instagram 100kitchenstories


Mina tre första dagar i Grekland har varit definitionen av lugna. Jag springer runt i bikini hela dagarna, barfota ute och inne, äter vattenmelon i mängder, leker med vår nya familjemedlem till valp, träffar kompisar på kvällarna och solar för fullt. Det konstiga är dock att jag inte har varit på stranden ännu, men jag ska dit imorgon - och jag längtar!





På tal om något annat ska jag idag visa ännu en variant av mellanmål, som jag åt idag. Frukt äter jag hela tiden nu när jag är i Grekland. Det är ett stort utbud, det är billigt att köpa och det är fruktansvärt gott. Hur kan man inte tacka nej till det då? Jag älskar detta!





Mellanmål deluxe : isvatten med citron och mynta från vår trädgård + en tallrik med vattenmelon, kärsbär och valnötter.






Glöm inte av att följa mig på bloglovin! // Don't forget to follow me on bloglovin!

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Ibland är det bra med repriser. Dels för att ni ska påminnas om att kika på några av mina bästa favoritrecept, men också för att jag hela tiden ska lägga upp nya recept. Håller du med? I vilket fall som helst vill jag idag visa en throwback på en frukost jag gjorde när jag befann mig i Sverige, för imorgon ska jag försöka få ihop något bra och typiskt grekiskt. 

-


Detta är en vegan frukost med Alpro Go On, havregurt, ekologiskt rödbetspulver, raw och ekologiska cacao nibs, och till sist mörk choklad- och rödbetsmüsli.

Som jag skrev i originalinlägget så är rödbeta + choklad verkligen en toppen kombination som ofta används i bakning. Kul och gott att även testa på den kombinationen i frukostsammanhang!

-



Har du någon otippad smakkombination du tycker om? :)





Glöm inte av att följa mig på bloglovin! // Don't forget to follow me on bloglovin!

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories



Fyra nyanser av guld. Fyra pulver baserade på växt, frukt eller bär. Fyra pulver som har många hälsoeffekter. Och fyra pulver som kan användas i såväl bakning, smoothies, frukostskålar och efterrätter. Har ni någonsin hört talas om lucuma, carob, acerola och/eller macapulver? Om ni inte har gjort det så gör det ingenting, för i detta inlägg ska vi kika lite närmare på pulvren, dess hälsoeffekter, hur de kan användas i recept och hur jag redan har gjort det.




Vad är lucuma-, carob-, acerola- och macapulver?


Lucuma - ett vegan och glutenfritt pulver som utvinns från en läcker frukt från lucumaträdet som växer i peruanska Anderna. Lucumafrukten är härligt god och söt, och används traditionellt för att söta och förtjocka godis och dessert, och är rikt på mineraler, betakaroten, niacin (B3) och järn. Det lucumapulver jag har köpt är ekologiskt, och har gjorts med en skonsam torkning för att näringsämnena ska bevaras.

Carob - ett pulver som utvinns från carobbönorna från carobträdet som ursprungligen befinner sig runt Medelhavet men som numera även odlas i andra varma delar av världen. Carob innehåller vitamin A, B1 och B2, niacin samt mineraler. Sägs även ha en positiv effekt på ett högt kolesterolvärde. Det har en nötig, god karamellsmak med naturlig sötma, som är ett gott substitut för, eller som kombineras gott med, choklad eller kakao.

Acerola - ett vegan och glutenfritt pulver som utvinns från acerolabäret som växer på buskar eller små träd i Texas, Mexico, Panama, Brasilien och Guatemala. Den mogna frukten är saftig med en syrlig smak, och Acerola är en mycket rik källa på C-vitamin. Vanliga apelsiner har ett C-Vitamin innehåll på ca 0,05% C-Vitamin i en skalad apelsin. Acerola däremot kan innehålla upp till 4,5% C-vitamin. Som med de tidigare pulvrena är även mitt pulver av detta helt ekologiskt och skonsamt bearbetat.

Maca - ett vegan glutenfritt pulver som utvinns från peruanska macaroten Lepidium Meyen. Det är odlat i Peru, på en höjd av 3000 meter, och gjort på ett skonsamt sätt så att alla värdefulla näringsämnen ska bevaras. Det är näringsämnen som t.ex. lipider, karetonider, polyfenoler och alkaloider, och det macapulver jag har köpt är odlat utefter stränga ekologiska kriterier. Maca har en söt och lite nötig smak.






Hur används lucuma-, carob-, acerola- och macapulver?


