100 KITCHEN STORIES Healthy food without restrictions
100 KITCHEN STORIES
100 KITCHEN STORIES

Breakfast Bowls & Jars, Raw Food & Desserts, Veg Food & Vegan Desserts

instagram 100kitchenstories


Det här är något jag saknat så mycket - goda, saftiga, färgglada frukter med fantastiska smaker. En sådan här tallrik är så enkel att göra, och visst gör den en glad? På min tallrik befann sig färska jordgubbar, kumquats, kiwi-blomma, ekologiska gojibär, dadlar, rabarber från trädgården och mango, som var den godaste mango jag någonsin ätit i Sverige! Jag åt en hel del mango i Australien och har pratat så gott om den, men denna var fantastisk också!






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Raw Food & Desserts, Veg Food & Vegan Desserts, Desserts, Frozen

instagram 100kitchenstories


Det är i stort sett sommar, och det är dags och skrika "glass i stora lass"! Jag ska inte ljuga, jag har aldrig varit mycket av en glassmänniska men efter att ha rest i Australien fick jag en dille på isglassar.... och efter att hela bananglass-konceptet startade så hart jag faktiskt redan innan Australien gjort en hel del glass. Variationerna är faktiskt oändliga med glass och idag ska jag visa en ny kombination som är kombinerad på bästa sätt...






I dessa vackra glasskålar från Room99 så gömmer sig nämligen vegansk och raw kokosglass som är serverad med dadelsirap, kokosflingor och karamelliserad surdegscrisp. Sa jag verkligen denna kombination? Helt klart. Den krämiga kokosglassen baserad på frysta bananer, i kombination med e söt rik dadelsås och lite surt och krispisgt från surdegskrisp (som är karamelliserade) är fantastisk. Det kunde inte bli mer perfektion än detta!





[Recept]

Kokosglass med karamelliserad surdegscrisp och dadelsirap

3-4 portioner


5-6 moget frysta bananer

1 burk full-fet kokosmjölk, endast det tjocka

1 tsk vaniljpulver


4 st surdegs- thin crisp

2 msk ekologisk kokosolja

2 stora msk honung eller agave sirap

Valfri mängd dadlar + en skvätt vatten


Skär dina mogna (helst brunprickiga) bananer i skivor.. Lägg in i en plastburk och sätt in i frysen för ett antal timmar tills de stelnat.

Mixa därefter dina bananskivor med det feta från kokosmjölken och vaniljpulver. Efter ett antal minuter (beroend epå hur stark din mixer är) så kommer en glass skapas.


Karamelliserade thin crisp: Smält kokosolja och honung i en liten kastrull. Blanda om. Bryt dina thin crisp på mitten så du får 8 bitar och lägg de i blandningen. Vänd på thin crispen, häll över blandning med en liten sked så att varje bit blivit väl täckt med honungsblandningen.

Lägg sedan dina thin crisp på ett bakplåtspapper så de får stelna lite.


Dadelsirap: mixa eller stött med en mortel valfri mängd dadlar. (ca 8 dadlar räcker för 3-4 portioner). Tillsätt lite vatten för önskad konsistens och mixa/blanda igen.


Servera din kokosglass med thin crispen och dadelsirapen.







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

My life

instagram 100kitchenstories


När folk frågar mig vad jag jobbar med och jag berättar att jag är Food and Social Media Influencer eller matbloggare, så är en av de första frågorna jag får "är det inte ett ensamt jobb?". Jo, ur en aspekt kan jobbet vara ensamt eftersom jag jobbar hemifrån köket med recepten, och sitter med datorn väldigt mycket. Däremot så knyter jag så mycket kontakter med gemensamma intressen som jag. Det finns fler möjligheter att göra det i Stockholm än i Göteborg, men jag har gått på så många event eller tillställningar jag kan, fikat/lunchat med annat folk som driver liknande bloggar/instagrams som mig, eller till och med fikat/lunchat med er - läsare! Jag tycker det är jätteroligt!

