Header
Sport

Fredag igen och det ska bli otroligt skönt med lite ledighet. I sportens värd är det inte den mest händelserika helgen men ett fåtal matcher pågår...

Fredagsmyset kan inledas med en spännande hockeymatch i Arvika där Vikings HC A-lag spelar klockan 19:00. Matchen spelas i Sparbanken Arena. Om ni inte har möjlighet att se matchen live kan ni ladda ner appen Swehockey och följa liverapporteringen därifrån.


På lördag är det både innebandy och hockey som står på schemat. VIking HC j20 spelar hemmamatch klockan 14:00 då IFK Hallsberg 2 gästar Vallhall. Även HIF div 1 lag har hemmamatch. Motståndarna kommer från Örebro och matchen startar 16:30 i Uddeholm Arena.

När det äntligen blir söndag är det HIBS 01/02 lag som spelar första steget i U-sm i Uddeholm arena. Kristinehamn, Skoghall, Karlstad och Hagfors gör upp om platserna att gå vidare till regionspel och sedan vidare till den omtalade innebandyfesten. Första matcherna börjar redan vid 10:00 och håller på fram till eftermiddagen. Missa inte detta!! Är ni lite mer hockeyintresserade kan ni följa med J18 killarna till Hammarö ishall där matchen startar klockan 13:30.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Mode


Veckans tips är denna outfit, en varm klädsel som passar bra till kalla älvstrandsgymnasiet. En kamelbrun polo tröja från märket Asos, tillsammans med ett par marinblåa chinos också från märket Asos. Sedan ett par svarta glansiga Dr. Martins skor som matchar resten av outfiten.

Vi tackar Läraren från älvstrandsgymnasiet!!

Trevlig helg från oss!


Likes

Comments


Snart är det dags för gymnasievalet 2018

När det var dags att söka till gymnasiet ville jag söka mig ner till Göteborg och gå naturbruksprogrammet med inriktning djursjukvård, men jag inte flytta ifrån min pappa och bo ensam. Jag valde samhällsvetenskapliga programmet på Älvstrandsgymnasiet eftersom det är ett brett program och skolan är nära mitt hem i Ekshärad. Min dröm har alltid varit att bli veterinär men nu siktar jag mot polisyrket och att en dag få jobba med en polishund.


Tänk på dig själv när du ska välja gymnasium och låt dina drömmar styra valet och välj inte som dina vänner bara för att det är tryggast så. Ditt val har stor betydelse för din framtid!

Anna 16 år

Mina tankar om gymnasievalet och alla nya människor man skulle få träffa kändes som en stor röra. Alla lärare i grundskolan påpekade varje dag att valet var så viktigt och att det hade en stor betydelse för livet och framtiden. När jag satt i den situationen som sextonåring kändes det helt omöjligt att veta vad man ville läsa för att sedan arbeta vidare med det. Det enda jag visste var att min stora dröm om att få jobba som polis och hjälpa människor i alla åldrar alltid funnits. Med detta mål i åtanke beslutade jag mig för samhällsvetenskapliga programmet då det passar in på mina framtidsplaner, men ger mig även många andra möjligheter.


Mina tips angående gymnasievalet är att ta det lugnt och inte försöka stressa upp sig mycket. Nästan alla känner oro inför valet och det är många som väljer fel! Det går oftast att byta program utan några problem och blir det aktuellt kommer du få den hjälp du behöver. Om frågor uppstår kring något program är det bästa att fråga någon som går det programmet eftersom de känner till hur det fungerar.

Josefin 16 år


Till en början kände jag mig ganska säker på att samhällsprogrammet var det rätta valet, men allt eftersom tiden gick blev jag mer och mer osäker. Jag stressade upp mig så otroligt mycket. Det stod mellan samhällsprogrammet och barn - och fritidsprogrammet. Jag hade valt samhällsprogrammet som mitt förstahandsval sedan barn och fritidsprogrammet som mitt andrahandsval. Jag sökte bara till Älvstrandsgymnasiet för jag hade varken lusten eller viljan att flytta hemifrån från min familj och mina vänner. Jag valde samhällsprogrammet för att jag i framtiden vill jobba med människor då jag bryr mig mycket om hur andra mår.


Några tips som jag har är att besöka gymnasieskolan och programmet du är intresserad av. Ställ frågor till elever som går på skolan och de lärare som undervisar på programmet.

