​- Så hade jag fortsatt att tro att min kropp är en maskin och aldrig stannat upp för att känna "Vad vill jag? Vad känner jag?". 

-  Så hade jag aldrig lärt mig att ta mig själv först, för vem tackar en när man jobbat halvt ihjäl sig? Ingen. Vem får lida? Jag.

- Så hade jag aldrig förstått vikten av att MÅ BRA. När det enda man visste och kände var ångest så trodde jag nästan ett tag att det var så man skulle må, inget konstigt med det. Nu förstår man hur viktigt det är med det psykiska, förut har det alltid varit viktigare att prioritera den fysiska biten men det har definitivt ändrats.

- Så hade jag aldrig lärt mig att prioritera. Jag kan nu för tiden säga nej till saker fast jag bara ska vara hemma, och det utan att få ångest. Jag känner att jag kommer först och vill jag inte, så behöver jag inte. Det är jag som är viktigast och nu är det mer än en självklarhet. ​​

- Så hade jag aldrig kapat banden med människor som behandlat mig dåligt. Det hade jag aldrig gjort om detta inte hade hänt. Har ni någon gång stannat upp och tänkt "Vad bidrar hon/han med? Är det positivt eller negativt?"

- Så hade jag aldrig uppskattat de "små" sakerna. Ibland om det regnar (jag älskar regn haha) och jag sitter i bilen så​​ kan jag känna harmoni och vara tacksam för att jag får leva. (händer dock inte jämt, viktigt att påpeka att det lika ofta händer att jag super klagar över regn och dåligt väder, men allt har sin process 😂) 

- Så hade jag inte fått en annan syn på hur man värdesätter livet. Nu tänker jag oftare och oftare på vad jag vill med mitt liv. Också en fråga som kan skapa mycket ångest och press, men jag försöker att ​​tänka det i mindre portioner, som tex "Vad tycker jag är kul? Vad skulle vara roligt att arbeta med i framtiden/just nu?" Jag försöker att inte tänka det som en sån laddad och avgörande fråga som "VAD SKA DU GÖRA MED DITT LIV?" faktiskt är. Livet består ju av SÅ många olika kapitel. Jag försöker att tänka lite här och nu istället... (försöker😂) 

​​- Så hade jag inte insett att pengar inte är allt. Innan min utbrändhet jobbade jag ju mycket just för att få en saftig lön i slutet av månaden, men det var inte så roligt som jag hade hoppats. Jag missade födelsedagar, middagar med vänner, spontana träffar en lördag förmiddag och så mycket mer. Jag värdesätter min tid mer än pengar, något som jag aldrig hade gjort annars. Det här är kanske någonstans min viktigaste punkt, för vi pumpas med hur man ska bli framgångsrik och tjäna pengar för då blir livet härligt. Men gräset är inte grönare på andra sidan. Att kunna värdesätta livet, är något som de flesta inte gör, man låter livet rulla och sen inser man att man bara jobbat och inte gjort saker du egentligen ville eller mådde bra av. 

- Så hade jag inte lärt mig att lägga negativitet åt sidan. Att gnälla och vara negativt är bara onödigt. Nu försöker jag påpeka till människor omringa mig att "det kan vi lösa så här" istället för att hänga på och säga "ja fyfan vad jobbigt". Ibland kommer det lite gnäll från mig också, tro mig haha.

Summan av kardemumman. Jag hade aldrig mått bra om detta inte hade hänt mig. Jag är ju inte samma person som innan, jag är en bättre version av mig själv. Jag är så glad och stolt över den jag är idag, med hur jag värdesätter människor, känner ödmjukhet och respekt. Jag tar ansvar för mitt eget liv och känner att ingen kommer göra saker åt mig, jag måste själv välja hur jag vill leva mitt liv och vilka som ska vara delaktiga i det. Viktigt att påpeka är att jag fortfarande har dagar då jag ligger och glor in i väggen och tänker exakt TVÄRTOM mot det jag skriver här uppe. Men jag tror att livet exakt är så, livet är inte regnbågar och happy-happy varje eviga dag, livet är upp och ner av så många olika anledningar, men det viktigaste är att må bra i grunden i sig själv. Det har jag verkligen fått bekräftat genom min resa. 


