​Så svårt ämne. Jag nämner det ofta men jag utgår alltid från mig själv och vad jag känner, har jag tur så känner någon igen sig, men man upplever ju saker olika, som med allt annat. 

Iallafall, just den meningen "jag vill inte umgås", "jag vill inte ha roligt" stämmer just nu för jag kan inte och vill inte. Jag har på senaste fått stor hjälp av min psykolog hur jag ska tänka kring detta då det iallafall för mig medför ångest när man känner att man inte VILL gå på bio när man blir tillfrågad, eller när kompisarna ska ha middag och den enda jag känner är ångest. Om jag skulle sitta där hade jag bara längtat tills jag får gå hem. Det är svårt att acceptera, att något man förut såg fram emot och kanske till och med styrde upp själv är motsatsen till det man vill idag. 

Min psykolog nämner ganska ofta att det är så just NU. Det finns såklart inga garantier för att jag någonsin kommer tycka "samma" saker som förut är roligt men det är viktigt att påminna sig själv om att hur livet och känslorna är när man är sjuk, inte får jämföras med hur livet var och kändes när man var frisk. Jag är tyvärr expert på att jämföra, för på så sätt får jag lite mer verklighetsuppfattning och känslan av att kunna relatera, jag kan lättare acceptera det faktum att man är sjuk när det blir svart på vitt. Den biten av att acceptera har ju varit väldigt svår för mig, och är nog fortfarande. 

Jag kan fortfarande slås av hur fascinerande hjärnan och kroppen är. Jag menar, förut var det enda jag ville att umgås, hitta på saker. Det skulle hända saker och gärna hela tiden. Man kan ju mer åren få andra intressen och tonårs-tiden är kanske lite extrem i vissa fall. Men ni med psykisk ohälsa förstår nog hur jag menar. Jag kan ju som idag, sitta med ångest för att det snart kommer komma en dag då jag kommer "behöva" umgås fast jag inte vill. Jag jobbar med att säga ifrån och stanna hemma om jag inte vill och orkar, men det är svårt för jag kan ibland bara inte. Jag vill kunna säga att jag blir hemma men jag känner mig så dålig, jag hatar känslan när min sambo tar på sig något fint och åker iväg på middag tex och jag ligger kvar i soffan med pyjamas på. Det är så sorgligt. Jag bara önskar att jag ville följa med. Men jag vill ju inte. Man kanske bara ska låta det vara så. Ta det för vad det är. Varje sak tar ju sin tid, jag minns att förra året när jag mådde som värst så hade jag ALDRIG stannat hemma, trots det faktum att jag grinat ögonen ur mig innan och satt med gråten i halsen hela bilresan fram till middagen. Jag skulle aldrig stannat hemma. Så om jag nu jämför (hehe, ibland är det ju bra att jämföra😜) så har jag ju gått framåt. Jag skulle inte låta det gå så långt. Sen kommer det säkert en sån dag framöver också, men varje gång kanske inte kommer vara så. Man måste lära sig att vara stolt över de små stegen, som egentligen kan vara stora fast vi inte är medvetna om det. 

Massa kärlek till er där ute. Och styrka. 💚


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag har skrivit om min personliga resa lite i små snuttar i olika inlägg, men inget sammanhängande. Så ikväll tänkte jag ta och köra en "Del 1" då den är relativt lång och för att jag vill att varje del ska bli detaljrik och att så många som möjligt ska ha chans att orka läsa den. Ni som har tufft med att läsa längre texter som har antingen depression eller annan typ av psykisk ohälsa vill jag ska kunna relatera och känna samhörighet Jag kommer såklart skriva det jag känner för men ska försöka så gott jag kan. 

​Jag tänkte skriva ett årtal här (nästan månad) men så kom jag på att jag inte har en aning om när det började. (Vet någon av er det?) Jag minns bara hur jag började bli grinig, lätt irriterad, jag kände mig förbannad typ 70% av dagen. Bara det att jag inte var förbannad på något. Ilskan bara fanns där för att stanna, vilket jag var då omedveten om. 

Jag kanske har nämnt detta men min sambo var den som såklart blev att märka av detta ganska snabbt. Vi har alltid varit duktiga med att prata med varandra och nästan aldrig bråkat. Men i samband med detta så började vi bli mer och mer arg på varandra, inget allvarligt men man märkte att det var annorlunda. Vi hade innan bara varit lite griniga på varandra över små saker som att den ena inte gjort mat fast man sa att man skulle, ni fattar. Nu kunde det sluta med att jag satt och grina och han var trött på att bråka. Någonstans där tror jag det växte fram något, alltså jag började förstå att något var tokigt. Men det skulle ta lång tid innan jag gjorde något åt det.