Lucumapulver används i bland annat smoothies, drycker och såväl vanlig och raw bakning och efterrätter. Du kan t.ex. göra min äpple- krusbär- och lucumasmoothie, min Vegan Peanut Butter Lucuma Ice Cream eller lucumakola med mandelarom och flingsalt.

Carobpulver används också i bland annat smoothies, drycker och såväl vanlig och raw bakning och efterrätter. Annars kan du kan göra mina vaniljpinnglass med choklad- och kolasås, mina carob pannkakor eller mitt Salted Peanut Butter Carob Spread som är fantastiskt att äta över smörgåsen eller slänga i frukostskålen.

Acerolapulver används även det i de tidigare nämnda, men även i yoghurt och müsli! Här finner du ett granolarecept med acerola.

Macapulver används även det också i det tidigare nämnda - bland annat smoothies, drycker och såväl vanlig och raw bakning och efterrätter. Jag har gjort min Salted Peanut Butter Spread med maca några gånger istället för carob.





Har du någonsin testat några av dessa pulver? Jag använder de mycket i kombination med jordnötssmör, eller choklad som oftast blir i efterrätter. Det är så gott!



Glöm inte av att följa mig på bloglovin! // Don't forget to follow me on bloglovin!

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Visste du att jag är halvgrek, pratar flytande grekisk och är i Grekland minst två gånger per år - bland annat under sommaren för två månader? Vissa av er har nog hört det hundra gånger, men jag älskar älskar verkligen Grekland, och dess sol, hav, kultur, liv, folk, språk... och självklart mat.

Min grekiska kära mormor var otroligt duktig på att laga mat och stod alltid i köket från klockan fem på morgonen för att kunna erbjuda fantastiskt god mat till släkten för "mesimeriano" (en större lunch som äts ca klockan 14 i Grekland). Hennes tekniker, smaker och matlagning generellt sett är en av anledningarna till varför mitt eget intresse för matlagning växt fram, och jag måste säga att jag känner mig otroligt ärad att ha fått växa upp med denna grekiska matkultur.

För Grekland är ju världskänt för sin mat, och nu när jag befinner mig i Grekland för sommaren ska jag ta tillfället att visa er mer på pricken hur den ser ut. Jag har därför gjort en ny kategori på bloggen som heter "Paulina's Greek Kitchen Stories", där jag kommer samla alla recept som är typiskt grekiska. Jag kommer också gå igenom, inlägg för inlägg, vad som är typiskt grekiska ingredienser, olika typer av tekniker man använder sig av, vilka som är traditionella grekiska maträtter, samt allt annat ni behöver veta för att göra er egna grekiska mat! Jag har redan lagt in recept i den kategorin från året och förra sommaren.



Jag kommer börja light med en grekisk kökshistoria och visa ett utmärkt mellanmål - nämligen "Watermelon Slices with Basil, Feta Cheese and Walnuts".




Min favoritfrukt är nämligen vattenmelon. Eller ok, kanske inte vattenmelon man köper i Sverige som smakar... just vatten och som är blek som pastellrosa. Usch nej. Jag pratar om vattenmelon som är söt, saftig och fylld med så mycket smak att när man väl sätter igång och äter den kall, så kan man (typ) inte sluta äta. Så gott är det!

Jag tog därför tillfället idag på min första dag i Grekland att äta vattenmelon - både till frukost, lunch och mellanmål. Haha och om jag gissar rätt så blir det säkert också till middag.


MEN, jag vill visa en kombination som är fantastiskt god och som gör det lite mer mättande, och som dessutom balanserar upp smakerna. Kombinera din vattenmelon med smulad fetaost (Viktigt: INTE salladsost. Grekerna skulle tycka det var en skandal att använda sig av det haha), färsk basilika, och servera med valnötter på sidan om. MUMS!






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Vad jag älskar med Sverige? Laktosfria mejeriprodukter, gymmet, att kollektivtrafiken är (hyfsat) i tid, att vi är väldigt drivna och självständiga personer, att vi är duktiga på engelska, samt att vi tar frukost på fullaste allvar och ser det som något viktigt. Det finns givetvis en hel drös med andra grejer jag också älskar med Sverige men de allra tre första punkterna är något jag kommer sakna nu under sommaren.

Jag åker nämligen till Grekland idag. Det är första gången jag har dröjt så länge med att åka till Grekland, men nu känner jag mig så taggad och redo mentalt att det bara är att ta mitt pick och pack och ta mig till flygplatsen. Först ska jag dock givetvis unna mig en sista frukost - med laktosfria mejeriprodukter som inte finns i Grekland (åh, kommer sakna kvarg) och en tur till gymmet för att kötta på totalt en sista gång för nog ett antal veckor framåt.