💚


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

​Hej! Här har det skrikit frånvaro i flera månader. Det har haft och göra med att jag aldrig mått så dåligt, till att aldrig mått så bra. Det kallas balans tror jag.. 😂

Undrar hur det är med er? Jag har ju haft kontakt med vissa som suttit i liknande situationer, jag har tänkt på er ❤
Jag vet egentligen inte vart jag ska börja, det har varit så jobbigt för jag har gått igenom känslor jag inte trodde fanns. När man blir utbränd hade jag den här bilden av hur jag successivt skulle bli bättre, starkare och gladare för varje dag som gick. Men så var det ju inte riktigt, jag bröt ihop. mådde bra i 1 dag för att sedan bryta ihop igen. Jag trodde jag skulle ha så för resten av mitt liv. Det var extremt påfrestande att på något sätt få känna frid i kroppen som gjorde att man fick luft, för att sedan ryckas ifrån den. Lite som att vara nära att drunkna har jag tänkt ibland. 

Men så vad har hänt på dessa månader? Mycket, men ändå ingenting. 100% sjukskriven och jag har gjort extrema framsteg, känner sån tacksamhet som jag aldrig gjort förut. Ibland kan jag liksom småflina för att JAG står och bäddar rent i sängen, och det känns inte som att jag går back på energi-kontot. Dom där små sakerna gör att man får perspektiv på livet. Jag har ju så många gånger känt "jag kan gå, jag kan andas, jag kan göra vad jag vill men här ligger jag i soffan och ruttnar", det var under den tiden då jag inte förstod att jag var sjuk. Att min kropp hade stängt av mentalt. Även om det kan vara svårt för omgivningen att förstå psykisk ohälsa så är det ibland minst lika svårt att förstå det själv. Jag har fått jobba extremt mycket med att finna mig i det jag är, att jag ska vara där jag ​är just nu. ​Det har verkligen varit lättare sagt än gjort, men visst ser jag saker annorlunda idag. 

Det var till exempel tufft att gå från "jätte sjuk" till "på bättringsvägen". För när jag var som sämst, så kunde jag bara sukta efter det där lugnet i kroppen, slippa ångest och tryck över bröstet, kunna öppna dörren och njuta av livet. Det var ju det sista man gjorde, man ville ibland bara försvinna. Men när jag hamnade på bättringsvägen (något som såklart var det bästa som kunde hända) så hamnade jag i en annan sits, då var jag piggare, lite mer ork och fick mer perspektiv på saker. Då började stressen komma. Jag blev stressad av sociala medier, alla tjänade pengar, gick på event och levde loppan. Men jag mådde ganska bra men satt bara i soffan. Jag vet inte hur jag ska förklara för att det ska förstås på det sätt jag vill, men när jag var som mest orkeslös så var det enda jag VILLE att sova och vila. När jag kom till en punkt där jag höet plötsligt orkade mer än vad jag gjort på ett år så kände jag mig som alla andra och kapabel till allt de också gjorde, men så fungerar det inte. Jag är en person som tror starkt på att man kan uppnå vad man vill i livet, man kan klara allt, bara man vill. Och det kom väl över mig, att det kändes som att jag slösade varje dag i den där soffan när jag kunde göra så mycket. Det var väl också någon typ av "rastlöshet", jag var så jävla trött på den där soffan. 