Martina, 16 år


Likes

Comments

Hagforsnöje

Horoskop 30/11 - 31/12

Väduren: 21/3-19/4

Det ligger spänning i luften och något oroar dig. Ligg lågt för att undvika en katastrof, du är ute på djupt vatten. Tänk noga igenom dina beslut. Konflikter inom familjen kan uppstå, men spara energin, än är de mörka månaderna inte över. En av dina vänner har det svårt just nu, ha tålamod och vänta. Vissa drar sig undan och vissa behöver någon att prata med, se till att finnas där utifall. Kärleken flödar i ditt liv just nu, även om det inte är en partner kan det vara en vän eller en familjemedlem. Bra kärlek är hälsosam så var rädd om den.

Turdag: 15/12

Färg: Silver

Tips: Lägg inte för mycket tid på utseende.

Motto: ”Den som väljer sin egen väg behöver ingen karta.”

Emoji:

Oxen: 20/4-20/5

Du är stark i dig själv och lyssnar mycket på andra. Gamla vanor följer dig men våga göra en förändring, det kommer vara till din fördel. Flera olika beundrare kommer att dyka upp i ditt liv och du kan också börja känna dig mycket lyckligare. Aldrig tidigare har du varit mer kreativ, och även om du tror att du inte är kreativ kommer du ändå upptäcka att denna kraft finns inom dig, redo för att komma fram i ljuset. Någon i din familj kommer introducera dig för någon, du kan vara mycket lik den personen. Var öppen för att lära känna nya människor.

Turdag: 17/12

Färg: Mörkblå

Tips: Utmana dig själv

Motto: “När ingenting är säkert, är allt möjligt.”

Emoji:


Tvillingarna: 21/5-21/6

Vissa saker kommer se annorlunda ut i ditt liv. Om du får räkna upp tre saker som du är tillfredsställd med i ditt liv just nu, och fyra bekymmer, så kommer tre av bekymren vara borta inom en tid, men dessvärre även en av de positiva sakerna. Dock skall du inte låta förlusten av något trevligt bekymra dig. Problemen som löser sig väger mer än den positiva förlusten, och viktigt att komma ihåg är att den positiva saken som du går miste om inte är oersättlig. I övrigt kommer din tillvaro påminna om din vardag du har i dag, nya planer, vänner och idéer kommer dock vara i sikte. En känslomässig frid och harmoni kommer med denna månaden det kommer märkas på familj och barn, kan också visa på en person som kommer tillbaka in i ditt liv.

Turdag: 10/12

Färg: Mattsvart

Tips: Öva på dina svårigheter

Motto: “Allt som inte dödar dig gör dig starkare.”

Emoji:


Kräftan: 22/6-22/7

Du arbetar hårt och effektivt, du är bra på det du gör men du kanske inte alltid får betalt för all den energin du lägger ner, du finner dig tillfredställd över att ditt arbete är välgjort och är av hög kvalitet. Du har en speciell talang, ett intresse, en hobby där nöjet är att ägna din tid åt ditt intresse och inte att tjäna pengar. Kärleksmässigt skådas en ny relation med positiv påverkan för framtiden. I dina nuvarande relationer väntas nya spännande faser med planer inför framtiden som nya mål, resor osv.

Turdag: 12/12

Färg: Gräddvit

Tips: Gör upp med ditt förflutna så att det inte förstör din framtid

Motto: “Tiden läker nästan alla sår. Ge tiden tid att göra sitt jobb.”

Emoji:


Lejonet: 23/7-22/8

December månad blir en tid då du styrs av ditt goda tålamod. Du väntar ut striden och låter dig inte triggas igång. Du arbetar ständigt för att få en förbättring hos dig själv, men försök se dig själv ur ett större perspektiv. Du mår endast sämre genom att snöa in på detaljer om dig själv.

Turdag: 19/12

Färg: Grön

Tips: Våga ta plats

Motto: “If you dream it you can do it.”

Emoji:


Jungfrun: 23/8-22/9

Det är dags att släppa rädslor och begränsningar, de kommer att ersättas av tro och hopp inför framtiden. Framtiden kommer att erbjuda lyckosamma projekt och framgång. Vem vet du kanske får oväntad stöd och vågar öppna ditt hjärta och prata om känslor och idéer. Håll kontakten med ditt inre och du kommer hitta svar du sökt. Du är i början på rätt väg men mycket arbete behövs göras.

Turdag: 20/12

Färg: Aprikos

Tips: Lägg inte för mycket pengar på julklappar.

Motto: “Att tala är är silver, att tiga är guld.”