Ni känner ju er bäst själv, men jag var en sån som alltid varit så himla glad och positiv. Hela mitt liv. I nästan alla situationer har jag sett det positiva och skrattat bort det, ibland har jag såklart gjort det för att det var lättast, inte för att jag verkligen tyckte det var roligt eller en småsak. Men jag var duktig på att visa att jag inte brydde mig sen kunde jag gå hem och låsa dörren och grubbla en hel helg bakom stängda dörrar. Jag har märkt att jag kört samma spår här. Mått dåligt och skrattat mer än någonsin sen fallit pladask och gråtit som aldrig förr, det blir påfrestande att ljuga för sig själv när man mår så extremt dåligt. Har man en mindre bra dag kanske det fungerar, men som jag nämnt tidigare, har man redan minus på kontot så går det inte att göra av med mer. Då kommer kroppen säga ifrån någon gång.

Jag arbetade under den här perioden mer än någonsin, jag tror det var 40-50 timmar i veckan, ibland mer. Jag kände mig så duktig när jag sa ja till extra arbete och lönen var det ju knappast något fel på. Jag kunde spara mycket och ändå spendera relativt. Jag kommer också ihåg att jag under den här perioden började shoppa MYCKET. I efterhand tänker jag att jag säkert "tröst-shoppade". Det gav mig liiiiite glädje för stunden när jag klickade hem något, det kändes roligt och jag längtade tills paketet skulle komma till min dörr. 

​​Men i och med mina arbetstider så fick jag mindre och mindre tid för familj och vänner. Det blev tight att hinna träffa familjen på middag mitt i veckan eftersom jag ofta jobbade sent och långa arbetsdagar. Det kunde gå flera dagar som jag inte ens åt middag med min sambo, ibland veckor. Det kändes som det enda jag gjorde var att vara på jobbet. Mitt ångest-konto ökade ganska kraftigt under de här perioden. Ni som kanske känner igen er vet hur det känns när man får ett sms av sin mamma eller pappa (eller vem som helst) "Vill ni komma på middag ikväll?" och svaret blev att jag tyvärr jobbade då. Kunde få svar tillbaka "men kan ni på fredag då?" och svaret var lika där. Enkla vardagssaker som många gjorde mitt i veckan kunde jag aldrig vara med på. För jag jobbade. Jag tog ofta på mig extra på just helgerna för då tjänade jag dubbelt så det var ganska lockande när jag fick förfrågan om just helgerna. Sen blev jag även den på jobbet som alltid sa ja, så jag blev lätt att fråga (och ibland utnyttja).

En sommar kommer jag ihåg att jag jobbade 31 dagar i sträck. Och bland dom 31 dagarna så jobbade jag 12 timmar utan rast. Men jag sa att det var okej så för mig var det lugnt. Efter dessa 31 dagar så var jag inte ledig. Utan då hade jag kanske 1-2 dagars vila sen var det 14 dagar i sträck. 9 dagar i sträck. Och så fortsatte det. Jag vet inte hur det fungerar med lagar inom arbetstider men jag vet att det inte är lagligt enligt facket att arbeta så. Arbetsgivaren kan åka på skadestånd och mycket mer. Men är inte den anställda medveten om detta är det lätt att köra på. Sen var det ju ingen som tvingade mig, tvärtom. Jag ville ha mer. 

Men det kom inte helt förvånansvärt en tid då jag började rent ut sagt avsky arbetet. Alltså jag kräktes nästan av tanken att arbeta, men jag körde på ändå. Det var nästan lite farligt att få ut så bra löner, för då ville man ha dom hela tiden. Jag kunde ju påverka min lön något fruktansvärt och varje pass jag tog på mig extra innefattade tex ett par till skor. Det påminde jag mig ofta om. Och då för stunden blev det så värt det. Jag kunde tänka att bara jag pinar mig igenom dessa 8 timmar, sen ska jag hem och inte ta på mig extra arbete på ett tag. Det enda problemet var att den tiden aldrig kom. Fast jag var så extremt trött och less så körde jag på ändå. Jag fick ju hela tiden höra att jag var så duktig som arbetade och jag måste ju erkänna att jag tyckte om att höra från chefen att jag alltid ställde upp och gjorde ett sånt bra jobb. Det fick ju inte direkt mig att vilja sluta. Det blev alltså enklare att göra det för andra än att lyssna på min egna kropps signal. Signaler som den säkert gav mig i en lång tid, men som jag aldrig la märke till eller brydde mig om.