När sån stress och press sköljer över mig, så brukar det räcka att jag tänker det som är verklighet. Att jag precis börjar tillfriskna från en utbrändhet. Något som kostade ett helt år, det är inte realistiskt att vara någon annanstans än där jag är just nu. Jag tror att många känner så som jag kan känna, att man liksom slösar tid och dagar när man börjar tillfriskna, man vill liksom bara få tillbaka ett liv som inte har med försäkringskassan, läkarbesök och antidepressiva att göra. Jag vill ha skratt, middagar och roligt på jobbet. Men jag vet att det kommer komma, för oss alla. Men jävlar vad jag inte trodde att jag någonsin skulle känna detta, tro mig. Jag var så bestämd med att jag inte skulle kunna leva ett normalt liv. Dock ska jag inte ta ut saker för tidigt, jag ska med facit i hand alldeles strax börja arbetsträna, men det jag vill komma till är att ett framsteg alltid är ett framsteg. Jag har liksom aldrig uppskattat små saker som jag gör nu (på tal om att ha stress och press över allt 
😂) Men i det stora hela är livet fantastiskt, jag kommer skriva en lista sen om vad som kommit ur min utmattningsdepression.

Massa kram på er.💛

Likes

Comments

​Jag tänkte skriva vad jag hade önskat från omgivningen innan jag blev sjuk. Jag syftar alltså på vad som hade kunnat hindrat att mitt tillstånd han gå så långt, inte för att lägga ansvaret på någon, utan endast som ett hjälpmedel för de som kanske har någon närstående som kämpar med liknande. 

Jag minns att vissa kunde kommentera "du jobbar ju hela tiden" men under den perioden så tog jag ju det som en komplimang, det var det bästa jag kunde höra. Jag blev nästan imponerad över att dom lagt märke till mitt hårda slit. Men nu i efterhand, så kan jag ibland önska att de som kunde se mitt mönster (om man ens kan se det) bara sa "STOP, nu ska du vila". Jag hade verkligen behövt det. Dock tror jag inte att man som närstående alltid kan se detta, psykisk ohälsa är svårt och det är en hårfin linje mellan att vara tillfälligt stressad och ohälsosamt stressad. Jag tänkte ju tex att jag bara för stunden jobbade mycket, men stunden blev ju till månader som blev till år. Men jag har med mig som en erfarenhet, att om någon i min närhet skulle gå i samma mönster på något sätt, så ska jag göra allt jag kan för att få den personen att förstå värdet av att låta kroppen vila. Lika mycket som vi prioriterar att jobba, ska vi prioritera att vila. Jag tror också att vänner och bekanta till mig kommer ha mitt mående och min resa i bakhuvudet, de kommer kanske finnas en chans att de inte faller dit lika lätt i och med att de vet hur jag mådde och hur lång tid det tog för mig att komma tillbaka. Jag har ju faktiskt inte kommit tillbaka än, men jag är på en god väg att kunna se i backspegeln. Det är trevligt att kunna se gamla mönster som "gammalt".. 😘


Kram på er 💜

Likes

Comments

​Ganska ofta så kan det slå mig "varför lyssnade jag bara inte? VARFÖR?". Kroppen gav mig ju varenda signal den överhuvudtaget kunde ge. Därför tänkte jag göra en lista på de saker och vad jag tänkte i det sammanhanget..

​"Jag ser dubbelt ibland"
- Det är så roligt när jag tänker på det här för jag minns det SÅ väl. Jag kunde nästan dagligen "se dubbelt", ungefär som när kameran inte vill lägga fokus och den varierar mellan två saker. Exakt så var det. Jag tänkte för mig själv att jag borde gå till en optiker, och där konstaterade dem att det inte var något fel. Jag minns att de frågade om jag hade problem med migrän eller stress, mitt svar blev "Nej Nej 😃"

​"Jag har nog fått fel på örat, jag tappar hörseln och får tinnitus ibland"
- Det kan jag väl ha fått. Men jag tror det mer var en av alla symtom på stress. Jag kunde ganska ofta tappa hörseln på ena örat. Det var ganska obehagligt för det kom från ingenstans och samtidigt kunde det tjuta i öronen. Om ni har svimmat så känns det precis innan man "försvinner" som att rösterna "tonas" bort. Det var en underlig känsla och jag minns att jag brukade bli orolig för jag undrade om det kunde ha något med hjärnan att göra. Men stress? Nej, inte det. 