Emoji:


Vågen: 23/9-22/10

Det är inte ovanligt att uppleva utmaningar och motstånd som gör att man kan behöva försvara sig och stå emot angrepp. Kom ihåg att stå upp för dig själv och dina åsikter, smit inte undan. Gå din egen väg, fall inte för grupptryck. Du kan bli missförstådd men du är inte beroende av någon annan, du har dina egna idéer och ger dig aldrig, du är unik. Någon du har en relation till konfronterar dig, du vägrar att bli kontrollerad. Arbetsmässigt är du på topp, framgångsrik, har egna idéer och struntar i folk som vill trycka ner dig.

Turdag: 22/12

Färg: Indigo

Tips: Ta tjuren vid hornen.

Motto: “Ta inte dig själv på för stort allvar. Ingen annan gör det.”

Emoji:


Skorpionen: 23/10-21/11

December blir en månad med full fart och stjärnorna visar att detta är en period av drömmar, fantasi och nya kontakter. Du är bra på att behärska dina känslor, men din familj och dina vänner uppskattar att du ibland släpper dem fria. Tre personer kommer denna månad att visa dig lojalitet, ärlighet och tillit.

Turdag: 24/12

Färg: Isabelline

Tips: Logga ut från sociala medier.

Motto: “Ge ingen tid till ånger. Det blir bra vad som än kommer.”

Emoji:


Skytten: 22/11-21/12

Du tänker för mycket, försök att inte planera så mycket inför framtiden. Det kommer lösa sig i hur det än blir. Även om familjen kan befinna sig på olika platser i världen är det viktigt att hålla ihop. Starta inga onödiga konflikter. Kärleken går inte alltid som du tänkt dig, men tomten kan komma med alla möjliga klappar i år.

Turdag: 7/12

Färg: Cerise

Tips: Ta på dig skjorta.

Motto: “Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid.”

Emoji:

Stenbocken: 22/12-19/1

Det sociala livet utvecklas i en positiv riktning under månadens gång och du vet aldrig vilka människor som överraskar dig positivt. Döm ingen efter andras åsikter och skaffa dig istället en egen uppfattning. Ingen är en sådan människokännare som du.

Turdag: 18/12

Färg: Gul

Tips: Köp en chokladkalender.

Motto: “En dag ska vi alla dö. Alla andra dagar ska vi inte det.”

Emoji:


Vattumannen: 20/1-18/2

Detta blir en lärorik månad på många olika plan. Stjärnorna tyder en sak, men ditt hjärta är riktat åt motsatt håll. Låt inte andra övertala dig om saker. Ett nej är ett nej och endast du kan bestämma vad du vill.

Turdag: 25/12

Färg: Svart

Tips: Bär klocka.

Motto: “Man måste dö några gånger innan man kan leva.”

Emoji:


Fiskarna: 19/2-20/3

Det kan kännas som att du konstant vandrar i motvind. Tänk dock på att det kan ändras lika snabbt som vädret själv. Dina vänner kanske inte alltid är tydliga och visar att de bryr sig om dig, men håll ut. De kan ha en tuff period precis som du och ni kanske kan ta hjälp av varandra.

Turdag: 13/12

Färg: Cinnober

Tips: Gör som havet: VÅGA.

Motto: “Fortsätt simma.”

Emoji:

Likes

Comments

Världsnyheter

På onsdagar så lägger vi ut inlägg som handlar om allt från de små till de stora händelserna i världen. Givetvis kommer valet styras av det vi tycker är mest intressant. Detta inlägg kommer handla om en asteroid som kommer från ett annat system i rymden!

Konstruerad bild av 'Oumuamua.

'Oumuamua

NASA upptäckte den 19:e oktober en asteroid nära solen. De antar att asteroiden kommer från ett annat solsystem och har uppenbarligen rest i flera miljarder år, enligt Paul Chodas från NASA. Mänskligheten har aldrig sett en liknande asteroid som denna , påstår Chodas. ‘Oumuamua har nämligen en helt annan form än alla andra asteroider man har sett, den är ungefär 400 meter lång, alltså som två kryssningsfartyg. Den har en avlång form och är mörkt rödaktig i färgen. När den var påväg till vårt solsystem utsattes den troligen för mycket kosmisk strålning och det kan förklara den rödaktiga färgen.

Asteroiden färdas i 95 000 km/h och är 199 558 656 km borta från jorden och det är som avståndet mellan Mars och Jupiter. Teorin är att ‘Oumuamua kommer passera Jupiter i maj 2018, förbi Saturnus bana i januari 2019 och sedan försvinna från solsystemet, enligt experter från NASA.