Jag har som tur haft en väldigt aktiv sambo som själv jobbat mycket (men med det han brinner för) och sen älskat att vara aktiv och göra saker. Så på det viset har inte vår relation blivit lidande då han "passat på" att göra andra saker när jag jobbat ihjäl mig. (måste lägga till ett "haha" här). Hade däremot vår relation blivit lidande under den här perioden (bortsett från mitt humör såklart) så hade jag lagt i bromsen för längesen. Min sambo betyder allt för mig och han är min största stötte-spelare. Kanske var det lite otur att den inte blev lidande, då hade jag kanske sett något tidigare. Men man kan ju vända och vrida på allt här i världen.

Iallafall, eftersom min sambo påpekat för mig en längre period att jag borde åka och prata med någon så bokade jag en tid. En tid som jag också avbokade men tillslut åkte på. (har nämnt detta i detalj i ett annat inlägg "att bli missförstådd") Jag minns att jag för förfrågan av min psykolog om jag inte borde sjukskriva mig, och jag blir till min förvåning chockad och tänker "nej nej nej, så farligt är det inte" Alltså jag visste efter detta samtal att jag var deprimerad för det hade hon noga fått mig att inse. Men just sjukskrivningen kändes så... långt borta? Eller kanske inte för mig. Alltså jag hade vid den här tidpunkten ingen riktig uppfattning om depression. Man mådde väl ungefär som jag mådde men jag tänkte väl att jag kunde arbeta i lite lugnare tempo och sen skulle väl allt vara löst. Så jag jobbade enligt den lilla filosofin. Jag gick till min psykolog en gång i veckan och arbetade 60%. Det fungerade ganska bra faktiskt i början. Alltså min psykolog var guld värd för mig, hon hjälpte mig nå enormt men pga dessa snabba framsteg som jag gjorde så blev jag att känna mig frisk. FRISK. Jag minns att jag tänkte att "nu är allt borta" och jag körde på. IGEN. 

Det där gör mig så ledsen. Det skär lite i mitt hjärta varje gång jag tänker på den där perioden. Jag satt där med facit i handen men kollade inte. Jag hade ju svaret där. Jag fick ju svaret av min psykolog. Jag var deprimerad. Men jag tog det inte tillräckligt seriöst. Min gissning i efterhand är att jag nog haft en sämre syn på psykisk ohälsa. Att det bara var och "rycka upp sig", att det inte är så farligt. Man är ju inte sjuk på riktigt. Det fick jag äta upp om och om igen sen. 
💜

Likes

Comments

​Att känna sig missförstådd när man lider utav någon typ av psykisk ohälsa kan kännas som ett slag i magen. Jag vet, för jag är där själv. För mig var det just att bli missförstådd som var hindret för att söka hjälp.

​​Psykisk ohälsa är svårt på det sättet eftersom det inte syns rent fysiskt. Vilket gör att man måste bli bedömd på tal, kroppsspråk och kanske hur du ser ut där och då. Och det är vi med problemen väl medvetna om. Det är som gjort för att bli missförstådd. När jag skulle söka hjälp första gången så vände jag mig till en privatmottagning. Jag har själv inte några dåliga erfarenheter av Landstinget när det kommer till psykisk ohälsa. Men däremot har jag träffat andra som haft det och jag kände där och då att mitt psyke inte skulle ha råd med ännu ett bakslag.

​​Två dagar innan jag skulle till min bokade tid på privatmottagningen så hade jag sån ångest. Jag ville bara avboka tiden fort som bara den. Och jag gjorde det. Jag mailade och hittade på att jag blivit sjuk och önskade att få flytta fram tiden. Jag var väl medveten om att jag behövde tiden, så jag skulle ta mig dit. Men inte än. Jag var så rädd för att bli missförstådd. Jag kände hela tiden en stor oro över hur jag skulle förklara det jag känner utan att få till svar ”Gå hem och vila över helgen så tror jag det ordnar sig”. Jag kände på något sätt att jag inte mådde ”tillräckligt” dåligt. Helt sjukt att jag tänkte så med tanke på att jag under den perioden inte ens kunde umgås med familj, jag isolerade mig, fick panikattacker, sömnen var hemsk och jag trodde nästan jag var döende i något.

​​ När jag satt i bilen på väg in till den bokade tiden så skakade jag och jag ville som innan bara vända och åka hem. Jag skulle ju faktiskt kunnat blivit sjuk. När jag satt i väntrummet höll jag på att svettas och frysa ihjäl samtidigt, nervositet höll på att få mig att svimma. Irene som jag bokat tiden hos ropade in mig och jag minns så väl hur jag tog på mig min fasad och log brett ”Hej” och sa mitt namn samtidigt som jag skakade hennes hand. ”Helvete” var det första jag tänkte och vi gick in på hennes rum. Där föll jag. Jag grinade och fick inte fram ett ljud. Tillslut pratade vi och hon konstaterade snabbt att jag hade grov depression och behövde medicin och hjälp nu. I slutet på samtalet så bekräftar hon mig med mina tankar innan samtalet och sa ”Jag hade aldrig kunnat trott det där om dig innan, du såg så glad ut”. Då insåg jag vilken kamp vi med psykisk ohälsa lever i. Att man har ett krig inom sig som ingen ser. Att man håller på och drunknar men ingen hjälper dig.