​Att bryta ihop varje dag.
- Det här kan jag bli väldigt ledsen över att tänka på. För jag minns smärtan, den kommer ju faktiskt ibland och hälsar på, men den bryter inte ut varje kväll. Det började ju med att jag brast i gråt varje dag. Jag kunde inte sova ordentligt och hela kroppen kändes kaos. I efterhand så förstår jag ju hur varningsklockorna gick "bananaz" men trots det så förstod jag inte. Jag var bara lite irriterad och så skyllde jag på sambon eller jobbet, en riktig klassiker om ni frågar mig..

​"Jag orkar inte duscha"
- Jag har ju tjatat rätt friskt om hur ohygienisk jag var en period. (Det har TACK gode gud blivit bättre!) Men när jag var på väg att bryta ihop ordentligt, innan jag "gick in i väggen" så orkade jag inte duscha eller ha på mig rena arbetskläder, eller jag orkade inte tvätta kläderna. Att ställa klockan för att hinna duscha och ta på ett sprut parfym innan jobbet fanns inte. Jag borstade inte ens håret. 

​"Jag är SÅ trött"
- Det här är min sista, men viktigaste punkt. När man inte ens känner någonting. Du känner inte glädje, inte förväntan, ingenting. Du är så trött och kroppen är så utmattad så den kan bara inte fokusera på något annat än att få dig att överleva. Det är så hemskt, men jag har ju lagt ner mycket tid på att läsa om kroppen och dess funktioner vid en utbrändhet, och jag blir chockad och imponerad varje gång. Men vid en utbrändhet så stänger kroppen ner vissa funktioner, till exempel minne och koncentration, endast för att spara energi eftersom den inte har någon. Jag kunde inte känna mig avslapnnad i ens 5 sekunder, det var ständigt kaos och hela kroppen var så utmattad så jag kan knappt förklara. Varenda person som vändt sig till mig för att prata om hur det känner igen sig och undrar om de ska söka hjälp, så säger jag bara "Du ska dit imorgon". Jag var som en bebis som skulle lära mig allt på nytt. Jag kan knappt förstå att jag under en period inte ens duschade eller kunde öppna ytterdörren. Man tror inte att stress och ingen vila kan göra sån skada, men tro mig, det kan den. Den kan praktiskt taget ta död på oss. 

Snälla alla där ute, lova att ta hand om er. Mental hälsa är det viktigaste vi har. 

Likes

Comments

När jag mådde som sämst så skrev jag ju mycket. Jag köpte två fina böcker som var helt tomma utan varken ränder eller liknande, jag hade en tanke att jag kanske kunde skriva, måla eller få ut lite känslor. Det hjälpte ibland, just att få skriva hur jag kände, både bra och dåligt. Den ena boken skrev jag "3 saker jag uppskattar varje dag", något jag verkligen rekommenderar alla att göra. Men som jag tjatat om, det var viktigt att jag skrev saker jag VERKLIGEN kände jag uppskattade. Ibland skrev jag inget, ibland blev det fler saker. Den andra boken skrev jag hur jag mådde för stunden, det var ofta jobbiga texter, men efter jag skrivit av mig lite så hade jag ofta fått ord på mina känslor, det var nästan som att jag fick ut lite av min frustration och förtvivlan när det hamnade på pappret istället. 

Sen idag blev jag att tänka, att den dagen då jag kanske arbetar eller gör något annat roligt så ska jag kolla tillbaka i dom böckerna och få chansen att se dom känslorna igenom en backspegel. ​​Jag längtar nästan efter den dagen, det kommer vara så härligt att endast få minnas den tiden, och inte finnas i den, som nu. Det var ett helvete för några veckor sedan, jag låg i soffan från morgon till kväll och led igenom varje dag, det var hemskt. Det är så intressant, för där och då tror man att man aldrig kommer känna något annat än den där ångesten och förtvivlan. Men sen en dag, så vände det lite. Att bara få en gnutta av något annat än ångest kan vara det som blir räddningen. För det är otroligt tufft när kroppen reagerar och ger fysiska symptom på det psykiska. Jag kunde bli så rädd förut när det kändes som att kroppen höll på att lägga av, som att hjärtat skulle sluta slå. 