Med tanke på att asteroiden påminner en del om vissa asteroider och kometer i vårt solsystem kan man antyda att den kommer från ett ställe där det finns planeter som liknar våra planeter.

‘Oumuamua betyder budbärare eller spejare på hawaiianska. Vi tror att den kommer färdas vidare till ett annat solsystem eller även en annan galax eftersom den har färdats länge ute i rymden.

Världsnyheter av Gabriella och Nina.

Likes

Comments

Krönika

Nu är det äntligen vinter, första advent har passerat och alla börjar få julfeeling. Nu borde alla ha börjat julpynta och kanske redan börjat med julbaket. Kanske lyssnar ni redan på julmusik, om inte så är radion iallafall i full gång nästan hela december. Affärerna är fyllda med folk som är desperata efter att hitta den perfekta julklappen.


Idag är det fjärde december och det börjar gå mot jul. Det är otroligt nog snö ute, och julkalendern har börjat. Våra förväntningar på den var relativt låga men efter att ha sett några avsnitt verkar den rätt spännande ändå. Den handlar om tre barn som blir uttagna till en internatskola och inblandade i ett projekt om att rädda världen. De senaste åren har julkalendrarna varit ganska tråkiga, de har haft dåliga storys eller den som var år 2015 då den var som ett faktaprogram. Vi hoppas att årets kalender blir lika spännande som de äldre kalendrarna, exempelvis Mysteriet på Greveholm som visades år 1996.


Något vi älskar att göra under december är att julbaka. Lussekatter, pepparkakor, chokladkola, knäck, ischoklad med mera. Man kan aldrig få nog av det! Det är en stor del av julkänslan, likaså är julmusiken eller alla ljusstakar som lyser upp fönstrena. Ett tips från oss till er som inte redan bakat lussekatter, leta upp ett recept med kesella i. Har man kesella i gör det lussekatterna mycket saftigare. Man kan också göra egen pepparkaksdeg istället för att köpa deg i affären, det blir mycket godare!


Från och med den nionde december kommer Mix Megapol att spela julmusik ända fram till årets slut. Många tröttnar fort på julmusiken eller gillar den inte alls, men vi tycker att det är hur mysigt som helst. Några av våra favoritlåtar är “Happy Xmas - Celine Dion”, “Mistletoe - Justin Bieber” och “Tänd ett ljus - Triad”.


En sak vi vill påminna er om är att ni inte ska låta stressen ta över och förstöra det roliga med julen, för den ska sprida glädje. Så njut av den sista månaden av året och ha en bra dag!

Bild från årets julkalender.

Likes

Comments

Sport

Nu är äntligen helgen här igen, inled den på bästa sätt med en händelsefull match.

Ikväll spelar Viking a-lag hemma på valhall kl 19.00, de gästas av Kils AIK. Det blir en tuff match, Kils AIK ligger sexa i tabellen och Viking ligger åtta med sina elvapoäng. Kom och stötta fram Viking HC till en vinst.

Kvällens innebandymatch blev inställd på grund av att Skoghall inte hade fått ihop ett lag. Matchen skulle ha spelats i Uddeholms arena klockan 19.30. Matchen är flyttad till 20 december på samma plats. Det kommer även att pågå ett fler tal matcher under helgen.

Lördag i Uddeholm arena:

Under lördagen pågår lilla VM på Valhall för U-15.

13.00 spelar Viking HC U-15 hemma mot Forshaga IF.

16.30 spelar Viking HC mot Hammarö HC.

18.50 spelar Viking HC mot Kils AIK.

10.00 spelar Hagfors If borta mot Kristinehamn

Söndagens matcher:

På Valhall kan ni se Viking HC J18 spela mot Karlskoga BIK2/HC Flyers klockan 17.00. Ni kan även se Viking HC U-13 spela hemma mot Örebro 14.00.

Herrar i division 1 Hagfors IBS spelar bortamatch mot Arvika IBF klockan 17.00 i Arvika sporthall.

Under veckan spelade Viking HC A-lag borta match mot Nor IK klockan 19.00. Matchen slutade 3-6 till Nor IK.

I onsdag gästades Sunne IK J20 Valhall. Viking HC J20 vann matchen med 5-3.


Se nu till att heja fram Hagfors alla idrottlag till vinst genom att gå på matcherna!