​​Därför är det viktigare än någonsin att vi gör omvärlden mer förstående för de som lever med detta. Vi är ju så många, och vi kan alla hjälpa varandra. Jag minns att jag hade stor hjälp av ”Ångestpodden” som drivs utav Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg. Therese Lindgren som även hon har öppnat stora dörrar inom den psykiska ohälsan. Listan kan göras lång men vi behöver göra den ännu längre. Tack till er som läst, dela jätte gärna med er utav er upplevelse av "missförstådd". 💙

Likes

Comments

​Som rubriken lyder. Vad är er upplevelse (om ni har någon, eller någon annan som ni vill dela med er av) av psykisk ohälsa från omgivningen när orken inte funnits där?

Tex:

- Avbokar en middag, fika, träff tätt inpå eller kontinuerligt. 
- Inte vill hitta på saker.
-Undviker saker du gjort förut.
- Nedstämdhet, ledsen.
-Drar sig undan. 

Alla har ju olika upplevelser och känslor. Dessa punkter är bara några JAG kommer på som jag själv känner igen mig i. Era kan ju vara några helt andra. 💛

Likes

Comments

​En fråga som för mig har fått det att knyta sig i magen. Vill helst undvika att säga. Skäms. Jag kör en vit lögn istället. Innan jag blev sjukskriven så tog jag bokstavligen varje ledig minut till att vila. Alltså jag kunde inte göra annat. Jag blev så stressad av bara tanken att ha (roliga) saker inplanerade i tex en helg. Kunde jag och min sambo ha planerat in att gå på bio på fredagen och käka middag med mina föräldrar på lördagen så kunde jag bara tänka "jag kan vila på dagen innan bion, och försöka komma hem i tid på lördagen och så gör jag inget speciellt på söndagen". Allt gick ut på att försöka lösa mitt energi-konto som hela tiden gick med förlust fast det inte rent logiskt borde ha gjort det. Jag menar, en bio håller på max 2-3 timmar, sen skulle vi bara hem. Vi skulle iväg på middagen till 6, och eftersom det var mina föräldrar så skulle vi ju i princip kunnat ätit och sen åkt efteråt. Men i mina ögon så såg jag bara hur varenda sak slukade upp min energi, eftersom jag inte hade någon. Det var ju helt dött. Jag behövde ju all energi jag bara kunde få eftersom jag även arbetade som alla andra. 

När jag kunde se till att ha en helg ledigt så sov jag ut och slappade i sängen länge, kanske till 9-10. Sen kom min ångest. Alltså den kunde verkligen vara som värst på helgen på något sätt. För efter frukosten så visste jag att då började helgen, då drog liksom allt igång. Då skulle vi utnyttja tiden och antingen städa, göra sånt man inte annars han i veckorna. Hälsa på familjerna och vara kreativ. Och det enda jag ville var att vila på soffan. Jag ville inte ens kolla på en film utan jag ville VILA på soffan. Punkt.

Jag minns att jag ofta såklart tvingade med mig själv. Men aj så dåligt jag mådde. Energi-kontot ville ha tillbaka sina energier men jag spenderade dom bara. Vi kom hem och jag var mer död än levande. Men jag var så jäkla bra på att dölja det. Jag kunde ofta lura mig själv med att känna att jag började bli förkyld, och jag blev glad. Då hade jag ju världens naturligaste anledning att få vila hur länge jag ville utan att det var konstigt. 

För mig var det så jobbigt att inte vara den där glada spralliga tjejen som ville umgås, hitta på saker. Vara social. Det var sjukt jobbigt. Ibland kunde jag jobba 3 dagar på en vecka och då hade jag alltså 4 dagar ledigt. Men det räckte inte. Inte på långa vägar. Så den första dagen på min ledighet så vilade jag. Den andra lika. Sen när det tredje dagen kom så kunde min sambo kanske fråga "vad har du gjort idag då?" och jag ville verkligen inte säga "jag har legat på soffan, ja det är min 3e dag i soffan" Utan svaret blev antingen "jag har städat" "jag har tvättat" "jag har handlat" Jag kanske hade tvingat mig själv till att göra något utav det men då snackar vi att jag hade slängt in en tröja i tvätten = tvätta. Eller plockat i diskmaskinen och tagit bort bröd-smulor = städat. Alltså jag var så tvungen att försköna sanningen av att jag hade gjort NÅGOT VETTIGT. Jag skämdes så av att säga att jag hade sovit på soffan och att jag inte ens var lite trött och uttråkad av det. Tvärtom. Jag ville ligga där i flera veckor till. Jag var inte ens halv-färdig. 

