2-3 st färska aprikoser

Mörk choklad minst 70%

Aprikosmarmelad utan socker (min är hemmagjord men går lika bra med köpt)



*Turkisk yoghurt, kvarg, tjock soyayoghurt eller Go On från Alpro funkar också, men ha i åtanke att smaken möjligtvis kan förändras lite.



Förberedelser: skiva dina bananer och sätt in i frysen för ett antal timmar tills de stelnat.

Mixa därefter bananer, yoghurt, proteinpulver och vaniljpulver till en glass.

Skär dina aprikoser i små klyftor. Lägg längst ner i pinnglassformar och häll därefter över din glass och tryck lätt ner din glass med en liten sked. Sätt in i frysen tills stelnat.

När pinnglassen stelnat tar du ut dem från sina formar och lägger på en skärbräda eller frystålig plåt. Ringla över aprikosmarmeladen på valfritt sätt.

Sätt in i frysen under tiden du smälter din choklad över vattenbad.

Ringla eller droppa därefter över din choklad i valfritt mönster. Så fort den varma chokladen träffar den kalla ytan så kommer chokladen stelna.

Tips är att därefter lägga in glassarna i frysen en sista gång för ca 15' för att glassen och garneringarna ska fästa bättre. Sedan hugg in!




Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


För drygt en månad sedan så befann jag mig i Sverige och firade midsommar. Jag hade då gjort en efterrätt som var såväl raw och vegan, samt fri från laktos, gluten, raffinerat socker och ägg. Denna efterrätt är kall och super super god, och av vad jag hört så är det fint väder i Sverige dessa dagar eller hur? Ta då tillfället till att unna dig en bit av dessa Raw och vegan jordgubbsglassbitar i sommarvärmen. Det kommer du älska!


Originalinlägg.


Fotot ovan innehåller adlinks till online-shops där du kan finna ingredienserna.


Raw och vegan. Fri från laktos, gluten, raffinerat socker och ägg.


[Recept]

Raw och vegan jordgubbsglassbitar


10 st stora färska medjol dadlar

1 dl hasselnötssmjöl (eller annat valfritt nötmjöl)*

1 dl kokosflingor

En liten skvätt växtbaserad mjölk eller vatten

½ tsk äkta vaniljpulver

En nypa flingsalt


3 dl frysta jordgubbar

3 st frysta skivade eko bananer (förbered sen innan)

½ tsk äkta vaniljpulver


1 msk chiafrön

½ dl hasselnötsmjöl

½ dl kokosflingor

1 tsk kokosolja

3 tsk agave sirap (eller honung)

+ 1-2 jorgubbar


Mixa dadlarna i en mixer. Tillsätt resterande ingredienser för bottnen och mixa igen till en kladdig deg.

Tryck ut blandningen i en liten rektangulär form jämnt. Sätt in i frysen.


Mixa jordgubbar frysta skivade bananer och vaniljpulver tills glass har skapats. Tag ut bottnen från frysen och bred ut glassen på bottnen jämnt. Sätt på lock eller aluminium-/eller plastfolie och sätt in i frysen tills det stelnat - minst 2 timmar.

Innan servering då blandar du ihop frön, mjölk, kokosflingor med kokosolja och honung. Om du inte är noga att det är raw kan du blanda ihop det i en liten kastrull på låg värme så att olja och agave sirapen smälter så det blir enklare, men det är inget krav. ¨

Skär din kaka i bitar och servera på ett fat. Strö över hasselnötsblandingen. Pressa ut saften från en jordgubbe (antingen får du ha låtit den tina när kakan varit inne i frysen eller så värmer du den lätt i kastrull/mikro och pressar ut med hjälp av en gaffel) och droppa sedan jordgubbssåsen över bitarna.

Servera och njut. För det kommer du verkligen verkligen göra!





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Vissa recept blir aldrig gamla, utan behöver bara göras nya varianter av. *Proteinfluff har gjorts en hel del hemma hos mig (såväl i Sverige som Grekland) och här är ett nytt recept från Sverige som är sparat i arkivet. Det är dags att fluffa till det igen i frukostskålen och därför så kombinerar vi denna gång jordgubb + choklad, och rödbetor + choklad.

Jag har skrivit om proteinfluff ett flertal gånger tidigare och tycker det är mycket bra! Det är... jo, självklart proteinrikt, gott, och mycket mättande utan att behöva överkonsumera kalorier. Dessutom är det utmärkt att äta såväl till frukost, mellanmål och efterrätt - beroende på vad för garneringar du har.



Jag gjorde en skål med jordgubbs- och chokladfluff som var garnerat med eko blåbär, tranbär, jordgubbar, samt rödbets- och chokladgranola. Mums!


[Recept]

Strawberry Chocolate Fluff

1-2 portioner


ca 2 dl frysta jordgubbar

ca 3-4 msk chokladproteinpulver (mitt från fitnessguru)*

En skvätt kallt vatten

+ ca 2 msk laktosfri kvarg (kan uteslutas)


* Du måste använda dig av valfritt chokladproteinpulver som är vassle eller kassein. Växtbaserade funkar inte.