För drygt två veckor sedan så var jag på ett event för Visit Israel här i Göteborg. Det är ytterst sällan jag går på event i Göteborg, så det var härligt att även kunna vara med på något sådant här i min hemstad.





Detta var ett event för Visit Israel. Jag var den enda bloggaren och personen inom "matbranschen" där vilket var lite roligt. Resten av personerna jobbade inom resebranschen.

Eventet var på Aveqia här i Göteborg och startade upp med Israeliskt vin och lite munsbitar till det - som var mycket goda! Därefter fick vi en presentation av Israel, och varför man ska besöka det - vilket jag verkligen göra efter att få höra! Jag har alltid trott Israel har varit ett mycket oroligt land, och visst finns det risker alltid att åka till länder i Mellanöstern, men utöver det så är det faktiskt väldigt säkert. Turismen och livet där är fint och det ska verkligen bli ett av mina framtida resemål!




Det som var lite extra roligt med detta event i jämförelse med andra jag har varit på var att vi sedan lagade mat alla tillsammans. På andra event så blir man serverad mat, men här hjälptes vi alla åt att laga israelisk mat vid olika stationer och med hjälp av två mästerkockar. Så roligt var det, man lärde sig massa nytt och... det lättade stämningen bland alla. Det var enklare på det viset att prata med och lära känna nytt folk.




Därefter var det bara att hugga in! Vi åt otroligt mycket god mat. Allt ifrån olika typer av tabbouleh, tartar med havsabborre, nektarin och avokado, rostad blomkål, aubergine carpaccio och oxfilé. Till det dracks så klart, igen, fantastiskt gott Israeliskt vin.

Efterrätt då? Jo, det klart vi hade en sådan. Den stod jag och några fler för. Detta var en mandelkaka med körsbärssorbet, sabayonne, oxalis kvistar och vit choklad. Detta var fantastiskt gott, alltså på riktigt. Jag ska själv ta och göra en egen variant av detta. Haha vi får se om jag lyckas dock - så bra som detta var!





Allt som allt så var det en mycket trevlig kväll. Tack Visit Israel och Aveqia!








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments

Raw Food & Desserts, Veg Food & Vegan Desserts, Cookies, Cakes, Bars & Pies, Desserts, Frozen

instagram 100kitchenstories


Vad skulle en vecka vara utan ett chokladrecept? Inte helt komplett enligt mig! Vi har långhelg framför oss och därför vill jag idag, onsdag som det är, bjuda på något supergott.... veganska, raw och givetvis hälsosamma snickers!





Snickers är en chokladkaka från 1930 som består av bland annat kolasås, mjuk nougat och jordnötter, samt ett överdrag av mjölkchoklad. Snickers är dock varken glutenfri, vesansk, raw, sockerfri, mjölkfri eller äggfri, och därför ska jag idag visa min egen variant som är det!






[Recept]

Raw Vegan Snickers


1 dl mandelmjöl

60 gr jordnötssmör

30 gr agavesirap eller honung

½ tsk vaniljpulver


10 färska dadlar

1 msk kokosolja

1 msk vatten

½ tsk vaniljpulver

en nypa flingsalt


Crunchy jordnötssmör eller jordnötter

20 gr kokosolja + 40 gr honung eller agavesirap + 1,5 msk rå kakao, eller mörk choklad



Blanda ihop mandelmjöl med jordnötssmör, honung och vaniljpulver ordentligt till en deg.

Pressa ut degen på ett bakplåtspapper med dina fingrar (gärna doppade i vatten) till en ½ cm tjock rektangel. Sätt in i frysen.

Mixa dadlar med kokosolja, vatten, vanilj och flingsalt ordentligt till en dadelpuré. Bre på denna över din botten.

Strö över lätt hackade jordnötter eller ringla över crunchy jordnötssmör. Sätt in i frysen igen för minst 15 minuter.

Smält mörk choklad eller gör en egen chokladsås (som har lite chokladkolasmak. Snäppet bättre med andra ord!) genom att smälta kokosolja, honung (eller agavesirap) och kakao till en sås.


Tag ut din botten från frysen, skär bitar och bre på eller låt din smälta choklad rinna över.