Mycket av detta tror jag har och göra med hur man ska vara i dagens samhälle. Alltså jag menar, man omringas ju av den perfekta vardagen. Man jobbar hårt för att få det man vill, slita slita slita. Man ska vara mån om sitt utseende, kontur kit och highlighter och man ska resa, upptäcka. Inreda och anpassa sig till allt där till, hänga med. Fyfan det är så mycket. Jag var ju liksom så långt ifrån det där jag skrålade igenom på Instagram när jag låg på soffan i samma kläder i 4 dagar.  ​​Man är ju olika och vissa kanske inte hade brytt sig. Men för mig gjorde det de. Jag kände mig så dålig. Jag ville också ha roligt. Jag ville så gärna komma hem efter jobbet och vara den där upp-piffade med fint hår och full med energi. Som drog med sambon på en vanlig bio. Bara tog initiativ till saker. Men där låg jag, i soffan. Man skröt ju kanske inte att man legat där i snart en vecka. Att man bara hade klivit upp ur sängen och förflyttat sig till soffan och sen pendlat från den och kylskåpet i princip. Fancy life. 

Jag kan ju bara utgå från mig själv, vi som sitter i liknande situationer har olika förutsättningar och olika energi-nivåer. Det sista jag vill är att klampa någon på tårna. Jag känner människor som inte ens kan ta sig upp ur sängen, inte gå till kylskåpet för att äta. Som har 4 barn där hemma och inte tid för att vara sjuk. Man kanske inte har råd att vara sjuk. Det är ingen självklarhet att sjukskriva sig för alla som skulle behöva det. För alla är det inget alternativ. Därför ber och hoppas jag att alla människor med psykisk ohälsa (och andra sjukdomar såklart) får den hjälp dom behöver. Inte bara det självklara som psykiskt och fysiskt. Utan ekonomiskt. Anhöriga kan även behöva stort stöd. Det är tufft att stå hjälplös bredvid. 

All kärlek till er där ute. ❤

Likes

Comments

​Jag kan knappt tro det men ibland händer det. Även jag får vara med om en sån där härlig helg-feeling som jag önskar man fick känna lite oftare. Jag fick sova ifred utan en massa vaken tid på natten. Dessutom måste jag påpeka att känslan när man vaknar och är utvilad och avslappnad, alltså det känslan tar man inte föregivet nu längre. Den kan verkligen göra så mycket. Jag brukar vanligtvis vakna med ångest eller oro. Bara känslan av att det inte känns bra, man känner sig.. Gud känslan är så svår att sätta ord på men den är liksom, obekväm? Jag tycker nästan den kan förknippas med lite illamående blandat med nervositet. Jäkligt skum och jobbig känsla. 

Men iallafall, att få vakna utan den en morgon var underbart. Jag fick en härlig morgon känsla och har suttit och myst hela morgonen! Jag har gjort sånt där jag inte orkar bry mig om annars.

- Jag har färgat ögonbrynen och fransarna, alltså verkligen suttit och pillat LÄNGE och noga och bara donat.

- Jag har duschat varmt och satt på mig morgonrocken (även fast man bor i den vanligtvis var det ändå en lite lyxig känsla)

Och samtidigt har jag kikat på Hollywood fruar och bara mått så bra för en kort stund. Det kan ibland göra så mycket när man får känna något annat än den där jävla oron i kroppen som gnager i en. Att man får en liten paus och framförallt hopp. Att jag ibland känner någon sån där hint som idag, det får mig att få bekräftat att det kommer bli bättre. Det känns också som ett kvitto på att jag kanske tar hand om mig själv bättre den här gången. ❤


Nu ska jag fortsätta vila och bara vara. Kram på er som har det tufft idag. Er dag kommer. 💪💜

Likes

Comments

​För några år sedan hade fredagskänslan varit högpunkten på veckan. Jag skulle antingen haft massa fest och häng med kompisar inplanerat eller så skulle jag planerat att ta det relativt lugnt men det blev party ändå.. En riktig klassiker.