Mosa bären, en liten skvätt vatten och proteinpulver i en bunke med en elvisp innan du börjar vispa (detta gör vi för att ingredienserna inte ska fara åt alla håll).

Börja sedan vispa blandningen ordentligt. Desto mer du vispar desto fluffigare blir det.

Lägg till lite mer vatten i taget om det behövs. Ingredienserna ska nästan ha tredubblats när fluffet når sin "maximala fluffgräns". Servera sedan i en skål.






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu

Likes

Comments



Vitt och blått. Turkost hav. Vattenmelon. Blåa ytterdörrar. Solblekt hår. Bikini. Solbrun kropp och bikinilinjer. Sol och bad under dagarna. Mat och dryck på kvällarna. Kan det bli mer Grekland än så här?


Om vi också slänger in begreppen gym, baklava, myspys med hundarna, umgänge med kompisar, läsning av "Fuck Your Fears" (från @NOUW-eventet i maj), och solnedgången jag får njuta av varje kväll från balkongen, så summeras min Greklands vistelse ganska bra. I söndags fyllde också bästisen år, så vi firade henne - hela gänget - förra veckan på en av de bästa klubbarna i Aten. Jag älskar att klä upp mig (framför allt på sommaren), så jag uppskattar henne (hehe och alla andras) födelsedagar minst lika mycket som dem själva nog gör! ;)


Utöver det kan jag säga att jag imorgon ska åka in till Atens centrum för en tur i affärerna. Är första gången jag verkligen är i "centrum centrum" för i år. Har saknat ruset från storstadslivet!


instagram psuonvieri or 100kitchenstories



Glöm inte av att följa mig på bloglovin! // Don't forget to follow me on bloglovin!

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Tropiska smaker över havregrynsgröt, går det ihop? Det klart det gör! Speciellt om du gör en virvel över din havregrynsgröt som består av mango-persika- och aprikosfluff, vindruvor, bitar persika, torkade tranbär och lite hemmagjord müsli. Jo tack, detta var mycket gott!




Tanken bakom mango-persika- och aprikosfluffet skapades när jag imorse öppnade kylskåpet och hittade två övermogna aprikoser redo att slängas. Men ni vet ju med mig - jag tycker inte om att slänga mat - så därför kom jag på en annan tanke och gjorde en fruktkräm som blev så fluffig att det får kallas fluff!


Egentligen går det ut på att du mixar blandade valfria mogna kalla frukter. Ur en aspekt är det en smoothie, ur en annan aspekt en kräm, men eftersom jag även tillsatte pytte lite proteinpulver med mangosmak (från fitnessguru) så blir krämen en aning fluffigare också. Mycket gott i alla fall och rekommenderas verkligen att ätas över havregrynsgröten för att få mer smaksättning på gröten!




Recept: Mixa en kall stor persika med två kalla aprikoser och mycket lite proteinpulver med mangosmak (ca 5-10 gr) ordentligt.


Servera över en portion fiber - eller glutenfri havregrynsgröt och garnera sedan med vindruvor, bitar persika, torkade tranbär och hemmagjord müsli.






Glöm inte av att följa mig på bloglovin! // Don't forget to follow me on bloglovin!

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Här i Grekland är det så billigt att köpa nybakat bröd från bageriet att vi inte brukar baka bröd särskilt ofta (kostar endast ca 15 kronor för en hel limpa),. Det är dock lite brist på grövre, "fröiga" bröd på bagerierna, så häromdagen tog jag tag i saken i egna händer och gjorde mitt egna fröbröd. Jag försöker kombinera de bästa recepten, teknikerna och kunskaperna från Sverige, med de som Grekland har att erbjuda - och än så länge har det visat sig resultera i några mycket bra resultat!



Jag gjorde mitt favoritbröd som jag kallar "det allra bästa nyttiga brödet". Varför? Jo, för att det är så fruktansvärt bra! Du blandar bara ihop ingredienserna, häller i en form och låter ugnen grädda brödet. Det betyder alltså att du inte behöver jäsa, vänta och vänta och vänta som du gör med andra bröd. Dessutom, om du möjligtivs inte skulle ha en av frösorterna hemma då är det inga problem att byta ut det till en annan sort. Detta bröd har många valmöjligheter och det är därför det är så bra!


Receptet på brödet finner ni här, noga och utförligt skrivet. Därefter har jag gjort små mumsbitar och garnerat med mitt favorit fetaosttäcke, frukt, myntablad, tahini och honung.





Anledningen till varför jag skrev att jag tycker om att kombinera de bästa recepten, teknikerna och kunskaperna från Sverige med de som Grekland har, är för att resultaten kan bli mycket bra! Här tog jag det "svenska" brödet, och slängde in lite grekisk fetaost, frukter och annat gott, och wow vad bra det blev! TIPS som till exempel mellanmål!

Favoritbrödet med fetaosttäcke honungsmelon, kiwi, aprikos, vindruvor, myntablad, honung och/eller tahini.

Fetaosttäcket gör du genom att mosa en bit fetaost och blanda med en klick grekisk yoghurt till en färskost-liknande-konsistens





Glöm inte av att följa mig på bloglovin! // Don't forget to follow me on bloglovin!

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

1 34584 Next