Såna dagar kommer fortfarande, men det är en enorm skillnad från att ha levt med det varje dag, till att få det när det kanske hänt något eller när det blivit för mycket. Ibland har jag lätt för att stressa upp mig för minsta lilla, jag är verkligen inte stress tålig, hehe.​​ Men man lever ju som man lär. Just nu sitter man ju i en situation där man känner sig utlämnad, jag har ju haft extrem ångest inför om försäkringskassan kommer låta mig vara sjukskriven, en ångest jag tror de flesta känner igen sig i. Vad händer då? Men jag har blivit bättre på att hantera det. Det har nog mycket att göra med att många i min närhet pekat på att det finns många andra vägar och hjälpmedel att få, något jag är extremt tacksam över. Det löser sig alltid. 💜

Likes

Comments

Som jag skrev i det förra inlägget så har jag ju lagt hundratals timmar på att tänka. Ibland känns det som att jag tänkt på exakt allt man kan känna. Jag har både skrivit och tänkt igenom mitt liv SÅ många gånger att jag ibland känner att mitt "pussel" börjar bli klart. Det var en lång tid som jag kände att jag inte visste vem jag var längre. Det gjorde mig otroligt ledsen och nestämd, det kändes som jag levt i en lögn hela mitt liv eftersom att jag sen insåg att jag alltid levt efter andras förväntan på mig eller från mig själv. En gång satt jag och tänkte "Vad har jag gjort för min egen skull?" och kom inte på en enda sak. Det var så sjukt sorgset minns jag. Alltså, jag kunde inte ens minnas att jag sagt "jag vill det" om någon frågat "vilken bio vill du se?" jag har alltid gått efter alla andra. Det är också därför jag beundras av barn som gått sin egen väg, redan som liten. Otroligt häftigt och inspirerande tycker jag.

Iallafall, ett ämne jag hackade upp mig på var just "lat". Jag har ju fått hört det så ofta genom åren. Jag orkade inte lika mycket har jag kommit underfund med, men presterande ändå lika mycket tills jag bröt ihop och i princip låg däckad i sängen ett tag efter. Nästan som jag hade en utmattningsdepression som liten. (Om jag får göra ett litet sidospår så minns jag mig själv som väldigt glad och galen som liten, lite överallt och full med energi, och så var det såklart till viss del, men det har öppnats många dörrar i och med terapin så nu kan jag också minnas att jag mådde dåligt även som barn, det hade jag nog förträngt så här i efterhand). Iallafall, i och med lat. Jag hatar det ordet, för att det sätter liksom en etikett att en person inte har något värde. Den fyller ingen funktion, den "bara" finns. Så har jag iallafall känt mig. Och jag kommer verkligen ihåg hur mycket det smärtade i mig när jag ofta fick höra "du är ju så lat". För jag kände vad ordet betydde för andra, man var en onödig person som ändå inte gjorde någon "nytta".