Missförstå mig inte nu, det klart det finns gym i Grekland, men där jag bor är det väldigt litet, kostar förfärligt mycket (det är löjligt hur mycket alltså) och därför har jag inte tyckt det varit värt att betala för det. Istället får jag ta vara på de träningsformer som jag kan göra i Grekland. Jag tar joggingturer precis vid havet på mornarna innan värmen kommer. Jag springer i knähögt vatten på stranden. Jag gör styrketräning hemma på balkongen. Jag spelar basket på kvällarna med solnedgången i bakgrunden. Jag spelar rackets på stranden. Och, jag tar långa långa promenader så fort jag får tillfälle.

Detta är ett litet utbud av vad som finns att göra, och det gäller att ta vara på de!






Min sista frukost här i Sverige var: laktosfri kvarg, havregurt, kiwi, persika, dadlar, müsli med torkade fikon, blåbär, samt apelsinklyftor på sidan av.






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Min krans bestod inte av sju blommor, det dansades inte "små grodorna", midsommarbordet innehöll inte sill och rökt lax, och det var heller inga snapvisor som sjöngs - men det gör inget för Midsommar 2016 blev en mycket bra sådan ändå!




Jag hade bjudit in ett gäng med kompisar på kvällen för att umgås. Vi hade tur med vädret och kunde sitta utomhus på altanen, där jag hade dukat upp med fräsch grön och somrig dukning och ett utbud smått och gott av blandad form, tills ganska sent. När det började bli mörkare och det var för kallt att sitta utomhus med filtarna så satte vi oss i vardagsrummet och började livligt spela "Fia med Knuff" på ett stort träbräde jag har. Som grand finale satte vi på skräckisen "The Conjuring" och la oss i sängarna, med paranoida tankar om att en Anna Belle-docka skulle hoppa fram haha.




Min midsommarmat var väldigt långt ifrån traditionell midsommarmat. Jag hade varken sill, färsk potatis eller lax som mat, och jordgubbar med vispgrädde serverade jag inte heller. Detta blev väldigt bra ändå dock, och dessa tilltugg är ett bra exempel på vad man kan servera när man har festligheter och inte ska servera en riktig stor måltid.


Min mindsommardukning bestod av:

Tallrik med salladsblad och färsk lök från vår trädgård, tomat, färsk basilika, flingsalt och olivolja.

Lite potatischips, jordnötter och salta pinnar.

Ett utbud knäckebröd, salta och söta kex, samt grillad ciabatta.

Smör med flingsalt och philadelphiaost.

Morotsstavar.

Fyra olika såser/ spreads/ dippar av olika slag: yoghurtdipp (turkisk yoghurt, vitlök, gräslök, skvätt vitvinsvinäger, salt, peppar), taco- och kesoröra, sweet- and chilidipp, samt hummus.

Tunnbrödssnittar med färskostblandning, rostbiff och färsk basilika.

Fyllodegspajer med fetaost.




Men nu vill jag höra - hur firade DU midsommar? :D





Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


När jag var i Stockholm för några veckor sedan, och strosade runt på gatorna så kom jag tillslut på att jag glömt av att äta lunch. Desperat och hungrig började jag leta efter något lunchställe men hittade inte något som erbjöd hälsosamt, grönt, gärna mycket sallad och rolig innovativ mat. Tillslut bestämmer jag mig för att gå till Åhlens City; för om det finns mat på Åhlens i Göteborg så borde det även finnas i Stockholm. Tur hade jag, för på andra våningen möttes jag av en fin fräsch restaurang - närmare bestämt Sally Voltaire och Systrarna.



Sally Voltaire och systrar är ett ställe jag har hört om tidigare, och som finns på två olika ställen i Stockholm. Jag kan tänka mig att det är en annan känsla om man går till deras egna "riktiga" anläggning, men även denna inne på Åhlens har de lyckats fint med. En fräsch, ljus inredning som var en kombination av känsla av att sitta ute i trädgården (syftandes på de vita tygerna som hängde i taken, ljusslingorna och växterna) och av att vara inne i en konsthall (syftandes på konsten, dekorationerna och den stilfulla inredningen). Me like!