Just nu då? Ja, fredagskänslan är väl lite som bortblåst. Alla dagar känns lika och ibland kan det till och med komma mer ångest in mot helgen.  Är det fler som känner av det eller är det bara jag? Jag tror det har och göra med att det under helgen läggs mer press, man ska umgås, äta middag, hitta på roliga saker och verkligen ta vara på den lediga tiden efter en arbetsvecka. Nu arbetar ju inte jag utan är ledig varje dag, så när den där fredagen kommer så känner jag mig bara stressad över att behöva prestera. Ni vet när man får ett sms om "ska vi käka ikväll?" Parmiddag, en lördag. Låter ju hur mysigt och trevligt som helst. I mitt huvud? Panik. Fucking panik. Det här med att duscha, sätta på mig jeans, kanske tvätta håret. Det här normala. Jag är inte där än. Sen ligger ju inte själva skräcken i det där innan. Utan på middagen. Ni som har eller haft psykisk-ohälsa kanske också känner igen i detta. Jag blir iallafall att känna mig stressad över att verka normal och glad. Skulle någon fråga på en trevlig middag "hur är det med dig då?" Då känner iallafall jag mig inte så sugen på att "ne, men det är väl helt åt helvete, själv då?😊" Jag skulle säga att det var bra eller att det är som det är. Men det är ju inte sanningen och man skulle ju kunna jämföra det lite med en fysisk skada. Skulle jag åkt på middag med ett bryter ben och haft sjukt ont skulle jag kanske kört på samma fras. Men jag tror inte jag ens hed åkt på den där middagen då. Men med psykiska problem som inte kan synas är det helt annorlunda. 

Det är så sjukt svårt med det här sociala. Lika att sitta och prata om intressanta saker som jag inte alls känner är intressant just nu i mitt liv. Att det enda jag vill är att gå och lägga mig. Det känns som att jag hela tiden räknar den förlorade vilo-tiden när jag sitter på den här middagen. Sitter jag i soffan så laddar jag mina batterier. Det drar iallafall inget. Det står detsamma. 

Komiskt nog så ska jag och min sambo ha parmiddag ikväll. Dom kommer till oss och jag fattar inte varför jag sa JA till det. Eller det vet jag. Skulden. Man känner sig tråkig och som att man drar sig undan från sin vänkrets så man gör det egentligen för dom andra och för att lindra skulden för mig själv, för 10 minuter. Sen kommer det ikapp. Min stress i denna skrivande stund just nu är verkligen normala saker som jag innan inte ens reflekterat över.

​DUSCHA
Låter så självklart för nästan alla tror jag vill fräscha upp sig om man ska ha besök eller ska på middag. Inte jag. Jag skulle utan konstigheter kunna sitta i min smutsiga pyjamas och kanske byta till en tröja som luktar mindre svett och om jag har tur orka slå på lite parfym.

​BYTA OM
Håller väl lite ihop med det övre jag skrev. Men det kan verkligen ge mig ångest. För jag orkar inte ta på mig ett par byxor och en fin blus. Det speglar inte mig just nu. Jag känner mig mer som min svettiga pyjamas. Det känns som motsatsen till mig just nu är rena fina jeans med en söt blus. Och det gör mig så ledsen. För förut så var detta min favorit. Att få klä på mig lite fina kläder och fräscha upp mig med smink och nytvättat hår. 

​ÅKA OCH HANDLA
Den här punkten kan också göra mig ledsen för att jag har alltid tyckt om att åka och handla. Liksom gå omkring och strosa efter nya varor och ha roliga recept att göra hemma. Lite av gnistan är kvar och när jag lagar mat så mår jag lite bättre. Men det där innan, folk, springa och nästan gömma sig i matbutiken för att jag inte vilse någon jag känner. Det är en jobbig stress. Och idag är det fredag. Sämsta dagen för mig att vara på ICA.


Likes

Comments

​Idag har jag som jag nämnt tidigare varit på min torsdags-KBT. En gång i veckan går jag till världens bästa kvinna och jag är så tacksam för att jag haft turen att träffa henne. Hon är så där lugn, snäll och förstående. Jag känner mig så omhändertagen och trygg runt henne. Men innan jag träffade henne hade jag egentligen en annan kvinna som jag skulle gå till, tyvärr så matchade inte vi och jag bara kände direkt att det inte skulle gå. Jag vill verkligen påpeka det lite extra att jag tror från mina egna erfarenheter att det är A och O att finna rätt person, någon som man känner sig bekväm och trygg med. Man kommer antagligen prata djupa och personliga saker så det kommer hjälpa om man känner att man kan vara öppen och känna tillit. 