Men idag slog det mig. Jag sitter just nu i ett organiserat kaos (😂). Jag är otroligt tankspridd och "kaosig" av mig, och det kan absolut vara negativt. Jag tappar tex bort saker hela tiden för jag lägger dom aldrig på samma ställe. Jag har tex en hög med kläder inne på badrummet efter jag duschat som kan ligga där i dagar. Min sambo är MOTSATSEN till det här, och det har definitivt bidragit med många sura miner här hemma. Men grejen är att jag alltid sett mig själv ha ett problem, att jag verkligen måste jobba bort detta. Jag måste bli perfekt och vara lika duktig som alla andra.
Så kom jag på hur mycket annat jag sparar på att faktiskt inte reta mig på att tvättkorgen är överfull. Tro mig, jag låter inte maten stå framme och bli dålig. Jag struntar inte att spola eller att betala räkningar. Men ibland är jag så jäkla tacksam för att jag är mer obrydd än andra. Jag kan lämna hemmet med en hög med disk i diskkon och åka och göra något roligt. Jag mår inte dåligt av det. Jag mår inte dåligt av att göra det "sen" heller. Just nu sitter jag med en tom aladin-ask, papper och en tallrik framför mig som stått sen igår, och vet ni? Det gör ingenting. Jag kommer ta bort det alldeles snart. Men jag gick gladeligen ut och satte mig i solen imorse och åt frukost. Nu är det molnigt så det kommer passa perfekt att dona lite efter jag skrivit det här. Jag är så glad att jag kan ta saker med en klackspark, livet behöver inte vara så allvarligt. Jag skämtade med min sambo om det här och sa "så länge det inte handlar om liv eller död, eller att bli bankrutt så spelar det ingen roll". Livet ska faktiskt vara roligt, och det kan det vara även fast man är disciplinerad. Vilket jag fortfarande kan önska ibland att jag hade mer av.. 😂 Men jag är inte ledsen längre över mig själv. Jag är glad över mig och hur jag är. Alla har ju olika egenskaper, men det finns ingen som kan säga vad som ÄR perfekt. Jag har slutat att sträva efter att vara någon som jag inte är och accepterar och tycker om mig själv mer idag. Jag tror jag för första gången kan känna att jag älskar mig själv. 

Hoppas ni också känner det, det är det viktigaste som finns. 💚


Likes

Comments

​Sen jag blev sjuk så har ju resan verkligen varit upp och så jävla ner, haha. Jag tror jag lagt hundratals timmar på att tänka, tänka och tänka. Jag har analyserat livet, hur jag känner och människor omkring mig så mycket att jag nästan skulle kunna kalla mig expert snart. Men det är en sak som jag blivit så säker på, och det är hur negativitet runt omkring har påverkat mig. Det har kunnat varit små och stora saker, men det har varit negativt och inte gett mig något bra i slutändan. 

Jag tänkte dra några exempel. 

Jag hade förut en vän som jag hade i många år. Som jag minns har jag alltid ​​​​känt att vi klickat och haft bra kemi emellan oss, vi har kunnat prata om det mesta. Men efter att jag tog beslutet att bryta med den här vännen av vissa anledningar så fick jag en annan sak bekräftad. Vi la mycket tid på negativa saker tillsammans. Vi kunde ringa till varandra bara för att prata skit om andra människor, det får man såklart göra om man vill. Men i efterhand har jag förstått vad mycket negativitet det gett mig, vad har jag tjänat på att prata om andra människor som kanske gått igenom samma sak som mig? Det är något jag aldrig skulle göra idag. Idag vill jag hellre prata om livet eller andra viktiga saker med mina vänner, det finns så mycket bättre saker att lägga sin tid på, och det är ju sant, att man ska omge sig med människor som "ger" något. 

Jag kunde ofta klaga på att tvätten bara blivit värre, att det var så jobbigt att städa, jag tror ni fattar. Nu försöker jag att inte tänka att "det är SÅ jobbigt". (Alltså det här är VERKLIGEN lättare än sagt 😂)​​ Men visst har det blivit bättre, även om det här inte hjälper alla gånger för att man lätt tar livet föregivet, så brukar jag ibland bara påminna mig själv om att "vilken tur att jag över huvudtaget kan GÅ ner till tvättstugan". Igår tex när jag kom hem så möttes jag av min sambo som höll på att städa, han sa då "fyfan vad smutsigt det är" och då påpekade jag direkt att vi istället ska tänka "gud vad fint det kommer bli efter jag städat" eller liknande. Man måste ju få klaga också, det är väl en del av livet att det inte alltid kan vara regnbågar och rosor, men om jag talar för mig, så blir jag ofta negativt påverkad av när människor "klagar" eller liknande, för egentligen är det ju bara onödigt. Det ger ju absolut INGENTING att klaga på något man ändå kan fixa till. 

