Igår testade jag den nya halloumiurgaren på Max, spicy avokado! Den består av avokado, picklad rödlök, tomat, dubbla halloumiskivor, dressing och jalapeños. Jag gillar dock inte stark mat så jag petade bort jalapeñosarna. Väldigt god var den i alla fall! Dock tyckte jag den var lite för stor. Annars var det fräscht med avokado och gott att det var picklad rödlök istället för rå. Ett mål (burgare, pommes och dricka) är dock väldigt dyrt för att vara max, 95kr. Att betala så mycket för maxmat är nog inte någonting jag kommer göra varje dag, men denna är absolut värd att testa!

Betyg: 8/10

Pris: 95kr (för ett helt mål)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tänkte ge er en lite update om utmaningen! Hur är det t ex att vara bortbjuden som vegetarian?

Förra veckan var jag nämligen bortbjuden på middag till en vän som fyllt år. Det var väldigt trevligt! Hon hade gjort en jättefin buffé med lite olika plockmat. Då slogs jag av att jag aldrig tänkte på vad som innehöll kött och inte innan utmaningen. Nu däremot reflekterade jag över det. Är man bortbjuden tycker jag att man ibland får göra avkall på utmaningen, men det fungerade ändå bra denna gång! Jag kunde plocka på mig frukt, grönsaker och dipp, en pizzabit och ett bröd och vips så hade jag en trevlig plockmiddag på tallriken.

Dagen efter lagade jag middag med en kompis och vi slängde ihop en halloumisallad. Hackade lite grönsaker, stekte halloumi och gjorde en vinegrette. Gott och enkelt! Det behöver inte bli krångligt bara för att det ska vara vegetariskt.

I veckan har jag ju varit sjuk vilket har resulterat till att jag inte ätit så många luncher i skolan, så jag har inte speciellt mycket att säga veckans skolmat. I fredags serverades det dock en vegokorv som var JÄTTEäcklig!!! Usch. Hemma har vi mest ätit rester så det har inte testats så mycket nya recept osv. Blir nog mer av det till veckan! Ha det gött så länge

Likes

Comments

Dessa Bananpannkakor måste ni testa!! Funkar som frukost, lunch, mellanmål... ja nästan när som helst faktiskt. En riktig favorit hos mig! Hur enkla som helst att laga och dessutom nyttiga. Mixa bara två ägg, en banan och lite salt. Stek i valfri olja eller smör (jag brukar använda kokosolja). Klart! Jag brukar variera tillbehören efter humör men någon slags sirap och bär går alltid hem. Endast fantasin sätter gränserna! Man kan även experimentera med smaksättning på smeten om man känner för det, t ex kanel, vaniljsocker, kardemumma.... ja ni fattar.

Likes

Comments

Jag har varit sjuk hela veckan, och då måste man ju faktiskt trösta sig själv med glass. Ben&Jerry's har (som ni säkert vet) kommit ut med vegansk glass för ett tag sedan och jag tänkte att det passade perfekt att testa det en sjukdag som denna.

Smaken peanutbutter and cookies är alltså vaniljglass med oreokakor och jordnötssmör i. Tror det finns tre smaker (har dock bara provat denna). Istället för att vara gjord på vanlig mjölk är glassen gjort på mandelmjölk, vilket jag tycker märks. Dels för att det smakar lite mandel men också för att konsistensen inte är lika len och krämig som en vanlig b&j. Eftersom både kakorna och jordnötssmöret är ganska torrt i sig blir hela glassen torr och inte så krämig. Dessutom är den grå i färgen och det ser ju inte jättetrevligt ut. Första tuggan var verkligen speciell men den blir ändå bättre och bättre då man vänjer sig vid smaken.

Nä, jag tycker att vanlig b&j är att föredra! För veganen kan ju detta vara roligt och spännande men jag hoppas att det finns godare vegansk glass än såhär. Dessutom är ju inte Ben&Jerry's direkt kända för att ha billig glass och så är även fallet med denna. Jag tycker att priset drar ner betyget en aning för den är inte värd det.