Just nu i KBT så har jag gått mitt 6e besök om jag inte minns fel. Det känns bra men jag känner personligen inte att jag blivit bättre på något plan. Eller kanske att jag börjat säga ifrån mer.Jag har alltid haft svårt för att säga nej. Ni vet när någon frågar "kan du jobba för mig imorgon?" och man kanske egentligen har planer eller bara vill vara ledig men man kan bara inte säga ifrån. Sån är jag. Och det är så sjukt jobbigt och frustrerande för man gör sig själv till en golv-matta som man bara kan gå på när man vill. Jag säger aldrig ifrån så det är bara att köra. Gud vad jag i efterhand har förstått problemet i det. Att inte kunna säga nej och se sitt eget värde. Att vara sin egen bästa vän och att det inte är fel att vara trött. Man får vila. Och man får vara trött. Men varför kunde man inte lyssna på kroppen. Ibland önskar jag så att jag kunde spola tillbaka tiden och komma ihåg dom där första känslorna om att jag började bli mer trött än vanligt. Hade jag kunnat gjort det och haft min kunskap nu hade jag bara sagt "stopp" och tagit lite ledigt och förstått mitt värde och hur viktig min hälsa är. Att jag har ansvar över mig själv och att jag ska respektera mitt mående som jag respekterar andras. Men visst är det lätt att vara för snäll. Man vill vara den där som alltid är där, alltid ställer upp. Jag gillade ändå den tanken av mig själv. Det höjde mig lite. För en stund. 

Nu är jag fortfarande i processen med att respektera mig själv och mitt mående. Och visst har jag blivit lite bättre på att säga nej när jag inte vill något. Jag brukar försöka tänka att det finns en anledning till att just jag fick det här. Även om det låter klychigt och påhittat för jag hade hellre lärt mig massa om psykisk ohälsa på andra sätt. Men ni kanske förstår hur jag tänker. Jag är inte glad över att jag fick det men just här och nu måste jag ju utgå från vad det är. Och att se något positivt i det skadar ju inte direkt. Mer om det senare. Kram <3Likes

Comments

I november har jag varit sjukskriven i 6 månader. Det är så sjukt för det känns som 2. Tiden har mer eller mindre stått stilla och jag kan inte minnas vad som hänt på snart 6 månader. Jag kommer ihåg när jag precis blivit sjukskriven och människor runt omkring mig sa "men gud vad perfekt, ledig till sommaren och allt" Jag förstår verkligen tanken bakom och att man kanske säger det för att man inte vet vad man ska säga. Men om man tänker sig att få höra det och sitta i min sits så är ju "men gud vad perfekt, ledig till sommaren och allt" typ det sista på jorden jag tänkte när jag satt och grinade framför läkaren och han akut sjukskrev mig i 4 veckor. Ordet ledighet fanns ju inte, man ser det ju inte som en ledighet. För mig är känslan av bara ångest ett heltidsjobb. Att ha krig i kroppen 24 timmar om dygnet är jobbigt nog så att man har rätt till att vara sjukskriven och få hjälp genom sjukvården tackar jag verkligen Sverige för. Att få något liknande i andra länder skulle inte vara något dröm-scenario. Jag vet dock att det finns tusentals människor som haft dåliga erfarenheter från vården och försäkringskassan i sjukskrivnings frågan. Jag har läst runt otroligt mycket och det gör mig så ledsen att man först och främst mår dåligt och eller har blivit sjuk på andra sätt och att man då inte bara ska försöka handskas med det svåra man har framför sig utan också bråka med myndigheter om en sjukpenning jag tror många har rätt till. Ni som råkat ut för detta så hoppas jag verkligen att det ordnat sig och att ni inte hamnar i samma sits igen. Det sista man behöver är mer stress och press. 

Sen en jäkla eloge till er som siter i liknande sits som mig själv eller är sjuk på annat vis och dessutom har barn att ta hand om. Jag beundrar er något fruktansvärt och jag hoppas innerligt att ni blir frisk igen och har bra stöd från myndigheter och familj. 

Kram på er 💛Likes

Comments

När jag började må dåligt så märkte jag ganska snabbt att vardagssyslorna blev jobbiga. Det här med att handla, planera, plocka undan, umgås, betala räkningar. Allt det här man gjort förut utan att tänka. Jag kommer så väl ihåg när jag började känna mig lat. Jag jobbade mycket under den här perioden och jag minns hur jag ibland bara satt mig ner på golvet när ingen såg och bara vilade. Jag kunde bara sitta och kolla rätt in i väggen. Det resulterade ofta i att jag kände mig dålig, att jag inte presterade bra på arbetet. Jag var ju så tacksam över att jag hade en fast tjänst, pengar varje månad som gjorde att jag kunde leva ett liv som innefattade bil, lägenhet, mat, kläder, resor. Utan mitt jobb skulle jag troligtvis inte haft något utav det. Jag började prestera mer. Tog på mig extra jobb för att lindra den här ”latheten”. Jag fick ofta höra ”men vad duktig du är”, ”du ställer alltid upp”. En gång hade till och med schema-ansvariga på mitt arbete sagt i lunchrummet ”Ja men *** skulle inte ens sjukanmäla sig om hon låg för döden”.