Sätt in i kyl tills den stelnat eller frys tills servering. Det tar lite längre tid om du gör såsen själv.






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.




Likes

Comments

Food - Lunch & Dinner, Veg Food & Vegan Desserts, Cooking

instagram 100kitchenstories


Jag vet inte om ni har märkt av det, men jag har i stort sett aldrig lagt upp ett pastarecept här på bloggen. Varför? Jo, för att jag inte har ätit pasta på flera år. Detta har inte med the fact att det är kolhydrater, si och så och massa "negativa aspekter" som egentligen inte är negativa. Nej jag äter massa kolhydrater varje dag, men just pasta har jag aldrig tyckt varit särskilt gott. Vad sa jag precis det där? Vem tycker inte om pasta egentligen?? Jag tycker inte pasta smakar särskilt mycket utan det är såsen som gör den god. Dessutom så blir jag inte mätt på det och då äter jag hellre i sådana fall andra alternativ... som bönpasta!






Jag kan inte säga att jag ätit bönpasta särskilt mycket heller, men det är något jag vänjer mig vid. Bönpasta är pasta som är baserade på bönor, linser eller andra baljväxter, vilket gör det helt glutenfritt. Nu när jag fick feeling för att göra en pastarätt så gjorde jag en vegansk sådan. Vit sås med vitlök, broccoli och sojabönor som serverades över bönpastan. Glutenfritt, veganskt, enkelt att göra och GOTT.


Har du någon favorit-pastarätt? :)





[Recept]

Vegansk bönenne med vit sås, broccoli och sojabönor

2 portioner


2 portioner bönpenne eller pasta av valfritt slag

1 liten förpackning (250ml) iMat från Oatly

2 pressade vitlöksklyftor

½ stor röd lök

200 gr broccoli, fryst eller färsk

1 dl sojabönor

En nypa potatismjöl

Olivolja

Örtsalt eller flingsalt


Skala och hacka lök. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek löken samt vitlöken mjuk.

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.

Om din broccoli är i stora buketter skär de i mindre och tillsätt de samt sojabönorna till stekpannan med löken. Stek runt.

Blanda ut lite potatismjöl med en skvätt vatten. Tillsätt din veganska matlagningsgrädde, potatismjölet, örtsalt och endast lite peppar. Låt puttra i ca 5-10 minuter.

Antingen blandar du ner pastan rakt ner i såsen och serverar, eller så serverar du pastan först och häller såsen över.




Detta recept kommer snart finnas uppe på Phoodster.






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.



Likes

Comments

Raw Food & Desserts, Veg Food & Vegan Desserts, Smoothies, Juices & Drinks

instagram 100kitchenstories


I alla dagar fram tills några få dagar sedan så har jag köpt den växtbaserade mjölk jag använder i min matlagning och bakning. Mandelmjölk, havremjölk, kokosmjölk (eller kokosdryck), cashewmjölk och sojamjölk är ett fåtal av alla växtbaserade mjölk som finns ute på marknaden, men jag har aldrig sett en kombination av båda. Så det var dags att göra en egen variant, som blev förvånansvärt bra!





Detta är min vanilj-hampaproteingröt som jag har skrivit om alldeles för många gånger - typ. Denna har serverats med min mandel- och kokosmjölk, päronrosor, en kokos- och chokladbar, samt kokosflingor.




[Recept]

Mandel- och kokosmjölk


1 dl mandelmjöl + 1 dl vatten

Kokosvätskan från en burk kokosmjölk (d.v.s. inte det tjocka)

1-2 tsk vaniljpulver




Blötlägg ditt mandelmjöl (eller motsvarande mängd mandlar) i vatten under natten.

Sila morgonen efter mandeln och pressa ur med en sked.

Mixa den resterande mängden med kokosvätskan från en burk med kokosmjölk (eller kokosvatten), samt vaniljpulver.

Förvara kallt i kylskåpet. Det håller sig dock inte bra lång tid eftersom det inte har några tillsatser.

Servera över din gröt.







Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

Breakfasts, Bread & Sandwiches

instagram 100kitchenstories


Om ni följer matkonton på instagram (kanske mig också? O:)) så måste ni har sett unicorn eller rainbow toasts eller hur? Detta är macka med spread i olika färger som bildar en regnbåge eller virvel av olika färger. Sådana kan göras med karamellfärg, eller så använder man helt naturlig och hälsosammare färger. Vi ska kika på hur jag gjort min unicorn toast idag!





Jag har hembakat råg-surdegsbröd., men du kan välja valfritt typ av bröd så länge det är relativt mjukt. Skär en skiva.

Blanda färskost, kvarg (eller en blandning av färskost & kvarg) eller vegansk alternativ som påMackan från Oatly i olika burkar med de olika färgerna.

Gul: färskost, kvarg (eller en blandning av färskost & kvarg) eller vegansk alternativ som påMackan från Oatly + en nypa gurkmeja och steviadroppar med karamellsmak (eller annan smak). Garnera med ekologiska bipollen

Lila: + blåbär eller raw blåbärsjuice, och valfri typ av sötning. Garnera med kokosflingor.

Violett: + mindre andel blåbär och hallon och valfri typ av sötning. Garnera med ekologisk granola.

Grön: + grönt pulver av valfritt slag (green super boost, vetegräs, alger eller liknande), hampaprotein och valfri typ av sötning. Garnera med pumpafrön.

Plommon: + mer blåbär, hallon och vinbär istället för kvarg eller färskost, samt valfri typ av sötning. Garnera med bär.




Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

My life, Thoughts, Texts & Tips



Till alla er som springer 21,1 km, ett halvt maraton, Göteborgs varvet 2017, så har jag en sak att säga idag - STORT LYCKA TILL!. Hela min kropp skuttar av glädje när jag tänker tillbaka på Göteborgs Varvet 2016 då jag sprang det. Det var det allra bästa jag någonsin gjort! Oavsett om du är långdistans löpare, träningsfreak, styrketränare, bollsportsutövare, yogatjej, ingen-träningstjej, soffpotatis eller vilken annan typ av titel som helst (ta dessa titlar med en aning humor haha <3) så se till att ha så JÄKLA ROLIGT. Göteborgs varvet är helt fantastiskt och jag är så jäkla stolt över ni alla som springer.




Utdrag av min upplevelse kring loppet från år 2016.


"Om att springa loppet:

Jag var taggad på loppet och hade förberett mig mentalt väldigt mycket veckan innan loppet, så när jag väl satte igång (självklart dock i kombination med den fantastiska känsla man fick från det jublande och hejande folket, höga musiken och stämningen av ALLA som sprang) så sprang benen på. Redan efter 3 km så började knäsmärtorna krypa sig fram men jag hade redan börjat komma in i ett "springtrans eller springhumör". Detta trans behöver man oftast träna upp, men det innebär att man kommer så djupt in i springandet - mentalt - att allt bara flyter på och du inte är närvarande för det som händer runt omkring dig. Det är som att du stänger ute allt och du bara låter benen fortsätta ta dig framåt utan att du behöver tänka eller göra något annat.

Första uppförsbacken vid säldammen i Slottsskogen var lite tuff men vid Älvsborgsbron var det givetvis tuffare, och här var det många som promenerade. Jag hade emellertid läst på om loppet sedan tidigare och var redan mentalt förberedd på det. Jag fortsatte därför springa, för att sedan komma till en nerförsbacke innan ett antal km på rak mark väntade genom Eriksberg och Lindholmen. Här var det rent ut sagt skönt att springa.

Delmålet var som sagt att jag skulle se hur långt jag kunde springa utan att stanna eller promenera, men inombords hade jag som mål att klara 13,3 km, där dem skulle dra repet 17:40. Jag var på 14 km, utan att stanna klockan 17:15, vilket jag var mycket nöjd över! När jag väl var på 14 km så var det riktigt tufft för knäna däremot. Det var en uppförsbacke uppför bron som skulle ta mig tillbaka till stan, och jag visste att hela uppförsbacken uppför avenyn väntade. Men jag fortsatte ändå, för jag visste att mina knän och mina höfter skulle bli värre (som att gå i lera) om jag tog en paus.