Bara av att få se menyn och de fräscha och otroligt vackra salladerna upplagda vid bänken så skapades beslutsproblem. Haha, jag är en sådan person som verkligen har svårt att bestämma mig när det finns många goda matalternativ - och här var fallet verkligen så! Deras mat är grön, vegetarisk, gärna närodlad och ekologisk, samt mycket VACKER och GOD.



Efter all beslutsproblem så bestämde jag mig slutligen för att ta rostad aubergine och zucchini, som var serverad på dinkelsallad, salviacréme, samt pistage- och örtströssel. Som tillbehör ingick deras egna bröd, fullkorn och en hel del hummus (bara för att jag är en hummusälskare!). Denna sallad kostade 119:-, vilket är ett ganska saftigt pris för en sallad. Däremot så får man ha en förståelse för det om man vill ha ekologiska och närproducerade ingredienser.


Allt som allt så är detta ett fräscht ställe som jag definitivt rekommenderar för lunch! De hade även lite smått och gott bakning, så om du skulle vara sugen på kaffe är det ett mysigt ställe för en fika. MEN var beredd på att priserna är lite högre än ett standard lunchställe.


-




Men nu måste jag sluta snacka för jag har folks om kommer över till mig om några timmar och jag har en hel del förberedelser kvar att göra. Hoppas ni får en underbar midsommar! KRAM




Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Imorgon är det dags att fira Midsommar! Vad har du för planer för midsommar i år? Jag själv har bjudit in några kompisar för lite häng hemma hos mig. Det kommer egentligen inte bli något speciellt, utan bara trevligt och mysigt att träffas istället för att var och en sitter hemma själva! :) Därmed behövde jag givetvis fira till det med en midsommarefterrätt!




Jag har aldrig firat midsommar tidigare men jag vet ju att det är tradition att man äter jordgubbar med vispgrädde eller vit tårta med jordgubbar på. Jag vill dock gå emot dessa traditionella midsommarregler och göra en moderniserad variant av en midsommarefterrätt med jordgubbar Jag fick som resultat något som är hälsosamt, kallt och svalkande i värmen (som vi hoppas kommer tills imorgon haha), och otroligt gott. Låt mig presentera mina Raw and Vegan Midsummer Strawberry Ice Cream Bites with Hazelnut Crunch and Strawberry Sauce. Rent ut sagt fantastiskt!

(Hehe jaa det fick bli engelsk namnsättning denna gång)





Raw och vegan. Fri från laktos, gluten, raffinerat socker och ägg.


[Recept]

Raw och vegan jordgubbsglassbitar


10 st stora färska medjol dadlar

1 dl hasselnötssmjöl (eller annat valfritt nötmjöl)*

1 dl kokosflingor

En liten skvätt växtbaserad mjölk eller vatten

½ tsk äkta vaniljpulver

En nypa flingsalt


3 dl frysta jordgubbar

3 st frysta skivade eko bananer (förbered sen innan)

½ tsk äkta vaniljpulver


1 msk chiafrön

½ dl hasselnötsmjöl

½ dl kokosflingor

1 tsk kokosolja

3 tsk agave sirap (eller honung)

+ 1-2 jorgubbar


Mixa dadlarna i en mixer. Tillsätt resterande ingredienser för bottnen och mixa igen till en kladdig deg.

Tryck ut blandningen i en liten rektangulär form jämnt. Sätt in i frysen.


Mixa jordgubbar frysta skivade bananer och vaniljpulver tills glass har skapats. Tag ut bottnen från frysen och bred ut glassen på bottnen jämnt. Sätt på lock eller aluminium-/eller plastfolie och sätt in i frysen tills det stelnat - minst 2 timmar.

Innan servering då blandar du ihop frön, mjölk, kokosflingor med kokosolja och honung. Om du inte är noga att det är raw kan du blanda ihop det i en liten kastrull på låg värme så att olja och agave sirapen smälter så det blir enklare, men det är inget krav. ¨

Skär din kaka i bitar och servera på ett fat. Strö över hasselnötsblandingen. Pressa ut saften från en jordgubbe (antingen får du ha låtit den tina när kakan varit inne i frysen eller så värmer du den lätt i kastrull/mikro och pressar ut med hjälp av en gaffel) och droppa sedan jordgubbssåsen över bitarna.

Servera och njut. För det kommer du verkligen verkligen göra!



Glöm inte av att följa mig på bloglovin! // Don't forget to follow me on bloglovin!