Så klaga mindre blir mitt lilla mål framöver, det finns så mycket bättre saker att lägga sin dyrbara energi på, det vet ju verkligen vi som haft eller har att göra med psykisk ohälsa. Vår energi om någon, är dyr, och den ska vi lägga på rätt sak. ​​💗

Likes

Comments

​Jag och nära vänner har sedan en lång tid tillbaka planerat att medverka på en väns födelsedagsfest i en annan stad. Jag har trots allt som händer länge sett fram emot det. Det har också känts som en liten paus från verkligheten när jag fått suttit och letat efter en klänning som skulle passa temat. Men ju närmare dagen vi kom så ökade stressen och ångesten. Antagligen förväntans ångest som min psykolog nämnt många gånger. Jag vet inte exakt VAD det är som gör att jag blir så.. ångestfylld. Ibland känns det som att det är allt. Packa en väska, åka bil, resa, ha tider att passa, flänga runt, medverka på en fest med berusade människor. Jag tror ni fattar. Det blir bara för mycket, jag skulle antagligen klara några delar. Tex att resa och käka ute, men sen hem och kolla på film. Bara tanken på att medverka på en middag och sen omges av massa berusade människor känns jätte jobbigt. 

Jag tror en del av stressen också grundar sig i att jag känner en viss press att agera socialt och trevligt när man omges av nya människor. Och ni som följt mig här vet att jag just nu inte är ett sånt stort fan av sociala sammanhang, är någon det som sitter i liknande situationer? Jag vet inte, det fungerar bara inte. Jag har iallafall skickat iväg ett sms till de som behöver veta och det kändes jobbigt. Det är en känsla av att svika vänner och lite utanförskap. Jag önskar ju SÅ att jag skulle kunna vara med, och jag vet att jag skulle klara av det, jag skulle ju inte dö. Men jag är lite "över" att pressa mig till saker som kroppen säger nej till. Till en början kändes det som ett nedslag att säga att jag inte följer med, men nu känns det lite mer som en framgång. ​​Jag är stolt över att lyssna på mig själv och ta mig själv i första hand. Även om det också är extremt ångestfyllt nu, ni vet, man känner sig som världens sämsta kompis. Så kanske jag får inse att jag inte kan vara så naiv i fortsättningen, kanske får jag bara inse att det inte fungerar JUST NU att tacka ja till en massa saker som jag ändå någonstans vet, att jag tycker är jobbigt. Jag får nog ta det i min takt och i små steg. 

​​Kram 💙

Likes

Comments

​Jag nämnde ju lite mellan raderna igår att jag ibland skulle vilja ha ett schema att gå efter. Det här med att återhämta sig och verkligen lyssna på kroppen har nu med tiden blivit lättare för mig och jag säger ofta nej till saker och använder begrepp som "nej det orkar JAG inte". Men ibland så känns det som att man kommer till den punkten där jag tänker "hur mycket ska jag vila?". Alltså, ibland känns det som att jag motarbetar min egen återhämtning för att jag inte vill göra någonting. Det känns som att någon röst inom mig säger att "göra något" gör mig gott. 

Tillexempel, jag hade en tjej-resa inplanerad. Det var bara en natt och vi skulle på en fest för en kompis och käka och ha det allmänt bra. För mig blir det för mycket och jag blir ganska direkt att må väldigt dåligt och vill hellre stanna hemma. Någonstans så är det såklart okej att känna så, jag är trots allt sjuk. M​​en ibland kan jag känna att jag kanske egentligen har energin till att åka, men att jag är rädd och att det är DET som gör att jag backar. Förut har jag ständigt kört på utan energi och nu när man successivt börjar få tillbaka den så blir jag så rädd om den. Jag slängs ofta tillbaka till tiden då jag grät varje dag och trodde jag skulle dö, det kändes som kroppen la av. Jag vill bara inte tillbaka dit för jag tror inte jag skulle orka med en sväng till. Nu har man på något sätt kommit så långt. Jag kan säga nej, jag lyssnar mer på MIG, jag har bättre självkänsla och det är mer som kommer komma. 