Avenyn var lite seg och här började det göra riktigt ont i höfterna. Belastningen satte sig i ryggen också och det var tufft. Vad som var bra med avenyn dock var ju att det var otroligt mycket folk ute! Man blev taggad av folket och uppe vid Götaplatsen fick jag en skymt av en scen och roligheter. Sedan väntade en kort nerförsbacke, innan 17 km skylten passerades, jag såg mina kompisar heja på mig och då fick jag mer kraft till att avsluta det.

Passande nog så hade jag läst ett citat natten innan som jag hade i bakhuvudet under loppet; "Always focus on how far you've come, rather than how far you have left". Det hjälpte mig verkligen på vägen, men när jag sprang förbi 19 km skylten och tänkte på att det bara var 2,1 km kvar - inte ens morgonpromenaden jag brukar ta runt området - så kände jag inombords bara "fan vad bra jag är. Jag klarar det".

In i Slottsskogen kom vi och jag kände för varje steg jag tog att jag verkligen var nära målet. Sen såg jag Slottsskogsvallen och den stora bågen man springer in i genom, haha, och jag började gråta. Jag menar inte att jag stannade, utan jag grät av glädje de sista metrarna innan jag var i mål - och otroligt glad över vad jag åstadkommit. "





Här kan du läsa hela min historia kring Göteborgs Varvet; känslorna innan, förberedningen, att ta sig igenom det och komma i mål. Allt står här.









Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.



Likes

Comments

Chocolate, Cookies, Cakes, Bars & Pies, Desserts, Frozen

instagram 100kitchenstories


Om ni vill ha det enklaste receptet någonsin för en god efterrätt eller smått och gott, ja då har jag det här. Med chokladproteinpulver + vatten, samt lite goda garneringar så kan du få fantastiskt goda cups som dessa! Du gör en sats av dessa användandes iskubsform och förvarar de i frysen tills servering. Så bra!




Jag har garnerat dessa med en god jordnötssmör med karamell smak, eller en jordnötssmörsås med chokladsmak, samt cacao nibs och flingsalt. Du kan givetvis garnera med valfria garneringar, (t.ex. hackade nötter, kokosflingor eller chokladsås) men dessa rekommenderar jag verkligen!






[Recept]

Dark Chocolate Protein Cups with PB sauce



1 dl mörk chokladprotein, mitt från fitnessguru

0,75 dl kallt vatten

kokosolja för smörning

2 + 2 msk jordnötssmör

1 tsk mesquite

Steviadroppar med karamellsmak

1 tsk kakao

+ raw cacao nibs och flingsalt


Blanda ditt proteinpulver med kallt vatten ordentligt och klumpfri.

Smöra en iskubsform lätt med kokosolja och häll i din chokladsmet i iskubsformerna. Sätt in i frysen.

Blanda jordnötssmöret med en skvätt vatten. Fortsätt blanda hälften av såsen med mesquite-pulver och steviadroppar med karamellsmak, och den andra hälft av sås med kakao och steviadroppar med choklad.

När ytan stelnat lätt på dina kuber, ringla över såserna. Garnera gärna med raw cacao nibs och flingsalt.

Sätt in i frysen igen tills servering.








Follow 100kitchenstories.se on bloglovin.

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.

Likes

Comments

Breakfast Bowls & Jars, Breakfasts

instagram 100kitchenstories



Gröt, yoghurt, bär, frukt och granola i en och samma skål. Går det? Absolut! Detta är veganskt och glutenfritt och gott och enkelt och lite roligare att äta än bara vanlig gröt eller vanlig yoghurtskål. Det är också vackert att kolla på eller hur? Och färska jordgubbar kan ju lätt vara det bästa som finns nu under sommaren!





I skålen finner du: min veganska favorit-havregrynsgröt med vaniljhampa , som är garnerad med granola, svarta och röda vinbär, jordgubbar och alpro go on (som vegansk kvarg) och raw blåbärsjuice.









Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Likes

Comments