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Säger du bu eller bä till matrester? Jag har nämnt ett flertal gånger på bloggen att jag faktiskt tycker om matrester och att jag tycker det är synd att vi har en tendens att slänga bort de. Visst finns det en negativ klang över ordet, men låt mig berätta lite hur jag tänker kring matrester så ska vi se ifall din åsikt kanske blir en aning mer positiv (oavsett om den var det innan eller inte).


Vad är matrester då?

Egentligen hyfsat självklart - alla restportioner, bitar, andelar och mängder av mat man gjort. Det kan till exempel vara mat som blivit över sedan dagen innan från middagen, en bit bröd som ligger i brödkorgen och börjar bli torrt, lite överbliven wok i frysen, eller en msk jordnötssmör som ligger på botten av burken.





Hur ska vi tänka och ta vara på matresterna?


Det första du ska tänka på är att försöka göra mat i lagom många portioner - det vill säga så att det inte blir över.

När du fått matrester bestäm på en gång vad du vill göra med dem. Den allra mesta mat är jättebra att frysa in, gärna i portioner, och bra att ha till hands när du inte hinner laga mat!

Det finns faktiskt oändliga valmöjligheter till att laga mat med matrester, och ni har fått se en del här på bloggen! En gång använde jag lite "allt möjligt" jag hade hemma och gjorde en fantastiskt god lunchtallrik (se här). Nötsteken från middagen gjorde jag en gång en lunchsmörgås av dagen efter (se här). Ofta använder jag överbliven kokt bulgur, matvete eller ris till att göra luncher - t.ex. denna matvetesallad med prosciutto (se här). Om du har en bit bröd som börjar bli torrt kan du grilla den i en grillpanna (eller brödrost), ringla över olivolja och strö på oregano, flingsalt och fetaost. Jag lovar det är gott!

Om du dessutom bara har "lite allt möjligt" kvar av matrester så är det ett utmärkt tillfälle att duka upp för buffé! Hur gott är det inte egentligen med buffé där man kan äta lite av allts? Det är min favorit i alla fall och otroligt nog så satt jag faktiskt precis innan och planerade in en buffémiddag till ikväll!

Har du mat över ändå? Det finns faktiskt organisationer som tar emot mat och ger till hemlösa. Inte mat som i kanske din måltid från dagen innan, men om du har ett paket pasta, en burk krossade tomater eller kakor hemma som du vill bli av med - släng det inte, utan skänk det istället till behövande!



-


I detta inlägg ser ni till och med ännu ett exempel på en måltid - frukost - där jag har använt mig av matrester. 1 halvdåligt äpple skalade jag, gjorde fint och rev i ett rivjärn. Kokade upp det med havregryn, salt och sista andelen vaniljpulver, innan jag serverade med chiafrön, solrosfrön, kanel och den sista skvätten mandelmjölk jag hade kvar i paketet. Känns skönt att ta slut på matvaror som annars kanske bara skulle gå till spillo!



-

(Jag har skrivit ett liknande inlägg om detta tidigare, vilket dock var mer inriktat på att vi ska frysa in maten. Läs det här).





Glöm inte av att följa mig på bloglovin! // Don't forget to follow me on bloglovin!

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

instagram 100kitchenstories


Vad associerar du till svensk sommar? Midsommar, ett dopp i sjön, grilla i trädgården, regnskurar, eller kanske färska jordgubbar? Jag har alltid befunnit mig i Grekland under somrarna, så jag har inte så många åsikter att komma med - det vill säga, om man bortser från de färska jordgubbarna och rabarberna! Dessa två växer så fint i trädgården här hemma varje sommar (även i år) och det är därför jag associerar dessa till det. 




Denna tisdag blev det därför frukost för två, som njöt av svensk sommar i form av frukost. Det blev rabarber- och jordgubbssmoothie som var toppat med färska jordgubbar, lite rabarber, kokosflingor och chiafrön.

Denna smoothie bowl är vegan, och fri från gluten, laktos, nötter och socker.


[


[Recept]

Vegan rabarber- och jordgubbssmoothie


1 stor stjälk rabarb

ca 400 gr frysta jordgubbar

100 gr Alpro Go on (eller kvarg eller soya yoghurt)

½ tsk vaniljpulver

+ Färska jordgubbar, chiafrön och kokosflingor



Skala din rabarb och skiva smått. Lägg i en liten kastrull med en skvätt vatten och koka tills rabarbskivorna blivit mjuka/ krämliknande.

Mixa därefter de mjuka rabarberna med resterande ignredienser.

Häll upp en skål och garnera.







Glöm inte av att följa mig på bloglovin! // Don't forget to follow me on bloglovin!

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

1 34581 Next