Betyg: 5/10

Pris: Ca 60kr


Likes

Comments

Idag är det dag 14 på utmaningen och hittills har det gått väldigt bra, över förväntan faktiskt! Nu är vardagslivet verkligen igång också och än så länge har hela familjen ätit vegetariskt här hemma. Det underlättar ju när alla äter vego så man inte behöver laga två rätter. Det är inte så svårt som man tror att hitta varierade och enkla vegetariska recept! Vi har planerat veckans rätter på söndag och köpt ingredienserna vi behöver så vi vet vad som ska lagas. Då blir det mycket lättare. Igår till exempel så slängde mamma ihop en gryta med broccoli, svamp, matlagningsgrädde, vitlök, chili och quorn. Den blev jättegod! Vi använde frysta quornbitar som vi egentligen hade köpt för att göra en currygryta men mamma sa att hon inte var sugen på det haha. Det är hur enkelt som helst att byta ut kycklingen eller köttet i sin favoritgryta till ett vegetarisk alternativ som exempelvis quorn. Tips!

Likes

Comments

Okej, här har ni en bild på VÄRLDENS godaste lasagne. Jag överdriver inte ens, sååå god!!! Ni måste verkligen testa denna!

Ingredienser:
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Olja till stekning
1 paprika
1/2 zucchini
1 broccoli
1 tsk herbamare örtsalt
Svartpeppar
5-7 dl tomatjuice (lite beroende storleken på formen. Vi använde passerade tomater och det fungerade också bra)
Lasagneplattor (också beroende på formen men det ska bli tre lager)
2-3 dl riven ost, gärna olika sorter t ex mozzarella, parmesan, feta och/eller gouda
2 tomater
Färsk basilika (Vi använde torkad)

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka eller pressa vitlöken och finhacka löken. Fräs i lite olja.

3. När lökhacket mjuknat blandar du ner paprika, zucchini och broccoli skurna i mindre bitar.

4. Bottna en ugnsfast form med lite tomatjuice.

5. Varva sedan lasagneplattor med tomatjuice, grönsaksröra och ost i tre lager. Avsluta med juice och skivade tomater, hackad färsk basilika och ost.

6. Låt lasagnen stå i minst en timme innan gräddning.

7. Grädda lasagnen 30 min.

Som sagt, ni mååååste verkligen testa denna. Lasagnen kan göras dagen innan och bara skjutsas in i ugnen innan servering, perfekt om man har ont om tid. 10/10!

Likes

Comments

Idag är det farsdag och det firade vi med att laga en lyxfrukost i form av amerikanska pannkakor. Mums! Här kommer det absolut bästa receptet på pancakes (enligt mig)

Ingredienser
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk matolja

Tillagning

1. Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta på svag värme. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm.

2. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop. Häll i mjölken och vispa till en jämn smet.

3. Blanda mjölet med socker, bakpulver och salt och rör om ordentligt med en gaffel. Häll ner i bunken med smet.

4. Rör om med en träslev. Smeten ska vara ganska klumpig och klimpig, så rör bara om tills mjölet blandats ner i smeten, annars bli pannkakorna hårda.

5. Häll en matsked olja i stekpannan och vicka runt den så det täcker botten. Sätt på medelstark värme. Börja inte steka förrän pannan är varm.

6. Häll knappt en halv slev pannkakssmet i stekpannan. Vänta tills det bildas små bubblor på sidorna och mitt på pannkakan. När pannkakan är täckt med bubblor kan du vända på den och steka andra sidan. Stek ytterligare en halv minut. Stek så många pannkakor som det ryms åt gången i stekpannan.

Servera med lönnsirap och bär (helst färska). Vi hade dock bara agavesirap och frysta blåbär hemma med det fungerade lika bra!

Likes

Comments

Jag fick ett tips av en läsare att vegopastejen jag skrev om tidigare blev mycket godare om man hade ättiksgurka till. Självklart var jag tvungen och testa det! Att göra egen gurka är dessutom hur enkelt som helst.



Ingredienser:
1 gurka
1.5 dl vatten
2 msk ättiksprit
4 msk strösocker
3 krm salt
1 krm vitpeppar
Färsk persilja (kan uteslutas)

Tillagning:
1. Blanda vatten, ättiksprit, strösocker, salt och vitpeppar i en skål.