​ I och med att jag började arbeta mer så blev jag inte helt otippat snabbt tröttare. Jag arbetade mina 10-12 timmars pass och landade hemma med en attityd som hette duga. Min sambo skulle få ta mycket skit framöver. Jag ställde mig ofta och lagade mat fast jag inte orkade men det lindrade ångesten för tillfället. Då kände jag mig duktig. Jag hade ju skällt på min sambo för ingenting och han var ju alltid så förstående och hem kom jag och gnällde och skällde utan anledning. Jag var ju bara lite trött efter jobbet, hade väl inte haft en sån bra dag bara. Imorgon blir bättre. Då ska jag ge tillbaka och inte vara så grinig, kanske kan köpa blommor på hemvägen. Jag åkte till jobbet dagen efter fast jag var så trött. Hela kroppen var fortfarande så trött. Jag jobbade på men satt mig och vilade när jag kunde.

​​Jag kommer ihåg när det slog mig ”men gud, när blev JAG så här lat?” Satt nästan och skrattade för mig själv och insåg att ja, jag ÄR lat. Det är ju därför. Jag slutade jobbet och kom på att jag lovat att handla på vägen hem. Jag hade till och med insisterat på att göra det fast min sambo sagt att han kunde göra det. Men jag hade ju varit så lat på senaste tiden så något kunde jag väl göra. Jag blev snabbt arg och utmattad och kunde bara inte förstå varför han inte bara sa att han kunde handla, varför kunde inte han insistera ytterligare eftersom att jag varit så trött dom senaste dagarna. Jag plockade snabbt ihop varorna och åkte hem. Väl hemma packade jag fram varorna samt min ilska och frustration och sa allt jag kände i mitt huvud till min sambo. Att han kunde väl handla någon gång också.  Där kom ångesten igen. Jag var ett psyke och jag borde buras in. Min sambo hade dagen innan insisterat på att handla men jag övertygade honom om att jag skulle göra det (för att lindra min ångest eftersom jag inte presterat så väl på senaste) Och ändå är det jag som skäller på han. Nu i efterhand är det ju så ologiskt men jag förstår och får mer förståelse för vad psykisk-hälsa kan ta fram för sidor och känslor.

​​Vad tror ni händer efter såna här händelser dag efter dag, veckor efter veckor? Ångesten växer som bara den. Alltså den där ångesten. Man är elak, grinig, skäller. Man är lat, gör ingenting. Man är ologisk, säger konstiga saker. Försöker vara glad men känner sånt hat inombords. Vill bara kasta saker, förstöra. Jag blev besatt av att prestera och värdera mig i saker jag gjort. Låg jag bara i soffan en hel dag kände jag mig lat. Men tog jag på mig att handla, fixa middag, vara en god vän, ställa upp och dessutom arbeta lite extra kände jag mig bra. Duktig. Då kunde ju ingen säga något om att jag inte gjorde något. Men frågan är vem som var den största kritikern under den perioden. Jo, det var jag. Jag var min egen värsta fiende. Jag såg mig själv genom andras ögon och tänkte ”nu tycker dom jag är lat”. Fast dom inte sagt något. Klart någon kunde säga något i stil med att jag kanske snart vuxit fast i soffan, på ett skämtsamt sätt när det passade. Men då tog jag och omvandlade det till ett helt annat scenario, och tusen gånger värre. Att dom tänkte att jag var lat, en dålig flickvän, låg bara på soffan och berget av smutstvätt växte. Min sambo fick arbeta och fixa allt annat när han kom hem. Men det komiska i detta är att jag, under den här perioden gjorde allt det där. Allt jag skriver jag inte gjorde, gjorde jag. Men inte ur mitt eget perspektiv. Då var ju känslorna att jag ville elda upp den där jävla tvättkorgen och ta bilen, åka ut till en stuga i skogen och bara sitta där, ensam. Kanske borde jag ha gjort precis det. Men istället blev jag en prestations-prinsessa. Jag matade och matades med all den här ”duktigheten” och hur fint det var hemma, om hur duktig jag var på arbetet, om allt där till. Man var så rolig, snäll, man ställde upp, man bjöd på fika. Man skulle hitta på roliga saker. Allt skulle vara så jävla bra hela tiden.

​​Sen kom den riktiga kraschen. Utbränd. Punkt.

Likes

Comments