I min värld så känns det som att jag en dag kommer vakna och känna "NU ÄR JAG FRISK" efter att ha vilat "klart". Dock så känner jag att det kanske inte kommer vara så enkelt. Jag börjar bli mer och mer medveten vid att jag kanske kommer behöva göra jobbiga saker som jag just nu freakar ut av bara tanken. Det är väl egentligen inget nytt, men förut har det känt så långt borta. Då var det bara "här och nu", men nu börjar jag märka på kroppen att jag gjort framsteg, men att jag känner mig rädd för att lämna soffan. 

Det är därför jag ibland skämtar om att jag skulle vilja ha ett schema att gå efter. Antingen så skulle det vara en total flopp, men ibland så kan jag känna att det skulle vara en anledning att inte kunna sätta sig i soffan. Ett schema där det kanske skulle stå "valfri aktivitet"? Så som måla, gå en promenad, pussla, baka? Jag vet inte. Man måste ju gå till sig själv, vad som fungerar för just DIG. Jag måste noga upp detta med min psykolog när jag ska dit, för just nu känns det som att jag fastnat.​​​​ Man vet ibland inte VAD jag ska göra för att bli bättre, det är väl det allt grundar sig i. Kanske finns inte det svaret så enkelt, men jag behöver bolla idéer. 

Kram på er 💛


Likes

Comments

Min psykolog har under en lång period nämnt att jag ofta kan känna "förväntans ångest". Jag har aldrig riktigt hållit med, men har på senare tid förstått mer och mer vad hon menar. Jag har tex en rolig grej inplanerad i veckan, det är en liten mini resa med vänner som de flesta skulle kalla rent nöje. När jag vet att det är 4 veckor kvar så tänker jag lugnt och sansat inför det roliga och känner kanske till och med förväntan, men ju närmare det kommer så går det över till ren och skär ångest. Och det är där jag sitter just nu. På torsdag åker vi och det enda jag tänker på är att jag inte vill åka. Jag vet att jag skulle ha roligt och det skulle säkert vara bra att göra något annat än att sitta i soffan eller åka till terapin, men sen känns det också så att jag inte är riktigt är "där" för att flänga och fara mellan middagar och fester. Myskläder och en stuga mitt i skogen och lite tacos på kvällen hade kanske bara gett halva ångesten men just nu så känns det bara jobbigt.

Får ni också så? Att alla roliga grejer bara blir jobbigt? Hela kroppen säger att den inte vill. Sen kommer det där dåliga samvetet någonstans som säger att jag borde åka för att jag sagt att jag ska följa med. Jag vet att ingen kommer döma mig om jag inte följer med, men ibland undrar jag när jag ska våga gå emot min ångest? Jag menar, kanske gör jag inte mig själv en tjänst genom att alltid säga nej och avboka, kanske är det precis såna här händelser jag behöver, för att träna upp mig? Jag vet liksom inte svaret. Jag har på senaste tiden tänkt att jag skulle vilja ha ett schema. Så jag visste VAD jag ska göra för att få mig själv att bli bättre, just nu så känns det som att jag inte vet någonting. Jag tycker bara att det är så svårt när man gått in i väggen och fått utmattningssyndrom. Innan det så jobbade jag hela tiden, jag skulle göra allt och jag ställde alltid upp. Sen kom man till den punkten som jag är i nu, att man lyssnar mer på kroppen, vilket jag är väldigt glad över. Men eftersom man blev sjuk efter att bland annat) gjort för mycket saker så blir det så komiskt, för nu vill man inte göra någonting. Jag vill liksom inte spendera mer energi än vad jag behöver. 

Jag vet ju att den här resan kommer vara jobbig för mig, även om den kommer vara rolig också. Det kommer bli sena kvällar, människor kommer dricka och mingel. Alla de tre punkterna är något som jag inte beblandar mig med just nu, och har inte gjort på väldigt många månader. Det är bara en svår balansgång att våga göra saker när man är sjuk till att tro att man behöver vilan. ​​

Kram på er, nu ska jag försöka ta en paus från dom där funderingarna. 💙

Likes

Comments