2. Skiva gurkan tunt, t ex med mandolin eller osthyvel.

3. Häll över vätskan i en burk med lock och lägg i gurkan.

4. Fyll på med vatten tills det täcker gurkan.

5. Finhacka persilja och häll över. (Vi hade inte persilja hemma och det blev precis lika bra utan. En smaksak!)

6. Låt stå minst en timme i kylen innan servering, men gärna över natten.

Jag hade en hyfsat liten burk så jag gjorde bara en halv sats, men det blev ändå ganska mycket gurka.

Jag smakade gurkan imorse och den blev väldigt bra, och det var verkligen gott till pastejen! Det gjorde den faktiskt mycket godare. Tack för tipset Veronica!

Likes

Comments

Första veckan som vegetarian i skolan är över, och det har faktiskt gått riktigt bra! Den vegetariska menyn har varit väldigt god och varierad. Det är dock inte första gången jag väljer vegetariskt i skolan, utan jag har ätit det då och då även innan utmaningen. Det här är dock första veckan jag ätit det varje dag. Vad har då serverats?

Måndag: Rotsakssås med potatis. Ingen höjdare, även om det inte var äckligt. Såsen var bra men det hade varit 100 gånger godare om det varit pasta till istället för potatis (vilket det stod på menyn att det skulle vara? Besviken). Betyg 5/10.

Tisdag: Pannkaka. Det känns som att alla på hela skolan blir galna när det är pannkaka, i alla fall var det så på grundskolan haha. Dock är det ingen favorit hos mig då skolans pannkakor är ganska degiga och typ sladdriga (?) haha svårt och förklara. Men ändå helt okej. Betyg 6.5/10

Onsdag: Daal och ris. En slags indisk gryta med morötter i, som faktiskt var god! Kryddningen var riktigt bra, det var lite hetta i vilket är första gången någonsin på skolan. För mig som inte gillar så stark mat var det precis lagom. I vanliga fall brukar maten inte smaka så värst mycket så det var ju kul. Betyg 8/10.

Torsdag: Chili sin carne med ris. Lite tjatigt med ris två dagar i rad kanske, men det funkade. Grytan var nästan identisk med den "vanliga", den enda skillnaden var att det var sojafärs istället för köttfärs. Det märktes knappt någon skillnad i smaken, god var den. Betyg 7/10.

Fredag: Pastasallad med rostade grönsaker och salladsost. Veckans bottennapp. Minus för att det var en kall rätt också när de andra fick fiskpanetter. Dock var det trevligt att det var både aubergine och zucchini i, det kändes lyxigt. Annars smakade det inte så mycket, eventuellt lite vitlök men det är ändå ingen favorit hos mig. Det gick och äta men inget jag skulle välja om det fanns något annat. Betyg 4/10.

Till maten finns det också en mycket bra salladsbuffé varje dag med varierat utbud, det är verkligen toppen! Jag vill också säga att jag tycker det är fantastiskt att vi ens får mat i skolan, det är få förunnat och jag känner att skolmaten ofta blir kritiserad i onödan. Det är klart att det inte smakar som hemma men det kan man inte förvänta sig heller. Jag tycker snarare att det är imponerande att de får ihop så pass bra mat med tanke på skolans budget. Sen kanske jag har turen att gå på en bra skola, men jag tycker att skolmaten i allmänhet borde uppskattas mer.

Likes

Comments

Även om jag är en person som brukar följa recept slaviskt så blir inte allt som man har tänkt sig alltid...

Igår skulle jag nämligen försöka mig på att göra en mugcake, något jag har varit sugen på att testa länge. Det är som en kaka som man bara blandar ihop alla ingredienser till och slänger in i mikron. Enligt receptet skulle man ha mandelmjöl, kokosmjöl, vaniljpulver, ägg, bakpulver, kokosolja och hallon. Vi hade dock varken vaniljpulver eller kokosmjöl hemma, så jag tog extra mandelmjöl och lite vaniljsocker istället. GÖR INTE DET! Kakan blev jättefin med perfekt konsistens MEN den smakade ÄGG! Ägg och hallon! Usch! Typ som en torr, smaklös omelett med hallon i... inget jag rekommenderar! Ska definitivt testa göra mugcake igen, men antingen med rätt ingredienser eller med ett annat recept. Fortsättning på den perfekta mugcaken följer med andra ord.

Likes

Comments