Vi önskar alla lag stort lycka till i helgens matcher/ Wilma, Rebecca och Anna

Likes

Comments

Krönika

Höstdepression

Alla har väl någon gång känt av ångest inför skolstarten, att sommaren är förbi och de ljusa dagarna blir mörkare. Dagarna känns så otroligt dryga men ändå går tiden förbi och man hinner inte med nånting. Även om det känns tungt är du inte ensam om det och man måste göra det bästa av situationen.

Höstdepression kan vara olika saker, men framförallt när man har ångest på grund av slutet av året, skolan, den mörka årstiden, stress. Vi tycker att det är en väldigt jobbig tid på året som vi tror att andra också kan tycka.

Vi är lite mer än halvvägs in på höstterminen av vårat första år på gymnasiet. Det är alltid roligt med nytt. Som nya klasskompisar, korridorer och lärare. Tidigare år på högstadiet har känts väldigt långa och framförallt tråkiga till skillnad från nu när man läser ett program man valt själv och läser ämnen man är intresserad av. Trots allt det nya så kommer stressen fram då och då.

Skolan påverkar oss ungdomar väldigt mycket. Man blir stressad på grund av deadlines, prov och de höga kraven man har på sig själv eller förväntningarna från andra. Sömnen påverkas också då man ska upp tidigt, vara i skolan och prestera hela dagen. När man kommer hem vill man oftast bara sova men för vissa finns det träningar och plugg som måste göras. Många kan nog känna sig osäkra inför skolan då man tänker på vad andra tycker och tänker om en.

Det finns många som flyttar till Hagfors för att prioritera sporten. Oftast bor de själva eller tillsammans men det finns fortfarande ingen vuxen som hjälper dem med mat, tvätt osv. Det kan vara bra att få flytta hemifrån tidigt och ta ansvar men det är mycket som kan bli jobbigt också. I en kort intervju med Wilma Ahl och Rebecca Odd som är nyinflyttade för i år berättar om hur det är för dem. De tycker att det ibland kan vara svårt att hinna med och planera allt när dom till exempel har träningar/matcher, långa skoldagar, ska hinna laga mat, tvätta, handla och helt enkelt sköta hushållet. De säger också att det kan vara jobbigt att inte ha en vuxen att vända sig till när som helst. Alla dessa saker kan också leda till stress och ångest.

På hösten och vintern får vi mindre ljus vilket iallafall vi känner påverkar oss en del. Vädret är inte heller det bästa under dessa årstider. För det första får man mindre D-vitamin, blir tröttare och känner sig allmänt nedstämd. Under sommaren var man ute nästan varje dag men sen när det kalla och blåsiga vädret kommer håller man sig helst inomhus. Det gör att man inte går ut och rör på sig lika mycket som då gör att man inte blir lika pigg.

Det är inte bara aktuella händelser som gör att man kan känna sig nedstämd på hösten, det kan också vara tidigare händelser som påverkar ens mående. När en liten jobbig sak händer kan också andra jobbiga tankar triggas igång som gör att man mår ännu sämre.

Även om allt detta kan vara riktigt jobbigt får man försöka ta sig igenom hösten och vintern ändå. Vi tycker att man kan försöka planera mer vad man behöver göra och att man gör det i tid. På din fritid, försök att träffa vänner och hitta på saker när du känner dig nere.

Det finns hur många som helst som känner samma sak och det är personer i alla åldrar, det viktigaste är att du inte ska känna dig ensam om dessa tankar.

En krönika om höstdepression av Linnea, Emilia och Joelle.


Likes

Comments

Mode

Inleder första blogginlägget om mode med en veckans outfit, de bjuder dessa unga killar på. De visar en snygg och avslappnad look men som alltid går hem. Från vänster har kille nummer ett en tröja från Ralph Lauren, byxor från Cheap Monday, skor från Pier One. Kille nummer två har en tröja från US polo, byxor från Jack & Jones, skor från Everest. Sista kille föredrar att vara så hemlig som möjligt

Med detta inlägg tänkte vi att vi kunde passa på att informera lite om vad vi skulle bjuda på här inom mode. Svaret är ALLT, vi kommer skriva om olika stilar och om olika personer från vecka till vecka, allt ifrån personal till elever.

Just idag är det även BLACK FRIDAY och det tycker vi låter suuuuper, så dra er till närmaste stad eller koppla upp er på internet för att unna er lite godsaker efter en lång skolvecka.

Trevlig helg från Älvstrandsbloggen!!!! hörs nästa vecka

Likes

Comments